Eb marna bennünket legfeljebb kutya helyett!

Orbán retteghet, durva felmérés az elégedetlenekről

lek

Csaknem kétharmados többségben a pesszimisták.

A 2018-as választások közeledtével egyre fontosabb, kik az elégedett, illetve elégedetlen szavazók. A Policy Solutions, a Závecz Research és a Friedrich-Ebert-Stiftung megvizsgálta, milyen általános jellemzői vannak azoknak a választóknak, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok, akik kritikusak a kormánnyal. Az elemzés szerint Magyarországon az alacsony iskolázottságú, idősebb, kistelepüléseken élő választók között a legnagyobb az elégedetlenség. Az ellenzéki pártok számára ugyanakkor komoly kihívás, többségüket nem lehet interneten elérni.

A nők pesszimistábbak
A magyar választókra nem jellemző a derűlátás az ország helyzetét illetően, a többség szerint rossz irányba mennek a dolgok. A válaszadók 61%-a látja borúsan a helyzetet, csak 31 százalék tekinthető bizakodónak. A nők (62%) egy árnyalattal sötétebben látják a helyzetet, mint a férfiak (59%) – de alapvetően mindkét csoportra a negatív helyzetértékelés jellemző.
60 év után már megvan a kétharmad
Valamennyi korcsoportban a rossz irányt érzékelők vannak többségben. A legelégedettebbnek a 30-39 évesek mondhatók (40%). 40 év felett az életkor előrehaladtával fokozatosan emelkedik a borúlátók aránya. A 60 évnél idősebb korosztálynak a leglesújtóbb a véleménye közállapotokról: kétharmaduk szerint ma Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, és csupán negyedük lát okot az optimizmusra.
Tanulni kell a derűlátáshoz
Az iskolai végzettség erősen hat az ország helyzetének megítélésére. Minél képzettebb valaki, annál valószínűbb, hogy pozitívan ítéli meg az irányt, amerre az ország tart. A legkevésbé iskolázottak, a 8 osztályt sem végzők csoportját minden társadalmi csoportnál erősebb negatív érzület jellemzi: 83 százalékuk szerint rossz irányba mennek a dolgok. A diplomások a legkevésbé borúlátóak, körükben az átlagosnál jóval magasabb az itteni helyzetet jónak ítélők aránya (41%). Ez ugyanakkor csak mérsékelt pesszimizmust jelent, mert még a legmagasabb végzettségűek között is az elégedetlenek vannak többségben (50%).
A legkisebb is számít
Minél nagyobb településen él valaki, annál kevésbé látja rossznak a dolgok alakulását. Ennek megfelelően Budapesten van a legtöbb optimista (35%), de ez is csak egy erős kisebbség (55% elégedetlen). A kisebb városokban élők álláspontja megegyezik az országos átlaggal (31%), a községekben élők körében még alacsonyabb az optimisták aránya: 28%, vagyis a kis településeken a legpesszimistábbak. Az elégedetlen szavazók többségét nem interneten lehet elérni.
Az internettel nő az optimizmus
A gyakori internethasználók elégedettebbek a dolgok aktuális alakulásával, mint azok, akik csak ritkán, vagy egyáltalán nem használják a világhálót. Az alkalmi internetezők rendkívül kritikusak: több mint háromnegyed részük szerint rossz irányba haladnak a dolgok. Az internetet legalább heti rendszerességgel használók optimistábbak a teljes magyar népességnél: 43% szerint jó az irány.
5% fideszes is morog
Politikai értelemben az elégedetleneknek négy számottevő méretű és markánsan elkülöníthető csoportja különböztethető meg: a bizonytalan (a teljes népesség 22%-a), a baloldali-liberális (17%), a jobbikos (12%) és a kormánypárti elégedetlenek (5%), tehát a Fidesz-szimpatizánsok egy szabad szemmel is jól látható része sem ért egyet a dolgok jelenlegi alakulásával. A legnépesebb csoportot alkotó bizonytalanok körében enyhe a női túlsúly. Az átlagosnál többen vannak az 50 éven aluliak között, és kiugró az arányuk 8 osztálynál kevesebbet végzetteken belül. Sokan közülük munkanélküliek, az álláskeresők közel fele tartozik közéjük.
Az ellenzéki profil

fuck

A baloldali-liberális elégedetlenek nagyobb arányban kerülnek ki a nők közül, korszerkezetük pedig erőteljes idősödést mutat, a 60 év felettieknek messze a legnagyobb részét ez a csoport alkotja. Jellemzően az alapfokú végzettségűek körében találhatók, igen erősen felülreprezentáltak a nyugdíjasok és háztartásbeliek inaktív csoportján belül. Legjellemzőbb lakóhelyük a főváros, de a kisebb településtípusokban is viszonylag kiegyensúlyozott arányban vannak jelen. A Jobbik az országos helyzettel elégedetlen szimpatizánsai a párt táborának profiljához kapcsolódóan főként a férfiak és a 40 év alatti korosztályokban vannak jelen. Tipikusan szakmunkás, illetve középfokú végzettséggel rendelkeznek. Minden településtípuson hasonló arányban találhatjuk őket.
A Fidesz gyenge pontja
Az országban zajló folyamatokkal szemben kritikus fideszesek között nagyjából kiegyensúlyozott a férfiak és nők aránya, és életkor alapján is viszonylag egyenletesen oszlanak meg. Az átlagosnál többen vannak a legkevésbé iskolázottak körében, a közép- és felsőfokú végzettségűeknél alig vannak jelen. Budapest felől a kisebb települések felé haladva növekszik a fideszes elégedetlenek részaránya. A Fidesz elégedetlenjei az átlagosnál nagyobb arányban élnek vidéki kisvárosokban, falvakban, jellemzően segéd- és betanított munkások. A Fidesz gyenge pontját tehát az alacsony iskolázottságú, rossz anyagi helyzetben lévő, kistelepülésen élő támogatói jelentik. (Az elemzés a Závecz Research által 2016-ban, két hullámban, személyes megkereséssel végzett közvélemény-kutatások adatain alapul.)
“Politikai osztálylétszám”
Tavaly a Policy Solutions ezen a néven, a GfK Hungária Piackutató kutatásait felhasználva elemezte a magyar választók társadalmi hátterét, az egyes pártok szavazóinak életstílusát. A kutatás 20 társadalmi csoportot különböztetett meg, összegyűjtve legfontosabb politikai, gazdasági, társadalmi problémáikat.
A csoportok közül – a mostani elégedetlenek között meghatározó – bizonytalanok, rejtőzködők egyik legfontosabb kategóriája az Elszegényedő középosztály volt. A csoport tagjai igen erős kapcsolati hálóval rendelkeznek, szinte minden társadalmi rétegben átlagon felül vannak jó ismeretségeik. A kisvállalkozóktól, a fodrászokon és a bolti eladókon keresztül az igazgatókig minden foglalkozási körben értékes kapcsolati tőkével bírnak. Szinte mindegyiküknek van lakása, amelynek értéke azonban igen alacsony. Jellemzően panelben vagy régi társasházban élnek. Sokan, de az átlagnál nem többen laknak vidéki kockaházakban.
Már Class FM sincs
Aktív újságolvasóként számos napi- és hetilapot az átlagnál gyakrabban vesznek. Kiemelkednek ezek közül a női magazinok. Átlagon felül követik a televíziós csatornák adásait. A rádióadók közül a közrádiók, a Class FM és a Klubrádió hallgatottsága volt náluk kiemelkedő. A híreket interneten is követik, zenei ízlésük kettős: hallgatnak komolyzenét, de szeretik a mulatós zenét is.
A csoport tagjai az átlagnál aktívabbak civilszervezetekben, elsősorban szakszervezetben és adománygyűjtő szervezetekben, a vallásosság tekintetében megosztottak. A csoport az átlagosnál jobban érdeklődik a közélet és a politika iránt, a magyar demokrácia helyzetével nagyon elégedetlen, nagyon elkötelezett a demokrácia mellett. Tagjai körében szinte nincs is olyan, aki a diktatúrát jobbnak tartaná.
Értékrendjét tekintve a csoport mérsékelten balos, nem tekinti magát se konzervatívnak, se liberálisnak, a Fideszt a Jobbiknál is erőteljesebben elutasítja, és nem kiemelkedő rokonszenvvel fordul a baloldal felé, amelyek közül népszerűségben a kisebb pártok (Együtt, PM, DK) egy hajszállal megelőzik az MSZP-t és az LMP-t.
(24.hu)
Bal-Rad komm: Ahogyan azt a közmondás tartja: “nem közvéleménykutatást, hanem választást kell nyerni!”
Döbrögisztánban a a “választás” mindössze technikai részletkérdés-a végkimenetelnek semmi köze a közhangulathoz.
Ergo: mindenki tudja, hogy a helyzet nagyon rossz!-ám A POLGÁRI DEMOKRÁCIA HAGYOMÁNYOS KERETEIN BELÜL MEG NEM VÁLTOZTATHATÓ!
Igaz ez jelen esetben a qrmányváltásra, és igaz ez az ország általános helyzetére is. Tetézi a bajokat, hogy politikai maffiáink mindegyike CSAKIS A JELEN RENDSZERBEN GONDOLKODIK, és nincs létező alternatív politikai erő!
ORSZÁGUNK HELYZETÉN EGY ESETLEGES QRMÁNYVÁLTÁS SEMMIT NEM SEGÍTENE!
Eb marna bennünket legfeljebb kutya helyett!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Eb marna bennünket legfeljebb kutya helyett! bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Gabriel szerint:

  A Budapesti szervezett kinyilvánitotta véleményét Castrorol.
  Szerintuk egy VÉRES KEZÜ DIKTÁTOR volt.
  Tisztelt Budapesti bünözök köszönjuk öszinteségeteket.
  Ez már egy kiindulo alap,hogy elkezditek nyiltan kimondani a véleményetek.

  Hihetelen hogy fejlödtök igy az idötök végén. 🙂

 2. Gabriel szerint:

  Figyeljetek bünözök amit a csávo mond ez nektek szol.
  Gino te szivünkböl szoltál,és milyen igazad van.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Megmondták a morék a tutit.
   Aztán Úr Isten, van ilyen közöttük kb 600ezer aki szavaz is.
   Szó szerint sorsdöntő tényező a sötétség.

 3. öregkun szerint:

  A nép elhitte, hogy majd jó kapitalizmus lesz, hát nem lett mert olyan nincs.

 4. Smith szerint:

  A nyugdíjasok intravénásan kapják a napi “Jobban teljesítünk” és “Megvédjük Magyarországot” propagandát, lesz nekik egy kis nyugdíjemelés, valamint kapnak karácsonyi ajándékot is a szeretett Viktoruktól. Minden egyes négyévente tartandó választásokat a nyugdíjasok döntenek el, akik érzelmi alapon szavaznak. Tudja ezt a fideszes kampánystáb is.

 5. Nagy szerint:

  Azon elgondolkodott -e a baloldal, ha nincs náluk alternativa a jelenre, merthogy a nyugdijas korúak ismerik a múltjukat, ezért nem szavaznak már a baloldalra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.