Még nem látni a végét…! De LESZ!

Látványos, hogyan növekszik a korrupció Döbrögisztánban

hama

Ma sok embert aggaszt a korrupció és a korrupciós ügyek Magyarországon. Nem biztos azonban, hogy mindenki tisztában van vele, mit is jelent pontosan ez a latin eredetű szó,corruptio. Hogy a politikusok lopnak? Vagy lefizetik őket? Mutyizgatnak? A korrupció ma nem feltétlenül azt jelenti, hogy valaki odanyom egy nokiás dobozt vastag borítékot politikusoknak, hogy az közbenjárjon valamilyen közügyben. A korrupció ma sokkal inkább a törvények afféle optimalizálását jelenti, hogy azzal bizonyos gazdasági szereplők kvázi legálisan élvezzenek versenyelőnyt, másokkal szemben. Ebben sokat romlott a helyzet az elmúlt években, és úgy néz ki, hogy a jövőben sem lesz másként.

Mindenki tud róla
Egy friss kutatás szerint a magyarokat, a migráció után a korrupció jelensége aggasztja leginkább. Jogosan, hiszen szinte nap nem telik el anélkül, hogy ne derülne ki, a kormányközeli holdudvar egyik szereplője éppen hol kaszált valamelyik közbeszerzésen. Mindenki tud a világ legtehetségesebb gázszerelőjének, Mészáros Lőrincznek mesébe illő meggazdagodásáról, a helyi kiskirályok értelmetlen pénzszórásairól, vagy éppen teljes iparágak káderi alapon való újra osztásáról. Mindenki érzi, hogy sántít a kormánymédia érvelése, amikor Rogán kiruccanását annyival kommentálják, hogy nincs itt semmi látnivaló, „minden középosztálybelinek futja helikopterezésre”. Ám amíg a migrációval kapcsolatos hírekbe szinte minden médiafelületen belefulladtunk az elmúlt években, addig a korrupciós ügyekkel egyre kevesebb médiaszereplő foglalkozik.
Egyrészt, vannak a kormány közeli lapok és portálok, valamint a közmédia, amelyek érthető módon nem számolnak be ezekről az ügyekről. Másrészt, vannak lapok és csatornák, amelyek akkor foglalkoznak korrupcióval kapcsolatos hírekkel, amikor az anyagi érdekük úgy kívánja. És végül vannak portálok, amelyek rendszeresen megírják a kormánynak kínos ügyeket, ám ezek közül egyre többet elhallgattatnak, valószínűleg nem véletlenül.
Magyarországon, a régióhoz képest, nem volt kimagaslóan rossz a helyzet 2010 előtt. Persze joggal verte ki a biztosítékot a közvélemény és az akkori ellenzék körében például a BKV fénymásoló állományának „felmérése”, az SZDSZ-közeli Közgép Strabag autópálya ügyei, vagy a 4-es metró túlárazott építése. Teljesen érthető reakciója volt minden adófizetőnek, hogy nem kér a szocialista kormányzás mutyijaiból és a fehérgalléros bűnözők kerüljenek bíróság elé.
A várva várt elszámoltatás azonban nem történt meg 2010 után. Sőt, a kétharmados felhatalmazás zöld utat adott a Fidesznek, hogy úgy hajlítsa el a törvényeket, hogy a lehető legtöbb adóforintot szivattyúzzák ki haveri cégeknek. A korrupció aláássa a jó kormányzást, a jogállamiság és az alapvető emberi jogok érvényesülését. Félrevezeti az állampolgárokat, sérti a magánszektor érdekeit és torzítja a pénzügyi piacokat. Ezzel pedig hosszú távon, egy szűk elitet leszámítva, mindenki rosszul jár.
Korrupció számokban
Mi is rengetegszer írtunk már mutyizásról és korrupciógyanús történetekről, azonban az egyes ügyekből még nem feltétlenül látjuk az összképet. A korrupciót elég nehéz mérni és összehasonlítani, azonban a meglévő módszerek mégis adnak valamiféle kapaszkodót az egyes országok közötti korrupciós helyzetről. A korrupció mérésének szempontjából fontos pont a közpénzek elköltésének átláthatósága és nyomon követhetősége is. Ahol a közpénzek állami felhasználásának nyomon követését mindenféle adminisztrációs trükkel és szabályzással, na meg a média elhallgattatásával, megpróbálják ellehetetleníteni, ott magasabb a korrupciós kockázat.
Egy Tárki által készített számítás látványosan érzékelteti, miként alakult a közbeszerzések átláthatósága az elmúlt években. Az ábrán „1” jelenti a teljes átláthatóságot, és „0” a közpénzek mozgásának teljes átláthatatlanságát. Jól látható, hogy 2011-ben hatalmasat esett a transzparencia, ennek oka az új közbeszerzési törvény elfogadása volt.

kot

Ez a törvény sokkal rugalmasabban kezeli az ajánlattevőket, számos lényeges kérdést rendeleti úton szabályoz és korlátozza a versenyt is. Ezzel egy időben a közbeszerzések ellenőrizhetősége is romlott, az ellenőrző szervek jogköreit megnyesték vagy kérdésessé tették függetlenségüket. Emlékezhetünk például, amikor a Legfelsőbb Bíróság (mai nevén Kúria) elnökét átszervezésre hivatkozva megbízatása felének letöltésekor váltották le. Ezek a kockázati tényezők pedig csökkentik az átláthatóságot és egyben növelik a korrupciós kockázatot. A következő ábrán „0” jelenti azt, hogy nincs korrupciós kockázat, míg „1” totális korrupciót jelenti.

kota

Itt is jól látható, miként ugrott fel a 2011 közbeszerzési törvény módosításának hatására a kockázati mutató. A Fidesz-kormányzat alatt általánossá vált az is, hogy ilyen-olyan okokból nem versenyeztetnek a közbeszerzések kiírásánál. A legújabb törvénymódosítási javaslat szerint az eddigi 8 millió forint helyett 15 millió forintig lehet közbeszerzés kiírása nélkül árut és szolgáltatást vásárolni, míg építési beruházás esetén a jelenlegi 15 millió forintos értékhatár 25 millió forintra emelkedne. Pikáns módon a kormány szerint erre annak érdekében van szükség, hogy alacsony értékű szerződések esetén ne kelljen a bonyolult közbeszerzési szabályokat alkalmazni. A régióban egyébként egyedül nálunk emelkedett az utóbbi időben a verseny nélküli közbeszerzések aránya.

kotab

Az is felmerült nemrég, hogy közbeszerzési szerződéseket sok évre titkosítanak. A Miniszterelnökség Várba költözésének adatait például „terrorveszélyre” hivatkozva titkosítanák 30 évre. A Transparency International szerint ez utóbbi módosítás azért is elképesztő, mert úgy titkosítana beruházásokat, hogy a titkosítás ellen még pert sem lehet indítani.
A korrupció mértékének növekedése a nemzetgazdaság számaiban is megjelenik, hiszen a verseny hiánya torzulásokat okoz a piacon, ami visszaveti a hosszú távú növekedési és versenyképességi kilátásainkat. Ráadásul az emberek igazságérzetét és az államba vetett bizalmát is súlyosan csökkenti, már ha ez érdekel egyáltalán valakit a kormányban. Bár úgy tűnik, hogy nagyon is tudnak a problémáról odafent, csak nehéz valami olyasmin változtatni, ami a NER esszenciális lényege.
(tenytar)
Bal-Rad komm: “…Magyarországon, a régióhoz képest, nem volt kimagaslóan rossz a helyzet 2010 előtt…”
-CSAK AKKOR MÁR NEM VOLT ORSZÁG! 2010-RE PEDIG MÁR TOMBOLT A HITELKÁROSULT VÁLSÁG!
“…A várva várt elszámoltatás azonban nem történt meg 2010 után. Sőt, a kétharmados felhatalmazás zöld utat adott a Fidesznek, hogy úgy hajlítsa el a törvényeket, hogy a lehető legtöbb adóforintot szivattyúzzák ki haveri cégeknek…”
A magyarok-akik beleuntak 2010-re a szoclib rablásba-a kiéhezett kecskére bízták a káposzta megőrzését. Kétharmaddal ajándékozták meg Döbrögit és hordáját!
A pusztítás világraszóló! ORSZÁGUNK JÖVŐJÉT IS ELLOPTÁK! ÉS MÉG TÖBBET FOGNAK LOPNI!
Az Európai Unió tudtával és beleegyezésével!
Ami ebben az országban-A MI ORSZÁGUNKBAN-zajlik, az már messze nem korrupció! Az ennek az országnak a tervezett, tudatos lepusztítása, tönkretétele! Mostmár MEGFÉLEMLÍTÉSSEL IS KÖRÍTVE!
Nyilvánvaló, hogy ez egyszer eléri a MAGYAROK tűréshatárát! Hogy hol van ez a határ? Mikor robban a társadalmi elégedetlenség?
Nem tudni! Lehet hogy holnap, lehet öt év múlva!
Egy dologban a bűnözők mindegyike biztos lehet: NEM FOGJÁK TUDNI ÉLVEZNI A ZSÁKMÁNYT!
NEM FOGNAK TUDNI ELBÚJNI!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Még nem látni a végét…! De LESZ! bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Gonda István szerint:

  – “A korrupció ma sokkal inkább a törvények afféle optimalizálását jelenti”
  Ha a törvényeket betartják, akkor azt ne nevezzük már korrupciónak. Lehet, hogy rosszak a törvények, de akkor azzal a törvényhozásnak van dolga és nem az igazságszolgáltatásnak.
  – “Az eddigi 8 millió forint helyett 15 millió forintig lehet közbeszerzés kiírása nélkül árut és szolgáltatást vásárolni … a kormány szerint erre annak érdekében van szükség, hogy alacsony értékű szerződések esetén ne kelljen a bonyolult közbeszerzési szabályokat alkalmazni”
  Teljesen egyetértek. A közbeszerzés nagyon lassú, drága és értelmetlen. Lassú, mert az eredmény megtámadásával akár 2 évig is elhúzódhat egy beszerzés. Ddrága, mert csak a jogászok zsebét tömjük degeszre vele, ráadásul a közbeszerzések ellenőrzésére is fenntartanak egy nagy apparátust. Értelmetlen, mert pontosan tudom, hogy mit és kitől akarok vásárolni. Pl. egy képzés megtartására minek közbeszerzést kiírni, amikor arra csak egy valakinek van képesítése Mo.-on?

  • vitorla123 szerint:

   Így van! A Közbeszerzést ellenőrízni kell meg az UNIO-s pénzek felhasználását is
   Tudok mutatni olyan UINIO-s beruházást 29 millió forintért ami egy 4×6 sufni két helységből meg egy takarmányosból!A pályázónak még a lakcíme sem igaz!.Senki soha nem ellenőrizte.De van két kiló aktája.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   ““Az eddigi 8 millió forint helyett 15 millió forintig lehet közbeszerzés kiírása nélkül árut és szolgáltatást vásárolni … a kormány szerint erre annak érdekében van szükség, hogy alacsony értékű szerződések esetén ne kelljen a bonyolult közbeszerzési szabályokat alkalmazni”

   Épp ennek folyamodványa, hogy helyi (önkormányzati) szinteken a “pógimestik” a haveroknak tolják ki a munkákat, megrendeléseket. Jön a rokon vállalkozó, aki az esetek többségében nem is a településen él és “űzi az ipart”, nem is oda adózik tehát és megkapja a munkát. A helybéli vállalkozó aki meg odafizeti az adóját, sőt helyieket is alkalmaz, meg “les mint az edényes” és kénytelen távolabbi vidékeken munkát nézni magának.

   Tehát István, szerinted jólvan ez így?

   “A közbeszerzés nagyon lassú, drága és értelmetlen. Lassú, mert az eredmény megtámadásával akár 2 évig is elhúzódhat egy beszerzés. Ddrága, mert csak a jogászok zsebét tömjük degeszre vele, ráadásul a közbeszerzések ellenőrzésére is fenntartanak egy nagy apparátust.”

   Ebben viszont teljesen egyetértek veled. Soha a büdös életben még nem volt ennyire túlburjánoztatott a bürokratikus rendszer mint most Orbánék idejében.
   Viszont ezzel is azt a célt szolgálják, hogy a haverok zsebét kitömhessék, na meg a “visszaosztás zavartalan” lehessen. – Uszkve a korrupció melegágya, sőt hajtómotorja.

   Ennél sokkal egyszerűbb lett volna egy olyan rendelkezést hozni, hogy legelső körben a helyi vállalkozásokat megkérni az adott feladat – munka kivitelezésére. Amennyiben több ilyen helyi vállalkozás is akad, akkor figyelembe venni az adott szempontokat.
   – tevékenységi köre, szakirányultsága
   – képessége, felszereltsége a munka elvégzéséhez
   – hány helyi munkaerőt alkalmaz, vagy alkalmazotti létszám
   – a településre befizetett helyi adó mértéke
   – amennyiben nem rendelkezik a teljes és komplex munka elvégzéséhez szükséges feltételekkel, akkor elsősorban további helyi vállalkozót bevonni alvállalkozóként, 15%-s maximalizált haszonkulccsal számolva.

   Minden más az vagy csak vízgereblyézés, vagy pedig mutyizás.

   • vitorla123 szerint:

    Lényeg a visszaosztás!Ezt kell bizonyítani. Ha tőled drágább 40%-al már is alapos a gyanú.Kissebb pénzekkel nem is foglalkoznak.Bár Gyurcsány 40 %-os volt állitólag Orbán csak 20 %-os. Ennyi a visszaosztás minden munkán.De ehhez konkrét szerződés és (megbizási szerződés) kell.Meg kell egy elkövetési magatartás amit én nem ismerek,mert a részleteket csak így lehet dokumentálni.Mint a sufni esetében.A fotó bizonyítja,hogy nem kerülhetett 28 ezerbe.Kivéve,ha arany van beépítve a birkaólba.

   • egy paraszt szerint:

    Van egy költséghatékony ötletem:

    Minden közbeszerzést kikiáltási áron adjanak oda a mészárosnak, a gázszerelőnek!
    Nem kell fenntartani így egy csomó ingyenélő jogászt, ügyvédet, ellenőrző állami vagy kiszervezett apparátust és pályázatírót.
    Ha mást nem , legalább (az egyébként teljesen felesleges) pályáztatást megspórolnánk és a kétségtelenül tehetséges jogász urak-hölgyeknek is lenne idejük képességeiket más területen megvillantani!

 2. Havasi Gáspár szerint:

  ”A korrupció aláássa a jó kormányzást, a jogállamiság és az alapvető emberi jogok érvényesülését.”

  A rendszerváltás után az egyik MDF-es politikus válaszolt egy kérdésre- mégpedig az igazság érvényesülésére. A válasz egyértelmű volt, a jogállamiság nem az igazság érvényesüléséről, hanem a hatalom által kreált jogrend megvalósulásáról és betartásáról, betartatásáról szól. A kapitalista jogrend a tőkés osztály és sleppjének érdekeit védi.
  Nincs jó meg rossz kormányzás, viszont van jó társadalmi rend, amelyik nem kizsákmányoló, és ennek ellenkezője.
  De a Magyarországnak nevezett földrajzi területen, nemhogy a jogállamiságról ( mely az ókori római jogrendre épül ma is – egy rabszolgatartó társadalom jogrendjére), alapvető emberi jogokról nem érdemes beszélni, de államiságról végképp nem.
  Simon Perez – 2007. okt. 10. : Azt látom hogy felvásároljuk Manhattant és Magyarországot…
  A területünket katonailag a NATO, USA, Izrael uralja, de ez így van az al és felépítmény valamennyi szegmensével, a gazdasági szerkezet tipikusan gyarmati, a politikai Latin- amerikai.
  ”Félrevezeti az állampolgárokat, sérti a magánszektor érdekeit és torzítja a pénzügyi piacokat. Ezzel pedig hosszú távon, egy szűk elitet leszámítva, mindenki rosszul jár.”
  Most bújt ki a szög a zsákból – ”sérti magánszektor érdekeit.” – De melyikét? – akik kiestek a körből.
  De hol itt a nép? – a túloldalon: rabszolgák – termelik a javakat a magánszektornak, és nyomorognak. A hatalom által generált jogállamiság, jogalkotás és érvényesítés hatóköre.
  De valójában mi a közbeszerzés – a beszedett adóforintok lenyúlása a jogállamiság érvényesítésével. Azok az adóforintok, melyeket a köz javára kellene felhasználni. Így aztán újabb és újabb adók és járulékok születnek, újabb lenyúlási lehetőséget adva.

  ”Ha a törvényeket betartják, akkor azt ne nevezzük már korrupciónak.” – miután a törvényeket a korrupció érdekeinek megfelelően hozzák, attól az bizony korrupció. A hatalom törvényhozói és végrehajtói ága összefonódik. – tehát nem mentség az igazságszolgáltatás javára. Mindegyik a közös célt a folyamatos fosztogatást szolgálja. Maga a közbeszerzés, mint olyan a bűn.

  • vitorla123 szerint:

   A korrupció bűncselekmény!Lehet vesztegetés,csalás sőt lopás is a Btk szerint..Nem tehetik meg,hogy nem üldözik,ha kiderül és nem tudják elkenni sem,ha van bizonyíték.Tehát ki kell,hogy állja a perrendtartás előírásait..Senkit nem lehet és nem is szabad meghurcolni,mert az vissza üt.Csak példa az illető nem rendőr,nem állatorvos és házkutat és elkoboz saját zsebre. Mintha hívatalos személy lenne. Éveken át nagy értékre,és folytatólagosan.Mindezt az internetről levett bizobnyítékok és filmek támasztják alá.De van másik ügyünk is.Ezért köszönöm a hozzászólásotokat,mert “nem vagyok marha,hogy mindent tudjak!!”

 3. Fergeteg szerint:

  “Egy dologban a bűnözők mindegyike biztos lehet: NEM FOGJÁK TUDNI ÉLVEZNI A ZSÁKMÁNYT!
  NEM FOGNAK TUDNI ELBÚJNI!”
  Reméljük! A helyzet, miként Admin egy másik bejegyzésében már utalt rá, az, hogy a kormány retorikája erősen globalizációellenes, miközben tetteikben – a holdudvarukkal együtt – ők a legnagyobb haszonélvezői ennek a folyamatnak. S míg (a Páva) örvendezik Trump győzelmén, aki szavakban “ismét naggyá tenné Amerikát”, a Páva nem is burkolt ajánlatokat tesz annak a mély struktúrának, amely az utóbbi évtizedekben eluralta Észak-Amerikát, Nyugat- és részben Közép-Európát, illetve amelynek számos gazdasági és filozófiai megközelítését átvették a világ mára fejlettnek tekinthető országai a globalizáció jegyében. A globalizációból sem Trump, sem a Páva nem fog kimaradni, legfeljebb a támogatói kör növelése miatt tesznek engedményeket, s ezzel automatikusan ellenségeket szereznek maguknak azon az egyébként változatos, egymással szemben nem feltétlenül békés táborokat felmutató oldalon, amelynek tagjaira úgy is szoktak utalni (elég lazán, nem pontosan), mint pl. a “(neo)liberálisok”, a “libsik” (bár ennek van egy kis mellékíze), a “ballibek”, sőt a “kulturális marxizmussal” szembehelyezkedő, nem liberális, balról induló és jobbra érkező neokonzervatívok is nyugodtan ide sorolhatók. Ezek mind erősen függenek azoktól a nemzetközi vállalati, “civil” és pénzügyi hálózatoktól, amelyeket óriási befektetéssel kiépítettek az egész világon, segítségül hívva a politikai, katonai és titkosszolgálati erőforrásokat is (mára ezek az érdekek szinte elválaszthatatlanul összefonódtak). És mielőtt valaki a Pávához hasonlóan ünnepelne Trump győzelme miatt, érdemes leszögezni, hogy ez a mély struktúra, annak dominánsan neoliberális színezetével együtt egyelőre alig változott. Ezzel foglalkozik az alábbi cikk:
  http://katehon.com/article/after-trump-global-liberalism-will-seek-revenge
  Amihez hozzáteszem, hogy ha Trump és a hasonló, várhatóan hamarosan előretörő nyugati “erős emberek” kikerülnek a képből, a Páva ismét veszélyben lesz. Köreinek tehát addig kellene meggazdagodnia és másokkal együtt kiépítenie egy szilárd alapokkal rendelkező mozgalmat, amely szavakban és olykor tettekben is fellép a baloldali “liberálisokkal” vagy azok esetleges jobboldali szövetségeseivel (pl. a neokonzervatívokkal) szemben, amíg ezek az emberek jelen vannak. Szerencsétlenségére azonban az igazán erősek – a keletiek – nem fogják bevenni a klubjukba, bár ő sem akar belépni közéjük, nyugati és térségi “barátai” pedig egyelőre túl gyengék, kiszolgáltatottak a mély struktúra számára. A tapasztalatlan Trumpot a saját hülyesége és a dörzsölt amerikai körök valamelyike hamarosan foglyul ejti, a Pávának meg továbbra is marad a csata az alacsonyabb “integrációs” fokozatba kapcsoló, bizonyos szempontból (gazdasági, ideológiai) meggyengült, más szempontból viszont a Brexit után politikailag erősebben motivált Brüsszellel, aki jól felfogott érdekből a bővítést is elhúzná, szemben a bővítésben éppenséggel nagyon is érdekelt, szövetségeseket gyűjtő Pávával. Például Vučić egyelőre ugrott, hiszen öt éven belül nem várható Szerbia vagy bámely más ország csatlakozása, amihez azért az oroszoknak is lesz majd néhány szavuk, ha letelik ez az idő. Szóval a Páva nem dőlhet hátra.

 4. Hun szerint:

  Orban egy goreny majom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.