Újdonságra várás?

Totál felborítaná a hazai erőviszonyokat egy új polgári, demokrata párt

A magyar lakosság fele szavazna egy most alakult új pártra, közülük is a polgáriaknak és a konzervatív baloldaliaknak hiányzik legjobban a tényleges politikai képviselet – írja Naszádos Péter közgazdász és stratégiai tanácsadó „A magyar nemzet politikai értékrendje” című belső kutatásban.

Amint arról korábban beszámoltunk 2016. októberének második felében átfogó tanulmány jelent meg a magyar választók ideológiai elkötelezettségéről, az előválasztások ötletére való nyitottságukról, és egy új, polgári, konzervatív értékrend mentén szerveződő párt iránti igényről.
A mérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 96 százaléka egyértelműen meg tudja határozni saját értékrendjét. Legtöbben három konkrét ideológiai tömbbe sorolják magukat. A társadalom 25 százaléka jobboldalinak, 22 százaléka konzervatív baloldalinak, 21 százaléka pedig polgárinak vallja magát. 13 százalék mondja magáról, hogy konzervatív, 8 százalék szociáldemokrata, és csak mindössze 3-3 százalék érzi magát baloldalinak, illetve balliberálisnak. A liberálisok vannak a legkevesebben (1%).

udp

Az elemzés azt állítja, hogy a kvótanépszavazás után 3 „új egység” született. Egy főleg jobboldali és konzervatív szavazókból álló 3,5 milliós egység, melyen a Fidesz és a Jobbik osztozik kétharmad-egyharmad arányban. Egy elsősorban szociáldemokratákból és balliberálisokból álló, 1,5-2 milliós tábor, az úgynevezett demokratikus ellenzék. És egy polgáriakból és konzervatív baloldaliakból álló 3 milliós tömeg, akik nem mellesleg a pártot választani nem tudók 73 százalékát adják.
A fideszesek harmada váltana
A kutatás arra is kíváncsi volt, hogy a választók támogatnának-e egy most alakult, fiatal polgáriakból álló demokrata pártot. A válaszadók fele egyértelmű igennel felelt, és ha ehhez hozzávesszük azt a további 10 százalékot, akik inkább igen, mint nem, illetve 15 százalék bizonytalant, akkor kijelenthető, hogy a magyar társadalom többsége abszolúte nyitott egy a politikai palettán jelenleg még nem szereplő új formáció felbukkanására. Csak a megkérdezettek egynegyede utasítja el ezt az opciót, vélhetően stabil pártpreferenciájából fakadóan.

odp1

Ha már a biztos pártválasztóknál tartunk, a demokratikus ellenzék törpepártjai közül a Liberálisok és a Párbeszéd szavazói gyakorlatilag simán lecserélnék politikai képviseletüket egy új polgári, demokrata alakulatra, míg az Együtt bázisa inkább megmaradna (55%) jól bevált csapata mellett. Ugyanez a helyzet a DK-sokkal, akik fele-fele arányban elutasítók, illetve bizonytalanok egy lehetséges új párt kínálta lehetőségekkel kapcsolatban.
Akiknek igazán félnivalójuk van, azok a szocialisták. Támogatóik háromnegyede ugyanis simán elköszönne egy kedvezőbb ajánlat láttán, míg a Jobbiknál ennek a folyamatnak épp’ az ellenkezőjét látjuk: választóik több mint 80 százaléka kitart szeretett pártja mellett. Érdekes módon a Fidesz-Kdnp és az LMP szavazók egyharmadának is simán beleférne egy pártcsere. Azon pedig, hogy a pártot választani nem tudók elsöprő többsége (92%) szívesen fogadna egy valódi polgári pártot, nincs miért csodálkozni.

udp1

Mérleg nyelve lehetne?
Ha a magyar választókorú lakosság ideológiai elkötelezettsége felől közelítjük meg a kérdést, egy új fiatal polgári párttal szemben a magukat jobboldalinak vallók és a balliberálisok a leginkább elutasítók. Legkedvezőbb fogadtatásra viszont a polgári szavazók (85%) és a konzervatív baloldaliak (78%) köreiben találnának, ami azért említésre méltó, mert e két értékrendet vallók kétharmada jelenleg nem tud magának pártot választani.
A konzervatívok (60%) és a szociáldemokraták (78%) majdnem hasonlóan magas arányban tudnának azonosulni egy új formációval, csakhogy ők már letették a voksukat a Fidesz, illetve az MSZP mellett. Mivel azonban mindkét párt táborában nagy számban találhatók olyanok, akik elcsábíthatók anyapártjuktól, a kutatás szerzője szerint könnyen előállhat az a helyzet, hogy a Fidesz polgári és konzervatív szavazói, valamint az MSZP szociáldemokrata és konzervatív baloldali szavazói kinyilvánítanák igényüket a formálódó új erővel való együttműködésre.
(atv)
Bal-Rad komm: Nyilvánvaló, hogy valós igény jelentkezik a magyar társadalomban egy… Mire is?
Új polgári demokrata pártra? Amely a jelenlegi rendszer adta kereteken belül mit tudna kezdeni? Adott egy x-népesség által lakott terület, saját gazdaság nélkül, visszafizethetetlen államadósság alá temetve, gyarmati létbe süllyesztve!
Igény lenne egy…-mire is? Egy “majd mi rendet csinálunk”-ot igérő új polgári demokrata pártra? Vagy NYUGALOMRA, BIZTONSÁGÉRZETRE VAN IGÉNY?
Inkább utóbbira! Ám a polgári demokrácia keretei között működő, a KAPITALIZMUS RENSZERÉNEK KERETEIT MEGTARTÓ új polgári demokrata párt NEM KÉPES GARANTÁLNI! Legfeljebb hazug igéreteket tehet! Meg azt igérheti, hogy nem fogunk lopni! Ezt könnyen be is tudná tartani, mert 2020 után már nem lesz mit lenyúlni! Elapad az uniós júdáspénzforrás, oszt’ lefőtt a kávé! 2021-ben már lángolni fog az ország!
Amit az EDDIGI martalócok már messziről fognak röhögve nézni!
Ezzel pedig nagyjából mindenki tisztában is van! Ezért is nem jelentkezik az a bizonyos új polgári demokrata párt! Jelenlegi ellenmaffiáink meg úgy vannak vele, hogy vezéregyedeik jól el vannak a Nagy Duna-parti Cirkuszpalotában! A magyarok rövid emlékezetében bízva arra spekulálnak, hogy a nagy országégést az “ŐK VAÚTAK!- OTT SZALADNAK!”-mutogatással majd megússzák!
A történelem általában ismétli önmagát! A magyarok a kádári biztonságra vágynak! Lesz is az!-úgy talán harminc-negyven év múlva! A kezdet minden kínjával-bajával!
A keresztutunkat végig kell járnunk! Ennek a keresztútnak már a vége felé tartunk. Nem biztos hogy jól döntöttünk akkor, amikor 27 éve erre léptünk! De legalább jót szenvedtünk/szenvedünk!
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.