A’ zoroszok megint jól kicsesztek velünk!

Sampon a síneken: az orosz metró bezzeg nem csúszkál

reme

Átmentek a gyári biztonsági vizsgán a 3-as metró újragyártott szerelvényei.

Átfogó biztonsági tesztelést végzett a budapesti M3-as metró régi-új kocsijain az azokat felújító orosz Metrovagonmas – közölte a BKV-Figyelővel az orosz vállalat. A teszt során többek között a 81-717.2K jelzésű vezetőkocsik és a 81-714.2K jelzésű közkocsik elektromos szigetelését, a kasztni szivárgászárását, valamint az utasok vészhelyzetben történő evakuálásának menetét is ellenőrizték.
A biztonsági teszt egyik legfontosabb részét Budapesten végezték egy próbafutáson lévő szerelvényen. Ennek során a modernizált kompresszort, a pneumatikus és fékrendszereket is vizsgálták. Ennek része az úgynevezett “samponteszt”, amelynek lényege, hogy a síneket csúszóssá teszik folyékony szappannal vagy samponnal, hogy szimulálják az olyan szélsőséges helyzeteket, amikor olajos, nedves vagy jeges a sín. A vonatnak természetesen ezen a csúszós felületen is biztonságosan meg kell tudnia állnia.
Vlagyimir Dzjuban, a Metrovagonmas projektvezetője a sampontesztről a magyar újságírók novemberi gyárlátogatásán még azt mondta: a cég ettől a teszttől tartott a legjobban, az eredmények azonban kedvezőek voltak, a metrókocsik kerekei nem károsodtak a tesztek során.
A teszt során a felújított orosz szerelvény fékrendszere megfelelően működött és az előírások szerint biztonságos távolságban megállította a vonatot – írta közleményében a Metrovagonmas.
A beruházás részleteiről azt írják: a felújított vonatok vezetőfülkéjében légkondicionáló, az utastérben pedig kényszerszellőztető biztosítja az optimális klímát. Modernizálták a pneumatikus rendszert és a fékrendszert, illetve korszerű kompresszor egységek kerültek a kocsikba. Teljes átalakításon esett át a meghajtórendszer is, amelynek köszönhetően a felújított vonatok energiafogyasztása 30 százalékkal alacsonyabb lesz.
Az utasok biztonságos ki- és beszállását az előírásoknak megfelelő elektromos ajtónyitó rendszer biztosítja. Az utastérbe esztétikus, de vandálbiztos üléseket és kapaszkodókat szereltek, továbbá az utastérben minden éghetetlen anyagból készült.
Mint írják, a tervezők külön figyelmet fordítottak a kerekesszékkel közlekedők kényelmére is, ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy az M3-as metró infrastruktúrájának felújítása nem tartalmazza az akadálymentesítést, így nem valószínű, hogy sokan kihasználják majd a szerelvények adta lehetőségeket. A metrókocsiban utazók LCD-képernyőkön olvashatják az utazással kapcsolatos információkat. A felújított szerelvények élettartama 30 évvel meghosszabbodik.
2015 augusztusában egy többfordulós tendert követően a Metrovagonmas és a BKV Zrt. szerződést írt alá, amelynek keretében az orosz cég 2016 és 2018 között 222 metrókocsi, köztük 185 darab 81-717/714, 10 darab 81-717/714-2M és 27 darab Ev3 típusú kocsi teljes felújítására kapott megbízást. Az első két szerelvény már Budapesten van, és jelenleg a magyar közlekedési hatóságok tesztelik.
Az eredeti tervek szerint a budapestiek januárban utazhattak volna először az újragyártott metrókkal, a Metrovagonmas keddi közleménye azonban azt valószínűsíti, hogy tavasszal vehetjük birtokba a retró metrókat.
(24.hu)
Bal-Rad komm: “…A felújított szerelvények élettartama 30 évvel meghosszabbodik…”
-Most akkor harminc évig ERRE NEM KELL KÖLTENI?
Ez nem jó! A’ zoroszok megint jól kicsesztek velünk! 

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A’ zoroszok megint jól kicsesztek velünk! bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Laci szerint:

  “Most akkor harminc évig ERRE NEM KELL KÖLTENI?”

  Jo kerdes. De kellene, a folyamatos karbantartasi munkakat elvegezni a penzt nem pedig ellopni.

  Az egesz 3-as metrot ha el is kezdik felujitani szar lesz. Nem lesz akadelymentesitett a megallok is maradnak regiben

  Penzt meg ellopjak meg a haverokat kitomik szerzodesekkel.

  🙁

 2. Sneider Imre szerint:

  “…A felújított szerelvények élettartama 30 évvel meghosszabbodik…”
  ez nem azt jelenti, hogy harminc év alatt nem kell rájuk költeni, hanem azt, hogy a kötelező TMK javítások teljes körű elvégzése esetén a kihordási idejük ennyivel hosszabbodik meg.

  • Tovaris szerint:

   Tökéletes meghatározás. Az élettartam a karbantartások elvégzése esetében értendő.

 3. Tovaris szerint:

  Ha az elmúlt évtizedekben az elöregedett metrószerelvényeket és a kapcsolódó infrastruktúrát MINDIG A SZOVJETEKKEL/OROSZOKKAL végeztettük volna el, ma is minden metrószerelvényünk hibátlanul üzemelne. Azerbajdzsán is jól rászeretkezett az Alstom szerelvényekkel, most újra orosz metrókocsikban gondolkodnak.
  Az orosz metrókocsik fő gyártója Moszkva egyik elővárosában, Mityiscsi-ben található.
  A moszkvai metrófejlesztés még a “sztálinizmus” alatt, a harmincas évek végén kezdődött, elsősorban amerikai tervek alapján. A new-yorki metró pedig a világ élvonalában volt, már akkor is.

  • Sneider Imre szerint:

   Használhatunk bárki által gyártott járműveket, de amennyiben azok rendszeres karbantartására nem fordítanak időt és pénzt, a végeredmény ugyanaz lesz.
   Ahogy a cigány lovával is történt, mire megszokta volna, hogy nem eszik, megdöglött…

   • vitorla123 szerint:

    Ha nem tartom karba a gépeimet azt munka közben kell elvégezni.Bár megelőző tervszerű karbantartásra ebben a társadalmi formációban senkinek sincs pénze.Ez ábránd csupán.Nem hogy a Metrókat,az országutakat képtelenek karban tartani.Az egyszerű gépkocsi szét törik,olyan mint a Szuzukim!Deformálódik a karosztériája attól,hogy megy az “úton!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.