Szíria

2016 utolsó napján Szíria ügyében diplomácia fronton történt a legnagyobb esemény.

bt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnap egyhangú határozatával támogatta az orosz-török közvetítéssel létrejött szíriai tűzszüneti megállapodást, illetve a szíriai kormány és a “mérsékeltek” közötti asztanai béketárgyalások megindítását.
Az Oroszország által kezdeményezett dokumentum emellett támogatásáról biztosította azokat a terveket, amelyek alapján egy átmeneti kormány segítségével vezetnék ki a majdnem hat éve dúló polgárháborúból Szíriát. A határozat egyben arra is felszólítja a konfliktusban érintetteket, hogy tegyék lehetővé a humanitárius segélyszállítmányok “gyors, biztonságos és akadálymentes” célba juttatását Szíriában.
Szíriában egyébként eléggé “szilveszteri” hangulat uralkodott tegnap a frontokon.
Homsz-tartomány keleti részén, Palmüra környékén, és Deir ez-Zor vidékén voltak csak jelentősebb latorirtó tevékenységek. Mindkét helyen a kárvallott a rémkalifátus.
Bárakárhogy is van, orosz felderítési adatok szerint az ISIS annyira ragaszkodna Palmürához, hogy újabb négyezer lator készülődika darálóba. Megpróbálják a kormányerőket visszaszorítani.
Az orosz légierő Sukhanah és Arak térségében buzgólkodott 2016 utolsó napján. Raqqa felé tartó latorkonvojt bombáztak le.
Aleppotól északra mozgolódtak egy kicsit a “szabad szírek”. Két faluból Mura’naz és Kuljabreen településekről tessékelték ki a kalifátusistákat. A Tabaqa gátnál is lövöldöztek egymásra a kurdok meg az ISIS, de nem nagy meggyőződéssel.
Tartusz kikötővárosban egy áteresztőponton a kormányerők a szokásos módon feltartóztattak ma reggel egy autót. Ebben két alak tartózkodott, meg később kiderült-egy csomó robbanóanyag. Egyszóval egy autóbombát állítottak meg. A robbanásban két kormánykatona a helyszínen meghalt.

trt

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Tovaris szerint:

    Szíria ügyét egyedül Oroszország tudja megnyugtatóan rendezni. Törökország részvétele eléggé érdekes, hiszen még nemrégen ők szállították el az iszlám terroristák által elrabolt szír olajtermelés nagy részét, amit Törökország, ill. közvetítésével a Nyugat vásárolt meg. Az orosz légierő több tucat török olajszállító konvojt bombázott szarrá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.