Katasztrófa előtt

IGAZSÁGTALAN A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER

A nyugdíjrendszernek nem kedvez a sikerként bemutatott béremelés, de nem ez a legnagyobb baj. Hanem hogy felülről merev, indokolatlan kedvezményeket ad, ráadásul irreálisan költekező is.

Nehéz jól kritizálni a kormány nyugdíjprogramját – vallotta be Simonovits András nyugdíjszakértő egy minapi idősügyi konferencián, s valóban meglehetősen ellentmondásos a béremelés és adócsökkentés bejelentését hibaként, tévedésként aposztrofálni. S bár tény, hogy alacsony infláció mellett csak megalázónak érezhető nyugdíjemelést lehet végrehajtani, az ellenzék, s főként a szocialisták által emlegetett svájci indexálás visszahozatala teljesen értelmetlen.
A jelenlegi nyugdíjszámítás tisztán az inflációkövetésen alapul 2012 óra. Azt megelőzően 3 százalék feletti gazdasági növekedésnél az infláció mellett a keresetnövekedést is figyelembe lehetett volna venni, ha megütötte volna a növekedés ezt a szintet. A szocialisták által emlegetett svájci indexálást, ami a keresek növekedésén alapul Bajnai Gordon vezette ki rövid miniszterelnöksége idején. A gazdaság helyzete ma sem engedi meg, hogy erre a számításhoz visszatérjen a rendszer – ez egyszerűen túl drága lenne.
TÚLZÓ EMELÉS
A minimálbér emelésével és az adó csökkentésével azonban egy sor egyéb probléma is van Simonovits szerint. Az emelés mértéke mindenképpen túlzó. Ahhoz, hogy az adócsökkentésből fakadó bevételkiesést a béremeléssel kompenzálják, 12 százalékos béremelés kellene. A minimálbér folytonos emelgetése ráadásul azért is rossz irány, mert a minimálbér nem arra való, hogy abból meg lehessen élni – mondta Simonovits. A minimálbér a bérfeszültség csökkentését szolgálja, valamint azt, hogy a kisvállalkozásokat ne engedje a totális feketegazdaságba süllyedni. Mindezek miatt értelmetlen azt számon kérni a minimálbéren, hogy elég-e a megélhetésre.
Az emelésnek ráadásul egyéb negatív hozadéka is lesz: a hirtelen emelés után ugyanis az új nyugdíjak jóval nagyobb arányban fognak nőni, mint a régiek, ami a legkevésbé sem fair, és komoly feszültséget is generálhatnak a rendszerben. Ha csak a munkavállalók költhető bérének növelése lett volna a cél, elegendő lett volna pusztán az szja-t vagy szociális hozzájárulási adót csökkenteni, nem kellett volna bruttó bérekhez nyúlni ilyen mértékben. Így ugyanis a munkáltatók terhei sem nőttek volna irreálisan egyik évről a másikra – mondta a szakértő. Az szja-rendszerbe egyébként is vissza kellene hozni a nulla kulcsot, így ez érdemben javulhatna a kisebb jövedelműek nettó bére.
A jelenlegi nyugdíjrendszer ugyanakkor nemcsak a hirtelen béremelés miatt beteg – Simonovits szerint egyébként ez a durva emelgetés 2009-ben ki fog fulladni -, hanem korábban elkövetett hibák miatt is. Egyáltalán nem használt, hogy a korábbi években – még mielőtt a rezsicsökkentés bekúszott volna és leverte volna az inflációt, mint gazda a diót – rendre túlárazták az inflációt, s a valós inflációnál jóval nagyobb mértékben nőttek a nyugdíjak – feleslegesen nőttek így a kiadások. A rendszer legrosszabb része, hogy nagyon merev korlát vonatkozik a nyugdíjba vonulásra: muszáj 65 éves korig dolgozni. Ezt egyszerűen meg kellene szüntetni azzal, hogy egy meglehetősen szigorú büntetési tábla mellett lehessen korengedménnyel nyugdíjba menni. A korábbi rendszer hibája az volt, hogy nem igazán büntette a korai nyugdíjat, így fenntarthatatlannak bizonyult.
Ehhez képest a jelenlegi rendszer komoly károkat okoz, hiszen az 55 év felettiek gyakorlatilag nem találnak munkát, miközben még 10 évig dolgozniuk kell. Emiatt igen nagy a kapun belüli munkanélküliség, ami ablakon kidobott pénz. Ezt a rendkívül merev szabályt ugyanakkor teljesen indokolatlanul, s igazságtalanul enyhíti a nők 40 program. Ez azért igazságtalan, mert egy 63 éves nő, aki 38 év munkaviszonnyal rendelkezik, nem tud nyugdíjba menni, míg egy 60 éves igen, ha összeszedte a negyven év biztosítotti jogviszonyt. Ez jellemzően azoknak kedvez a statisztikák szerint, akik magasabb jövedelem mellett mennek nyugdíjba – vagyis nem szorulnak rá az extra juttatásra.
NINCS KORLÁT
A legértelmetlenebb húzás mindezeken túl az egyéni járulékplafon eltörlése volt. Ez ugyan kis mértékben növelte a befizetéseket – hiszen nem csak adott jövedelemszintig, kivezetéskor nagyságrendileg évi 10 millió forintig kellett egyéni járulékot fizetni -, ám a másik oldalon megjelentek a rendszerben a milliós nyugdíjak.
minyu
Hiszen ha a befizetésben nincs korlát, a kifizetésekben sem lehet. Így egyrészt becsülhetetlenül nőttek a kiadások, másrészt irreális és rendkívül igazságtalan nyugdíjak vannak a rendszerben. Egyszerre van ugyanis jelen a rendszerben a nyugdíjminimum, ami kevesebb, mint 30 ezer forint, s a milliós nyugdíj. Az igazságos rendszer az lenne, ha a járulékplafon mellett a maximálisan adható nyugdíj az átlagbér kétszerese, háromszorosa lenne.
A rendszer ezer sebből vérzik, ráadásul a mostani módosításokkal és a már meglévő gondokkal együtt hosszabb távon fenntarthatatlan lesz nyugdíjrendszer. Hozzávetőleg 10-20 év múlva már egyértelműen finanszírozáshiányos lesz a nyugdíjrendszer, s a demográfiai változások erre csak ráerősítenek. Erről Simonovits nem beszélt, ám korábbi publikációiban és nyilatkozataiban elmondta: drasztikusan vissza kell vágni az állami nyugdíjakat, s azzal kell számolni, hogy néhány évtized múlva a megélhetésnek kisebb részét adja csak az állam, a többit mindenkinek magának kell biztosítania.
inyu
(vs)
Bal-Rad komm: Hogy igazságtalan a magyar nyugdíjrendszer!-az nem kérdéses. Ennek többnyire HATALMI OKAI VANNAK!
Van azonban valami, amiről mindenki bőszen és konokul hallgat! (Miközben hangos az ajvékkórus a rendszer fenntarthatatlansága miatt.) Ez pedig a kiváltó ok!
A RENDSZERVÁLTÁS! ÉS AZ AZT KÖVETŐ GAZDASÁGTALANÍTÁS!
A nyugdíjrendszer anyagi bázisát képező ÖNÁLLÓ MAGYAR GAZDASÁGOT egyszerűen ellopták, elsikkasztották, fölszámolták! A rendszerváltást követően MÁSFÉL MILLIÓ MAGYAR MUNKAHELYE SZŰNT MEG! Ezzel együtt másfél millió segélyezetti tömeg keletkezett. Másfél millió befizető helyett másfél millió rászorult. Ez így zajlott legalább húsz esztendőn keresztül! Közben pedig a segélyezetti réteg hatványozódott. A közmunka gazdasági “eredményessége” értelemszerűen nem pótolhatta a kiesést.
A bűnös gazdaság-és társadalompolitika a minimálbér és a feketemunka irányába terelte a “munkaerőpiac” valamennyi szereplőjét. Munkaadót-munkavállalót egyaránt.
Nyilvánvaló volt kezdetektől fogva, hogy ez a gyakorlat csak tragikus véget érhet! Az is nyilvánvaló, hogy megmagyarázóink és agyaloncaink nem merik kimondani-nem mondhatják ki-a valós okokat! Hiszen ha kimondanák, azzal a rendszerváltás káros voltát, és saját bűneiket ismernék be!
Számukra még az sem jelenthet(ne) felmentést ezen bűnök alól, hogy “felsőbb nyomásra, külső hatásra” (a gorbacsovi peresztrojka) tették amit tettek! Nem lehet mentség az, hogy ha mi ezt nem tesszük meg, megteszik mások!
A hazai nyugdíjrendszer katasztrofális állapota és a hamarosan bekövetkező szociális katasztrófa egy VILÁGRA SZÓLÓ HAZAÁRULÁS KÖVETKEZMÉNYE!

Képtalálat a következőre: „Szegény öregek-kép”

Ebben épp úgy benne volt Kórózs Lajos maszopos megmondogató, mint Döbrögi vajda! A tettestársaikkal egyetemben! Azaz a teljes magyarországi politikusi bűnözői kör!

MÁRPEDIG EZEN BŰNEIKÉRT EGYSZER FELELNIÜK KELL! 

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Katasztrófa előtt bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. V.kutya szerint:

  Tényleg, megint eltelt egy hét, jön a nyugdíjkatasztrófa! 🙂
  Hajrá Orbán!

  • V.kutya szerint:

   Ami konkrétan engem illett, épp beleestem abba a “kategóriába”, hogy nyugdíjas lehessek valaha. Ha a régi rendszer van, már előnyugdíjas lennék, kb. 90 ezerért. Tehát ez a rezsim a zorbángecivel, meg a gyucsánygecivel együtt havi 60 ezret lop el tőlem, és ez csak a direkt havi ellátás, a többit most hagyjuk.
   Ez a rendszer teljesen konkrétan lop tőlem (havi 60 ezer), mit szólna hozzá közületek bárki, ha mondjuk még dolgoztok, és holnaptól kezdve minden hónapban 60 ezerrel kevesebbet kapnátok, cserébe megcsodálhatjátok a (teljesen) nemzeti színű zászlóerdőt a pajeszos Kovács Zoltán és tettestársai szószéke mögött, csak hogy teljes legyen a demokrácia!
   Tartoznak nekem, számolom, tudok írni és olvasni!
   “Nem voltam jó barátnak, majd jó leszek ellenségnek”!

 2. Laci szerint:

  Felelniük kell? 🙂

  Nem fognak. Ennyi.

  • Gabriel ladaja az anktartiszon ( Kiril igazsága) szerint:

   Laci mind abban a tudatban van.
   De a számlát mindenki megkapja személyre szoloan.
   Te is én is ö is.

   Kérlek ne ringasd magad abban a tudatban,hogy ez elmarad.

  • viola szerint:

   Igazad van, még soha egy sem felelt semmiért. Sem a Kádár rendszer hatalmasai, sem az azóta korruptak, hibázók. De ez így van mindenben, az orvost szinte lehetetlen a hibájáért elmarasztalni, a közhivatalnokok sem felelnek a hibáikért, a politikusok a hazugságaikért újra jelölést és választást kapnak, a korruptakat még egyet sem küldtek börtönbe.

 3. varga istván szerint:

  s kinem szarja le a nyugdijasokat–csak azt kapják mit érdemelnek–pusztulást….ök a felelösök hogy ilyen világ lett

  • V.kutya szerint:

   Isten adja meg, hogy te is légy majd 60 éves! És akkor mondd ezt: ki nem szarja le a 61 éveseket?

   • Sub Zero szerint:

    +1

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    V.kutya
    Egy jelentős részben tényleg a narancsos nyugdíjasok tehetnek róla, hogy itt tartunk. Egy kiló tarkababért még a gyerekeik unokáik jövőjét is eladják, az Orbánimádatuk meg már beteges.
    Csak sajnos ebbe a betegségbe a magyar társadalom döglik bele.

    • egy paraszt szerint:

     Azért aprítja a magyar felülről vezérelt egészségügy rendesen a nyugikat is!

     Mi az o.v.-i nyugdíjmegoldás.
     A piros lámpás gyalogos átkelőhely.
     60 felett kötelező átmenni piroson, 50 felett ajánlott!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.