Itt a rendőrség! Nyissa ki a sparhert ajtaját!

Rendőrökkel ellenőriztetnék a kályhákat

A Levegő Munkacsoport javaslata szerint a rendőrség közreműködésével lehetne hatásosan fellépni az illegális hulladékégetés ellen. Vidéken ugyanis – de még a nagyvárosok peremkerületeiben is – bevett szokás, hogy a lakosság háztartási hulladékkal, PET-palackokkal, festett ajtó- vagy ablakkerettel, esetleg pozdorja bútorokkal is fűt. A szálló por mennyiségének háromnegyedéért a rossz minőségű szilárd tüzelő a felelős, így a hulladékkal való fűtés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jelenleg Magyarországon több településen is veszélyes a levegő minősége.

A kályhán belüli tiltott hulladékégetésért – tehát például háztartási szeméttel, bútorokkal való fűtésért – 75 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő bírság szabható ki, ha pedig valaki a kertben végzi ugyanezt a tevékenységet, akkor 25 és 100 ezer forint közötti büntetésre számíthat. Lenkei Péter természetvédelmi mérnök, a Levegő Munkacsoport munkatársa szerint a jogszabályok megfelelők, de a bizonyítás nagyon nehézkes.
Ezért arra lenne szükség, hogy a hatóságok a rendőrséggel együttműködve ellenőrizzék az otthoni kályhákat, milyen „tüzelő” égett bennük. A rendőrség közreműködése azért szükséges, mert a járási hivatalok munkatársai nem biztos, hogy azonnal be tudnak jutni a lakásokba, egy rendőrt azonban „nehezebb lerázni”. Álláspontja szerint az otthoni ellenőrzéseknek visszatartó hatása lenne, ha ugyanis egy faluban elterjed, hogy valakit megbüntettek hulladékégetésért, mások is felhagyhatnak ezzel. Ezáltal jelentősen javulhatna a levegő minősége.
A Levegő Munkacsoport levelet is írt a Miniszterelnökségnek, amelyben azt kérték, hogy készítsenek részletes útmutatót a hatóságoknak az egységes jogalkalmazásra, és szervezzék meg az érintett ügyintézők továbbképzését. Választ V. Németh Zsolttól, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárától kaptak, aki elismerte, hogy növelni kell a hatósági fellépés hatékonyságát, de egyelőre csak azt ígérte, hogy felmérik az eddigi ellenőrzési gyakorlatot.
– Ez nem csak szociális kérdés, nagyon sokan tudatlanságból dobnak tűzre háztartási hulladékot – mondta Lenkei Péter. A szegényebb megyékben ugyan gyakran előfordul, hogy valóban nincs más tüzelő, de sok helyen hiányos a lakosság ismerete ennek veszélyeiről – tette hozzá. Szerinte nagyon sokat segítene, ha a kormány a jelenlegi évi hárommilliárd forint helyett tízmilliárd forintot költene a szociális tűzifakeretre, így csökkenthető lenne az illegális hulladékégetés, valamint kevesebb lenne a fagyhalál is. Jelentős előrelépést jelentene, ha az állam épületszigetelési programokat indítana, ezek segítségével ugyanis csökkenthető a szükséges tüzelő mennyisége, ráadásul ilyen programokkal munkahelyeket is lehetne teremteni. A hazai légszennyezettség súlyosságát mutatja, hogy az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) adatai szerint hat településen – Budapesten, Százhalombattán, Tökölön, Szegeden, Miskolcon és Sajószentpéteren – már veszélyes, tizenkét településen – Mosonmagyaróvár, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Esztergom, Vác, Eger, Szolnok, Debrecen, Kazincbarcika, Hernádszurdok és Oszlár – pedig egészségtelen a levegő minősége.
Tarlós István, Budapest főpolgármestere, valamint Kriza Ákos miskolci városvezető a légszennyezettség szintje miatt tegnap elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A lakosokat arra kérték, hogy inkább tömegközlekedéssel utazzanak, és lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát.
A környezetvédelmi hatásokon kívül egyébként más eredménye is lenne a szennyező szilárd tüzelés, azon belül a rossz minőségű szenek visszaszorításának, a rossz levegő ugyanis szív- és érrendszeri betegséghez, illetve tüdőrákhoz vezethet.
Az ÁNTSZ a szmog miatt ajánlásokat is megfogalmazott a lakosságnak. Eszerint ha a levegőben lévő szálló por koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm fölé emelkedik, akkor érdemes otthon, zárt térben maradni, szellőztetni pedig csak rövid ideig, hajnalban és késő éjszaka tanácsos.
(mno)
Bal-Rad komm: Gyanús volt, amikor pár hete elkezdtek cikkezni a szilárd tüzelés ellen. Akkor azt gondolhattuk, hogy egy új adónem hangulati megalapozásának vagyunk tanúi. Aztán a Duna-parti Nagy Cirkuszpalota szagbizottsága leszavazta a környezetkímélő, hatékony és gazdaságos lakossági fűtés elősegítéséről szóló javaslatot. Mostanra pedig már csúcsra jár a szegények újabb megalázása. Míg korábban a hajléktalanok kriminalizálása volt a fő hatalmi csapásirány, mára a hajlékos nyomorgóké. Mert mos kiderítették, hogy ők gyilkolásszák tömegesen a népeket. Mert fáznak. Azt minden eltüzelnek.

A legalja a ma déli M1-híradó volt, ahol a füstben fuldoklót eljátszó miskolci tudósító fölszólított mindenkit, hogy „válassza inkább a gáztüzelést”. Rakamazon vagy Ózdon, vagy bárhol most elő is kapják a párnacihából azt a milliót és rohannak vezetéket építtetni, cirkót venni, radiátorokat szerelni a vizes falakra.
De a napról-napra élők jó része nem tudatlanságból fűt ám mindenféle éghető szeméttel, vagy mert szereti a szagát. Hanem, mert másra nem jut. Ha meg rőzsét szed az erdőben, elviszi a rendőr. De lehet, hogy most már otthonról is. Mert beleállt az ügybe a Levegő Munkacsoport is. Szerintük a hatóságok a rendőrséggel együtt ellenőrizzék az otthoni sparhelteket, mi égett bennük. Mert a „kályhán belüli tiltott hulladékégetésért” a tettes 75 ezertől 300 ezerig bírságolható! De miből fizeti ki? Ha pedig – vélik Levegőék – „egy faluban elterjed, hogy valakit megbüntettek, mások is felhagyhatnak vele. Ezáltal jelentősen javulhatna a levegő minősége.” Komoly érv!
Meglehet, akkor meg az enyhe idő beköszöntével lesz bűz. Kezdenek kiengedni a megfagyott hullák. Azért ugyan mennyit mérnének ki az elkövetőkre?
A tavalyi télen 38-an fagytak meg fűtetlen otthonukban, kitűnő levegőminőség mellett.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Itt a rendőrség! Nyissa ki a sparhert ajtaját! bejegyzéshez 56 hozzászólás

 1. Azorka1861 szerint:

  In Memoriam – Alekszandrov Együttes 2016 december 25.

 2. Kovács szerint:

  Admin, bolondgombát ettél ?

  Az, hogy a szegények érdekében szót emelsz, teljesen rendben van.
  De nehogy már a szegénység indok lehessen bárkinek, hogy ha nincs fája, lophasson vagy bármi éghetővel szennyezze a levegőt, ha nincs mit ennie, bárkitől bármit megszerezhessen, ha nincs pénze a kommunális szolgáltatásokra, akkor bárki portájára hordhassa a szemetét vagy netán oda is szarjon.

  Szóval olyan rendszerért emelj szót, ahol a szegények életnívója emelkedik, nem pedig ahol mindenkié csökken 🙂

  • Veröce szerint:

   ..igy igaz!! Miskolci vagyok, itt Lyukóvölgyben gumiabronccsal-ronggyal -és az én cseresznye fáimmal fűtenek a mocskok!!!..meg kel fulladni-pedig már minden ipari üzem bezárt a környéken!!!…nincs Trabant,Zsiga,Wartburg sehol!!..Nincs kohászat,nincs cementgyár..és mégis meg kel fulladni!!!

  • petymeg szerint:

   Kovács jó neked, még nem voltál igazán éhes és nem fáztál igazán.

 3. scout szerint:

  Ez egy baromság.Házkutatási paranccsal jönnek a rendőrök?és mit néznek meg,hogy füstöl a kémény?Mire beérnek elég.
  Illetve kapásbol tudok olyan képviselőt aki a telephelyén többszintes társasházat húzott fel raktár álcával,albérleteknek kiadva.A vegyestüzelésű kazánok meg szeméttel mennek.Műanyag+ papír (boltokbol) fáradtolaj
  hektószám autószerelő műhelyektöl.

  • Veröce szerint:

   én téged is megbüntetnélek ,úgy fél millióra!!..tudsz róla,és nem teszel semmit ellene!!..Mocsokság!!!

   • Emeric szerint:

    És mégis mi amfaszt csináljon? Manapság akimszót emel húzza a rövidebbet, ha csak nincs mögötte erős és vagy kitartó csoport.

   • Havasi Gáspár szerint:

    Gondolod, hogy a képviselőt piszkálnák, szerintem a feljelentőt. Tapasztalat.
    Amúgy ez is csak egy a sok a mindenhol otthon születettek szervezeteiből, ukáz alapján működnek és munka nélkül is jól élnek.
    Valójában szerintem találtak egy újabb bevételforrást. Ha elkezdik kötelezően a gázfűtés bevezetését, akkor ez milliárdos nagyságú lenyúlásokra ad majd lehetőséget. Hiába, ha a két nagy vérvonal keveredik, akkor az kimeríthetetlen fantáziával áldja meg a hordozó alanyokat. Mindig lesznek újabb és újabb meglepik a népnek, amíg lesz nép.

 4. Istvan szerint:

  A fűtéssel,vagy /és más energia felhasználásal akkora kibogozhatatlan hurokban vagyunk,hogy az adminnak ez a hozzáállása teljesen érthető!Ha valaki nem akar megyfagyni,és nincs más,akkor fűt,amivel tud,és szennyezi a lebegőt,ha kell,ha nem!!Ott,ahol van kereset,és levegő szennyező módon fűtenek,ott már más a helyzet,de ez nem az admin feladata szétválogatni!!
  Az viszont nagy mrtékben felháborító,hogy a levegőcsoport,meg az állam nem azon okoskodik,hogy hogyan lehetne egységessé tenni a fűtés megoldását,hanem azon ,hogyan lehetne megbüntetni mindenkit,akit csak elkaphatnak!
  Mióta feladata a rendőrnek,hogy a tűzhelyemet ellenőrizze?!Aztán majd lesz olyan elkeseredett fagyhalálra ítélt,aki majd a kiváncsiskodó járőrt fogja elfűteni!
  És azt is fel kellene fogni,hogy ez mennyibe kerül esetleg!!
  Végül is minden olyan probléma,ami a szegénységgel függ össze nagyrészt,azt a szegénység megsarcolásával próbálják megoldani!
  Meg azért most szeretnék gonoszkodni kicsit!Ugye,mennyire kirabolt bennünket a sokat átkozott sSzovjetúnió?!legalábbis ezt harsogja a rendszerváltó elit szócsöve!
  Csak azt kellene megnézni,hogy mennyi olcsó gázt kaptunk tőlük!És egyre többre volt igény!
  Most vehetjük világpiaci áron,és adhatják nekünk a lakossági gázt annyira hígítva,és egyre drágábban,hogy a vasárnapi húsleves háromszor annyi ideig fő,mint korábban!
  A szegénységet pedig már emlegettük!!

 5. Paul Aradi szerint:

  Admin a baloldaliság csak retorika neked? Akkor itt hagylak és mások is mint szent Pál az oláhokat. Legyen olvasód a sok úri kurvinc és ficsúr!
  Az elszegényedő társadalom szégyenei, amolyan úri kurvincok és ficsúrok tömörülnek a rendszer a hatalom seggét nyalni. Ezeknek a pénzes férgeknek többet jelent egy állat, mint akár egy éhező gyerek. Olyanok ezek az állatvédő, növény és levegőt óvó csoportoknak a tagjai, akiknek az egyénisége már messze nem emberi. Ezek az emberállatok, már szívesebben néznék végig emberek megfagyását, mint a kék eget. Az emberiség szégyenei azok az emberek akik a nyomor valóságát átlépve a saját farkukat kapargatva élvezik a gazdagságukat!

  • Big szerint:

   +1

  • Emeric szerint:

   Ömm, Pali bácsi, pártunk és Adminunk enyhén szólva sem helyeselte a levegős pupákok újabb aljas, megalázó és népnyomorító ötletét. Csak szimplán akként tálalta, ami.

   A szarkazmus tudom, hogy nem jön át, de próbáld meg mégegyszer elolvasni, lehet hogy akkor lejön.

 6. Big szerint:

  Baxxzátok +, a chemtrail a legnagyobb mérgező,légszennyező anyag!!

 7. Öcsi szerint:

  Az anyátok kurva picsáját Lebegő Munka Fosók.
  Vácon csak úgy felütetnélek benneteket a DCM filterek tetejére mikor hajnalban sutyiban ráengedik a mérgező por koncentrátumot a városra hogy baszodnátok meg!!!!!!
  Ja és a klinkelés mellett súlyosan rákkeltő gyógyszergyári és vegyi hulladékokat égetnek el a kemencékben úgy cirka 15 – 20 éve. A hulladék megsemmisités nagyon nagy profit.
  Ez is csak egy ál civil szervezet hatalmas támogatással valakitől.
  Foglalkozhatnának azzal hogy az országon keresztűl átrobogó napi több tízezer kamion valyon milyen környezeti terheléssel jár. 100km/24-40l gázolaj fogyasztással.
  Vaj miért nem rakják vonatra a tranzit kamionokat? Mert nem fogyna annyi gázolaj a kutakon? Esetleg a MOL 1-2 százaléktol elesne? Nem beszélve arró mi a francért etetnnek velünk Spanyolbol meg Olszabol behozott agyonvegyszerezett földet soha nem látott zöldségeket. Mire végig robog egy kamion spanyotól magyarig 600-700 liter gázolajat eléget!!! Lenne mivel foglalkozni ennek az agyfosó ál civil szervezetnek .
  Ja és mi van a lakótelepek mellé telepített gyógyszer és vegyi gyárakkal, az illegális hulladék és vegyi lerakókkal? Nem a Népet kellene korholni, de tudjuk őket is a multik fizetik!!!!!

  • Big szerint:

   +1

  • Emeric szerint:

   Nos, akkor a csukotkai lágerbuli vendéglistája eddig:

   Döbrögi, felsőágyas szomszédja, és udvartatása
   A Nemzetthy Elyth
   Ricardo a fasiszta/rasszista és mellesleg tolvaj
   A levegő munkacsoport.

   Kérem a neveket!

   • 1tothgabor szerint:

    + Tovaris, innen az oldalról.

    A viccet továbbra is félretéve, az a helyzet, hogy inkább én akarok elmenni Szibériába és itt hagyni minden hülyét.

    Jó, jó favágás reggeltől kezdve… Dehát megpofozom Kövért meg Tömjént, olyan faszául fogják az én adagomat is csinálni, hogy minden fasza lesz.

    Akkor döntsétek el: Ha Tovaris jön, én nem megyek Szibériába, mert kicsi a hely kettőnknek.

    Inkább én akarok menni: Testmozgás, a tűz mellett könyv olvasás, nem csörög a telefon és nem basznak le, hogy a Tőke 118. oldalának hatodik sorát nem jól idéztem… Finom teát iszok, nézem a naplementét, ez magában nagyobb gyógyszer mint Orbán Viktor: Harcom című könyve.

    Szóval tisztelt Emeric én már csak abban az esetben maradok, ha átvehetem a Munkáspárt irányítását, és megnyerem velük a ’18-as választást. Amúgy inkább Szibériai kőtörés.

    • Emeric szerint:

     Figyelj, akármi is lesz, Thürmerrel max egy ciklusra terveznék, pedig én vagyok a legnagyobb rajongója.

     Ugyanis négy év múlva nyugdíjas lesz.

     És a vezető szerepben megöregedett embernek nagyon nehéz leszoknia arról, hogy ő a jani. Ez emberi dolog, hiszen azt érzi, hogy mellőzik (ami csak relative igaz), és mindent elkövet sokszor, hogy ő legyen, maradjon a főnök. Így nincs utód, megszakad a vezetés, elvésznek a tapasztalatok, visszaesik a mozgalom.

     Szerencsére folyik utánpótlásképzés, úgyhogy nagyon nem aggódom, sőt, ha normálisan írsz ki tudja, akár te is lehetsz mozgalmi vezető/előadó.

    • Emeric szerint:

     Várjál, szibéria kormányzója elvileg kommunista lett, vagy nem? (Pedig sokan megnakarták akadályozni, még meg is támadták, sikertelenül.)

 8. bizony szerint:

  Magyarország egy hajó amely egy forróvizes tengeren úszik. Bárhol lefúrhatnak, ma már filléres technológiával, és dől a melegvíz. Nem is muszáj nyíltan kibányászni a termálvizet, lehet hőszivattyúval hőcserélőn keresztül kinyerni, és a legkisebb faluban is bevezetni a távhőt.
  De nem, mert ahogy az állam nyerészkedik az energián, úgy sóvárog a sok balos nosztalgiázó a néhai olcsó szovjet gáz után. Nos, pokolba az akármilyen olcsó vagy drága orosz gázzal, helyette törjön fel a helyi, talpunk alatt forrongó meleg.
  VÉGTELEN mennyiség van belőle! Azután kéne óhajtozni!

  • Szaszi szerint:

   Azt nem szabad mindenkinek ám!
   Még a bőnyi eset idején találtam

   http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/geotermikus_energiaellato-kozpontot_adtak_at_bonyben/2453816/

   • bizony szerint:

    Akkor írok ide amikor tőből kiakasztanak egyes vélemények. Elképesztő, már-már hihetetlenül gyökeret vert szemlélet hogy a tőlünk 5000 km-re lévő orosz gáz után sóvárognak. Igazi téboly.
    Nos, nem ötezer, hanem nulla egész öt tized km-re (néhol még közelebb) van minden kedves olvasótól a VÉGTELEN meleg. Tízezerszer közelebb, teccik érteni?!
    A cikkre, nagyon jó dolog, 24 ezer lakást fűtenek vele, kiváló, csak így tovább. DE van egy kis bibi, úgy látom a fogyasztók mellékesek, a cég a tőzsdén(!) van, máris veszteséges(!), és valószínűleg tovább trükköznek vele.
    Geotermikus energiát minden településre, DE nonprofit önkormányzati tulajdonba!! És akkor a mélyben lévő pokolból itt fenn mennyország lehet!

    • 1tothgabor szerint:

     Igaza van!

     Az a bibi, hogy Bibi nem engedi, és ha Bibi nem engedi Viktor sem engedheti.

     • 1tothgabor szerint:

      Attyaúristen!

      Lemertem írni Netány Nyau nevét!

      Tovaris mindjárt hozza nekem a Párttól a Fegyelmimet!

     • 1tothgabor szerint:

      Kíváncsi vagyok, hogy a Pártban való bemutatkozásom után hány percel később telefonálnának Tel-Avivba, hogy most mit csináljanak velem; lelőjem-e magam fegyver pucolás közben, üssön-e el egy osztrák nyugdíjas, vagy csak simám cihiátriai kezelést kellene kapnom úgy tizennyóc évig.

      Bemutatkozásom alatt azonnal megnézetném mindenkivel ezt a filmet:

      http://www.imdb.com/title/tt3169706/

      Azután MINDENKITŐL MEGKÖVETELNÉM A TELJEN KÖZÜZEMI SZÁMLÁK FIZETÉSÉNEK ELUTASÍTÁSÁT, minden párttagot kiültetnék az utcára, ahol ingyen kavintotnt és agyserkentő gyógyszereket osztogattatnék valük, és kivetítőkön mutogattatnám a meszes agyú embereknek a 26 év lopásait dokumentálva.

      Kemény pöcörőjű Borsodi és Szabolcsi férfiakkal megértetném, hogy támogatva lesznek gyógyszerekkel és élelmiszerrel, cserébe komplett panelházak és falvak tagadják meg a minden számla fizetését, a bankoknál mondják fel számláikat, pénzt csak fizikálisan kezeljenek.

      Forradalom? Már most is az van. Hangtalanul ölet meg Orbán mindenkit.

      Mikor az első Magyarul beszélő fegyveres pisztolya eldördül, akkorra remélem a vére is előjön minden igazi Magyarnak.

      Jajj, de hülye vagyok, nem is kell csinálnunk semmit, hát jön Gábriel Arkangyal oszt megkapálja a kiskertet!!!

     • Emeric szerint:

      Izrael állam egy rohadt fasiszta formáció. Nem kell ezt túlspilázni. Egyszerűen fasiszták.

      A qrvaanyjukat!

 9. lacii szerint:

  Még jó, hogy van levegő munkacsoport.
  Kellene megfagyás elleni munkacsoport is.
  Öngyilkosság elleni munkacsoport.
  Képviselők, hazugság elleni munkacsoport.

 10. János szerint:

  Szar szemét fasiszta disznó minden ZÖLD! SZEMÉLY SZERINT! Patkányok vagytok. A liberális disznók meg a zöld disznók és egyéb “demokraták” miatt koldusbotra jutott már az egész ország! Ti ocsmány “Demokraták”, sivatagból szalajtott próféta szélhámosok seggnyalói, hogy van az, hogy a keleti blokk éléről a végére jutottunk? Ez csak miattatok van PATKÁNYOK! ANYÁTOK VÉGBELÉBEN KERESSÉTEK A FESTETT AJTOTOKOKAT! Most már csajk azért is begyűjtöm a műanyagokat és apofátokba eresztem a füstjét! Eddig nem tettem, de lemegyek a szintetekre!

 11. Nagy szerint:

  Az igazság az, h.ogy az egész szennyezés amiv a lak.osság tud csinálni elenyésző az ipari szennyezéshez képest a világ.on. Arról szól, h.ogy ezzel irányít.ott témára terelik az embereket. Mint a gl.obális felmelegedés emberi ok.ozása, ami szintén nem igaz.

 12. scout szerint:

  Veröce, te naív vagy?Vagy csak szimplán hülye?!

 13. vitorla123 szerint:

  A LED megvilágításhoz hasonlóan elutasították azt a találmányom aminek a működését feltettem az oldalra.Illetve ráírták,hogy népgazdaságilag nem hasznosítható.Ma még a TV is LED megviládításu,a távkapcsoló meg infra LED-et használ.A megvalósítás pénz kérdése csupán.Lényegében olyan szivattyúról van szó ami elektromos energiát termel lakásonként. Akár fedezi a fűtés világítás,háztartási energiák, teljes mennyiségét háztartásonként.Senkinek nincs rá pénze.Itt valaki azt írtas,hogy meg vagyok hibbanva.Pedig mindenki láthatja,hogy a hajók a folyókon zsilipeken keresztül felemelkednek és lesüllyednek..Lényegében energia befektetés nélkül.Erre találtam 65 évi munkával,egy végtelenül egyszerű eljárást.Környezet szennyezés nélkül.A szabadalmi oltalmát a bíróság jogerősen elutasította .Nyugdijból kurva lassan halad a gyártás megszervezése és a pőrototipus előállítása.

  • Emeric szerint:

   Abba ne hagyd. Az energiahatékonység növelése ma kulcskérdés.

  • bizony szerint:

   “azt a találmányom aminek a működését feltettem az oldalra”
   Légyszíves linkeld hogy hová! Biztos nem csak engem érdekelne.

   • vitorla123 szerint:

    Itt van a Bal-Radon vagy két nappal korábban.Nem tudtam,hogyan kell és V.Kutya segített igy feltudtam tölteni.A Yutubon is fent van!

    • Fergeteg szerint:

     Ez az:

     • Fergeteg szerint:

      Legalábbis az egyik. Volt egy másik is, azt nem tudom, hol van.

     • Veröce szerint:

      ezmiez?

     • Fergeteg szerint:

      Fogalmam sincs. Úgy tudom, Vitorla tette be egyszer, ez is valami találmány, de nem a pár nappal ezelőtti linkje. Azt sajnos nem néztem meg, így nem is tudom, mire keressek.

     • Veröce szerint:

      azokszigént akarják kinyerni a vizbül??? 🙂

     • Kálmán Lőrinc szerint:

      Szép.
      Vigyük le faék szintre a dolggokat.
      Átlag rendszer: X energia bevitel, 1/3-1/4 munka kivétel.
      Ha elérjük azt, hogy X energia bevitellel termelődjön X energia(munka), onnantól beszélhetünk perpétum mobiléról, vagyis örökmozgóról, hiszen mindig termel annyi energiát, amivel fenntartja a működését.
      HA!!! olyat alkotunk, amiben a bevitt X energián TÚL is termelődik valami, akkor energia termelő gépről van szó. Rengeteg tanulmányt és kísérletet láttam ilyet. Mindnél ott akadt el a dolog, hogy a munkát-energiát nem tudták kitermelni, kivonni a működésből, mert az oly’ mértékben akasztotta volna meg a működését hogy már nem is termelt volna többletet.
      EZ itt megoldott?

     • Emeric szerint:

      Naná hogy nem. Energiamegmaradás + entrópia úgy kaszálja mint a huzat.

      Sajnálom Vitorla, ne hasadjon emiatt a szíved, inkább nézz a hőelektromos jelenségre.

     • vitorla123 szerint:

      Igen megoldott az energia kivét.Amit eddig nem tudtam megoldani,az energia átalakítása elektromos árammá.A hagyományos generátor helyett függőleges mozgású kellene ,de az nincs.Minden fizika órámon bemutattam,ha egy mágnest mozgatok egy tekercsbe elektromos áram keletkezik.Több mint ha forgó mozgássá alakítom át.Van is aki tervez nekem ilyet.A gőzgéphez hasonló szerkezetről van szó,ha kikapcsolom a felhajtó erőt akkor lefele mozog mint a pinpong labda ,ha vissza meg felfele..Az energiát a kiszorított térfogat adja..Azt mutattam be ,hogy a le és felmozgáshoz két csapot kell kinyitni és elzárni,a le és felmozgáshoz.Mind a két esetben ébredő energia keletkezik,amit bizonyos hatásfokkal ki lehet termelni.Ha az alternáló mozgást forgó mozgássá alakítom át a hatásfok kb.20% körüli.Egyszerűbb volt a vezérlését átalakítani két csappal,a mi a következőt vezérli.Egyszer lefele úszik és egyszer felfele.Pusztán a csapok (szelepek) nyitásától és zárásától függ,Mert az elutasítás oka az volt,hogy hajtani kell!?Most már azt se kell!A nehézség abba van,hogy egyszerű eszközökkel nem tudom a levegőt kizárni és beengedni.Drágák a szelepek.Ezért használok most még golyós csapot.Persze örülök az érdeklődésnek.Nem örökmozgó az hét szentség. 12 évesen fizika szakkörös voltam amikor ezt megtaláltam.Volt akkor egy hetem ,hogy kidolgozzam Laci bácsi parancsára. Horthy főhadnagya volt Világháborút járt. Hát elmúltam 77 .

    • vitorla123 szerint:

     Megpróbáltam megkeresni a linket nekem se sikerült.

 14. honfi szerint:

  Inkább azokat a politikosokat kellene falhoz álltani, akik mindenféle adminisztrativ adóztató-lehúzós szabályozósdi büntetősdi szemétkedéssel lehetetlenitik el az önellátást lehetővé tevő, alternativ energianyerő eljárások elterjesztését !!!

  Gondolok itt az egyre olcsóbban elérhető napenergiára, szélenergiára, valamint

  Geotermikus fűtésirendszerekre, ill. vályog -vertfal technikák alkalmazása , biomassza (hőcserélő körös trágyadomb pl…) stb.

  Erőművek hűtővizköreinek elérhető áron való hozzáférése (pl. Százhalombatta, vagy paks).

  Azt hogy az adófizetőt kriminalizálják- vegzálják birságolják, csak a hitelességüket kérdőjelezi meg.

  http://inhabitat.com/11-green-building-materials-that-are-way-better-than-concrete/
  https://www.wbdg.org/resources/construction-waste-management

 15. honfi szerint:

  Ide itram egy oldalt és tiz perc mulva eltünt.
  Most mit tegyek fogalmazzam ujra___???

 16. Kovács szerint:

  “Itt valaki azt írtas,hogy meg vagyok hibbanva.Pedig mindenki láthatja,hogy a hajók a folyókon zsilipeken keresztül felemelkednek és lesüllyednek..Lényegében energia befektetés nélkül.”
  Vitorla ! Nem vagy meghibbanva, csak nem értesz a fizikához. Az, hogy felírsz néhány képletet vagy bemutatsz egyszerű jelenségeket, az még nem hozzáértés, mert az egész rendszert nem látod át. Csak bűvészkedsz az elemekkel, de ugyan írjál már fel egy teljes energiamérleget a teljes körfolyamatra, akkor rögtön kiderül a tudatlanságod vagy a szándékos csalásod.
  A zsilipeknél is világosak az energia folyamatok: 1 m3 víz a zsilip felett, ahol h a magasság az m*g*h képletből adódik. A folyó azért folyik, mert lejjebb ugyanazon 1 m3 víznek már pár cm-rel kisebb a magassága ( bármely viszonyítási szinthez képest, de legyen az a tenger szintje 🙂 ), a helyzeti energiája tehát csökken. Ennek a helyzeti energia csökkenésnek egy részét tudnád hasznosítani, pl turbinában, ha azt tennél a zsilip helyére, vagy ez fordítható egy hajón lévő dolgok felemeléséhez ( a hajóval együtt). Csak a precízség kedvéért, feltesszük, hogy a víz mozgási energiája nem változik amíg a víz a zsilipen áthalad, vagyis hogy a víz sebessége nem fog változni. Ez persze nem vonatkozik a leengedés és a felemelés állapotára, ott a vízsebesség a helyzeti energia rovására gyorsul, majd visszalassul annyira, amennyire a zsilip felett volt.
  Tehát ha nem veszel ki munkát ( sem turbinával sem a hajó kiürítésével a legmagasabb ponton) akkor az energia mérleg úgy néz ki :

  víz helyzeti energiája a zsilip felett = víz helyzeti energiája a zsilip alatt + a víz melegedése a surlódástól és az örvénylésektől.

  A kivehető energia és veszteség együtt éppen annyi, mint a szintkülönbségből adódó helyzeti energia különbség.

  A gépedet elemezve világos, hogy mozgasd valamelyik alkatrészét ( pl. egy dugattyút vagy pingponglabdát), ahhoz be kell fektetni valamilyen energiát ritmikusan, pl a csapokkal való bűvészkedés még kevés, kell egy külső energiaforrás , pl. egy vízcsapban a víz nyomása, ami a csapok váltakozására a beáramló energiát fedezi. Nos ennek az energiája részben elvész, részbemn persze kinyerheted.

  Szóval a termodinamika nagyon pontosan megfogalmazza, hogy örökmozgót nem lehet készíteni, és ha te ezt nem érted, akkor ugye nem az én kritikám az, hogy a fizikához bizony teljesen analfabéta vagy. 🙂

  • Emeric szerint:

   Vagyis gyakorlatilag a vízművek azon munkáját használja ki, hogy felpumpálják a vizet a víztoronyba.

 17. Istvan szerint:

  gény sorban évszázadok óta vergődő országban van ez,hanem egy előtte sokkal jobb állapotban lévő országban történik,és annak ellenére,hogy a rendszerváltók egészen mást ígértek,mint amit eddig összehoztak!
  És a megfagyni nem akarók fűtési szisztémáját akarják büntetni,ahelyett,hogy megpróbálnák helyrehozni,amit szándékosan elbaltáztak!!
  Ez amolyan “haragszom rád,mert megvertelek” szindróma ,amelyben a nyomorgókat büntetik azért,mert nyomorba döntötték őket!

 18. Istvan szerint:

  Hát ez pofátlanság a javából!A hozzászólásom első felét visszaolvasás után elnyelte a rendszer!Vagy a rendszer kontrolálója?!Hm.Egyébként a a szöveg bizony “bizony” nevű balfasznak szólt,aki nosztalgiának minősítette a hozzászólásomat!Már nem ismétlem meg,mert minek!

 19. Havasi Gáspár, szerint:

  A fizika törvényeit is emberek kreálják, de nem biztos, hogy mindig és mindenben helytállóak. Tehát lehet hogy Vitorla nem is olyan analfabéta ahhoz a fizikához. Mi van ha ki lehet lépni a bűvös körből? Vitorla szerint az idő egysíkú, de mi van, ha ez csak egy tévedés? No az évszázadok során sorra dőltek meg ismeretek a tudományok körében és születtek újak. A kísérletezés pedig mindig hasznos, hacsak nem valami pusztító ötletről van szó.

  • Emeric szerint:

   Ömm… keresd meg, bizonyítsd be. Nem foglak akadályozni, de álmodozással ne kezdj vitát.

  • Kovács szerint:

   Világosan meg kell különböztetni az ok ( okozó) és az okozatok világát.
   Az okozó a SZELLEM, az okozat világa, vagyis a teremtett univerzum a tér-idő-energia-tömeg világa. Az okozatok világában – vagyis ebben a fizikai univerzumban – az energiamegmaradás törvénye érvényes. Ám az ok világában nem, hiszen az ok maga teremti és semmisíti meg az energiát.
   A bűvös körből – tehát az okozatok világából – ebből következően természetesen ki lehet törni, ám eghyúttal abból is ki kell törni, amit te a tudományok köréről beszélsz.
   Ám ha a tudomány vizsgálódási körében – definíció szerint – csak a reprodukálható, megismételhető jelenségek szerepelnek, ez pontosan azt jelenti, hogy ez a tudomány megmarad az okozatok körében és kizár minden olyan jelenséget, ahol valami OKOZÓ megnyilvánul 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.