A Karácsony útálata

Hitelből vásároltak tüzelőt Mészárosék

mszr

A mindszenti Mészáros család bevételének nagy részét elviszi a tartozás. Téli tüzelőjük is hitelből lett. Ajándék csak úgy kerülne a karácsonyfa alá, ha valamelyik csekket nem fizetnék be. Olvasóink segítségével szeretnénk szebbé tenni a karácsonyukat.

– A gyerekek nem fázhatnak meg. Muszáj volt tüzelőt vennünk. Csak úgy tudtunk, hogy vettünk fel heti törlesztésű hitelt – mondta Mészáros Béláné Zsuzsa . A Mészáros családban 5 gyermek van. Az édesanya és az édesapa is hozott gyermeket az előző házasságából. Brigi, a legnagyobb már saját családot alapított. Most várja a kisbabáját. Négy gyermek maradt otthon. Béci 21 éves, értelmileg sérült fiatalember. Szövést tanult, de dolgozni nem tud.
– Bécinek sokat romlottak a képességei. Már a számolás is egyre nehezebben megy neki. A háztartási munkában viszont szívesen részt vesz, de csak felügyelet mellett – mutatta be családját az anyuka.
– Édesapjának is örömmel segít. Roland 18 éves, ő Hódmezővásárhelyre jár középiskolába. Tanulási nehézségekkel küzdött, de már van asztalos részképesítése. Most hegesztést tanul. Szeretnénk, ha jó szakmái lennének. Alexandra, a kislányunk 7 éves. Ő is Hódmezővásárhelyen tanul, egy speciális iskolában, mert nehezen tanult meg beszélni. Minden reggel viszem a busszal, délután pedig megyek érte. Addig Béci vigyáz a legkisebbre, a 2 éves Alexre. – A férje, Béla ottjártunkkor is dolgozott.
– Most váltott munkahelyet. Szeretett a korábbi helyén is, de keveset keresett. Én gyesen vagyok, illetve kapok 900 forint ápolási díjat Bécire. Tényleg ennyi, nem viccelek. Havonta körülbelül 240 ezer forintunk van a családi pótlékkal együtt. Ebből vígan élnénk, ha nem lennének hiteleink. Sajnos jó húsz évvel ezelőtt vettem fel áruhitelt, pokoli kamattal. Férjemnek is volt kölcsöne, amit még az első feleségével vettek fel. Nem tudtuk fizetni, ezért a végrehajtóhoz került. Ez havonta több mint 60 ezer forint… Ehhez jön a rezsi. Annak ellenére, hogy nagyon spórolunk az árammal, 16-17 ezer forint a villanyszámlánk. Hatunkra mosni is sokat kell. Palackos gázzal főzünk, fával fűtjük a két kályhánkat, amit, mint említettem, heti törlesztésű hitelből vásároltunk. Összesen 650 ezer forintot vettünk fel. A fa mellett a lejárt csekkeket is kifizettük belőle, hogy ne kapcsolják ki az áramot, vizet. 76 hét alatt 1,4 millió forintot kell visszafizetnünk, heti 20 ezer forintjával – beszélt anyagi helyzetükről az anyuka, aki abban reménykedik, a jövő hónaptól egy kicsit talán jobb lesz nekik, mert a férje az új helyen több fizetést kap.

– A hitel egy ördögi kör, szinte lehetetlen megszabadulni tőle – mondta Zsuzsa, aki megmutatta az udvarát is. Annak ellenére, hogy nagyon kevés pénz marad a megélhetésükre, a férjével sokat tesznek környezetük szépítéséért.
– A gyerekekkel gyűjtjük a kavicsokat, a nagyobb köveket. Amit más kikerül vagy arrébb rúg, mi hazahozzuk. A kavicsokat cementbe ágyaztuk, azzal díszítettük például az előszoba falát vagy a kerti kutunkat. Az sem került pénzünkbe. A kis faágyút is magunk állítottuk össze, kapott anyagból – mutatta büszkén az udvarukat. Az édesanya arról is beszélt, hogy karácsonyra csak úgy kerülhet ajándék a fenyő alá, ha valamelyik csekket nem fizetik be.
(delmagyar)
Bal-Rad komm: Hát igen! Mostanság minden napra jut legalább egy ilyen hír! És a szokásod felkérés: “adakozzatok”! (A cikkben is van-de azt most kihagytuk.)
És ez így fog menni Karácsonyig! A másik véglet pedig a celebek pazarlása…
Utána már csak a celebek maradnak! (Kell a jó példa…!)
Érdekes világot, érdekes országot kanyarintottunk mi magunknak.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A Karácsony útálata bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. János szerint:

  Ezek nem szegények, ezek bolondok! Jövő héten meg majd gyémánttal akarnak tüzelni, majd azt vesznek 24 mázsát, 427% kamatra!

 2. Havasi Gáspár szerint:

  Nem bolondok, csak hibát hibára halmoztak, mert nem a valóságban hisznek, hanem valami ideállban. Az agymosás működik. Az a baj, hogy mindig ott kopogtatnak, akik maguk is gyakran kopogtathatnának feljebb. Ez baloldali portál. Azért kíváncsi lennék, hogy a plébános (FIDESZ, Jobbik, álbaloldal), vagy a Munkáspárt igéje hat jobban rájuk.
  Amúgy az öltözékük és a környezetük nem vall igazi szegénységre, legfeljebb esetleg másokétól eltérő ízlésre.

 3. hu szerint:

  ..ezek szegények??..16-17 ezer áramszámla!!!!!! ???….én pl 4 honap alatt fizetek ennyit!!!Úszó medencét fütenek????…….a másik→ “76 hét alatt 1,4 millió forintot kell visszafizetnünk, heti 20 ezer forintjával “!!!!……………. ez igen!!!!!

 4. nem tom szerint:

  Ne ítélkezz,hogy ne ítéltess!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.