Működött/működik a zsiványszolidaritás

Na ki segítette ki legtöbbször a kormányt a kétharmados törvényeknél?

pmt

Két évvel ezelőttig a Fidesz bármilyen törvényt képes volt egyezkedési kényszer nélkül elfogadtatni a parlamenttel. Noha kétharmados többsége 2015-től már nem volt biztosított, mégis többször sikerült „sarkalatos törvényeket” módosítani. A Policy Agenda azt nézte meg, hogy kik voltak ebben a partnereik.

A 2010-2014 közötti időszakban 794 (!) szavazáson biztosította a kétharmados többséget a Fidesz-KDNP frakció. Ezzel minden személyi kérdést, alaptörvény-módosítást, vagy sarkalatos törvény-módosítást át tudtak vinni. A kormánypárti frakció még 2014-ben – az új parlament megalakulását követően – is 53 esetben tudott élni ezzel a lehetőséggel.
Segítség jobbról és balról
A tavalyi évtől kezdve azonban elfogyott a parlamenti kétharmad, és alkukényszer alakult ki.
Ennek ellenére 2015-ben és 2016-ban 55 esetben sikerült kétharmados többséget előállítani a Fidesznek, ezzel átsegítve a parlamenti szavazáson az adott javaslatot.
Két szavazás esetében pedig (amelyek egy ügyet érintettek) mindezt úgy, hogy csak a kormánypárti képviselők szavazták meg az adott javaslatot. Ezekben az esetekben az ellenzéki oldalról hiányoztak többen, és így ment át a kezdeményezés.
Ez még a tavalyi év elején történt, és ezt követően láthatóan odafigyelt mindegyik ellenzéki képviselőcsoport, hogy ilyen anomália ne fordulhasson elő többet. Azaz, a veszprémi időközi országgyűlési választás után elhangzott egyes várakozásokkal szemben nem történt tömegesen olyan, hogy az ellenzéki lustaság, vagy cinikus összejátszás (direkt nem mennek be a terembe a szavazás idejére) miatt a Fidesz továbbra is szabadon „élt” volna a kétharmados többséggel.
Az elmúlt két évben – amióta megszűnt a kétharmad – 18 olyan szavazás volt, ahol a Fidesz-KDNP nekirugaszkodott a voksolásnak, de végül nem járt sikerrel.
Ez összesen 11 ügyet érintett, mivel a parlamenti szabályok miatt előfordulhat, hogy egy javaslat elfogadásához akár kétszer is szükség van a kétharmados többségre. A legnagyobb politikai vihart az Alaptörvény hetedik módosítása (a kvótareferendumot követő módosítás kezdeményezése) váltotta ki.
A dobogósok
Ha pártonként vizsgáljuk a szavazásokat, akkor az látszik, hogy a legtöbb kétharmados törvény a Jobbik támogatásával ment át. A szavazások 52 százaléka esetében Vona Gáborék segítették ki a kormányt. A 38 esetből 17-nél egyedüliként álltak ki a kormány kezdeményezése mellett.
Talán nem meglepő, hogy a második ezen a listán az LMP. A kétharmadot igénylő javaslatok 34 százaléka esetében álltak ki a kormány mellett. Ugyanakkor 7 szavazás volt, ahol csak ők szavaztak együtt a kormányoldallal. Igaz, ezek közül 5 eset az alkotmánybírósági tagok megválasztása során volt.
Az MSZP 17 alkalommal működött ilyen formán együtt a kormányoldallal.
Ezek közül csak három olyan eset volt, ahol az ellenzéki pártok közül egyedüliként odaálltak a Fidesz-KDNP képviselőcsoport mellé. Az egyik az éppen most „visszamódosításra” váró energetikai törvény, a másik kettő pedig abszolút szakpolitikai kérdés volt (halgazdálkodási törvény módosítása).
De még a Demokratikus Koalíció is három törvényjavaslatnál szavazott együtt a kormányoldallal.
(atv)
Bal-Rad komm: Természetesen minden esetben a nemzet érdekeire hivatkozva segítette ki az álellenzék a döbrögista rablóhordát! Működött/működik-mégpedig kiválóan-a zsiványszolidaritás! Jótett helyébe jót várj! Hiszen egy a tábor, egy a zászló, egy a ráírt jelszó: RABOLNI!-RABOLNI!-RABOLNI!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Működött/működik a zsiványszolidaritás bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Havasi Gáspár szerint:

  És még mindig vannak olyanok, akik hisznek a parlamentarizmusban, a pluralista demokráciában, azaz a nemzetközi tőke diktatúrájában. Csak egy párt van, a rablók, bűnözők pártja. Aki mellettük teszi le a voksot, valójában a nép ellensége, gyakran így önmagáé is.

  • Laci szerint:

   “Csak egy párt van, a rablók, bűnözők pártja”
   Szerinted ez így van más országokban is? Oroszországról mi a véleményed? Vagy Belorussziáról?

 2. forradalom! szerint:

  Mi a franc van a soktornyú cirkuszba,hogy ennyien vannak?Osztják a csirkefarhát utalványt?

 3. joz szerint:

  Kicsit az a bajom, hogy sokan már azért is kárognak (Admin is) ha valami úgy működik ahogy kell. Egy “konstruktív” ellenzék miért ne szavazna meg egy olyan törvényt amivel egyetért??? Azt kéne inkább megnézni, hogy mik is voltak azok a törvények, és az a társadalom többségének az érdekeit szolgálják-e! Utána természetesen el lehet ítélni az adott pártokat, és az adott személyeket!!!

 4. .... szerint:

  Ez a statisztika is azt mutatja, hogy a jobbik a fidesz alkupártja, a párja. Vona (eredetileg Zizrávecz a neve) és felesége Szabó Krisztina (akinek rokonai Kauffmannok) a haszonlesők pártját vezetik, mert Ők is csak lopni szeretnének többet mint most a közpénzből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.