A lengyel ellenzék legalább próbálkozik

Könnygázzal oszlatták a tüntetőket a lengyel parlamentnél

leb

Tüntetők állták el a lengyel parlament minden kijáratát több órán át péntek éjjel, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője csak rendőrségi fellépés eredményeként tudta elhagyni az épületet – jelentették hírügynökségek.

A tüntetők szerint a PiS a parlamenti tudósítások új szabályainak felállításával korlátozni készül a sajtószabadságot és a törvényeket megsértve fogadta el a jövő évi költségvetést, amikor ellenzéki képviselők az ülésen tiltakoztak az új szabályozás ellen. Előzőleg a kijáratokat védő több száz rendőrt több száz tüntető vette körbe, azt skandálva, hogy addig nem teszik szabaddá az utat, amíg a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, Jaroslaw Kaczynski ki nem jön az épületből és nem beszél velük.

Hajnali 3-ig
A rendőrök először megragadták és megpróbálták eltávolítani a kapuktól a tüntetőket, amikor azonban újabbak érkeztek, felhagytak ezzel. Valamivel később hangosbeszélőn felszólították a tiltakozókat, hogy hagyják el a helyszínt, ellenkező esetben erővel távolítják el őket. További rendőri egységek is érkeztek az épülethez. Végül hajnali három óra körül a rendőrök kiszorították a bejárat elől a tiltakozókat, ezután Kaczynski és Beata Sydlo miniszterelnök gépkocsiba szálltak és elhajtottak – jelentette a Reuters a TVN24 lengyel televízió képsoraira hivatkozva. Jerzy Meysztowicz ellenzéki képviselő a TVN24 csatornának azt mondta, a rendőrség könnygázt használt, hogy feloszlassa a tüntetőket, akik megpróbálták útját állni az autóknak.

Félbeszakadt a szavazás
A pénteki parlamenti ülésen három ellenzéki párt azzal vádolta a lengyel parlament alsóházának elnökét, hogy megsértette az alkotmányt azzal, hogy a költségvetésről szóló zárószavazást áttette a parlament fő ülésterméből egy másik terembe és nem engedélyezte a szavazás közvetítését.
A lengyel parlament pénteki ülése volt az utolsó tervezett ülés az idén, a napirenden a 2017. évi költségvetés elfogadása szerepelt. A zárószavazás azonban félbeszakadt, miután ellenzéki képviselők elfoglalták a pódiumot, tiltakozva az ellen, hogy a szejm elnöksége korlátozni akarja a sajtó munkáját a szejmben.
Ezrek tiltakoztak

lbu

Az AFP hírügynökség azt jelentette, hogy az este folyamán több ezer tüntető gyűlt a parlament elé a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ellenzéki mozgalom felhívására. Sajtóorgánumok sora tiltakozott Lengyelországban pénteken a tervezett korlátozások ellen.
Külön épületben
A szejm elnöksége által javasolt – 2017. január 1-jével életbe léptetni szándékozott – új szabályok szerint az újságírók nem az ülésteremben, hanem egy külön épületben dolgoznának egy sajtóközpontban. Az ülésterembe csak öt kiválasztott televíziót és néhány újságírót engednének be.
A szejm elnöksége szerint a jelenlegi szabályok káoszhoz vezettek. Csütörtökön újságírók tüntetést rendeztek a szejm bejáratánál és sajtóorgánumok sora tiltakozott “politikusmentes nappal” a tervezett szabályok ellen, amelyek véleményük szerint sértik a sajtószabadságot.
(origo)
Bal-Rad komm: A lengyel ellenzék sem igazán sokkal jobb mint a döbrögisztáni álellenzék, de legalább tesznek/próbálnak tenni valamit!
Ugyanakkor érdemes jobban odafigyelni a lengyelországi bulikra! Hiszen ha az EU valahol meg akarja törni a döbrögizmust, akkor arra Lengyelország a legalkalmasabb.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A lengyel ellenzék legalább próbálkozik bejegyzéshez 27 hozzászólás

 1. Veröce szerint:

  Lengyel “Maidan” ?..USA..demokrácia export???

  • TERMIN8ATOR szerint:

   Verőce ! Nyugtával dicsérje a napot Ez ugyan az, mint Lengyelországtól délkeletre. Szalmaláng felbuzdullás, mihint a hatalom mérsékelt erőt mutat az ellenzék,és az általa felbuzdult egyének,még az egér jukba is elbujnának. Nincs elég erejük a kitartásra . Csak enyit az őgynevezett MAJDANRÓL ! Ez az üzenet érvényes “V. kutya, és Vitorla 123 részére is érvényes. NINCSEN KITÁRTÁS A VÉGSŐKIG !! A változásra, egyszei, koordinált, cselekvés szükségeltetik, nem olyanra, hogy egyszer itt,egyszer ott,másszor meg amot tör ki elégedetlenség, hanem Az egész nyugati féltekétől egészen az Orosz határig, EGYSZERRE, egy napon és egy órában,kölcsönösen segitve egymást az elégetlenek !!

   • vitorla123 szerint:

    Ez nem más mint a világforradalom elmélete.Nem működik.Csak nemzetenként lehet és kommunista alapon a problémát megoldani.Baloldali és nemzeti!Valahogy így.Másként belebukunk.Soha nem jön össze a világegység.Csak az itt és most elve alapján lehet változtatni.Előbb abba kell megegyezni,hogy nagyjából Kádár rendszert akarunk.Minden családnak tisztességes boldogulást. Saját lakást tisztességes fizetést.A kapitalista verseny ami a monopóliumok csalásán alapszik ki kell a családok életéből küszöbölni.”Nem elég a jóra várni,több kell: az értelem!”

   • Realista szerint:

    +1

    Az ottani társadalom még egy fokkal lemaradt agy gyalulásban a Magyartól, és valamivel picit más az ellenzék, de ez sem fog sokáig tartani. Jön a szokásos nemzetközi liberálhiszti, médiaterror a kormány ellen és demonstráció sorozat ami idővel gyengül. Anno itt is kivittek több tízezer főt, ma már nem tudnak pár ezret sem nagyon megmozgatni.

    • Hun szerint:

     Latom a fideszes narancs imadatod hatartalan. Azert irsz ilyen hulyesegeket. Remelem a fideszes fonokeid is ennyire onteltek mint amilyen te vagy. Igy legalabb 2017-ben sok meglepetesben lesz reszuk.

 2. V.kutya szerint:

  Igen, Lengyelország egyfajta indikátor, jelzi a közép-európai trendet! Ha ott megfordul a szekér, borul a mi Győzőnk szekere is!

  • vitorla123 szerint:

   Ideje,hogy a fiatalok megalakítsák a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetséget. Túlélés csak kommunista ideológiával és gazdasággal lehetséges.Még tudunk segíteni.A kereszténység,a Horthyzmus 26 év alatt hiteltelenné vált.Soha semmit nem tudtak megoldani!Mi felépítettük az országot ők meg ellopták!A tízparancsolatra hivatkozva. Bal kézzel. Mára ez tételesen is bizonyítható.Bár a jogrend lehetővé teszi,hogy ne kerüljenek bíróság elé.Most!Ami késik nem múlik!

   • Emeric szerint:

    Kereszt mint önkényuralmi jelkép? Na?

    Csak hogy elszóljam magam.

   • nem tom szerint:

    Vitorla! tegyük fel megalakul, két hónapon belül likvidálnák ilyen-olyan mondvacsinált ürüggyel !

  • Hun szerint:

   +1

 3. Tarna szerint:

  Mi bajuk van a lengyel ellenzékieknek, hogy már a jó sem jó?
  A mostani hatalom alatt gazdasági sikereket értek el és sokat emeltek az élet színvonalon is. A 20 évvel ezelőtti össznépi tespedtségükből fölemelkedtek.
  Kik az örök elégedetlenséget szítók, ezek soha nem unják meg és soha nem fáradnak bele a felforgatásba?

 4. Havasi Gáspár szerint:

  Talán azért nem jó a jobb, mert nem mindenkinek jobb. Azonban a sok EU-s zászlót látva, egészen más gondolataim támadtak.

 5. Realista szerint:

  Jerzy Seryjny

 6. Tarna szerint:

  Soha nem elég, de miből is? Adjanak az embereknek még több pénzt, hogy vegyenek belőle még több selejtes árut, hogy azokból még több szemetet képezzenek, így örökre elmocskolhasság a Földet.
  Hagyjon egyre több és több ember egyre nagyobb “ökológiai lábnyomot” maga után?
  60 évvel ezelőtt nem volt szemét, most viszont már annyi van, hogy bele fogunk fulladni.

  • vitorla123 szerint:

   A jólétből és a családok anyagi biztonságából nem elég!Szemét meg azért van,mert a családoknak nincs elég forrása. Véletlenül,környezet védelemből is szigorlatoztam.Mivel akkor még a munkavédelmi mérnöknek ez t előírták.Ma is kutatok olyan technológiát ami energiát állít elő és nem környezet szennyező.A szabadalmi bejelentését nem régen utasították el.Senkinek nem érdeke a tiszta energia előállítása,és a környezet szennyezés megállítása.Akadálya harácsolásnak!

   • nem tom szerint:

    Vitorla!
    Nem csak az energia megteremtése szennyezi a környezetet lényegesen nagyobb szennyezés az ilyen-olyan flancos csomagoló anyagok,palackok,flakonok.
    Valamikor jó volt a tej,üdítö,sör üvegben./Vissza váltható/. A felvágott ,kenyér,péksütemény papírba.
    A legtöbb szemét a flancolásnak köszönhető!

    • veres szerint:

     Ne legyél már értetlen. Ha nem elég a forrásod, akkor több szemetet termelsz, ezért keletkezik a szemét 🙂 Ha jó lét van, akkor nincs szemét, ha rossz lét van, akkor több a szemét is. Elég logikus, vagy csak Te nem akarod érteni?

 7. Tovaris szerint:

  Olvasva az ide beírt véleményeket, nem látom a szocializmus óhajtásának mindent elsöprő igényét. Csak felszínes megállapításokat.
  A lényeg a mélyben van.

 8. Smith szerint:

  “Végül hajnali három óra körül a rendőrök kiszorították a bejárat elől a tiltakozókat, ezután Kaczynski és Beata Sydlo miniszterelnök gépkocsiba szálltak és elhajtottak…”

  Pont mint 2012. január 2-án, amikor az alaptákolmányukat ünnepelte a narancsos rezsim, és az ellenzéki tüntetők miatt Orbánnak az Operaház hátsó ajtaján kellett be-, majd kimenekülnie. Ember kell ahhoz, hogy valaki kiálljon a nép elé – Orbán szavával éljek.

 9. Havasi Gáspár szerint:

  A nemzetek számára az a szocializmus lesz elfogadható, melyeknek a játékszabályait maguk írják ás fogadják el, melyet saját nemzeti identitásuk alapján építenek és védenek meg. Ha ez importált árú lesz, annyi ideig sem fog tartani, mint az előző rendszeré.
  Amit majd sajátjuknak éreznek, azt őrizni is fogják. De ez egyelőre az álomvilág kategóriájába tartozik. Új közösségi gondolkodású, harácsolási vágytól mentes magyar ifjú nemzedéknek kell felnőni, aminek tagjai már nem az ortodox felfogás béklyójában gondolkodnak és cselekszenek. Ennek a rendszernek teljesen fel kell számolni a parlamentarizmus pluralista formáját. Helyette a közösségeknek nyíltan kell választaniuk a képviselőiket, mely piramis rendszerben épülhet a csúcs felé. És ugyanilyen nyíltan is kell azokat fenéken billenteni, akik méltatlanná válnak a képviseletre. A hatalmi szerveknek kell válni a nép szolgálójává, és nem fordítva, ahogy az a jelenlegi történelmi szakaszban is van. Ez a valódi népképviselet, ahogy honvisszafoglaló atyáink is tették. Gézától kezdve igazából eltűnt a magyar nép önirányításának joga, és azóta sem tért vissza.

  • Tovaris szerint:

   A szocialista rendszereknek van néhány alapvető követelménye, amely a nemzeti sajátosság ellenére közel azonos, szerte a világon.
   1. A szocializmus egy igen hosszú átmeneti szakasz, amelynek 3 jól megkülönböztethető periódusa van.
   2. a termelő eszközök DÖNTŐ TÖBBSÉGE valamelyik társadalmi tulajdon formában van, (állami, szövetkezeti)
   3. A magántulajdon létezése ideiglenesen engedélyezett és fejleszthető, de egyenlő feltételek mellett, mint az előbb említett társadalmi tulajdonformák
   4. Az alapvető stratégiai ágazatok (hírközlés, közlekedés, pénzügy, honvédelem, oktatás- és egészségügy, igazgatás és rendészet) kizárólag társadalmi tulajdonban működhetnek. Egyes területeken létezhet magántulajdon (pl. szállítás, média, szolgáltatások, egyes egészségügyi szolgáltatások) de a 3. pont szerinti keretek között.

   Ezek után jöhetnek a “nemzeti sajátosságok”.

 10. Tovaris szerint:

  Szocialista Állam: a szocialista társadalom állama, a szocializmus gazdasági alapjának politikai felépítménye. A szocialista állam az állam új típusa, amely a szocialista forradalom eredményeként a burzsoá államot váltja fel. A szocialista felépítmény megteremtése folyamat, amely végighúzódik a kapitalizmusból a szocializmusba való átmenet egész időszakán. Céljait és feladatait tekintve szocialista, mert a szocializmus felépítésének az eszköze. A szocialista társadalom fejlődésének mértékében változnak az állam funkciói; a kizsákmányoló osztályok felszámolásával egyidejűleg fokozatosan visszaszorul ellenállásuk elnyomásának funkciója, mindinkább kifejlődnek a szocialista állam fő funkciói: a gazdasági-szervező és kulturális-nevelő funkciók. A szocialista világrendszer kialakulásával összefüggésben a békéért vívott harc és az ország védelmének funkciói mellett a szocialista államban kialakul egy új külső funkció: a testvéri együttműködés fejlesztése a szocialista országokkal. Amikor a szocializmus teljes és végleges győzelmet arat és a társadalom a kommunizmus kibontakozó építésének a szakaszába lép, a proletárdiktatúra állama egyetemes népi állammá alakul át, amely az egyetemes népi akarat kifejezésének a szerve. A szocialista állam a szocializmus megszilárdításának, a kommunista társadalom építésének eszköze. Az állam elhalása azt jelenti, hogy a szocialista államiság és a szocialista társadalom minden politikai szervezete fokozatosan kommunista társadalmi önigazgatássá fejlődik. Az állam teljes elhalásának feltétele a fejlett kommunista társadalom felépítése az országokon belül, valamint a szocializmus győzelme és megszilárdítása a nemzetközi küzdőtéren…

  Ha figyelmesen végigolvassuk, nincs benne semmi olyan, amely elavult lenne.

  • veres szerint:

   Aha. Ha a szíve mélyén ezt hinné az emberek többsége, akkor ma is szocializmus lenne. DE, a realitás per pillanat az, az a párt, aki a legközelebb áll ezen felfogáshoz (mszmp), még a parlamentbe sem tud bejutni mert olyan kevés a támogatottsága. Szóval kedves tovaris … vagy figyelembe veszed a kegyetlen realitásokat, vagy áltatod magadat a vágyálmaiddal?

   • vitorla123 szerint:

    Tudod,van egy oka annak,hogy vágyálom!Az,hogy az embereket,magyarokat és nem magyarokat trévedésbe ejtették.Ma is tévedésbe tartják.Magyarúl és közérthetően átbasszák. Mi 1956-ban a Rákosi féle berendezkedés ellen tüntettünk.Mint írtam én is ott voltam.Aztán bennünket félrelöktek a Horthysta tisztek és embereik.Máig ránk hivatkoznak! A “pesti srácokra!” Ha úgy tetszik, egy vagyok a sok közül!És értsd meg mint utólag tudom mi KÁDÁR RENDSZERT akartunk akkor.Megvalósítottuk.A Horthysták tönkretették és nyomorba döntötték a magyarságot.Persze Amerikai segítséggel. Úgy tűnik Trump mint katona tudja,hogy “sokat akart a szarka,de nem bírja a farka!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.