Imádságos PISA-felmérés kell! OTT NAGYON JÓK LENNÉNK!

Hoffmann a PISA-ról: A bibliai, múzeumi versenyeket mi nyernénk

haro

Lázár Jánossal szemben Hoffmann Rózsa azt mondja, „kicsit erős lenne” a tanárokat hibáztatni a lesújtó PISA-felmérések miatt. Orbán Viktor volt KDNP-s oktatási államtitkára szerint a hátrányos helyzetű, szakmunkásképzőbe járó diákok rontják le a magyar átlagot.

Tényleg a tanárok tehetnek a PISA-tesztek siralmas eredményéről? Egyetért Lázár János miniszter megállapításával?
Nem hallottam a nyilatkozatát. De ha csak a tanárokat hibáztatnánk, az kicsit erős volna. A felmérés rossz eredménye nagyon sok tényezőtől függ. Tegyük hozzá, hogy azok a gyerekek, akiket a mostani PISA-vizsgálat mért, 2000-ben születtek, 2006-2007-ben kezdtek iskolába járni, a mi reformjaink pedig csak hét évvel később, 2013-tól kezdődtek. A reformok 2015-ben, a vizsgálat idején még csak az alsó tagozat elején tartottak. Majd a 20-as évek második felének PISA mérései mondhatnak véleményt a Fidesz és a KDNP oktatáspolitikájáról.

Azt állítja, hogy a történelmien rossz eredmény a Magyar Bálint éra bűne lenne?

Igen, a korábbi iskolarendszernek a következményei azok az eredmények, amelyek ebben tesztben megtalálhatók. De sajnos, régóta tudott dolog és ez a vizsgálat mindig felmutatja, hogy a gyerekek teljesítményét nálunk Magyarországon sokkal nagyobb mértékben meghatározza a családi hátterük, mint más országokban. A rossz eredmény tehát nemcsak oktatási probléma, hanem össztársadalmi, szociális, egészségügyi, településpolitikai kérdés is. Ezért, ha megfelelő választ akarunk adni a mostani eredményre, az összehangolt, komplex intézkedéssorozatot követel.

2010 óta Önök kormányoznak.

Kétségtelen, hogy az oktatáspolitikának és a pedagógus munkájának is van köze ahhoz, hogy mit mutat a PISA-felmérés, de sok egyéb tényezőnek is.

A hátrányos helyzetű gyerekek korábban is éppoly hátrányos helyzetűek voltak, mégis jobb volt a PISA-eredmény. Sőt, a leszakadásuk, az olló szétnyílása fokozódott.

Az a gyanúm, hogy az olló valóban szétnyílt. Mert miközben azok mellett, akik munkából élnek és mindent megtesznek azért, hogy boldoguljanak ők is meg a gyermekeik is, van egy másik réteg, amelyik valahogy nem tud kimozdulni a mélypontról.

Ez a gyermekek hány százaléka? Harminc?

Nem vagyok szakértője ennek a területnek. Én magam úgy látom – és a konzultációkból is azt a következtetést szűröm le mindig –, hogy egyre nehezebb ezekkel a gyerekekkel olyan fejlődést elérni, mint lehetett, mondjuk, 30-40 évvel ezelőtt.

Jól értem, azt mondja, hogy a 15 éves diákoknak, akik a mérés alanyai voltak, a jelentős részük jól teljesít, és azok húzzák le ezt a magyar átlagot, akik hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek?

Körülbelül igen. Mert a mérés kiterjed minden 15 évesre, akármilyen iskolatípusba, akármelyik évfolyamra jár. A legjobbak most is jól teljesítettek, tehát nem a gimnazistákkal van a probléma. Hanem inkább a szakiskolába járókkal, akiket természetesen nem a szakiskola rontott el, hanem az előzmények, a körülményeik voltak hatástalanok. Talán alaposan meg kellene nézni, hogy hogyan lehet a Híd programot annak szolgálatába állítani, hogy ezek a gyerekek is megállják a helyüket. De ez a kérdésnek csak az egyik oldala. A másik, hogy fel kellene gyorsítani azokat az oktatáspolitikai reformokat, amelyeket elkezdtünk, hogy a szaktanácsadás, a tanfelügyelet, és a minősítés segítségével gyorsabban elérjük, hogy a tanári munka módszertanilag jobban megfeleljen a mai kívánalmaknak ott, ahol esetleg ilyen hiányosság van.

Változtatni kell az alaptanterven?

Nem az alaptantervben keresendő a hiba, bár a felülvizsgálata időnként – így most is – szükséges.

Akkor? Fizika órán legyen több kémcső például?

Olyan feladatok domináljanak a tanórán, amelyek a gyakorlati alkalmazást segítik. Elindult a pedagógiai kultúrában ez a fejlődés, ezt kellene gyorsítani. Az átmenetet, a reformok eredményeit viszont türelmesen végig kellene vezetni, nem pedig kapkodva mindjárt ördögöt kiáltani.

Ön szerint a 2019-es PISA-mérés már nem ilyen katasztrofális eredményt mutat majd?

Nem vagyok benne biztos. Az oktatásügyi reformok eredményeinek beéréséhez legalább egy évtizedre van szükség – ez tudományos megállapítás. A katasztrofális meg tragikus jelzőt túlzónak tartom. Persze egyikünk sem örül, és a magyar önérzetünknek sem segít, hogy romlottak az eredmények, hogy sereghajtók vagyunk. De mindaddig nem kell tragédiáról beszélni, amíg lehet segíteni. Márpedig lehet. A Nemzeti alaptanterv egyensúlyt teremtett a kompetenciák és a lexikális ismeretek között. A szaktanácsadásnak és a tanfelügyeletneklenne az a dolga, hogy a mindennapi gyakorlatban nagyobb hatékonysággal és nagyobb gyorsasággal segítsen átvinni a megújulást.
Másrészt a PISA-feladatok nagyon érdekesek, látványosak, de elég távol esnek attól a klasszikus műveltségideáltól, amely a magyar közoktatás rendszerét hagyományosan jellemzi. Ezért az abszolutizálásuk hiba volna. A magyar oktatási rendszer sosem lesz olyan, de nem is kell, hogy olyan legyen, mint, mondjuk, néhány tengerentúli országé, amely ebben a versenyben látványos eredményt ért el. Ha ezen országok elküldenék a tanítványaikat egy nagy európai múzeumba, ahol művészettörténeti, történelmi, irodalmi, bibliai vonatkozású ismeretekre van szükség, akkor egy ilyen versenyt a magyar diákok nyernének meg magasabb általános műveltségüknek köszönhetően. Szerintem tehát nem kell, hogy a magyar köznevelés rendszerének az legyen a célja, hogy a magyar diákok a csak kompetenciákat mérő versenyen éllovasok legyenek, mert ez nem következik a mi értékeinkből. Ám az erős középmezőnyhöz tartozás elérendő cél kell hogy legyen.
(atv)
Bal-Rad komm: Egyetlen dologban érthetünk egyet a kiérdemesült döbrögista kártevővel. A közoktatás célja TÁRSADALMILAG LEGYEN HASZNOS, ne pedig nemzetközi felmérések minél előkelőbb helyezése. BÁR! VOLT IDŐSZAK, AMIKOR A KETTŐ KÉZ A KÉZBEN HALADT! Ezt a kort nevezték hazánkban szocializmusnak.
A rendszerváltást követően a dolog kibicsaklott. A gazdaságtalanítással egyidejűleg megszűnt a szakmunkás és technikusképzés gyakorlati bázisa. A magyarbálinti modell aztán valami olyasminek ágyazott meg, ami egy addig egészséges társadalom erkölcsi és morális alapjait kezdte ki.
A magyarbálinti modellt tökéletesítette a döbrögista horda. Természetesen ők már a SAJÁT IGÉNYEIK SZERINT!
Hoffmann Rozó és az ő “szakmai” kártevőbandája célul tűzte ki, hogy “…Olyan feladatok domináljanak a tanórán, amelyek a gyakorlati alkalmazást segítik…bibliai vonatkozású ismeretekre van szükség…”
“…akkor egy ilyen versenyt a magyar diákok nyernének meg…”
Itt tartunk feleim! Az ÚR DÍCSÉRETE ÉS IMÁDÁSA, ANNAK FELTÉTLEN ÉS MINDEN GONDOLKODÁS ÉS KRITIKA NÉLKÜLI ELFOGADÁSA A CÉL!
Alattvaló-neveldéket alakítottak ki! Tákolmányosan!
De megtehették! Mi segítettük őket ebben a törekvésükben!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Imádságos PISA-felmérés kell! OTT NAGYON JÓK LENNÉNK! bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. hu szerint:

  ………………………………firefoxom van!! 2 napja nem lehet a BalRad-on semmit elolvasni az oldalakat eltakaró reklámok miatt!! (google)..Sehol máshol nincs ez a probléma-csak itt!!…..

 2. hu szerint:

  ……………………….valami Lenovo reklám eltakarja az oldalt..a két szélen!!…csak itt!!!…sehol máshol!!

 3. hu szerint:

  ..a felbontás beállitással lehet a baj!!!

  Admi:

  Próbáld meg Chrome böngészővel

 4. Tovaris szerint:

  Nekem a Google-hez a Secure Finder, a Mozillához az ABP van feltelepítve – majdnem mindent kiirt.

 5. Tovaris szerint:

  Érdekes, a Kádár-rendszerben nem volt pisa (legfeljebb a piszoárban:-))) – mégis jól tanult az, akinek képessége, vagy szorgalma – ne adj’ isten, mindkettő megvolt hozzá.
  Mert tanulni azt lehetett, ráadásul olcsón. Pedig számítógépünk sem volt…

  • Tovaris szerint:

   két műszaki diplomát sikerült összegründolnom, ráadásul úgy, hogy nem vettem, hanem magam írtam-rajzoltam mindkettőhöz a szakdolgozatokat.

 6. Tarna szerint:

  1970 óta egyre több 100% alatti IQ-s gyermek született, akiket az iskolákban hiába bombáznak sok haszontalan tananyaggal.
  A rendszerváltás utáni időkben lezüllesztett discos nemzedékről és azok gyermekeiről beszélek, meg azokról az “önsorsrontókról” akiknek gyermekei el sem jutnak a középiskoláig.
  Jogos a kérdés: ELVESZETT EGY NEMZEDÉK?
  Sok lány még a gáz tűzhelyt sem tudja begyújtani, pedig leérettségizett!
  Sok fiú meg nem ismeri a leggyakrabban használt szerszámot sem!
  A sok selejtes és szemetes világunkban nehéz lesz egy “minőségi” nemzedék produkálása.

  • vitorla123 szerint:

   Multkor írtam.Mindez önkielégítéshez vezet.Romlik a génállomány.Nem rég olvastam egy hölgy blogját:”Nem megbaszásom története ” címmel.Sok volt diákomra ismertem rá.A fiúk egyszerűen menekülnek a szexuális kapcsolat elől.Mert a következményei beláthatatlanok és gyereket az végképpen nem akarnak.Szóval aki megszületik az eleve selejt!

 7. Havasi Gáspár szerint:

  Nem kell ezen a PISA felmérésen annyit rágódni. Ez a nemzetközi nagytőke felmérése. A magyar gyerek így is műveltebb, mint a nyugati. A szakközépiskolák, de különösen a szakiskolák, valamint az alternatív képzők ( adnak valami jól hangzó nevet -öko, zöld, környezetvédelmi, stb.) élő ruhatárak. Ide kerülnek azok, akik meg is bukhattak volna (de inkább megszabadulnak tőlük – nem véletlen), a bukottak (elégtelen eredménnyel is be lehet jutni bizonyos intézményekbe, vagy sikereres pótvizsgával). Jelentős részük a nemhiába születettekből kerül ki.
  Amiben Hoffmann Rózsa mellébeszél, hogy a spórolási intézkedésen kívül, semmit nem tesznek a javulásért, folytatják az oktatás lezüllesztését. A kiművelt fők helyett, a holtig való tanulás a cél, mindig a tőke érdekeinek megfelelően.

 8. scout szerint:

  100 szónak is 1 a vége, SOK a CIGÁNY.
  Lehúzták a teszteredményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.