A nagyi hagyatéka

Ragályék nyaralójában csak az új medence legalább 10 millió forintba került

medi

Egészen újszerű állapotban van a Rogán testvérek balatonlellei nyaralója. Ez az az ingatlan, amelyet a 80 éves nagymama vásárolt néhány hónappal a halála előtt, majd örökléssel került a miniszter és polgármesterként tevékenykedő testvére birtokába. Így a vagyon eredetéről senkinek nem kellett elszámolni. A nyaraló nemrég jelentős felújításon esett át.

Helyi forrásaink szerint tavaly ősztől idén áprilisig kisebb megszakításokkal folyamatosan dolgoztak a Honvéd utca 27. alatt, az ingatlanon külső és belső munkálatok is folytak. Hónapokon keresztül hordták el a bontott anyagokkal telepakolt konténereket, és szállították az építőanyagot a telekre. Az általunk készített felvételek alátámasztani látszottak a helyiek állítását, miszerint újraparkosították a telek nagy részét, új térkövet raktak le, kicserélték, illetve megmagasították a kerítést, és a régi kis pancsoló helyére egy komoly, nagy medence került.

Természetesen megkérdeztük a kabinetminisztert is a felújításról, annak mértékéről és a tízmilliós nagyságrendűnek tűnő kiadások forrásáról is. Rogán nevében a minisztérium sajtóosztálya válaszolt, ekképp: “Azt, hogy a Rogán Antal társtulajdonában lévő balatonlellei nyaralóban történt-e bármilyen változtatás alapvetően magánügynek tartjuk. Állításai azonban erősen túlzóak, semmilyen engedélyköteles változtatás, érdemi nagy felújítás nem történt.”
Hogy valóban magánügy-e egy olyan miniszter vagyonának tisztázatlan forrásból történt sokmilliós értéknövekedése, aki nemcsak, hogy százmilliárdos összértékű üzletek fölött rendelkezett jelentős befolyással, de a neve másfél éve szinte kizárólag a körülette zajló gyanús ügyek miatt forog a sajtóban, az mindenesetre egy erősen véleményes állítás.
Azt viszont tényszerűen fogjuk most bizonyítani, hogy a válasz második része hadilábon áll az igazsággal. A Rogán-nyaraló teljes felújítási költségét nem ismerjük, még az is lehet, hogy nem végeztek építésiengedély-köteles tevékenységet, de csak a kívülről is azonosítható munkák legalább 14-15 millió forintba kerülhettek, ami hétköznapi szemmel legalábbis érdemi nagy felújításnak látszik.
Csak egy kis térkő, kerítés meg az új légkondi
Forrásaink szerint az ingatlanon az épületen belül is jelentős átalakításokat végeztek, de ebből kívülről csak a légkondicionáló rendszer bővítése és átépítése látszik. Az alábbi kép a ház Tó utca felőli homlokzatát mutatja 2014-ból.

cset

Az oldalsó homlokzat 2014-ben
Ez pedig a mai állapot:

mall

A Tó utcai homlokzat 2016-ban
Látszik, hogy időközben öt légkondicionáló került a homlokzatra – az általunk megkérdezett szakember szerint az ingatlan mérete alapján a rendszer kiépítése 1 és 2 millió forint közötti összegbe kerülhetett.
Ugyanennyit mondtak az általunk megkérdezett építési vállalkozók a kerítés meghosszabbítására, illetve megmagasítására: a felújítás előtt csak a főhomlokzat felőli oldalin, a Honvéd utca felől határolta a telket a most is látható kerítés.

reke

Ilyen volt a régi kerítés
Ezt a felújítás során jó fél méterrel megemelték, illetve a telek másik, Tó utcai frontja felé meghosszabbították.

uke

Az új kerítés
Kívülről kevésbé látszik, de – feltehetőleg az építkezés okozta rongálások miatt – újraparkosították a telek zöld területeit is, új kerti út is készült. Ugyanakkor felszedték a régi, “viakolor” típusú térköveket, és a helyére új, jóval magasabb minőségű mészkő lapokat raktak le:

mes

Régi térkő a kocsibeállónál
A térkövet a ház körül és a kertben is kicserélték, összesen mintegy 150 nm-en, továbbá az új kőhöz illeszkedő burkolatot kapott a ház lábazata is.

ume

Az új mészkő burkolat
Az általunk megkérdezett szakértő szerint a kőműves munkák anyagköltsége és munkadíja 3 és 4 millió forint között lehetett, és ehhez jött még a kertészeti munkák költsége.
A 10 + x milliós státuszszimbólum
A lellei Rogán-nyaraló új ékessége a korábbi kis kacsaúsztató helyére került igazi életmódmedence. Amikor először jártunk Rogánék lellei ingatlanánál, csak ponyvával letakarva láthattuk a medencét – a múlt héten viszont karbantartók jártak a nyaralóban, és a takarításhoz-szereléshez leszedték a ponyvát.

med

A medence 2014-ben
A szerelők céges autója alapján sikerült azonosítani a disztribútort, ahonnét Rogánék vették a medencét, a fotók alapjánpedig a típust is. Nagyon úgy fest, hogy Rogánék ebben is a minőséget választották: a Compass Ceramic Pools nevű gyártó Java típusú medencéjét.

pmed

A medence 2016-ban
Bár a forgalmazó honlapjáról nem tudható meg az egyes termékekek ára, de sikerült megszereznünk ugyanennek a cégnek egy régebbi árajánlatát. Ez alapján a Java nem olcsó mulatság: csak a medencetest listaáron nettó hatmillió forint, ehhez jön a gépészet és a kiegészítők – szerencsés esetben maga a medence kompletten kijön 9 millióból.
A beépítés költségei sem jelentéktelen: ekkell ásni egy 60 köbméteres gödröt – ekkora hely kell a medencének-, amibe az előírt technológia szerint lehet beépíteni a medencetestet. Forrásaink szerint a helyi talajvízviszonyok, leginkább a Balaton közelsége miatt, ez sem volt egyszerű feladat: az építők heteken keresztül szivattyúzták a munkagödörből a vizet. Feltehetőleg az elhúzódó medenceépítés az oka, hogy újra kellett füvesíteni a telek zöldterületeit.
A medence szállítása és beemelése sem olcsó mulatság: a birtokunkban levő árajánlat alapján a szállítás és daruzás költsége közel egy millió forint lehetett: informátoraink azt mondják, a Rogán-telek mellett futó nagyfeszültségű elektromos vezetékeket is le kellett leszerelni, hogy a daru be tudja emelni gigantikus méretű medencét a helyére.

umh

                                                                                    Az új medence a helyén

 

A Rogán-titkárság a lellei nyaralóval kapcsolatos felvetésünkre, miszerint ha valóban nem túl jelentős felújításról van szó, akkor ezt a legegyszerűbben azzal igazolhatná a miniszter, ha nyilvánosságra hozná az építkezés számláit, azzal reagált, hogy nevezzük meg, milyen jogszabály kötelezi a minisztert a számlák bemutatására.
Természetesen nincsen ilyen jogszabály. Viszont bebizonyosodott, hogy a miniszter állítása, miszerint nagy felújítás nem történt, egyértelműen nem igaz, hiszen csak a most bemutatott külső munkálatok értéke eléri a 15 millió forintot. Mindezek alapján nem indokolatlan kérdés, vajon milyen értékű belső munkálatok zajlottak a lellei Rogán-nyaralóban?
Számlákat meg azért lenne célszerű mutatni, mert a fentiek alapján úgy néz ki, a miniszter legalább egy évi teljes jövedelmét a nyaraló külső felújításának rá eső részére költötte. Persze az is kérdés, ha kevésbé jelentős is, hogy Rogán Valéria, Szakonyfalu polgármestere miből fedezte a rá eső 7 + x milliót.
Azon viszont egy egész ország tanakodhat, hogy ha a nyaralóra ment el a miniszterelnök személye körüli miniszter teljes jövedelme, miből fedezte a család összes többi kiadását. Merthogy még a nyaralóval is vannak egyéb kiadások: utolsó ottjártunkkor például éppen négy kertész serénykedett a ház körül.
szek
(atlatszo)
Bal-Rad komm: Disztingváljunk kérem!-disztingváljunk! A 80 éves nagyi vette ezt a kis viskót, aztán örökölték az UNOKÁK! Nem csak a Tonyó! Hanem a lánytesvére is!
Namármost. A lánytestvérnek van állása, fizetése. Meg férje, és annak is van állása meg fizetése!
A Tonyónak is van munkahelye meg fizetése. Ő a nemzet szolgája! Miniszter. Tonyóné Cili pedig ügyes üzletasszony!-mint tudjuk.
A két familia havi jövedelméből, meg a haverok kalákamunkájából összejöhetett ez a kis renoválás! Pláne ha még a Ragály anyuka is besegített. Meg a Cilike szülei. Meg a Tonyó lánytestvére férjének a szülei is. Mindezek némi bankhitellel megbúbolva-máris összeállhat a kép! Nincs itt semmi látnivaló!-csak irigykedés van!
Hát tehet arról a Ragály testvérpár, hogy mások retyerutyája egy nyomorult balcsiparti kunyhóra valót nem tudtak összeszedni életük során? A két gyereknek?!
Nem! Nem tehetnek róla! Ők és a szüleik tehetséges, szorgalmas emberek!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A nagyi hagyatéka bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Istvan szerint:

    Nyomorultak.

  2. Gonda István szerint:

    A katonai térképek szerint Aleppo északi része felszabadult!

  3. Smith szerint:

    Hitelből is végezhették a felújítást. Az ingatlanfelújítás pedig remek befektetés, főleg, ha eladásra is kínálják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.