Ügyes trükk

A magasabb minimálbér kinyiffanthat egy csomó kkv-t, de a kormány jól jár

many

Na, mit gondol, ki jár jól majd a kormány és az érdekképviseletek között múlt héten kötött béralkuval? Hát persze, hogy a kormány.
A közelmúlt bértárgyalásainak eredményeként jövőre a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nő, 2018-ban pedig az emelés 8, illetve 12 százalékos lesz. Emellett a munkaadóknak jövőre 5 százalékpontos járulékcsökkentést adnak, 2018-ban pedig további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok – írja az Adózóna. Ha 2017 első 9 hónapjában a bruttó átlagbér növekedése meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január elsejével további 0,5 százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói járulékok, s így 2018-ban 2,5 százalékos lehet a mérséklődés. Ehhez jött hozzá még az a kormányzati vállalás, jövőre a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékra csökken az eddigi 19 és 10 százalékról.
Érdemes megnézni, hogy a fenti politikai alkunak mi a számszerű hatása (egyelőre a 2018. évi külön növekedési klauzulával nem számolva).

Minimálbér esetén
forintban)
Bruttó Nettó Vállalati összktg. Nettó béremelés Vállalati többletktg.
2016 111 000 73 815 142 635
2017 127 650 84 887 157 648 11 072 15 013
2018 137 862 91 678 167 502 6791 9855
Látszik, hogy az állami költségvetés az egyezséggel nem járhat rosszul, mivel a vállalati költségek jobban emelkednek, mint a munkavállalók nettó bérei, és a különbözetet a tömegében megnövekedett adók teszik ki. Ránézésre a dolgozók is jobban járnak, ha az egyéb hatásoktól (például áremelő tényezőtől, foglalkoztatottságtól) eltekintünk. Akinél a kitermelendő forrásigény jelentkezik, az egyértelműen a vállalkozói kör. Ezen belül sem beszélhetünk azonban egyneműen érintett rétegről és körről.
A meghirdetett két éves egyezség kimondottan előnyös azokra nézve, akinél nem jelentkezik a minimálbér-növelés miatti gazdasági kényszer, viszont igénybe vehetik a jelentős adócsökkenéseket, azaz azon vállalati körnél, ahol már most is jelentősen a minimálbér felett, illetve a garantált minimálbér felett foglalkoztatják a dolgozóikat. Ebbe a körbe tartoznak döntően, s így az előnyös oldalon állnak a nagyvállalkozások, és a kiemelkedő nyereséggel működő kis- és középvállalkozások is. Ez azonban sajnos a számosság szempontjából a kisebbségnek tekintendő jelenleg, és a dolgozók többsége nem itt található.
Az intézkedés vesztesei azok a kkv szektorba tartozók, akik kényszervállalkozók, illetve kisebb nyereségességgel, vagy veszteségesen működnek, és a minimálbérre vonatkozó előírások „csak” egy adminisztratív szabályt jelentenek a minimális adóterhek vonatkozásában. Ilyenek lehetnek például a kisüzemi mezőgazdaságban, a kiskereskedelemben, a betanított munkát alkalmazó szolgáltatásoknál, vendéglátásban, turizmusban, s az előzőeknek külön regionális, területi érintettjei is kimutathatók.
(HVG)
Bal-Rad komm: “…Az intézkedés vesztesei azok a…”
-Hát bizony hosszú lenne felsorolni a veszeseket! A NYERTESEK SORA sokkalta rövidebb! Ám az abszolút nyertes az a döbrögista horda lesz!
Ők kitalálták a “kacagva tapsolós kirablás” formációt. A kirabolt egyfolytában kacag és tapsol afölötti örömében, hogy éppen most…
Tapsol és kacag közben a rabló is! “Ez a hülye elhiszi, hogy a zsebét tömöm! Pedig…”
Ehhez azért kell ám tudás! Főként pedig pofa!
Mikor pedig a kirabolt rájön a trükkre, a rabló már árkon-bokron túl röhög a zsákmányt számolgatva!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Ügyes trükk bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Istvan szerint:

  A nkv-ék,a kkv.-ék mikó fognak az utcára vonulni Döbrögisztán lehetetlen állapotai iránt?!
  Azt hiszem,hogy ez az a réteg,amelyet fenyegetnek,de a lázadástól két dolog (vagy több) tartja vissza őket!!
  Eddig sem a legtisztességesebb munkavégzés,és adózás jellemezte őket,inkább a minél sunyibb adóelkerülési taktika,és a feketemunka!
  A rendszerváltás ugyan helyzetbe hozott sok ilyen vállalkozást,de akkor is ,és azóta is csak a helyezkedés megy,amire jó rávilágítás az,hogy évente százezer-számra mennek tönkre,adják vissza az ipart,jelentenek csődöt,de ugyanakkor százezer-számra keletkeznek újak,ami nem is az új vállakozókat,új szakmákat jelöl,hanem inkább a mély trükközésre utal!
  Most az alkalmazottak fizetéséről,,nyomoráról ne is beszéljünk,se a mélységes elnyomatásukról ,hanem arról,hogy az eddig támogatott,cinkos hunyorítással,félrenézéssel bátorított kkv.-kra került most a sor,a nyomorgatott alkalmazottak még nagyobb kizsákmányolása mellett,mert szükül a bevételi pálya,és nőtt a fideszt támogató semmittevők étvágya,és erre kell a több lovetta!
  Akik eddig támogatók voltak,most is füügőségben lesznek,mert nem tántoroghatnak az eddig kizsákmányolt,lenézett dolgozók mellé,legfeljebb olyan érzésük lesz,hogy a “főnök ” arca kicsit elsötétült előttük,másfelé fordult,de majd azé’…..Ja,majd ha fagy!!

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   István. – hülyének nincs mit mondanom: ennyi.

   • cicvarek szerint:

    Elég hülye vagy ha hülyéhez nem tudsz szólni. Elismerted amit István írt, a hülyézéseddel.
    Több mint 20 éve megy a minimálbéres bejelentés + egy kicsi a zsebbe feketén. A tulaj meg hízik, mert parazita. Csak a céget szünteti meg évente és alapít újat. A szemét káefték cudar mindenit.

    • Sub Zero szerint:

     Pedig Cicvarek egészen más a képlet! Van egy burkoló, aki kiváltotta az ipart. A cég megalakulásától kezdve minden egyes nap, amikor felkel 3000-4000Ft mínusszal indul. Ez egy egyszemélyes vállalkozás egy napra kivetített havi fenntartási költsége. Olcsó János nem váltja ki, ezért naponta pontosan ennyivel kérhet kevesebbet a megrendelőtől. Ráadásul nem ad számlát és nem terheli meg a költségeket áfával. Mari néni természetesen Olcsó Jánost választja, mert nem a saját zsebe ellensége. Burkolónk ahhoz, hogy egyáltalán versenyben tudjon maradni ott csökkenti a cég költségeit, ahol tudja! Mégis veszteséges! Raktárkészletet növel papíron és tagi kölcsönt ad a cégnek. A NAV már ugrik is! A NAV jobban tenné, ha a fekete vállalkozókat figyelgetné. Mégsem teszi.

     • cicvarek szerint:

      SuB Zero. Kft=káefté
      A burkolónak tájékozódni kellett volna mielőtt kiváltja az ipart. Ennyi. Eleve nem szabad belefogni olyanba amiről tudja, hogy nem fog profitot termelni hosszútávon.
      Én a szemetekről beszélek, akiknél bőven van nyereség. Nem túlzás ha azt mondom, hogy háromból kettő cég ilyen az országban. A kényszervállalkozók más tészta, de ők sem Kft-t alapítottak 3-5 millió törzstőkével, ugye. A biztonsági cégek 99%-ban szintén ilyen paraziták. Köztudott, évtizedek óta és nem is csinál semmit ez ellen egyik kormány sem. Mert nyakig benne vannak a retkes zsidrákok. Patkánypofájú Pintértől kezdve.

   • petymeg szerint:

    Akinek nem inge …

 2. fatum szerint:

  Admin. Te beszopod a soros féle HVG dumáját. CSONT NÉLKÜL!!! Itt nemcsak a bérekről, hanem a munkáltatók nyereségéről van szó. Ami nőni fog. A HVG egy ronda csúsztatás alapján számol Nem azonos a munkabérekre kifizetett öszeg a vállalat profitjával. Itt csak a kormány jár rosszul, mert a kormány fizeti a béremelést a multiknak az adókedvezményekkel. Ráadásul a multik eleve kaptak a bérekre 5 évig támogatást az állami büdzséből.
  Na csinálok neked egy tényleges számítást. A vállalat profitjának általában a munkabér 5-10%-a Na ezt emelik 25%-al és a 95%-ra adókedvezményt kapnak. Vegyük 1000 ft-ra a válalat profitját. Ebből bérekre mondjuk elmegy 5-10% 50-100 forint. Ezt emelik 25 %-al Max 65,5-125 Ft. Ugyanakkor az 1000 ft profit kap 10 %-ot engedményt cserébe Tehát a kormány fizeti a multik rabszolgáit.

 3. Istvan szerint:

  Szélsőjobb!
  Te azok közé a szemét, tipusos kkv-hoz tartozol,akiket a fenti hsz-emben leírtam,és akiket sikerült megismernem közvetlenül a rendszerváltás után,és személyes tapasztalataim voltak,vannak velük kapcsolatban!Ez országos jelenség volt,és ma is az!
  Ti,te vagytok a fidesz holtbiztos szavazói,akiknek a fidesz,vagy bármelyik hatalmi váltópárt nyugodtan a fejére,illetve felfelé tartott szájába szarhat,anélkül,hogy mernétek szólni!
  Bezzeg a szocializmust szidjátok,te is,mikor azt írtad,hogy a szocializmus(ésezt,ha jól emlékszem,pontosan nekem írtad!) annyira embertelen volt,hogy akinek volt valamilye,attól azt elvette,és annak adta ,aki érdemtelenül tartotta a markát!Nem hivatkozok itt formai,és brutális tévedéseidre,illetve hazugságaidra,mert ezek azok,mert neked mondhatunk akármit,ami nem téged igazol!Te teljesen belegyökereztél ebbe a hazug világba,és csaló érdekeiden keresztül nézed a világot!
  Te nem vállalkozó vagy,hanem egy adócsaló,akinek a lételeme ebben merül ki,és a világról alkotott véleményét ezen a szemüvegen keresztül látottak alapján alakítod ki!Nincs veled vitatkozni valóm,mivel hülyékkel,és szemetekkel nem lehet vitatkozni,véleményükkel,és meggyőződésükkel szemben érveket tényeket hiába is hoznánk fel!
  Tehát legközelebb a durva anyádat hülyézd le,aki a világra pottyantott egy ilyen szemetet!A hang azért ennyire durva,mert a vita közben való lehülyézés az egyenlő a rettenetes ,elbizakodott bunkók lehengerlő akarnokságával!Tehát az a kérés,hogy ha tőlem olvasol valamit,azt hagyd figyelmen kívül,mert,például ez a komment sem neked szólt,és ha magadra ismertél,akkor inkább hallgatnod kellett volna,és ha nem igaz rád,amit írtam,akkor te a ritka kivétel vagy,,de szólnod akkor is kár lett volna,megmaradhattál volna a vélemény negligálása mellett!
  Be is fejeztem a veled való diskurzust!Tudod,a hülyéknek nincs mit mondani:ennyi!

 4. Misa szerint:

  Narancs farm szellemi korlátok ! Materializmus mond még valamit?
  Ha valaki nővelni akarja a munkavállalók jövedelmét, vásárlóerejét, akkor miért nem közvetlenül, a munkabér vagy a fogyasztási adón keresztül teszi?
  Ez olyan, mint mikor Béla kér tőled egy sörre valót és te a feleségének adod oda.
  A kapitalista közgazdászok, nem alkalmasak egy gazdaság működtetésére, ők a nép kifosztás, a kizsákmányolás eszközeit, módjait keresik, ennek a területnek szakértői.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.