(F)agyhalál

Fagyhalott ország

Ki gondolta volna, hogy emberek fagynak meg az otthonaikban több mint negyed századdal a rendszerváltás után? Hová tűnt az áhított jóléti állam ideája? A kormány úgy tesz, mintha a dologhoz semmi köze nem lenne, az ellenzék önmagával van elfoglalva, ám a keményen fagyoskodó kisember problémái nem az idei télen kezdődtek.

Valahogy kezdjük megszokni, hogy a politikus nem azért van, mert választott képviselőként vagy kormánytagként értünk szeretne dolgozni, hanem, hogy a saját bizniszeit intézze, és néha, amikor az érdekei úgy kívánják, dobjon valami gumicsontot a népnek. A fagy azonban nem kíméli a gyengéket, elesetteket, kiszolgáltatottakat, akármit harsog a kormánypropaganda.

korp

 

Megrendítő látvány lehet rányitni az ajtót egy idős emberre, aki a karosszékében épp a közszolgálati televíziót nézve fagyott halálra. A szociális munkások érkezésekor a hírolvasó épp arról számol be fontoskodó hanglejtéssel, hogy a kormány senkit sem hagy magára a bajban. Ennél plasztikusabban ki se lehetne fejezni az Orbán-rendszer képmutatását. Sokan túlzónak, sőt demagógnak tartják azok álláspontját, akik a hajléktalanok illetve a mélyszegénységben élő emberek tragédiáját is a kormány számlájára írják, pedig a helyzet az, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere lassan hét éve lemondott ezekről az emberekről, de amikor az életük kerül közvetlen veszélybe, úgy tesz a NER, mintha még mindig a társadalom részeként tartaná számon őket.
Úgy kezeli a regnáló hatalom a kellemetlen társadalmi kérdéseket (szegénység, munkanélküliség, deviancia, drog, alkoholizmus stb) mint hajdanán a szocializmus hivatalnokai és politikai csinovnyikjai, vagyis, ha nem beszélünk ezekről az ügyekről, akkor nincsenek is. Egyszerűbb meghamisítani a statisztikákat, bizonyos felméréseket megszüntetni, mint odafigyelni a rászorulókra. Egyszerűbb stadionokat építeni, és teleragasztani a Magyarország erősödéséről szóló plakátokkal az országot, mint generálisan kezelni a szociális problémákat.
RÁADÁSUL A LEGKISZOLGÁLTATOTTABB EMBERCSOPORTOK SZAVAZATAIT LEHET A LEGOLCSÓBBAN MEGSZEREZNI, HISZEN AKINEK NINCS SEMMIJE, EGY ÜVEG KOVÁSZOS UBORKÁÉRT, BARACKBEFŐTTÉRT VAGY EGY NAGYFRÖCCSÉRT IS ELADJA A SZAVAZATÁT.
A szociális területeken dolgozó szakemberek régóta figyelmeztetnek arra, hogy a látszatintézkedésekkel legfeljebb azok lelkiismeretét lehet megnyugtatni, akik még éreznek némi felelősséget azokért a honfitársainkért, akik vesztesei a rendszerváltásnak, akik eladósodtak, vagy önhibájukon kívül nem tudnak gondoskodni önmagukról. Amikor azonban ránk törnek a fagyos éjszakák, eljön az igazság pillanata azok számára is, akik jól fűtött lakásokban élnek, nem lehet ugyanis egy kézlegyintéssel elintézni sem azt, ha az utcán ér valakit a fagyhalál, sem azt, ha a saját házában, a székében ülve éri a végzet.
Ilyenkor talán a magyar-szerb határon veszteglő menekülteken is megesik azok szíve, akik korábban semmi együttérzést sem mutattak irányukban. Mert azt azért kevesen gondolják komolyan, hogy azért indul el télen valaki Európa felé kis gyerekkel, idős emberekkel, hogy a szabad ég alatt fagyoskodjon, majd elvegye a munkánkat, esetleg felrobbantsa a kerti törpénket.
Ha azt az illúziót keltjük, hogy erősek vagyunk, de egy kis megfázás is ledönt bennünket a lábunkról, legfeljebb azt érjük el, hogy képmutatónak tartanak bennünket. Egy ország esetében azonban ennél sokkal többről van szó. Vannak honfitársaink, akikről gondoskodni kell nem csupán a fagyban vagy a hőségben, hanem az év minden napján. És nem segélyekkel, jótékonykodással, ingyen levessel, hanem átfogó szociális reformmal. Nem alamizsnára, hanem működő ellátórendszerre, segítő állami hivatalokra és erősödő gazdaságra lenne szükség.

alj

Nem Erzsébet-utalványokat kellene küldözgetni karácsonyra behízelgő miniszterelnöki levéllel, hanem elegendő nyugdíjat kéne biztosítani az időseknek, nem közmunkára és megalázó juttatásra kell kárhoztatni a munkanélkülieket, hanem megfelelő képzés után új munkalehetőségeket kínálni nekik. Mindehhez persze pénz és türelem kell, amiből nem szívesen áldoz a kormány ilyen célokra, mert a megtérülés lassú, és nem is garantált.
Hűvös számítások vezérlik ugyanis a döntéshozókat ezen a területen is, ezért a közélet ügyeiben meglehetősen passzív szegény rétegek megnyerése nem cél, így a körültekintős segítség helyett alkalmi akciókkal, adományozással lehet csillapítani azon a nyomáson, ami erre a társadalmi rétegre nehezedik. Ráadásul a legkiszolgáltatottabb embercsoportok szavazatait lehet a legolcsóbban megszerezni, hiszen akinek nincs semmije, egy üveg kovászos uborkáért, barackbefőttért vagy egy nagyfröccsért is eladja a szavazatát.
De aztán elfogy a savanyúság, a befőtt, a fröccs, és jön a hideg, amikor egy fűtött szoba, egy meleg ágy mindennél fontosabb lenne, amikor teljesen lényegtelennek tűnik, hogy ki van kormányon, ki a polgármester, csak valahogy túl kéne élni a fagyokat. Nem szociális demagógia, ha civilek vagy más karitatív szervezetek felemelik a hangjukat a rászorulók érdekében, hiszen a számukra a túlélést jelenti, ha valaki nem a potenciális szavazót látja bennük. Ezért a szociális munkás jobban teszi, ha a halott ember mellett szóló televíziót azonnal kikapcsolja, mert jobb lesz így mindenkinek. Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Nem akkor kell lakásbiztosítást kötnöd, amikor már ég a sátrad.”
(szeka)
Bal-Rad komm: “…mint hajdanán a szocializmus hivatalnokai és politikai csinovnyikjai, vagyis, ha nem beszélünk ezekről az ügyekről, akkor nincsenek is…”
-Na azért téma és téma között van némi különbség! A szocializmust párhuzamba állítani a jelenlegi nyomorhelyzettel…! Amivel tisztában van a cikk írója is, hiszen eleve ezzel indít: “…Ki gondolta volna, hogy emberek fagynak meg az otthonaikban több mint negyed századdal a rendszerváltás után?…”

regh

-Na igen! A bécsi kávéző igéretéből megvalósult a bécsi kávézó pinceablaka előtt fekvő MAGYAR HAJLÉKTALAN látványa! Pedig NEM EZT IGÉRTÉK!
“…Nem alamizsnára, hanem működő ellátórendszerre, segítő állami hivatalokra és erősödő gazdaságra lenne szükség…”
-Bizony-bizony! GAZDASÁGRA!-ÖNÁLLÓ GAZDASÁGRA-LENNE SZÜKSÉG! Magyar gazdaságra! Volt olyanunk! Nem is volt nyomor! Fagyhalál, ÉHHALÁL, döghalál! Mert ezek elkerüléséhez GAZDASÁG KELL!
VOLT GAZDASÁGUNK! A SZOCIALIZMUSBAN VOLT! AZ “ÁTKOSBAN”!
“…aztán elfogy a savanyúság, a befőtt, a fröccs, és…”
-MÁR ELFOGYOTT! Először a hús fogyott el. Aminek “kisérője” volt a savanyúság, a befőtt, meg a früccs!
Már csak a keserűség van, az éhezés van, meg a fagy van!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

(F)agyhalál bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. id Kiss László szerint:

  Már régóta érlelődik bennem, hogy a “szlogen” sorrendjét meg kell változtatni:
  ISTEN HAZA CSALÁD helyett a:

  CSALÁD HAZA ISTEN mert ma bőrünkön érezzük helytelenségét – és ezt nem azért írom, mert hittelen vagyok – nem hiszem ÉN TUDOM, HOGY A TEREMTŐ LÉTEZIK!
  De azt is tudom, hogy istent is és a hazát is kisajátította magának a közönséges bűnöző! Ami által uralja az embert és a megmaradt családokat! Kik összetevői egy népnek nemzetnek, ebbe rondított bele a család szétverő politikájával, gazdasági és pénzbeli intézkedéseivel a magyar ellen – RÉGEN NEM FAGYTAK MEG ENNYIEN – NÉHA NÉHA EGY SZERENCSÉTLEN KÖRÜLMÉNYEKBŐL ADÓDÓAN – DE MOST AMIKOR 1 000 000 – NÁL TÖBB FIATAL ELÜLDÖZÖTT A POLITIKA HAZÁJÁBÓL NINCS KI VIGYÁZZON A HÁTRAHAGYOTT ÖREGEKRE NINCSENEK NAGY CSALÁDOK AKIK EGYMÁSRA VIGYÁZNÁNAK – UN. DEVIZA BCS-EK RÉVÉN ÉS MÁS OKOK MIATT LEVŐ HAJLÉKTALANNÁ VÁLÓ SZEMÉLYEK TÖMEGE – EZ KÉREM BORZALOM meg stb. jutottak eszembe!
  MIKOR LESZ VÉGE ENNEK A RÉMÁLOMNAK? AKKOR AMIKOR POLITIKAI AKARTA LESZ ÉS A VEZETÉS MAGYAR LESZ – ADDIG NEM!
  ID. KISS LÁSZLÓ

  • V.kutya szerint:

   Ennek sajnos nem lesz vége.
   Azért nem, mert a buta magyar migráncsozik, sorosbérencezik, libsibolsizik (a Balrad csak simán libsizik, bolsi nélkül).
   Ez a politika ezt a részvétlenséget, embertelenséget, antiszociális embertömeget nevelte ki magának, akik 500 forintot adnak egy meccs szünetében egy pohár sörért (?), és meccs után hazafelé megrugdossák az aluljárókban lehet ugyanazokat a nyomorultakat, akik pár hónap múlva “kihűlnek” véletlenül..

   • Nagy szerint:

    Te a migráns.ok pártját f.ogod ?
    Te vagy a buta és nem a magyar.
    F.ogadj be a lakásodba kettő migránst és tartsd el Őket.

    • V.kutya szerint:

     Kb. ennyit értettél az egészből, inkább olvasd tovább a kurucot!
     Bár inkább maradj, ez is a te szinted, ami itt van, látom, magadra ismertél.

 2. Azorka1861 szerint:

  Ezen a tèren – a megfagyottak (ès halèktalanok, munkanèlkèliek, kivàn-
  dorlok… stb) szàmàt tekintve “Magyarorszàg (valoban) jobban teljesit!”

 3. Azorka1861 szerint:

  Korrekcio: (ès hajlèktalanok, munkanèlküliek……

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.