“…Nincs olyan párt, amire érdemes lenne.”

Moldova György 0,9 százalék címmel ír riportkönyvet a nyugdíjasokról

mogy

A közelmúltban mutatták be Moldova György Optimista naptár 2017 című könyvét.

A 82 éves író a téli Bors Extrának adott interjújában elmondta, hogy az aforizmás kötete után máris dolgozik újabb művén, amely egy nyugdíjasok helyzetét bemutató riportkönyv lesz. Már a címe is sokatmondó: 0,9 százalék.
Moldova György a tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelésről és a várható 3,6 százalékos inflációról megjegyzi, hogy az ország elnyomorodik, a nyugdíjasok különösen.
“Az átlagnyugdíj 118 ezer forint, az enyém 120. Nem ebből élek, hála az égnek. Az írónak illik az íróasztal mellett meghalni, ahogy Obernyik Károly tette, aki kitette a pontot, majd elment örökre.”
A készülő riportkönyv kapcsán elmondja, hogy járt többek között Szombathelyen, Komlón, Miskolcon, Pécsett és Hódmezővásárhelyen is. Bár a téma húsba maróan fájdalmas, a Kossuth-díjas író ezt próbálja kellő derűvel tálalni. De az, amiről csillogó szemmel, boldogan mesél, az a családja.
“Öt unokám van, nagyon szeretem őket, nincs olyan, amit ne tennék meg értük. Kivéve, hogy elmenjek szavazni. Nincs olyan párt, amire érdemes lenne.”
Azért ez az utolsó mondat egy “utolsó mohikántól” MEGSZÍVLELENDŐ!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

“…Nincs olyan párt, amire érdemes lenne.” bejegyzéshez 32 hozzászólás

 1. Nagy szerint:

  Mert Moldovának ebben (is) igaza van. Nincs olyan párt.
  Ha az elit jól megondolná, nekik sem jó a jelen viszony. Már elég gazdagok, hogy hosszabb távra tervezzenek, de a jelenlegiekkel nem lehet, mert biztosan nem hosszú távúak.

 2. Paraszt szerint:

  Mert egyáltalán ,,mióta kitalálták,,létezett e valaha is?
  Kivéve az egypárt rendszert,,ott még egyben volt a nemzet,
  Nincs olyan párt s nem is lesz amelyikre érdemes lenne mert minden tagja vagy haszonlesi,,önös érdek,,vagy lazán be van kötve a feletteseihez,
  Azokhoz kik bevezették erőszakkal a pártokat,,hohy a nemzetet tovább lehessen gyengíteni,,megosztani,,mert kb az esze is ennyi,

  • vitorla123 szerint:

   De van!Thürmer és a Magyar Munkáspárt! Támogasd és szervezd.Vannak hibáink ez igaz!De a körülmények is olyanok,hogy nem lehet hibátlanúl dolgozni benne.Sok aktivista adta fel.Erős az ugyse hangulat.Pedig már Ukrajnába Szovjet zászlóval van villámcsődület.És számos helyen.Nincs mese,csak a kommunizmus a megoldás.Néhány harácsoló tud ma is harácsolni,de a tömegek,csak kommunista alapú társadalomba tudnak maguknak jólétet teremteni.Persze a harácsolás tilalma mellett.Kínába a harácsolókat letérdeltetik és kivégzik!Ez a jövő útja.

   • Emeric szerint:

    A munkáspárt tényleg megoldás. Legfőképpen mert az emberek véleménye alapján, az emberek között szerzett tapasztalatokat használja fel politiájának formálására.

   • Tovaris szerint:

    Fikciókról beszélni – azaz Thürmert és a Munkáspártot emlegetni – túlmegy a röhej határán.
    Pont ők azok, akik nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a kommunizmus elve és a szocializmus lejáratódjon.
    Ezt összetéveszteni a jelenlegi orosz és ukrán kommunisták helyzetével – nem csak ellenkezik a marxizmus-leninizmus elveivel, hanem tömény ostobaság.

    Aki ilyent mond, az sikeresen eljutott a marxizmus-leninizmustól a szenilizmusig.

    • Emeric szerint:

     Tovaris, úgy tűnik tudsz valamit amit én nem. Kifejtenéd a kijelentőseid mögötti indoklást?

     Pl a munkáspárt mivel járatta le, stb stb.

     Ui.: Ja és nem vagyunk Thürmer fanclub. Az csak én vagyok így egymagam. 🙂

 3. Istvan szerint:

  Vitorla!
  Az nagy kihívás,hogy azt mondjuk,hogy csak a kommunizmus a megoldás!
  Abban a pillanatban,mihelyst kimondasz baloldalinak mondott érvet,mindjárt elkezd az ellenérdekelt oldal kommunistázni!Méghozzá bő szaros nyállal!
  Az elmúlt harminc évben hagytuk,hagyták,hogy a kommunista szó szitokszóvá váljon,az ellenoldal pedig messze elhintette ezt a teóriát,inkább felkarolva a neofasiszta eszméket!
  Alapvetően ott a probléma ezzel,hogy mind a SzU-ban,(Gorbacsov vezényletével,aki azt mondta,hogy végig a kommunizmus felszámolása volt a célja!),mind Nyugaton,mind a volt szocialista országokban vastagon szajkózták a szocializmus bűneit,élhetetlen,mélyen elnyomó és igazságtalan voltát!Ez utóbbi mondat vége Fodor Gabikától származik,aki így verte el a mai helyzetre vonatkozó kritikát,a Kádári korszak utáni nosztalgiának deklarálva azt!!
  Nem került soha megfontolásra az,hogy a kommunisták célja ,hogy a dolgozók számára élhetővé tenni egy országot,vagyis az egész világot,megszüntetve a kizsákmányolást!
  Az ehhez szükséges alapjogokat az 1949 évi XX. törvény,azaz a sztálininak mondott alkotmány rögzítette,amelyet a szélhámos,csaló,tolvaj rendszerváltó elit elvetett,pedig az nem volt más,mint az alapvető emberi jogok kiteljesítésének törvényes eszköze!
  Ne felejtsük el,hogy az alapvető emberi jogok gyűjteményét a tőkés,kapitalista
  országok is elfogadták!
  Alapvető különbség viszont a szocialista országokkal,hogy nem csak szájtépésként,elvetendő hulladékként kezelték,hanem próbálták is megvalósítani azt!
  Hogy ma nincs szocializmus,az a Nyugat,és hazaáruló,az emberi jogokkal szemben az egyéni jogokat piedesztálra emelő reakciós erőknek,szervezeteknek,és csoportosulásoknak köszönhetjük,amelyek meggyengítették a szocialista országok gazdaságát ideológiai felépítményét,melynek eredménye a volt szocialista gazdaság,azaz az ország gazdaságának megsemmiséte,az ország gazdasági kirablása,ideológiai,és szociális nyomorba döntése!
  Ne felejtsük el azt sem,hogy ez a tendencia magának a kapitalista rendszernek az aláásása is!
  Azért,mert a szocialista országok munkásainak kizsákmányolása ,egyre nagyobb nyomorba döntése magával hozza a nyugati munkásság elszegényedését,egyre nagyobb kizsákmányolását is,az olcsó munkaerő révén,de az egyetlen idióta kapitalistának,tőkésnek,és volt szocialista országok kényurainak kis és nagyvállalkozóinak nem jut eszébe,hogy az elszegényedett dolgozók vásálóerejének csökkenése,megszünése révén nem üzemeltethető a fogyasztói társadalom,csak a Föld készleteinek kimerülése,és a Föld elszennyezése,és óriási társadalmi feszültség lesz a végeredménye!

  • vitorla123 szerint:

   “Értem,hogy villanymotor,de mi a fene hajtja!”Szóval azért csak a kommunizmus a megoldás,amit leírtál!A többi duma és átbaszás!

 4. Istvan szerint:

  Nem egészen!
  Ha kimondod,hogy kommunizmus,abban a pillanatban beléd fojtják a szót!
  De ha egyszer ,végre,fel lehetne villantani,hogy a kommunizmus céljai azonosak az emberi jogok deklarálásával,és ezt meg is értené,vagyis inkább meg akarná érteni,és magáévá tenni,akkor már egy kicsit árnyaltabb lenne a kép!
  Ráadásul ki lehetne golyózni nem csak a vadul “gőzölgő” fideszt a populista szöveggel,hanem a MSZP,és a DK is kénytelen lenne szint vallani!
  Ez azonban ma még gyerekcipőben(sem) jár,csak a komcsizás megy.Thürmertől már hallottam ilyet,de az megmaradt a rertorika szintjén,halvány,halk előadásban!
  Ha az emberi jogok érvényesítését tűzöd ki célul,akkor a jobboldaliak közül is magad mellé tudod állítani azokat,akik nem a kizsákmányolásban érdekeltek,és a kormány rabló politikájának,ember ellenes viselkedésének támogatásában,hanem a normális ,valós politikai gazdaságtan elvek érvényesítésében!
  Nem győzöm hangsúlyozni azt a ténymegállapítást,ami a RTF tud-szoc tanszékének oktatási anyaga volt ,hogy a kapitalizmusban ,és a szocializmusban a dolgozó viszonya a termelési eszközökhöz ugyanaz,csak éppen a szocban társadalmi az értéktöbblet kisajátítása,míg a kapitalizmusban egyedi!És ez a lényeg!
  Nem véletlennül mondta Ford annak idején,a többi tőkés társának,hogy rendesen fizessék meg a dolgozóikat,hogy minden tőkés árucikkét,ami a megélhetéshez szükséges,és a bővített újratermelés révén előállítódott,meg tudja venni gond nélkül
  Egyébként a szocializmusban Mo.-n a magántőke éppen úgy jelen volt,mint aaz állami termelőeszköz tulajdona!
  Ma mi van?! Egyik sincs!

  • Tovaris szerint:

   A kommunizmus egy eszmerendszer – nem tévesztendő össze a szocializmussal, mint államrenddel.
   Kommunizmus még soha, sehol a világon nem volt.
   Voltak azonban olyan rendszerek, akik magukat “kommunistának” nevezték, annak nevében számtalan hibát, bűnt és szörnyűséget is elkövettek – ez az alapja a burzsoá politikának, amikor a kommunizmust szitokszónak nevezik.
   Holott még a baloldali, sokban kommunista elveket valló emberek sincsenek teljes mértékben tudatának, hogy mi is az a kommunizmus.

 5. Nagy szerint:

  Ti bolondok vagytok. Soha többé nem lesz semmi ami volt. Nem lesz sem népköztársaság, sem államkapitalizmus, az anarchizmus elöbb lesz, mint amiről itt beszéltek. Kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni.

  • vitorla123 szerint:

   Tévedés,.lehet,csak dolgozni kell rajta!Nem véletlenül vannak Oroszországban Ukrajnában kommunista villámcsődületek.Sajnos nem olyan lesz mint régen volt.Sokkal lejjebbről kell újra kezdeni.Ebben igazatok van.DE kell!Máskülönben a harácsolók kiirtják az emberiséget.

  • Tovaris szerint:

   Látom, Ön ennek örül…

  • Tovaris szerint:

   Az emberi élet időtartama sokszor rövidebb, mint a történelmi folyamatok hossza… Marx sem élte meg tanainak örök igazsággá válását. De minden tézise ül. Sok keményebben, mint egykoron.
   Lehet, hogy Magyarországon nem lesz az, ami volt – ebben biztos vagyok. De, hogy ennél jobb is lehet, abban szilárdan hiszek.

 6. Istvan szerint:

  A”sokkal lejebbről kell kezdeni” a valós!És valóban nem lesz olyan,mint régen volt!
  Azonban hogy milyen lesz,illetve milyen legyen,ahhoz most kell a tapasztalatokat gyűjteni,a múltat elemezni!És ez lesz a legnehezebb dolgok egyike!
  A II .vh. után talán könnyebb volt,ugyanis a háború nyomora ,a a béke utáni vágy,a bűntudattól,és a felelősségre vonástól való félelem az újjáépítésre ,a jobboldali vezetés elutasítására sarkallta (ez az idióta Orbán most mondja,hogy visszaszereztük az esélyt egy újabb felzákózásra!Mikor az EU bizotttság most állapította meg,hogy mi vagyunk a legszegényebbek!!)A felesége igazán borogathatná már!!)az ország közösségét !Bár nagy volt a szembemenés a kommunisták törekvésével,de vezetésükkel valósult meg az ország újjáépítése,és az 56 után vereséget szenvedő jobboldali-fasiszta támadás leverése annulálta az ellenállást,és megindulhatott ,és részben kiteljesedhetett a
  szocializmus építése!
  Ezt sikerült a rendszerváltásnak teljesen megsemmisíteni a nemzetközi burzsoázia hathatós közreműködésével,és ezzel együtt a baloldali ideológiák leamortizálása!
  Ez nagyon mélyre sikerült,ezért gondolom,és javaslom,hogy az általános emberi jogok mentén,azok érvényesítésével,azok melleti következetes kiállással kell(ene)
  a normális szociális állam kiépítését!Nem lesz egyszerű,mert a világ a szocialista tábor megszüntével erősen elfasizálódott,mélyült a szakadék a tőke és a dolgozók ,és elnyomottak között,nagyon kényes,világháborús veszélyt előidézve!És ez a helyzet nagy mértékben eltervezett,népírtó-hóditó törekvések mentén történt!

 7. Istvan szerint:

  Úgy fél füllel hallgatom a RTL Klub hiradóját,és az amerikaiak képtelen pofátlanságára figyeltem fel,amelyet a hiradó minden kommentár nélkül közöltek!
  Arról volt szó,hogy az ENSZ ülésén Lavrov kijelentette,hogy elege van Oroszországnak a
  az USA terrorista smentő siránkozásából.Előtte arról volt szó,hogy az amerikai nagykövet (nő!) azt mondta,hogy az orosz,és szír csapatok nagy mértékben részt vettek a szíriai népírtásban,miért is nem szégyelik magukat!
  Elképesztő!!
  Most ezzel ahazug,elbizakodot,pökhendi népséggel szemben építsük ki a szociális államot!!(?)

  • nem tom szerint:

   Igen pont ezért be kell bizonyítani,hogy igen is lehet mindenki számára élhető országot felépíteni !

   • Nagy szerint:

    Na ne már. Mindenki számára ? a munkakerülő számára ? Nekem olyan ország kell, ahol a magam fajta dolgos, és szorgalmas, empatikus, békés emberek élnek jól.
    A mai világban van aki értéket állít elő – ő az értékteremtő. Ő legyen a jövedelmi csúcson. De ma a szolgáltató pénzügyes 6 – 8 szor annyit keres, az állam szolgái 2 szer annyit, stb. A suttyó munkakerülő is fél minimál bért kap segélyekből. A minimálbéresek 80 % -a az értékteremtők közül vannak.

    • vitorla123 szerint:

     Igen!Minden magyarul beszélő ember számára!!! Még az ellenségeinknek is!Mert emberek és magyarok!Ugyanis a rendszernek,minden rendszernek két pólusa van.A termelők és a fogyasztók.Fogyasztók nélkül nincs és nem is lehet termelés.A kettő differenciája ideális esetben nulla.Erről szólt a kommunista tervutasításos rendszer.Ez működőképes.Nem régen amikor nem volt hozzá számítástechnika.Amit Hoffi paródizált!Hogy beterveztek 10 kismalacot és eladtak tizenkettőt,a maradékot meg a melósnak kellett volna elfogyasztani.Vagyis a nagy semmit.Ma már pontosan tudjuk,előre mennyi lesz amit szét lehet osztani,mennyit lop el az értelmiség(be kell kalkulálni) mert azok olyan lopósak.Ma mindent tudunk.Csak meg kellene csinálni,mert a harácsolók kiírtják a magyar népet.Most elzavartak egy millió fiatalt az országból,hogy a 27% ÁFA nekik befollyon a harácsolók kasszájába.De megnősülnek,férjhez mennek,angolok és németek lesznek. Mert magyar nyelven nem tudnak fenn maradni.Kommunisták nélkül nincs rá megoldás.Ezért kell a Népköztársaság!Ezért kell a határzár!

     • Tovaris szerint:

      Szezon és fazon.
      Mélyebben el kellene mélyedni a tudományos szocializmusban…

     • Nagy szerint:

      Ja van két pólus, a normális és Te. Úgy hülyeség amit írsz ahogy van. A fiataljaink elmennek 350 ezren eddig., és lesznek németek, angolok, de Te itt maradtál. Bolondnak.

    • Tovaris szerint:

     A “munkakerülők” egy része nem saját elhatározásából kerüli a munkát. Sok a testi, szellemi fogyatékos – őket ne tekintsük munkakerülőknek.
     Valamennyire képesek hasznossá tenni magukat, de fel kell készülnünk az eltartásukra…

   • Tovaris szerint:

    Majdnem mindenki számára…így pontosabb.

 8. Istvan szerint:

  Nagy!
  Miért csodálkozol,hogy mindenki számára akarunk országot építeni!?Az ingyenélőkkel mit csináljunk?!Bele kell őket lőni a vörösiszap gödrébe?!
  A szocializmusban az volt a jelszó,hogy mindenkinek képességei szerint,és mindenkinek igénye szerint!Ezt úgy kell értelmezni,hogy aki dolgozik,az a kornak megfelelő szinvonalon éljen,aki meg nem ,az a megfelelő létminimumon éljen,és ha annál jobban akar élni,akkor igenis,tessék dolgozni,és minőségi munkát végezni!Tanulni,alkotni!
  Ugyanakkor a magmaradó,és elfogadható tőkés termelési módot folytató megfelelő adózással kompenzálja az általa kizsákmányolsból eredő hasznot.
  És stb.stb.stb.
  Csak az a baj,hogy ezekről a dolgokról elképzelésetek sincs a nagyra nőtt egó,és egyéni érdek miatt.Aztán az teljesen mindegy,hogy azt a jóléti társadalmat minek nevezzük,amelyikben a szocialista,és kapitalista elemek keverednek,de egy biztos,hogy sem a tőke képviselői,sem a baloldal képviselői nem köthetnek saját javukra kompromisszumot,és nem irányíthatják,nem tehetik szolgájukká a kormány,vagy a technokrata irányító szervezetet,sem a törvényhozást,sem az igazságszolgáltatást!
  Ez ennél azért jóval bonyolultabb,és ennek megoldása nem a mai,szinvonaltalan politikusok önkényes,lopós irányítása lesz!

  • 1tothgabor szerint:

   Tisztelt István!

   Sokszor átolvastam az írását. Egyetértek Önnel. Annyiszor de annyiszor tarkón lőttem már gondolatban hazánk gazdasági, politikai, és mindenféle vezetőit, hogy elfáradt bele az ujjam.

   Azután nagyon sokat gondolkodtam, a gondolatokkal leírt társadalmi renden és az elosztáson és működésen. De mindig arra jutottam, hogy nincs egy megfelelő stílus, egy darab politikai elv, amiben békét lelne az emberek esze és lelke.

   Nincs.

   Például, 1945-től ugyanaz a földdarab hány és hány gazdát látott már? Mennyi könny és fájdalom volt már azért a földdarabért? Pedig a földet nem lehet zsebre tenni és hazavinni, de sok harag és békétlenség volt már csak egy kis földért.

   Ugye a “kapitalisták” vagy másképp mondva “egyet nem értők” válasza az volt az államosításra, hogy “Levágom a [email protected], aztán visszaadom Neked. Ezután azt mondom, hogy a tiéd az továbbra is.”

   Nem akarom és nem hiszem további fájdalmat kellene okozni elvek erőltetésével. Mivel vegytiszta politikai elvek sosem voltak, csupán a hatalom uralása volt a politikai elvek célja, úgy gondolom, hogy én nem félnék a politikai elvek vegyítésével.

   Bár engem nem érdekel a politika, de sok ember nem tud meglenni nélküle és az elvei nélkül.

   Miért nem élhetne egymás mellett az erősen “kommunista” az elosztó “szocialista” és a “kapitalista” elv?

   Ezt pedig könnyen beláthatják az egyszerű emberek is, hogy mi alakítjuk a sorsunkat. Ha egy párszáz fős falu netalán egyre gondolva közösségi gazdálkodásra adná a fejét, ahol a házuktól 5 percre dolgozva boldogan és kiegyensúlyozottan élve termelhetnének, nos ez az elgondolásuk szerintem jó a kapitalista elveket vallóknak is.

   Egy “államnak” szerintem a biztosítás a feladata, ahol a különböző gondolkodású és érzésű emberek megtalálják a céljukat, feladatukat benne.

   Be kell látni, hogy nem vagyunk egyformák. Vannak maszkulin, törtető, önmaguk célját minden áron elérő emberek, vannak ennek teljesen ellentétes elveket vallók is.

   Ha visszatérünk a földre, nem minden földbirtokos geci, de az is igaz, hogy nincs célorientált irányításuk és sok hazugság van az adózásukban.

   Nem akarom elvenni a földet tőlük, nem akarom kiverni a fogukat, de a szárnyukat meg kell vagdosni, hogy ne repkedjenek annyira. Úgy értem, hogy igenis van földszerető nagygazda, de az is igaz, hogy feketén dolgoztat napszámosokat, csal az adóban, nem töri magát azon, hogy mind a 220 hektárját földi paradicsommá változtassa, mert a föld alapú támogatást ígyisúgyis megkapja.

   Na ennek véget kell vetni. Támogatás felére csökken, meghatározott fő/hektár dolgozói létszámmal fehér, adózott munkáltatást előírni neki, stbstb…

   NEM a földet kell ellopkodnunk egymástól és megölni egymást, hanem törvényekkel, igazsággal irányítva/kényszerítve jóléti társadalmat teremteni.

   Mint mondtam nem félek az elvek vegyítésétől, mert ha a “méregfogát” kihúzzuk a kapitalizmusnak, tehát az egyéni, centralizált, hatalom és érdek teremtő lehetőségét elvesszük, akkor bizonyos látószögön vannak igenis létező és rövid távon jó pontjai.

   De amíg az orbán félék és a komplett parlament itt van, akik csak és kizárólag a hatalom érdekel addig itt semmi előrelépés nem lesz.

   A pénzteremtés kérdésében pedig az egész világnak együtt kell döntenie.

   De ahol arra várnak emberek, hogy Gábriel Arkangyal majd jön és felszedi a szemetet az utcán, addig még sajnos nem jött el az idő.

  • 1tothgabor szerint:

   Elfelejtettem zenét küldeni.

  • Nagy szerint:

   Hát nekem sem Te sem a többi szörny kommunista ne építsen országot. Sosem volt szocializmus, tehát a jelszavad sem igaz. Aki azzal kezdi, hogy aki jól teljesít attól elvesszük, már rossz…….
   A vége jó. a jelen politikai személyekkel, pártokkal, ideológiákkal nem lehet előre lépni.

   • vitorla123 szerint:

    Egy kis pol.gazd neked!Termelő erők és eszközök egyensúlya.Munka tárgya+munka eszköze+ember a termelési tapasztalatával.Ha ezt ismered nem írsz butaságot.A magántulajdonú mezőgazdaság e miatt támogatással együtt versenyképtelen a KOLHOZZAL szembe!Minőségben,,mennyiségben,és termelési értékben.Ráadásul lehetetlen a harácsolás!Az iparban pedig az atomtechnika és a számítástechnika miatt a “gecik!” is versenyképtelenek. Egyedül nem megy.

 9. Havasi Gáspár szerint:

  Leírná, hogy mivel járatta le? A marxizmus-leninizmus elveit, nem az élő szocializmusban működő felső szintű káderek, judeo bolsevikok járatták le, akik kapásból eladták a népet a kapitalista hordának? Véletlenül nem az MSZP-t létrehozókat akartad emlegetni?
  A marxizmus -leninizmus valójában nem a dolgozó tömegek, hanem ugyanúgy a háttérhatalom ideológiája lett, mint a kapitalista ideológiák. Mindegyiket a világhatalom megszerzésére használták. Azért dobták el a Marxizmusz-Leninizmust és vele a szocializmust, mert akadályozta a korlátlan hatalom megszerzését. A szabad és igaz társadalom csak nemzetekben létezhet, különben mindig lesz egy rassz, ami a többit rabszolgának használja. Most éppen ez zajlik. Akik fiatal koromban ettetek az ideológiájukkal(Horn félék), azok tettek egy gyarmat hatodrendű polgárává. Nem azt mondom, hogy Marx és Lenin nem írt le számtalan igazságot, amit ma pont a kapitalista képzésben tanítanak a tömegek hatékonyabb kizsákmányolása érdekében.
  Ráadásul a létező szocializmusban elferdítették, átírták. A tankönyvek megfogalmazása magyartalan, gyakran érthetetlen volt. Sokan ezért meg sem tanulták. Már ez is jelentősen segítette a rendszerváltást. Egy nép sorsa nem a Marxizmus_leninizmuson fog múlni, pláne, hogy pont a dolgozó tömegeknek nem kellett ismerni a tanokat.
  Thürmer pont avval rontotta el az elején, hogy ragaszkodott mereven az ideológiához. A rendszerváltásnál elment a KNDK-ba, Kubába. Na ez is hiba volt. A politika stratégia. Ha rossz a stratégia, rossz az eredmény is.
  A valódi baloldalt pont a klasszikus ideológia segít eltüntetni. Egyrészt mert a gyakorlat a tömegek számára nem igazolta, másrészt mert hamis ideák alapján közelítette meg a dolgozó tömegeket,osztályokat, nem vette figyelembe az emberi természetet.
  Változás csak akkor lesz, ha lesz egy vagy több katartikus személy, aki a tömegeket megtudja szólítani, elfelejtve a rossz beidegződéseket. 26 éve a nép a hazug szólamokat követi. Na azokra kellene figyelni, akik ezt a megvezetést csinálják. Az emberek nagy része vegetáló típus, ha ezt megkapja, már nem tesz semmit. Nincs osztályöntudat ( mint ahogy nincs munkás-paraszt szövetség, meg örök magyar-szovjet barátság, meg forradalmi osztályok, proletár internacionalizmus, stb. – a rendszer könnyedén való megdöntése igazolta, hogy ezek illúziók), de ha van azzal pont a kizsákmányoló osztály rendelkezik.
  Mindenki számára lehetne élhető országot építeni, de csak úgy, hogy ehhez a munkájával mindenki hozzájárulna. Nem pedig úgy, hogy egy része léhűtőként mások verejtékéből él. De az is tévedés, hogy ez magántulajdonú társadalomban megvalósítható. Ilyenben egyesek a többi fölé fognak kerekedni.
  A kommunisták nem szörnyek, csak azok akik annak álcázzák magukat.
  Szocializmus pedig volt, még akkor is, ha nem érte el a magasabb szintjét.
  A méregfogát látszólag kihúzták a kapitalizmusnak, de kiderült, hogy a gyökere bent maradt.
  Ha [email protected] a mézzel keverik, ehetetlen lesz. Ilyen a vegyes társadalom is. A [email protected] megeszi a mézet.
  Ki az aki jól teljesít- aki saját egyéni munkájával építi a közösséget, de nem aki ezen a címen mások munkájából a létrehozott értéket kisajátítva teszi. A földet a dolgozók által létrehozott javakat senkinek nincs joga kisajátítani. Pedig ott tartunk, hogy az élet alapját a vizet is eltulajdonítják.

  • nem tom szerint:

   ++

  • Tovaris szerint:

   Pontosan azokat a hibákat sorolta fel, amelyek ellen a kommunisták megpróbáltak harcolni, de az opportunizmus és a burzsoá ideológia a történelmi előnyét kihasználva úrrá lett felettük, a kapitalizmus hamis fényével elvakítva az öntudatot.
   Most mindenki tapasztalhatja a hőn óhajtott kapitalizmusnak minden áldását.
   Ki úgy, ki így.
   Megint ott tartunk, hogy lehetne elkezdeni egy szocialista forradalmat.

   • Nagy szerint:

    Amig a látszat kommunisták hatalmon voltak, és ez az oroszoknál 70 év volt, nálunk meg 45 év. Mit tettek a kapitalizmus teljes felszámolásáért ? semmit.
    Megcsinálták a saját államkapitalizmusukat. Ez a központosítás miatt eleinte jól ment, volt országos fejlödés. De minőség nem volt, és közben minden vezetői állást elfoglaltak a törzsi alapon szerveződöttek. Ők aztán megcsinálták a rendszerváltást? maguknak. Sok ilyent ismerek személyesen, mind jól él, gondok nélkül. Olyan szegényt, napi gondokkal, amik a magyaroknál milliós tömeg, egyet sem. Körbe kérdeztem megbizható ismerösöknél és Ők sem, egyet sem. Ez nem véletlen.
    Az emberknél előforduló betegségek több mint felénél egyetlen fog is lehet az indító ok. A társadalomban ez már vagy 70 éve egy fájó fogsor már.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.