És szóla Varga Mikhál úr…

Varga Mihálynak elment a maradék józan esze vagy már számolni sem tud

vms

“Magyarországon lezárult az alacsony munkabér időszaka.”

Ezt tudta mondani a szájával a gazdasági miniszter. Azt is gyakran hangoztatják, hogy Orbán regnálása egyenlő az adócsökkentés kormányával.

A helyzet az, hogy egyik sem igaz.
A csodálatos béremelés után – ami, ugye, korszakzáró egyben – az immár nem olcsó magyar minimálbér 83 ezer forint. Havonta.
Az, hogy mi olcsó és mi drága, nehéz megmondani – mivel általában keresettől, anyagi helyezettől függő szubjektív megítélésről beszélünk. Azt sem tudjuk, hogy személyesen Varga Mihálynak mit jelent az olcsóság fogalma. Persze a Pasa parkból, Rogán Antal szomszédságából bizonyosan más színben látja a világot – a bugyellárisban 4,2 millió megtakarítással, karcagi telkekkel, négy fővárosi ingatlannal, havi 1,1 milliós miniszteri fizetéssel. Túl sokat amúgy sem kellett bukódnia a munkaerőpiacon: ’89-ben szerzett egy közgazdász diplomát, majd egy évvel később beült a parlamentbe, azóta se tette ki onnan a lábát. Megértjük, ha negyedszázad alatt némiképp elszakad a rögvalóságtól.
Ezért segítünk kicsit. Ma Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal szerint… – ja, nem, a hivatalos statisztikusok ugyanis egy éve nem mérik a létminimumot és a szegénységi küszöböt. Bizonyára azért, mert már nincs mit, akkora a jólét a gyorsnaszádon. Sebaj, közgazdász diplomát nem csak Varga tudott szerezni, kiszámolták mások a KSH helyett: 2016-ban 88 ezer forint a létminimum, vagyis ennyi pénz szükséges egy elfogadható, szegényes élethez.
Messzebb van ez a Pasa parktól, mint Mészáros Lőrinc a gázrezsótól.
Ha egy átlagos családot veszünk alapul, két, minimálbért kereső felnőtt, egy gyerek, az azt jelenti, hogy a létminimum eléréséhez a havi bevételüknek meg kell haladnia a nettó 264 ezer forintot. Sikerülni fog? Aligha. Milyen szerencse, hogy a Statisztikai Hivatal már nem strigulázza a szegényeket.
A csodálatosan, egyedülállóan, soha nem látottan megemelt minimálbér ugyanis jövőre 127 650 forint lesz. Ez azért már jól hangzik! Főleg, ha mellé tesszük: az elmúltnyolcévben bezzeg nem emeltek ennyit, alig volt 70 ezer a legkisebb fizethető bér, amikor a kedves vezető átvette a kormányrudat. És most, hat röpke év, és majdnem megduplázták. Ühüm. Talán csak arról nem beszél az adócsökkentés kormánya, hogy
Magyarországon terheli a legnagyobb adó a minimálbért az OECD-országokban.
A második helyezett Lettország szánalmas 27 százalékkal próbál villantani, de hol van ez a magyar 35 százalékos adóterheléshez képest!
A gazdasághoz híresen alig konyító németek 26 százalékot vesznek el a legkisebb fizetésből,
míg a közgazdász analfabétának számító USA csak 14-et.
Sajnos, az Orbán által nagyra tartott törökök is csupán 21 százalékot vonnak el.
Látszik, nem érti a világ, hogyan kell adót csökkenteni. Így immár két dologban is világelsőt csinált belőlünk Orbán Viktor, hisz a minimálbér legnagyobb adóterhe mellett nálunk a világon a legmagasabb az általános forgalmi adó kulcsa is. Ilyen nagyot csökkentettek az adókon.
A jövőre megemelt minimálbérből végül a már nem olcsón dolgozó magyar munkás 83 ezer forintot fog megkapni. Ha tetszik: 268 eurót. Az már azért valami! Nem olcsóság, annyi szent! Ebből már könnyen kigazdálkodható Rogán Antal Berluti Ecritoire-táskája – csupán 8 és fél hónapig kell kibírni étlen-szomjan.
(b1)
Bal-Rad komm: “…csupán 8 és fél hónapig kell kibírni étlen-szomjan…”
-Kibírjuk! Döbrögi maga mondta: a magyarok kifejlesztették a túlélés technikáját!
ŐK EZZEL SZÁMOLNAK IS! A DÖBRÖGIÉK!
Azzal is számolnak, hogy a túlélési technikák állandóan csiszolódnak! Furmányos a magyar! Nem azon agyal, hogy miként szabadulhatna meg élősködőitől, hanem azon, hogy miként tudna alattuk még elvegetálni?
Van persze akiknek nem sikerül! Hát ők úgy jártak! Meg úgy járnak! Oszt’ jónapot!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

És szóla Varga Mikhál úr… bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. "Szélsőjobb" :D szerint:

  A matematika egyszerű. Megemelték a minimálbért, ezzel nőttek a járulékok is. Jut is a dolgozónak kb 5ezer Forint belőle.
  A munkáltató járulékokkal és a dolgozói elvonásokkal Orbánék zsebébe meg 15ezer. Mindez úgy, hogy az egész terhet a kisvállalkozókra pakolták rá. Lesz is itt Kánaán-helyett munkanélküliség, egy csomó végfelszámolt és csődbement családi kisvállalkozás. Igazi sikersztori!

  • Kálmán Lőrinc szerint:

   Ne is mondd, én is ezeket számolgatom kisvállalkozóként….

  • vitorla123 szerint:

   Forrása-nyelője!Egyszerű nem hogy nem maradhat nálad,de még rá is fizetsz!Mert a beszállítóitok árai megemelkednek.Nő a kereslet és emelkednek az árak.Ennek meg a béremelkedésben nincs meg a fedezete,Elindul a spirál és 20 ezer forinttal magasabban áll be. Ezt inflációnak hívják ami nálunk “nincs!”

  • Pozsony 907 szerint:

   Ugranak a segélyek is!

   • Már Tamás szerint:

    Kedves Pozsony 907!
    Azért meg merem jósolni, hogy két népcsoport felé semennyit sem fognak csökkenni a kifizetések…

    • Pozsony 907 szerint:

     Nem fognak tudni kibújni alóla, pont ez az egyik oka, a segèly minimumhoz emeli, ez (is) a cél.

  • V.kutya szerint:

   Szegény vállalkozók!
   Azért ne aggódjatok: ha minden elveszett, még mindig ott van nektek is ugyanaz a mentőöv, ami sok millió magyar honfitársaitoknak jut: sorba állás a munkaügyi hivatalban, pályázatokat és önéletrajzokat írni, OKJ képzésekre járni, sőt, egyáltalán írni-olvasni megtanulni (legfőbb ideje), mert amíg jól ment a szekér (úgy nagyjából 10 éve), akkor még segédmunkásnak is minimum technikusival vettétek fel az embert, előnyben az egy középfokú idegen nyelvvel. Miközben ti még magyarul sem nagyon tudtok!
   Örülök, hogy Orbán lépett, jól tette! A többől több marad, és kész, mivel lineáris az adó, tehát akár 50-el is emelhette volna!
   A vállalkozók pedig jó ha tudják, hogy EU-ban élünk, ahol az árak már rég felzárkóztak! És amikor a vállalkozó eladja a terméket, akkor nem adja olcsóbban mert hogy magyar termék, sőt!!!!! Nézzétek meg a Tesco vagy bármelyik más áruházban, a “Magyar Tej” felirattal 300 forintért adják, a legdrágábban! Hát b.sszátok meg, fizessetek! Nem teccik a mennyasssszzzonnny, mert hogy farka van, és le kell nyelni!
   Nem én választottam, hanem ti, b.sszátok meg!

 2. Kálmán Lőrinc szerint:

  Ilyenkor mindig felvetődik az iskolában tanult középkori kizsákmányolás.
  Az a csúnya 10-ed és 9-ed….. Viszont ha nem volt hadiállapot és emiatt hadiadó, akkor a maradék szép hányad volt…. most meg? Még az adót is megadóztatják, a terméken van áfa, MEG jövedékiadó, és mindezt megvehetjük a MÁR megadóztatott forintjainkból. Ha veszünk valamit (a már megadóztatottból) akkor vagyonosodási illetéket fizetünk, ha ugyanazt eladjuk, akkor is, újra. És sorolhatnám…. adóparadicsom? Itt? Kinek?

 3. Pozsony 907 szerint:

  Még az a nózi:))

 4. egy paraszt szerint:

  Kérem !
  Tessék találékony lenni!

  Megint divatba jöhet, hogy a szépkorúak lesznek a vállalkozók,
  a családtagok, fiak, unokák pedig majd 1 órára bejelentett főállású alkalmazottak.
  Ugyanis már havi 1 óra is főállású munkaviszonynak számít döbrögisztánban.
  Hallelúja; de szép is a statisztika!

 5. Gabriel szerint:

  Ez a csávo nekünk szinpatikus.
  Jo kommunista lenne,ha tudná hol a helye.

  Ö is csak a hozzott anyagbol tud fözni. Nem az ö hiobája a rendszer hibája.

 6. forradalom! szerint:

  Mi a bajotok ezzel Vargamikhállal?Ők mindig magukról beszélnek,soha nem rólunk.Az ő “bérük” meg tényleg állandóan emelkedik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.