A diadalkukorékolás csak riadt kotkodálás!

Valójában 11,8 százalékos a magyar munkanélküliség?

Hiába folyamatosan javuló statisztika, ha a teljes képet vizsgáljuk, a regisztráltnál jóval nagyobb munkanélküliség látszik.

Hónapok – sőt, lassan már évek óta – folyamatosan javul a munkaerőpiac helyzete Magyarországon újabb és újabb történelmi rekordokat elérve. Igaz, gyakran fogalmazódnak meg kritikák is a kialakult helyzettel kapcsolatban, főként a közfoglalkoztatási programok miatt. A benne résztvevőknek ugyanis csak egy kis hányada tud elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, nagyon nagy a bent ragadás veszélye, arról nem is beszélve, hogy az elvégzendő munka jellege jó, ha minimális hozzáadott értékkel bír a gazdasági teljesítmény szempontjából.
A munkanélküliség szempontjából három csoportot különböztethetünk meg a statisztika alapján:
-vannak a hivatalosan munkanélküliek,
-az állami közfoglalkoztatási programban résztvevők,
-illetve a potenciális munkaerő-tartalék.
Utóbbiak olyan személyek, akik dolgozni szeretnének, viszont nem állnak rendelkezésre jelenleg, vagy nem is keresnek munkát (például a lehetőségek hiánya, esetleg kiábrándultság miatt). Őket a statisztika munkavégzésre irányuló szándékuk ellenére a gazdaságilag inaktívak között szerepelteti. Vagyis egyszerűen megfogalmazva ők egyfajta mozgósítható tartalékot jelenthetnek a munkaerőpiac számára.
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a harmadik negyedév végén
-226 ezer munkanélküli volt,
-119 ezer olyan személy, aki dolgozna, de nem keres munkát,
-6 ezer olyan, aki dolgozna, de nem áll jelenleg rendelkezésre,
-és mellettük volt még 211 ezer közmunkás.

Vagyis összesen 562 ezer olyan személy, aki elméletileg az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedve érdemben hozzájárulhatna mind a statisztika javulásához, mind pedig a gazdaság teljesítményéhez.
Ebből pedig egyenesen következik az is, hogy a statisztika szerinti 4,9 százalékos munkanélküliségi ráta helyett 11,8 százalékosról beszélhetnénk.
Vagyis több mint a duplája lenne a valós magyar munkanélküliség?

(mfor)
Bal-Rad komm: A kérdőjeles megfogalmazás nem igazán helyes. A felkiáltójeles állítás már azért alulról megközelíthetné a valóságot.
De ha összeadjuk a fenti számokat, és “hozzácsapjuk” a hatszázezernyi elmenekültet, kijön egy 1,157 milliós szám.
NAGYON ÓVATOS BECSLÉSEK a rendszerváltáskor elveszett munkahelyek számát 1,2 millióra teszik.
Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy az azóta eltelt közel 27 év alatt az ország népessége legalább félmillióval csökkent, hát…
Bizony akkor az óránként a nyakunkba zúdított döbrögista diadalkukorékolásokról kidertül, hogy azok a boldog szonyókálásból fölvert tyúkól riadt kotkodálása.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A diadalkukorékolás csak riadt kotkodálás! bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Paul Aradi szerint:

    Mindent összevetve, ha a kormány statisztikai hivatalának propagandájára hallgatunk is, a funkcionális munkanélküliség csökkenése mellett, nőtt a “dolgozói” szegénység. Az átlagbérmutatók torzítása már – már irritáló, hiszen a foglalkoztatottak közép és alsó régiójában a fizetésből eredő jövedelmek igen kevésnek bizonyulnak egy család alapszintű megélhetéséhez is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.