A “magyar” malacka

GKI-kutató: A kormány felélte a jövőt a jelen javára

A kormány továbbra is gazdasági sikertörténetként tálalja az elmúlt hat év intézkedéseit, miközben a mérések szerint az európai átlaghoz képest és a régión belül is egyre inkább leszakadóban vagyunk. A magyar gazdaság és a magyar bérek helyzetét Veres Máté, a GKI kutatásvezetője, Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára és Róna Péter közgazdász értékelte A nap híre pénteki adásában.

A GKI kutatója szerint noha a bérek tekintetében Budapest ha lassan is, de kezd felzárkózni a nyugat-európai átlaghoz, addig az ország többi régiójában egyre nagyobb leszakadás tapasztalható. A fizetések terén az úgynevezett Big Mac index alapján sem állunk jól, itt Budapest a lassú felzárkózási folyamat ellenére a V4 országok között az utolsó helyen szerepel, és a régióban összességében is csak Bukarestet előzzük meg. Sereghajtók vagyunk továbbá a humán fejlettségi adatok, vagyis a várható élettartam, az iskolázottság és az életszínvonal terén is.
Itt például Lengyelország is megelőzött minket, méghozzá úgy, hogy alacsonyabb szintről indult 2010-ben – mondta el az elemző, aki arra is rámutatott, a magyar gazdaságot eddig főleg az uniós források pörgették, a 2016-os visszaesés pedig ezen források hiányának volt köszönhető. Veres szerint a kormány a jövőt élte fel a jelen javára, amikor az oktatásból, az egészségügyből, valamint a szegényebb rétegeket segítő alrendszerekből vont el pénzeket azért, hogy az uniós források lehívásához szükséges államháztartási adatokat produkáljon.
GDP-arányosan az államadósság persze valóban csökkent, nominálisan ugyanakkor mintegy 5000 milliárd forinttal nőtt ebben az időszakban – mondta el a kutató, aki szerint mindenesetre a legfrissebb adatok szerint immár négymillió létminimumon élő ember helyzete valamelyest javulhat, legalábbis ha a következő két évben maradnak a beígért emelések, és a létminimumhoz már elegendőnek mondható 90 ezer forint lesz két év múlva a minimálbér. Ennek köszönhetően az átlagbér összege akár 7 százalékkal is nőhet jövőre – vélekedett.
A VOSZ főtitkára a műsorban a munkaerőhiány problémájáról beszélt: a szakszervezeti vezető az okok között a képzettség hiányát, az elvándorlást és a demográfiai problémát említette. Dávid Ferenc szerint Magyarországon jelenleg kétszázezren kapnak álláskeresési támogatást, mintegy 220 ezren közfoglalkoztatottként dolgoznak, közel 150 ezren pedig egyik rendszerben sincsenek regisztrálva, a mennyiséget tekintve tehát több mint félmilliós tartalék lenne a munkaerőhiány pótlására. Ez azonban az alacsony képzettség miatt korántsem tűnik egyszerű feladatnak, a közfoglalkoztatottaknak például csaknem 60 százaléka nem rendelkezik 8 általános iskolai végzettséggel – mutatott rá a VOSZ főtitkára, aki szerint az országot elhagyó mintegy félmillió szakmunkás és értelmiségi helyének betöltését a munkaerőpiacon csak a munkavállalók megfelelő képzésével lehet megoldani.
Egyáltalán nem beszélhetünk a magyar gazdaság teljesítményének javulásáról, ha a 2,2 százalékos GDP-növekedésből kivonjuk azokat a forrásokat, amiket nem a magyar nemzetgazdaság termelt ki – mondta az adásban immár Róna Péter közgazdász, aki ezen források között említette a GDP 5 százalékát kitevő uniós támogatásokat, valamint azt a GDP 1,2 százalékának megfelelő összeget, amit az elvándorolt munkavállalók utalnak haza családtagjaiknak. Ráadásul itt fontos szerepe van a Magyarországon tevékenykedő multinacionális cégeknek is, amelyek a magyar munkaerő 18 százalékát alkalmazzák, viszont a GDP legfontosabb tényezőjének számító hozzáadott érték 70 százalékát produkálják.
Ehhez képest a hazai ipar és mezőgazdaság semmiféle teljesítőképességgel nem rendelkezik – vélekedett a közgazdász. Miközben 2010 és 2016 között a magyar gazdaság termelékenysége mindössze 1,4 százalékkal nőtt, addig ez a növekedési adat ugyanerre az időszakra vonatkoztatva például a lengyeleknél 10,8, míg a szlovákoknál 11 százalék, vagyis a visegrádi országok elképesztő ütemben haladják meg a magyar gazdaság teljesítőképességét – magyarázta Róna Péter.
(atv)
Bal-Rad komm: “Nagyon borús jövő előtt állunk!”-mondja Róna Péter.
A “magyar malackáról” csupán annyit, hogy már 27 éves, és egyre kisebb lesz! A germán anyakoca MINDENT FÖLZABÁLT A “MAGYAR MALACKA” ELŐL! Nem csak az utóbbi hatévben, hanem az utóbbi 26 esztendőben.
A “magyar malacka” az inkább csak a polgárosodott és az Új Nemmzetthy Elyth szimbóluma lehet. Bár a MAGYAR nemzeti trikolor megtévesztő! A “magyar malacka” pedig vígan turkálgat a júdásmezőn. Legelgeti a lízingdíjat, és boldogan röförészik.
Hamis a karikatúra teljességgel. A “MAGYAR” MALACKÁNAK ÍGY JÓ!
Bizony nagyon borús jövő előtt állunk! MI!-akik nem vagyunk rajta a karikatúrán.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A “magyar” malacka bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Ez bizony így van!Magyarország feléli az állampolgárai vagyonát. Itthon hagyott házak,földek,vagyonok mennek tönkre.Mert nem működőképesek.”Legalább az maradna meg,ami ma még van!” De reménytelen.Csak az értelmetlen önpusztítás megy,ha ezt önpusztításnak á
  és nem gyarmatosításnak lehet nevezni!

 2. Istvan szerint:

  A VOSZ! Nem akarok itt tudománykodni,de abban,hogy nincs megfelelő szakmunkásképzés,abban óriási szerezet tulajdonítok ennek az agyament szervezetnek!
  Azt gondolom,hogy a VOSZ-nak nagy szerepe lehetett volna abban,hogy a szakmunkások a vállalkozóknál progresszíven emelkedő fizetést kapjanak,ne minimálbéres,zsebbe többet kapó,majd minimálbéres,de annál kevesebbet kapó,fekete,és szürke munkások,vagy pótpénzen tartott alvállalkozók, vagy ki tudja milyen agyafúrt módon kizsákmányolt páriák legyenek,jogaik teljes felszámolása mellett!
  A szakmunkásképzés lesilányítása,a külföldre vándorolt szakmunkások tízezreinek elengedése nagyban az ő bűnük!

  • Öcsi szerint:

   Magyarországot egy bűnszövetség irányítja és tudatosan , módszeresen teszik tőnkre a társadalmat .
   Egy mesterien kitervelt Genocidiumot folytatnak a Magyar Nép ellen .

   A VOSZ arról ugasson inkább hogy egy szakmunkás tanuló kezdő osztöndija mennyi a szomszédos Ausztriában .
   700 eurós fizetésnek idehaza sokan örűlnének a szomszédban meg ennyit ér egy szakmát tanuló diák.
   Ezek a dac és bűnszövetségek egy igazi verseny szférában ahol a jog az jog már rég a cella ajtót szorongatnák .
   26 éve hangoztatom , a korrupció a minőség nagyarányú romlásához vezet.
   Tessenek megnézni a közműveinket ,az utakat , korházainkat, közintézményeinket. Ez a jelenkori Magyarország , a társadalom tükörképe.

 3. Nagy szerint:

  A magyar vállak.ozókat nem kell sajnálni. Csalnak, megvesztegetnek és jól élnek.

 4. Гриша szerint:

  A “magyar” vállalkozók megfeledkeztek nagyapáink aranyigazságáról:
  “A lovat gondos gazdaként kell táplálni, ha azt akarják, hogy jól húzza a szekeret!”,
  de ők is inkább felzabálták előle az összes zabot.
  Vajon kik is teremtettek Magyarországon is ilyen gazdasági körülményeket!?

 5. Azorka1861 szerint:

  Гриша
  “Grisa, azt a jo moszkvai nènikèdet!” – mondta örömmel “A tizedes meg
  a többiek” c. filmben az egyik szereplö. (Remèlem, nem bàntottalak meg)
  https://www.youtube.com/watch?v=ktAB02utswY

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.