Megint kongresszusoztak!

Bod Péter Ákos: A kádárizmus nem tűnik el könnyen

bpa

A kommunizmus velünk élő örökségéről tartott konferenciát a budapesti Danube Institute. Bod Péter Ákos a téma gazdasági vetületeiről, annak utóhatásairól beszélt. Szerinte a tervgazdaság hosszú árnyéka velünk van, a kádárizmus és a „homo kadaricus” embertípusa sem tűnt el közülünk.

A budapesti Danube Institute a kommunizmus velünk élő örökségéről tartott konferenciát. Az esemény témái között szerepelt a gazdasági örökség, amelyről többek között Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke fejtette ki nézeteit.
Bod Péter Ákos szerint a tervgazdaság hosszú árnyéka vetül ránk. A tervgazdaság abból az orosz-szovjet felzárkózási vágyból származik, amellyel a perifériáról akarták a fejlett világ mellé emelni a kommunista birodalmat. A ’45 után hatalomra került kommunisták ezt akarták Közép-Európai országaiban is bevezetni. Több évtizedig tartó próbálkozás után azonban a kísérlet elbukott. A tervgazdaságot Bod szerint strukturális gyengeségek sújtották, mind a technológia, mind a fenntarthatóság, mind a fogyasztók elégedetlensége terén. Az erőltetett ipari fejlesztések mellett a pénzügyi mechanizmusokat elhanyagolták.
Homo kadaricus
Bod szerint a KGST elzárt maradt a Nyugattól, és a lemaradás 1989 után megbosszulta magát. Arról beszélt: Magyarországon 1956 után a fogyasztás engedélyezése, a szabályok enyhülése felé mozdultak el. Engedélyezték a kereskedelmet a harmadik világgal, de a versenyképesség így is elégtelen maradt. Hiába voltak erőltetett fejlesztések, a mennyiséget preferálták a minőség helyett. A hatvanas évek a liberalizációról szóltak, ’68-tól pedig jött az új gazdasági mechanizmus. Megjelent piaci elemek, enyhültek az utazási korlátozások.
A közgazdász szerint ebben az időszakban megszületett a „homo kadaricus”. Ezt az embertípust úgy írta le, mint bizalmatlan, vallástalan kispolgárokat, akiket a fogyasztás érdekelt, és közben felületes nacionalizmus, rövid távú gondolkodás, szabálykerülés és államfüggőség jellemezte őket.
A nyolcvanas években már a Nyugatot próbáltuk másolni Bod Péter Ákos szerint. De az akkori mutatók és eredmények már talmi értékek voltak, a rendszer már nem volt fenntartható.
Hullámzó teljesítmény
Ugyanakkor Magyarország rendszerváltás óta megtett hullámzó teljesítményét Bod szerint jól mutatja, hogy gyakorlatilag annyit fogyasztunk most, mint a nyolcvanas években. Emlékeztetett arra, hogy míg Lengyelország a rendszerváltozás évei óta folyamatosan növekszik, addig Magyarországon fel- és lefelé ívelő szakaszok váltakoztak, és most nem csak Csehország, hanem Szlovákia is előttünk jár. Magyarország most kapaszkodik vissza a 2008 előtti fejlettségének szintjére.
„A kádárizmus nem tűnik el könnyen” – folytatta előadását Bod Péter Ákos. Szerinte ma is sokan függnek az államtól, pénzügyileg nem erős és nem is képzett eléggé a középosztály. A populista politizálás eluralta a közéletet, voksokat vesznek a pártok a győzelemhez. Eközben alacsony a bizalom a piac, a tőke és a politikum irányában.
Bod szerint a magyar társadalom nagy része a rendszerváltás után eltelt időszak vesztesének érzi magát. A paternalizmus, a korrupció és a normaszegés normája velünk maradt, a társadalmi problémák megoldatlanok maradtak – vont mérleget Bod Péter Ákos.
(mandiner)
Bal-Rad komm: Namost az ILYEN FELFOGÁSÚ közgazdászok tanítanak egyetemeken, mint Bod Péter Ákos. Aki már csak a koránál fogva is képben kellene hogy legyen. Ha pedig képben van, akkor hazudik!
De rögtön a “kommunizmus” összeomlásáról. Aminek elsősorban is nem gazdasági okai voltak, hanem politikaiak. Gorbacsov önvallomásából: “…legfőbb célom a kommunizmus elpusztítása volt…” Mint ismeretes, Gorbacsov egy időben az SZKP KB főtitkára, és a Szovjetunió elnöke volt. 1991-ig! Amikoris pusztító munkáját bevégezte.
-A KGST-ről.
BPÁ is kellene hogy tudja: a KGST-t egy gazdasági kényszerhelyzet hozta létre. A II. Világháború-ellentétben a később Marschall-segéllyel feltőkésített Nyugat-Európával-teljes egészében legázolta Kelet-és Közép-Európa országait. Nagyságrendileg komolyabb károkat okozva a leendő szocialista országoknak, mint Nyugat-Európa viszonylag megkímélt országait. Amelyek többsége viszont aktív-vagy egykori-gyarmattartókként, rendelkeztek tartalékokkal, vagy az anyaország kisebb mérvű helyreállításához szükséges KÜLSŐ FORRÁSOKKAL.
Kelet-és Közép Európa országait háborús romokon kellett megkezdeni újjáépíteni! Amikor jött a fultoni Churchill előadás. És annak következménye, a gazdasági megfojtás szándéka, a “rab nemzetek felszabadításának” hangzatos meghirdetésével.
A viszonylag épen maradt Nyugat-Európába elkezdett ömleni az amerikaiak Marschall-segélye, amelyből a kontinen másik-lepusztított része-nem részesülhetett. Politikai okokból. Ám az újjáépítésnek meg kellett kezdődnie. Ami bizony komoly nehézségekbe ütközött. Ezért aztán a vasfüggöny innenső oldalán ki kellett találni valami hatékony módot először az újjáépítés, később pedig a másabb igények kielégítésére!

kgst

A KGST célja az ALAPVETŐ IGÉNYEK KIELÉGÍTÉSE VOLT, nem pedig a nyereségesség. Az igények pedig minőségben szerényebbek, mennyiségben viszont jóval nagyobbak voltak a lepusztult “félkontinensen”-mint Nyugaton. A KGST-integráció a tervgazdálkodáson alapulva, feladatmegosztásra szakosodott. A tagországok lehetőségeinek figyelembe vételével, A KÖLCSÖNÖS ELŐNYÖK alapján. Működött is a dolog. Minőségileg is fejlődött. Csakhát…
Csakhát eljött a Nyugat újabb piactelítettségi válsága!-és ennek kezelésére érkezett Gorbacsov.
A Nyugatnak PIACOK KELLETTEK!-vagy megfullad.
Kézenfekvő volt a szocialista országok tankok helyett bankokkal való legyűrése! Készséges segítőbrigádokkal ez sikerült is! Az eredmény? Láthatjuk! Közép-Európa letarolása. Magyarországról jobb nem is beszélni!
A KGST a maga módján és a maga nemében páratlanul sikeres volt! Nyilvánvaló, hogy a szükségessége és az elvégzett munka erre ítélte. Ám az emberi mohóság is megtette-és azóta is megteszi-a magáét.
Most nincs KGST már!-de újratermelődtek a nyugati integráció gondjai. PIAC KÉNE, GYARMATOK KELLENÉNEK! Igen ám-de hol?
Most ott tart a Nyugat, hogy saját szövetségesi rendszerét akarja fölfalni a TTIP-n és a CETA-n keresztül. Nyilvánvaló, hogy ennek is a volt szocialista országok, a volt KGST-országok fogják látni a kárát. Főként.
Kivéve a volt Szovjetunió néhány országát. Amelyek most nem a KGST-nek, hanem a Keleti Vámuniónak tagjai! Márpedig a Nyugat sorsa hamarosan válságosra fordul.
Nos azt mivel magyarázza majd BPÁ? Fölfújódott a kényelmes tehén mert bezabált? És beledöglött?
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Megint kongresszusoztak! bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Az átlag magyar (a homo kádár) harmadán negyedén él mint Kádár idején.Kádárnak annyi adósa volt,az Oroszok,a Kínaiak,a Vietnámiak,csak,hogy néhányat a teljesség igénye nélkül soroljak,hogy egy nemzedék munka nélkül megélt volna belőle.Bot egyszerűen hazudik!Mert az adatokkal mint volt jegybank elnök tisztába kell,hogy legyen.Ha tetszik,ha nem tervutasításos rendszer kell!A gyárakat üzemeket mezőgazdasági üzemeket államosítás helyett úgy kell üzemeltetni,hogy a teljes profit az államé.(Kínai modell)A harácsoló meg bassza meg amit akar.Mindent teljes kapacitáson kell üzemeltetni és minden terméknek forrásának és nyelőjének kell lenni.Önálló külkereskedelmi szervezet kell!A munkaidőt 6 órában kell megállapítani.Minden családnak önálló saját tulajdonú háztáji gazdaságának kell lennie.Városokban is.Engedélyezni kell a másodállásokat,adó mentesen.A gyerekek részére el kell törölni a felvételi vizsgákat,el kell érni,hogy minden magyar gyerek Egyetemet végezzen. Preferálni kell a több diplomát.De ezért nem jár kiemelt jövedelem.Akik külföldre menekültek magyarok azokat meg kell kísérelni haza hozni,és beilleszteni a magyar társadalomba.Korlátozni is kell. Az alkohol fogyasztást,és a drog használatot.El kell érni,hogy ezek ne legyenek minták a fiatalok számára.Minden férfi kapjon katonai kiképzést és minden férfi és nő aki igényli rendelkezzen lőfegyverrel.Minden magyar rendelkezzen számitógéppel és tudja kezelni.Mindenki tudjon fordító programokat kezelni,hogy a szakirodalmat anyanyelvén magyarul tudja tanulmányozni.Valahogy így képzelem el a homo kádárt a mai Magyarországon.

  • Emeric szerint:

   Te, egy két szívműtétes, műbillentyűre váró aortatágult mit kaphat katonai kiképzésben, bocsi. Az iskolapadban is elájulok…

   • vitorla123 szerint:

    Felmentünk!A mienk jogállam lesz!Az iskolában meg megtanítjuk a tornaóra helyet,tornaórán a fegyver nélküli önvédelmet.Putyin fekete öves mester.Abba a sportba mindent tudni kell.És bátorságot tanít.Nem gyávaságot.

    • vitorla123 szerint:

     Ja amolyan modern Spártai rendszer!

     • Emeric szerint:

      Nem az öv a lényeg 🙂 övet a piacon kell venni. Mesteröv, na az más. Egyébként, ha rendbetesznek, mindezt megtanulom, amennyire tudom. Gép megy, angol nyelvtudás anyanyelvi, fordítóprogram C, C++, Ada nyelven megy, valamint írok majd sajátot ami turing-gépet fordít. Ja nem olyat? Google fordító ok.

      Lövészet meg max sportlövészet szintjén, hobbi. Hacsak airsoft, nekem az is jó. Ha ezek ii. Vh replikák, annál jobb.

     • vitorla123 szerint:

      Két dolog kimaradt!A harcászat és a politikai gazdaságtan!Mert ez tudni kell mint a Red-Help egyik alapítójának!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.