Ördög a falon

Angyalként tűnt fel egy freskón Döbrögi

fr

Orbán Viktor arcmását vélik felfedezni egyesek egy hatvankilenc éve készült szegedi freskón. Az első világháborúban elesett városiak emlékére avatták fel 1937-ben a városban a Hősök kapuját, amelynek átadásán Horthy Miklós kormányzó is jelen volt. Nem csoda, hiszen Aba-Novák Vilmos alkotásán, a boltív jobb oldalán maga Horthy is megjelenik, amint csatába vezeti katonáit. A bal oldalon viszont az egyik keresztet tartó főangyal arcán – ha nagyon figyelünk – Orbán Viktor jellegzetes arcvonásai, tekintete és frizurája tűnik fel.

A freskót a második világháború után lemeszelték. Politikai okokból először csak Horthyt, majd a teljes festményt eltüntették. A teljes restaurálás 1999– 2000 során fejeződött be, éppen az első Orbán-kormány alatt. Orbánt nem először látják bele régi műalkotásokba. Francisco Pradilla Ortiz spanyol festő 1877-ben készült, Őrült Johanna című alkotásán a háttérben tűnik fel egy, a magyar kormányfőre hasonlító alak, mint a Szép Fülöp francia király koporsójánál gyászoló, aranylánccal ábrázolt nemes. Ráadásul egyes vélemények szerint a mellette álló, csípőre tett kezű férfiban nem mást, mint a miniszterelnök fiát, Orbán Gáspárt lehet felismerni. A kormányfő szigorú, szinte érzelemmentes tekintete könnyen azonosítható, de a fia arca inkább csak jellegzetes szájtartása révén ismerhető fel.

dofi

Abban már nincs csoda, hogy a kortárs magyar művészek közül egyre többen választják modellnek Orbánt. Jelenleg a két legismertebb festő, drMáriás és Tereskova festi meg legtöbbször a kormányfőt. Utóbbi alkotásaiból még Orbán felesége, Lévai Anikó is vásárolt.
ok
(bors)
Bal-Rad komm: “…A freskót a második világháború után lemeszelték…”
-Nem akarták, hogy lássák az emberek az ördögöt a falon! De aztán a “szép-új világ” restaurálta! Aztán…!-ITT VAN!
Ördögűző meg nincs!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Ördög a falon bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Pozsony 907 szerint:

    Gyárfás lemondott.

  2. egy paraszt szerint:

    Én jobban örülnék annak a fenti élethű portré freskónak, ami az úttesten díszelegne, egy úthenger készítené és mostanság.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.