A Comandante utolsó útja

A kubai forradalom 90 évesen a múlt héten elhunyt vezetőjének hamvait Santiago de Cubában temetik el.

rac

rav

cko

utk

A gyászmenet a Comandante hamvait tartalmazó minikoporsóval szerdán indult Havannából az ország túlvégén lévő Santiago de Cubába. A menet útvonala ugyanaz volt – csak éppen ellenkező irányú -, amelyen egykoron Fidel Castro és forradalmár társai haladtak végig, hogy végül 1959. január 1-jén megdöntsék az amerikai támogatást élvező Fulgencio Batista rendszerét.

bu

A négynapos gyászmenet szerdai kezdete előtt százezrek vettek búcsút Castrótól a főváros központi terén, Forradalom terén tartott gyászünnepségen.
A volt kubai vezető akaratának megfelelően halála után sem utcákat, sem közterületeket nem neveznek el Fidel Castroról – közölte szombaton Raúl Castro államfő Santiago de Cubában bátyja gyászszertartásán. Raúl Castro a Santiago de Cuba-i rendezvényen összegyűlt többezres tömeg előtt elmondta, a következő ülésén a törvényhozás jogszabályban rögzíti a tiltást arról, hogy intézményeket, utcákat, parkokat vagy más közterületet nevezzenek el a Comandantéról, illetve mellszobrokat vagy más emlékműveket emeljenek neki.
A november 25-én 90 éves korában elhunyt Fidel Castro hivatali ideje alatt tartózkodott attól, hogy nevével illessenek közterületeket. Ezt azzal indokolta, hogy el akarta kerülni a személyi kultusz kialakulását. A kubai államfő a gyászszertartáson emellett megesküdött bátyja hamvai előtt, hogy a kormány megvédi a hazát és a szocializmust.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A Comandante utolsó útja bejegyzéshez 6 hozzászólás

  • Kálmán Lőrinc szerint:

   Na,ez most hogy is van?
   Észak korea, totális nyugati embargó.
   Ehhez képest nem lehet mást látni, mint német és amerikai autókat, egyetlen orosz, vagy kínai járgány se látszott a videón.

   • Már Tamás szerint:

    Kedves Kálmán Lőrinc!
    …azért a képeken több alkalommal is feltűntek UAZ 469b gépkocsik is. Az viszont tény, hogy azok csak epizódszerepeket kaptak…

 1. furnan szerint:

  Érdekes ? vagy inkább természetes az, hogy Kádár is írtózott a személyi kultusztól….
  Az ilyen kaliberű politikus-vezetők emlékét nem utcanevek, szobrok éltetik…
  Lázároknak ugyan nem tetszik, de ez van.

 2. szigony szerint:

  Az ‘ ilyen ‘ emberi tulajdonságokkal megáldott emberek – minden ellenkező törekvés ellenében – a többi ( magát annyira különbnek vélő (!) ) fazonokkal szemben a történelemben igazolást nyernek – még akaratuk ellenére IS ! – rövidebb, hosszabb idővel !

  A Föld távoli területén kialakult szokásokat ebben a témában sem lehet összevetni értelmesen, következtetésekre ok kevés…. IS !

  Castro bizonyosan nagy történelmi személyiség volt egész életében…. halála nagy vesztesége az emberiségnek, hiánya a napi politikában IS erősen észrevehető !

 3. zls-179 szerint:

  Nyugodj békében Comandante,az emléked az emberekben fog továbbélni a világ bármely szegletén, és nem a harácsolásra kész és köpönyegforgató senkikben!!!Bár ők az EMBEREK nélkül, amúgy is egy senkik…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.