A MEGOLDÁS A BAJRA: ÚJ MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG!

Kiábrándító adatok: ennyire keveset keresnek a magyarok…

Az Eurostat december elején publikálta a 2014-es mediánbéreket bemutató listáját, amely alapján ismét bebizonyosodott, hogy a magyar bérek jócskán le vannak maradva a nyugat-európai bérekhez viszonyítva. De még a hasonló fejlettségű országok között sem állunk túl jól, a vizsgált 26 országból csupán 4 országot tudtunk megelőzni.

Az egy munkaórára jutó mediánkereset 2014-ben Magyarországon 3,6 euró volt, miközben az uniós átlag ennek majdnem négyszerese, azaz 13,2 euró. Ha vásárlóerő-paritás alapján nézzük az adatokat, akkor sem teljesítünk sokkal jobban. A vizsgált 26 országból a 21. helyen szerepel Magyarország, tehát abban sem lehet bízni, hogy relatíve olcsóbb lenne minden Magyarországon. Az összevetésből jól látható, hogy hiába indult meg az elmúlt években jelentő bérfejlesztés az országban, az csupán arra elegendő, hogy mérsékelje a lemaradásunkat, arról pedig beszélni sem érdemes, mikor zárkózunk fel a nyugati bérekhez.

uzem

Nagyon alacsony a mediánkereset
Az Eurostat által nem rég publikált lista tökéletesen megmutatja, hogy a magyar bérek mennyire alacsonyak összevetve az uniós átlaggal. 2014-ben az egy munkaórára jutó mediánkereset Magyarországon 3,6 euró volt, miközben az uniós átlag ennek majdnem négyszerese, 13,2 euró. A különbség csak nagyon minimális mértékben mérséklődött az elmúlt másfél évben. A mediánbér azt mutatja meg, hogy mekkora a középső kereset, azaz efelett és ezalatt ugyanannyi dolgozó keres többet, vagy kevesebbet. Ha sorba állítanánk a dolgozókat, akkor ez lenne a középső kereset. A magyar foglalkoztatottak fele még ezt az 3,6 eurót sem kereste meg óránként 2014-ben, így az ő helyzetük még inkább kiábrándító. A vizsgált 26 uniós országban a mediánkereset csak Bulgáriában, Romániában, Lettországban és Litvániában alacsonyabb, tehát a közvetlen versenytársaink többsége előz minket. Szlovákiában 10 évvel ezelőtt például még alacsonyabb voltak az bérek mint Magyarországon, most az óránkénti mediánkereset majdnem 1 euróval több.
Ha vásárlóerő paritáson nézzük az adatokat sem jobb a helyzet. Itt az összesített listán csak egy helyet tud javítani Magyarország. Ez a lista azt mutatja meg, hogy egyetlen egy óra munkával mennyi mindent tudna megvásárolni egy magyar munkavállaló. Magyarországon ez az érték 6,5 PPS, Szlovákiában szintén ennyi, Lengyelországban 7,4 PPS, Csehországban 7 PPS, de például a nem Unió tag Montenegróban 6,9 PPS.
Dolgozói szegénység
Az Eurostat is megvizsgálta, hogy a tagországokban hányan dolgoztak 2014-ben a medián órabér kétharmadánál kevesebb bérért, Magyarországon ez az adat 17,8 százalék volt, ami kicsivel rosszabb, mint az uniós átlag. Ez azt jelenti, hogy körülbelül minden hatodik magyar munkavállaló órabére kevesebb mint 2,4 euró volt, ami körülbelül bruttó 132 forintnak felelt meg. Jómódúnak már azok sem mondhatóak, akik a mediánkereset alatt keresnek (többségük épphogy csak ki tud jönni hónapról hónapra), de a dolgozói szegénység abszolút mélypontja az a szint, ahol még a mediánkereset kétharmadát sem keresik meg a munkavállalók. De uniós összehasonlításban azok sem örülhetnek, akik a medián órabérnél többet keresnek, mivel aki Magyarországon relatíve jómódúnak számít, az Nyugat-Európában minden szempontból szegénynek számítana (hacsak oda nem megy dolgozni négy-ötszörös bérért).
A legalacsonyabb keresetűek között Magyarországon a közmunkások és minimálbért keresők vannak. Utóbbiak helyzete hazai szinten sokat javulhat a kormány által bejelentett bérfejlesztésnek köszönhetően, de régiós és uniós összehasonlításban még így is jelentős marad a lemaradásunk. A közmunkások helyzete pedig továbbra is kiábrándító marad, hiszen az elmúlt években már bebizonyosodott, hogy a kilépési korlátokkal nem tudnak megbirkózni, és csak néhány százalékuk tud elhelyezkedni a versenyszférában.
Amikor az egy óra vetített béreket hasonlítjuk össze, érdemes kiemelni, hogy egy magyar munkavállaló egy órára jutó termelékenysége jóval alacsonyabb, mint egy nyugat-európai munkavállaló termelékenység, így nem túl egzakt összehasonlítani azt, hogy ugyanazért a munkáért mennyivel keresünk kevesebbet.
Mennyit segít a bérfejlesztés?
A munkaerőhiány miatt az elmúlt években több szektorban is jelentősen emelkedtek a bérek, a magyar kormány pedig novemberben jelentős bérfejlesztést jelentett be a minimálbért keresők körében – ezzel párhuzamosan pedig többlépcsős járulékcsökkentést. A bérfejlesztés célja a régiós lemaradás mérséklése, hiszen az elmúlt években már Szlovákiában és Lengyelországban is meghaladta mind az átlagkereset, mind a minimálbér szintje a magyart. Ennek közvetlen következménye, hogy egyre több szektorban alakult ki munkaerőhiány, mivel a magyar munkavállalók körében már nemcsak a nyugat-európai országok, hanem Szlovákia, vagy éppen Csehország is sokkal vonzóbb célponttá vált.
Az sem véletlen, hogy a munkaerő-piaci feszültség a nyugat-magyarországi megyékben még jelentősebb, hiszen egyre többen járnak át a határon dolgozni – ez a statisztikákban is látszik, a külföldön dolgozó de magyarországi lakhellyel rendelkező munkavállalók száma jelentősen emelkedett az elmúlt 5 évben. A bérfejlesztés mérsékelheti a munkaerő-piaci feszültségeket, hosszú távú megoldást azonban nem nyújt, mivel a béremeléssel és adócsökkentéssel együtt továbbra sem fogjuk elérni a kívánt szintet. Ennek egyik oka, hogy régiós összehasonlításban nagyon magas az adóék, és ezen a járulékcsökkentés sem fog segíteni. A magyar munkavállalók pedig nem lesznek termelékenyebbek attól, hogy többet fognak keresni, csak drágábbak. Az egy órára vetített mediánkereset kicsit magasabb lesz a most bemutatott értéknél, a lemaradás azonban továbbra is hatalmas lesz, így a legképzettebb munkaerőnek továbbra is megéri Nyugat-Európában szerencsét próbálnia.
2017-ben az egy órára vetített minimálbér 3,4 euró lesz, tehát alatta lesz a 2014-es mediánkeresetnek. Azzal természetesen a Ténytár is tisztában van, hogy a minimálbérre bejelentett munkavállalók jelentős hányada jóval többet kereset, mint a minimálbér, ennek szűkítésén azonban csak a hatékonyabb felderítés tudna segíteni.
Komoly gondok lehetnek még
A magyar bérszínvonal helyzete három tényezőre vezethet vissza: az alacsony termelékenységre, az élőmunkára rakódó magas terhekre és a magyar gazdaság általános fejlettségi szintjére. Az első és a harmadik tényező szoros összefüggésben van egymással, és ahogy a magyar gazdaság stagnált az elmúlt 10 évben, úgy a termelékenység sem javult. Az agresszív bérfejlesztés pedig nem nyújt megoldást hosszú távon, ha a termelékenység meg közben nem javul, mivel a cégeknek egyre drágábbá válik az egységnyi munkaerő, miközben több profitot nem fognak termelni.
A régióban már eddig sem számítottunk versenyképes országban, versenyképességünk egyik kulcsát pedig mindig is az alacsony bérekben kellett keresni. Ha a következő években a bérek növekedési üteme jóval meg fogja haladni a termelékenységét az komoly fejtőrést fog okozni minden munkaadónak, és potenciális beruházónak: a mediánkereset lehet magasabb lesz, a versenyszférában viszont könnyen állások szűnhetnek meg.
(tenytar)
Bal-Rad komm: Két nyilvánvaló tény mellett nem szabad elsiklani!
1. NEM MINDIG VOLT EZ ÍGY! A rendszerváltásig Magyarország a közepesen fejlett ipari-mezőgazdasági országok közé tartozott. Világviszonylatban is! Nem egy téren az élmezőnyben volt.
2. A RENDSZERVÁLTÁSIG VOLT ÖNÁLLÓ MAGYAR GAZDASÁG! Ez az önálló magyar gazdaság teremtette meg a Magyar Népköztársaság SZOCIÁL-ÉS TÁRSADALOMPOLITIKÁJÁNAK anyagi hátterét, amely belefoglaltatott a Magyar Népköztársaság Alkotmányába!
A rendszerváltásnak nevezett köztörvényes bűncselekménnyel eltűnt mindkettő! Ma már nyomokban sincs magyar gazdaság, Alkotmány pedig végképp nincs! Egy tákolmány mentén zajlik a törvényesített szabad rablás, a nép kifosztása! Ma már sor kerül a magánvagyonok SZERVEZETT, “JOGSZERŰ”-nek nevezett elrablására. Lásd banki hitelcsapda-kilakoltatások!
Jelenlegi RENDSZERÜNK alapja a kiszolgáltatottság minden téren! Saját politikai bűnözőinknek, akik készséggel szolgálják ki a RENDSZER GLOBÁLIS MŰKÖDTETŐINEK kényét-kedvét! Ez a GARANCIÁJA “versenyképességünknek”!-a Kárpát-medence magyartalanításának!
SÜRGŐS FUNDAMENTÁLIS (és radikális baloldali) VÁLTOZÁS NÉLKÜL maximum tíz esztendeje van még itt a magyarságnak!

A MEGOLDÁS A BAJRA: ÚJ MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG!

kadarcimer

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A MEGOLDÁS A BAJRA: ÚJ MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG! bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. Kovács szerint:

  Miért nem rögtön proletárdiktatúra ?

  Admin:

  Egyszerű a magyarázat! MERT A NÉP TÖBBSÉGÉBEN AZ MNK-korszakát sírja vissza! Lásd a minapi statisztitikát!
  Az hogy ez neked nem tetszik!-hát így jártál. Vannak ugyanis realitások.

  Az egy más kérdés, hogy NINCS OLYAN VALÓS ÉS HITELES POLITIKAI ERŐ, amely realizálja a NÉP többségének akaratát!

 2. Istvan szerint:

  Kovács,Kovács!
  Má’ megint te hánysz ide?!
  Te vagy az ügyeletes negatív bohóc?!

 3. Paul Aradi szerint:

  A szocializmusban nőttem fel! Egy kohászati üzem vezérigazgatóságán dolgoztam mint fiatal és ott töltöttem a “nagyok között” 18 évet. Van ma rálátásom, hogy ma kiknek nem tetszett az a rendszer! A kóklereknek! Urhatnámoknak! Azoknak, akik mindig más vérét kívánták szívni! Azoknak sem tetszett, akik többet gondoltak magukról, mint amik valójában voltak! Végül, -sorolhanánk még-, azoknak, akiknek ismeretlen az elég és harácsolnak, feleslegesen felhalmoznak. Mit ad a gengszterváltás? Hogy ma látni! A pártban ilyenek voltak a potentátok és önjelölt, vállalt feladatuknak tekintették azt, hogy annyira játszák a kommunistát, hogy megutálják még ezt a szót is! Egy darabig a népet sikeresen meg is utáltatták a szocialista rendszerrel, de ott legbelül először mindenki érezte, az jobb volt. Ma már ez a belső érzés a volt potentátok, aljas gengszterek és leszármazottaik magatartása, hazugsága miatt a felszínre tör. Érzi mindenki, hogy a szocialista rendszer jobb volt és akik akkor a nép nyakán húztak hasznot a rendszerből, most kapitalistákként ugyan olyan aljasok. Persze, vannak megtévesztettek, és hamis illúziót kergetők, akik a kapitalizmusban a dúsgazdagok közé képzelik magukat éppen a másokon élő, és uralkodni vágyás hajlama miatt! Hála az égnek azok vannak többségben akik igazságos, a tőkések kizsákmányolásától, bankdiktatúrától mentes közösségi társadalmat akarnak és főleg becsületes munkából szeretnék megteremteni a biztonságukat!

  • Tovaris szerint:

   Én az Ikarus mérnöke voltam, hasonló tapasztalatokkal. Azonban meg kell állapítani, hogy a Kádár-korszaknak a leggyengébb pontja a kárderek kinevelése volt.
   Az “aki nincs ellenünk, az velünk van!” szlogenje sajnos megtévesztőnek bizonyult.

 4. Paul Aradi szerint:

  A gengszterváltásnak van egy igen nagy haszna! Mindenkiről lehullott a szocializmusban felvett álarc! Csak majdnem azt hiszi az ember, hogy az aljasság örökölhető, mert a potentátok kölykei, unokamajmai is hasonlóan viselkednek a hatalomban!

 5. Tovaris szerint:

  Rozsnyai Ervin, a nemrég elhunyt kiváló marxista közgazdász, kommunista – egy elemzésében feltárta a volt szocializmus bukásának legfőbb okait. A szocializmus megszűnése nem azért következett be, mert alapvetően hibás volt, hanem a külső és a belső ellenség módszeres aknamunkája, a lépésről lépésre történő, az életszínvonal emelésének hamis illúziójába burkolódzó populista intézkedések együttesen idézték elő. A szocializmus meghatározása sem volt teljesen megalapozott. A szocializmusnak három jól meghatározható szakasza van. Mi az első szakaszt kétszer végeztük el, mert a Rákosi-korszak súlyos tévedései miatt kirobban ellenforradalmi felkelés miatt szinte újra kellett kezdeni mindent. A második szakasznak éppen az elején jártunk, amikor bekövetkezett az összeomlás.
  Sokan elfelejtik, hogy mi csak 1945-től szakíthattunk a feudalizmussal, míg a nyugat már 200 éve folyamatosan az ipari fejlődés intenzív szakaszában volt.
  A türelmetlenség, a megalapozatlan ígéretek juttatták az országot a válságba, ahonnan egyenes út vezetett a szocializmus ideiglenes megszűnéséig.

 6. Tovaris szerint:

  Egy régebbi írásomból idézek:

  …Lépésről-lépésre

  Minden hatalomra került forradalmi szervezet előbb-utóbb megtalálta azokat, akik megtervezték és végrehajtották a változásokat. Az én problémám az, hogy ma senki nem vállalja fel a szellemi irányítást – azaz, nincs egy teoretikus, aki teóriákat “gyártana”. Az a baj, hogy a jó ötletekkel rendelkező elvtársaink már életük vége felé járnak, pedig nem mindegyikük begyöpösödött, “vonalas”, “kripto-kommunista” ősmaradvány, hogy a burzsoá frazeológiából merítsek. (a kispolgárok között legalább ennyi, ha nem sokkal több ilyen “őskövület létezik…

  …Az első, és legfontosabb, hogy egy valós, a jelenlegi helyzetet mélységében és kiterjedésében átfogó helyzetelemzést kell készíteni. Olyant, amelyik igaz. Ezen túl mentes a dogmatizmustól, a félrebeszéléstől, helyesen építi fel történelmi korokon átívelve a jelenlegi helyzet kialakulását és több variációban, de egy végcél megjelölésével vázolja fel a követendő cselekményeket. Mivel a társadalom működésének alapja a gazdaság – természetesen közgazdászok és társadalompolitikával foglalkozó szakembereknek kell ezt a munkát elvégezni és a szükséges háttértanulmányokat elvégezni. Ismerek ilyeneket, de most kifejezetten nem akarok konkrét nevekkel előhozakodni. Ha valaki figyelmesen olvassa a baloldal teljes szélességét reprezentáló sajtót, maga is ki tudja következtetni, hogy jelenleg kik ezek az alkalmas személyek. Többségüknek van egzisztenciája, tehát nem “ingyen” kellene dolgoznia…

 7. Tovaris szerint:

  …Azt a “szocialista” rendszert, ami 1945 és 1989 között volt NEM LEHET, NEM ÉRDEMES ÉS NEM SZABAD VISSZAÁLLÍTANI. Meghaladtuk, azóta elavult, és pont azért adta fel a társadalom is, mert nem volt jó. Most lehet okosnak lenni utólag, hogy mégsem kellett volna, de akkor sem volt helyette más alternatíva, amely fenntartható lett volna…

  …Jelenleg Magyarországon viszonylag kis részarányú nemzeti tőke van – amely rablóprivatizációból – az “eredeti tőkefelhalmozás” címszóval keletkezett, a hozzá tartozó kisszámú tőkésréteggel. Ezekből kerül ki a jelenlegi nómenklatúra. Másfelől – ez a nagyobb részaránnyal bíró hányad – a nemzetközi multinacionális tőke és azok képviselői, akik közvetlenül nem avatkoznak be a magyar politikába – de tevékenységük alapból egy beavatkozó gazdaságpolitika, amely elsősorban azokat a jóléti rendszereket, szerzett jogokat szünteti meg – már nem sok van belőle – amelyeket még a volt államszocialista rendszer alkotott meg. Ehhez a 21 év alatt egymást követő politikai “elit” egymást taposva statisztált…

  …Magyarország infrastruktúrájának nagyobb része idősebb, mint 25 éves. Tehát, a rendszerváltozásnak nevezett ellenforradalom látszólagos jellegű és csak kisebb hányadban értékelhető fejlődést hozott, aminek azonban sokkal nagyobb volt az ára, mint azt gondoltuk – s gondolták az ebben részt vevők.
  Az 1989-es ellenforradalmat kivitelező késő-kádári technokrata nómenklatúrát is jól becsapta a nemzetközi tőke, mert állítom, hogy akármennyire mocskos gazemberek is voltak, közülük sokan akadtak volna, akik nem mentek volna bele a segédkezésbe, ha tudták volna, hogy mindez a teljes magyar ipar és mezőgazdaság tönkretételével, több millió munkahely megszűnésével és a szociális ellátó rendszer szétesésével jár.
  Tehát, alapos elemzés, utána pontos és megvalósítható program, meghirdetett baloldali összefogás és harc. A kommunistáknak – függetlenül attól, hogy tagjai-e, vagy sem, törekedniük kell, hogy beépüljenek a szakszervezetekbe – egyáltalán szervezzenek ott szakszervezeteket, ahol még nincs – vállaljanak függetlenként (!) önkormányzati és egyéb társadalmi tisztségeket – és ott kezdjék el abban a szellemben végezni a munkát, ahol éppen működnek. Lépésről-lépésre, mert amikor a hatalmat megszerzi a népi egység, akkor már ott, azonnal tudják vinni a rájuk osztandó feladatokat. Azért hangsúlyozom a népi egységet, mert ha a társadalom többsége bizalmat szavaz ennek az egységnek, akkor a választásokon sikerrel járhatnak. A jelenlegi helyzet kínálkozó, mert az állam jelenleg azért tud csak fennmaradni, mert a társadalom közönye ezt lehetővé teszi. Egy elmélyülő válság esetén a jelenlegi rezsim nem is rendelkezne azzal az erőszakszervezettel, ami meg tudná őt védeni.

 8. Tovaris szerint:

  …Tehát, közeleg az idő. Egy kirobbanó általános elégedetlenség, és az azt követő népi egységmozgalom esetén van remény legalább a normális polgári demokrácia visszaállítására, amely első lépését kell, hogy jelentse a változásoknak.
  A hatalomra kerülő új rendszernek azonnal meg kell kezdeni az ország gazdasági átalakítását, amelynek része az államosítás, a jó kapcsolatok helyreállítása a környező országokkal, és új piacok megszerzése az uniós határokon kívül.
  A szocialista jellegű átalakulás csak ezek megléte esetén végezhetők el – ha a társadalom többsége támogatja.

  • vitorla123 szerint:

   Nincs jobb elemzés!Ezt így támogathatónak gondolom.Kivétel a parlamenti választások!Ott sajnos,nem lehet függetlenként bejutni a parlamentbe.Pedig elég lenne 5-6 fő és van egy kommunista frakció!

   • Tovaris szerint:

    Nem is a parlamenti kreténizmus a követendő. A KPRF is csak azért van a parlamentben, mert a második legnagyobb ellenzéke a jelenlegi putyini pártnak. A támogatottsága egyre növekszik.

    Nekünk a legális szervezetekbe kell beépülnünk, lehetőleg függetlenként, onnan már sokkal jobbak lesznek a pozícióink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.