Szíria

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes tegnap a RIA Novoszty hírügynökségnek nyilatkozva az Aleppo-kapcsán zajó orosz-amerikai tárgyalásokról, elmondta: nem okvetlenül állják meg a helyüket a nyugati sajtóértesülések a megállapodás híréről, miszerint Oroszország jóváhagyta volna az amerikai mentőötletet aleppoi latorjaik maradékának kimenekítéséről. Sok még a megbeszélni való ebben a kérdésben, amíg pecsét kerülhet a megállapodásra. Részletesen meg kell ugyanis határozni minden tennivalót, és az összes feltételt tisztáznunk kell.

Mivelgogy az USA-nak vannak számunkra teljességgel elfogadhatatlan feltételei, a megállapodás nyélbe ütése nem a következő órák története lesz!-nyilatkozta Rjabkov.
Elemzők ugyanakkor feltételezik, hogy az USA-buzgalma Aleppo brigantijainak kimentése tárgyában érthető, hiszen az egyre fogyatkozó ostromgyűrűben nem kevés amerikai “szakértő” lehet. Márpedog az nem tenne jót az USA “jó hírének, ha kiderülne: a terroristák között ott gyilkolásztak az ő emberei is.
Tegnap este pedig a szír kormányerők Aleppo gyűrűben vergődő pribékjeinek megüzenték: MÉG 48 ÓRA A VÉGZETÜKIG! Nagyjából az üzenet “kézbesítésével egyidejűleg aztán véget is vetettek a majd másfél napos “türelmi időszaknak” is. Megindultak Al-Jalloum és Bustan Al-Qasir negyedek latorjai ellen.

al11

Az USA-hoz igazodó “mérsékeltek” Raqqánál leállították a terrorkalifátus elleni katonai műveleteket, és Irakból fedezetük mellett özönlenek a kalifátusista pribékek Szíriába. Orosz adatok szerint tegnap “több ezer” kalifátusista lator lépte át az iraki-szír határt, hogy beavatkozzanak a háborúba. Az ország középső részein aztán-így Palmüránál-ismét felbukkantak, és ez bizony meglepetés a szír kormányerőknek. Palmüránál mintegy ötezer kalifátusista latoregyed támadta/támadja a nagyjából ezer fős kormányegységet.

pvar

A terroristák teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták Tadmor települést az ókori palmürai romok közvetlen közelében, és megkaparintották a város feletti uralkodó magaslaton elhelyezkedő erődöt és részben bekerítette a palmürai repülőteret.
Az ISIS diadalát kizárólag az orosz légierő föllépése gátolta meg. A helyzet ma reggelre megnyugtatóbban alakult, mert megérkeztek a kormánycsapatok erősítései a térségbe.

p95

kep

Elemzők mindezzel együtt is úgy vélik, hogy a kalifátusista offenzíva mindössze a távozó Obamaki adminisztráció utolsó rúgásainak egyike. Komoly fordulatot egyáltalán nem jelent, csak a rendelkezésre álló korlátlan latoregyed-utánpótlás bevetéséről van szó-időhúzó jelleggel. Úgy vélik, hogy a gond a Földközi-tengerről és a levegőből lesz megoldva.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Pierre szerint:

  Nem semmi ha ez igaz! A terroristák részéről mindvégig szokatlan szakértelem volt megfigyelhető… tényleg az ostrom védői között komoly amerikai kontinges lehetett….

 2. tompo75 szerint:

  Palmyranál nem csak a magaslatokat, de az egész várost megkaparintotta az ISIS. A várost védő mintegy 1000 kormánykatona elpucolt, hátrahagyva fegyvereket tankokat stb.. Az ISIS folyamatos offenzívában van és már legalább 20 km-el kitolták a kormányerőket a Homs-Palmyra útvonalon nyugati irányban. Csak remélni lehet, hogy a kormány erősítés majd megállítja őket. Érdekes, hogy márciusban kb 1-2 hónap kellett a szíreknek megkaparintani Palmyrát, amit most néhány óra alatt elbuktak. Sajnos látszik hogy a szír hadsereg néhány egységétől eltekintve (Tigrisek, Sivatagi sólymok, palesztinek és még néhány egység ) kivételével nem ütőképes, de még védekezésre is alkalmatlan. Egy komolyabb támadás esetén azonnal elszelelnek.

  • SirMock szerint:

   Azért azt is jegyezzük meg, hogy az isis 4-5x túlerőben volt minden jelentés szerint, Palmüra pedig egy kis település, könnyű bevenni.
   Az egységek nagy része most Aleppoban és Kelet-Gutában van, előbbi hamarosan felszabadul, és akkor Palmüra is hamar vissza lesz foglalva (reméljük…)
   Az viszont igaz, hogy szinte minden komolyabb eredményt eddig csak a Tigrisek értek el, és az ő számuk kicsi, nem tudnak mindenhol ott lenni.

  • nyolci szerint:

   “Sajnos látszik hogy a szír hadsereg néhány egységétől eltekintve”
   Az első hullámot megállították és vissza is verték, de a túlerő olyan nagy volt, hogy végül egy (rendezett) visszavonulás mellett döntöttek. Ebből szerintem éppen nem az látszik, hogy bénák lennének. Mellesleg az oroszok felderítése nagyon sz.r lehetett, ha egy ekkora haderőt (mely nyílt, sivagati terepen vonult fel) nem vettek észre, és nem bombáztak szét időben.

 3. Paul Aradi szerint:

  Amíg az amerikai főlatrok a kis latrok mellett, megmentésükről tárgyalnak és az oroszok tökölnek érhetetlen a helyzet. Az pedig egy normális ember számára nem kérdés, hogy valójában az amerikai latrok és az orosz felszabadítók között folyik a háború. Az is tény, hogy az amerikai szakértők tömkelegével harcolnak!

 4. Nagy szerint:

  A Francokat. Orosz részről többezer fős szárazföldi egység harcol, az amik csak kommandos egységeket vetnek be. Sokkal több orosz katona kéne, mert az arab az gyenge katonának.

  • tompo75 szerint:

   Orosz szárazföldi egység NEM harcol, sehol nem látni közvetlen harcérintkezést egyik fronton sem, kizárólag biztosítási, védelmi, kiképzői és felderítési feladatot lát el a néhány ezer fős orosz kontingens. Lehet nem hiszed, de így van. De ha tudsz linkelni képet vagy videót amin orosz egységek közvetlenül harcérintkezésbe kerülnek az ISIS-el vagy a Nusrával, meggyőztél… Én olyat még nem láttam az elmúlt 1,5-2 évben, hogy orosz tankhadosztály reguláris erőkkel kiegészítve bárhol is beavatkozott volna. https://www.almasdarnews.com/article/russia-rules-ground-operation-syria/

 5. lala szerint:

  Amire Aleppot megtisztitjak, addigra Aleppoba lesznek csalva a sivatagi fergek, majd egy het alatt belesznek daralva. Kik azok az okosok akik az oroszok hozzaerteset kerdojelezik meg? Hogy all a haboru? Egy ev alatt visszagyurtek az a vegtelen penz es ember erovel rendelkezo, szaudi,torok, izraeli, qatari, eus natos usa segitsegen elo torok elvagokat

 6. Paul Aradi szerint:

  Kelet Alepót is visszafoglalta a szíriai hadsereg! Jelentette be 2016. december 12.-n 20 órakor a TASZ hírügynökség. A szíriai hadsereg most már egész Alepót uralja!
  Paműrai horda támadás taktikai húzás lett volna, hogy az alepói offenzíváról elterelje a szíriai hadsereg figyelmét?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.