Szíria

Vlagyimir Putyin orosz államfő tegnap délután Moszkvában bejelentette, hogy Szíriában a harcoló felek között éjféltől beáll a tűzszünet.

A bejelentést a szíriai hadsereg is megerősítette, hangsúlyozva, hogy a fegyvernyugvás nem vonatkozik minden bűnbandára. Az ISIS és a Dzsabhat Fatah as-Sám (lánynevén an-Nuszra banda, az al-Kaida szíriai ága) nevű rémbandák levadászása továbbra is napi programja lesz a Szíriai Arab Hadseregnek.
Az orosz elnök elmondta, hogy ennek garantálására három dokumentumot írtak alá. Az első a szíriai kormány és a “mérsékelt” fegyveres közötti tűzszünetről szól Szíria területén, a második a fegyvernyugvás betartásának ellenőrzését célzó intézkedésekről. A harmadik dokumentumban pedig egy nyilatkozatban az aláírók kinyilvánítják, hogy készek a szíriai béketárgyalások megkezdésére.
Vlagyimir Putyin és Kardigan maffiafőnök egyetértett abban, hogy a csütörtök éjfélre beharangozott szíriai általános tűzszünetet nem terjesztik ki a legvadabb terrorrbandákra – adott tájékoztatást a Kreml az orosz elnök és az ankarai banditavezér tegnapi telefonbeszélgetéséről.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban közölte: bármely horda, amely nem tartja be a tűzszünetet, ugyanúgy terroristának fog minősülni, mint a rémkalifátus vagy az an-Nuszra bandái.
A tűzszünet támogatását több, az ankarai maffia által fenn-és kitartott fegyveres horda is jelezte. A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) névre keresztel, jószerével állandó parancsnokválságtól is gyötört, több különböző felfogású fegyveres rablóhordát tömörítő martalócszövetkezet szóvivője viszont azt is hozzátette: a fegyvernyugvás az ISIS mellett az észak-szíriai kurd fegyveres erőkre, a Népvédelmi Egységekre (YPG) sem vonatkozik. Az YPG-t kenyéradójuk az ankarai maffia terrorista csoportnak tekinti. Így hát ők is. Ezek a “szabad szírek” amúgy jobbára a kalifátusisták pofonzsákja szerepét töltik be.
Katasztrofális vereségük ezidáig csak azért nem következett be, mert az orosz légierő néhány napja vigyázza őket. Így történt ez tegnap is, amikor az orosz gépek bombázták a török hadsereg és a “szabad szírek” által “ostromlott”, a kalifátusisták kezén lévő észak-szíriai Al-Bab városánal pribékjeit.
Megfigyelők szerint a földrajzilag stratégiai elhelyezkedésű várost azért akarja Ankara bevenni, hogy az ne kerüljön az YPG kezére, mert így a kurdok összekapcsolhatnák a török határ mentén húzódó észak-szíriai területeiket.
Ugyanakkor elemzők szerint egy másik-ugyancsak súlyos-konfliktus is kialakulhat a közeljövőben Észak-Szíriában. Fegyvernyugvás ide-vagy oda. Mégpedig az Öböl-államok sérelmei miatt,amelyek olajvezetéket szeretnének Európa irányába építeni, az ankarai maffiának a bótba való bevonásával.

30a30

Tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette Vlagyimir Putyin bejelentését: amennyiben az orosz-szír-iráni-török megállapodás a gyakorlatban is jól vizsgázik a végrehajtásban, akkor Oroszország csökkenteni fogja légierejének jelenlétét a Hmeymim légibázison.
De amíg ez meg nem történik, semmi lazulás!
Nem is volt lazaság Palmüra környékén. Sem az orosz légierő, sem pedig a kormánycsapatok nem lazítottak a daráló működésén. Shurifah közelében igazi katlanban sütik-főzik a pribékbandát.
Ma reggelre aztán kiderült: ez a mostani-éjféltől életbe lépett-tűzszünet is olyan lesz mint a többi. Hama-tartomány északi fertályán a “szabad szírek” martalócscsoport a sűrűn lakott keresztény falu Mhardeh közelében megtámadta a kormányerőket. Alig egy órával a tűzszünet életbe lépése után. A Szíriai Nemzeti Védelmi Erők ma hajnali közleménye szerint a támadás kivetette őket a Biju-dombokon lévő védelmi állásaikból.
A harcok jelenleg is folynak.
A Qalamoun hegység keleti lejtőinél próbálnak a “szabad szírek” bosszút állni a kalifátusistákon az Al-Bab miatti kudarcaikon. Kiüldözték az ISIS-bandákat Beer Al-Nimr, Abu Khashabeh és Beer Al-Hel falvakból.
Raqqa környékén a Tabaqa-gátnál nagyon magas rendű-rangú zsiványparancsnokot bukott tegnap a rémkalifátus. Az Abu Bakr al-Bagdadi kalifa után a mostani második legmagasabb hatalmú zsiványvezér, Abu Jandal Al-Quvaiti füstölt el tegnap vagy egy amerikai légicsapásban, vagy a kurd YPG jóvoltából. Mind az amerikaiak, mind a kurdok a maguk érdemének tudják be a latorfőnök pusztulását.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Pozsony 907 szerint:

    Nem szabad már itt sem szídni az oszmánokat, türköket, most már szövetsègesek lettek. Eztán már (egy darabig) a kurdok pediglen terroristák lesznek, a zöldek (mèrsèkeltèk) demokraták, putyin pedig előbb-utóbb nobel bèke díjat kap.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.