A levegő gézengúzai

Az orosz légierő pilótáinak hírhedetten vásott magatartása miatt nyarvog az amerikai légierő. Amit pedig Szíria fölött szoktak művelni, egyenesen gyomorgörcsöt szokott okozni amerikai pilótaberkekben.

rep

Legújabban a The Wall Street Journal cikkezik a panaszáradatról, amelytől már hangos az Us Air Force.
“Csendben és láthatatlanul jönnek! Egyszercsak ott vannak a semmiből. Kinézek a kabinból, és harminc méterre tőlem egy vöröscsillagos repül. Azt hittem rosszul látok! És még nekiállt közelíteni! Akartam vele kommunikálni, de nem szólt bele a rádióba. Hát inkább elhúztam a francba, és jelentettem az esetet a diszpécsernek.”-panaszkodik a lapnak egy amerikai pilóta.
Egy másik szintén hasonló dolgot emlegetett.
“Hátulról jött. Nem is vettem észre. A műszereim nem jeleztek semmit. Tűnődtem, hogy mi a fenétől van árnyék, amikor magasan a felhők felett repülök. Önkéntelenül is felnéztem, és megállt bennem az ütő. Ott volt alig tíz méterre fölöttem az árnyék oka. Lebuktam, és akkor vettem észre, hofy néhány műszer nem működik!”-háborog imigyen egy másik kárvallott.
Paul Birch ezredes-egy helyi parancsnok-panaszáradatot zúdított az újságra.
“Se szó-se beszéd!”-csak jönnek. Pedig van közös frekvenciánk, és megállapodásunk velük, hogy illő módon fognak viselkedni. Erre fölbukkannak ott is, ahol nem kéne lenniük! (Szíria fölött! Ahol éppen az amerikai gépek tartózkodnak illegálisan! B-R) Mi állandóan keressük velük a kapcsolatot, de nem válaszolnak. Legutóbb a szolgálatos diszpécser főhadnagynőnek válaszolt az egyik. Hölgyem! Olyan bájos a hangja! Énekeljen már valamit! Angolul mondta! Tehát nem igaz hogy nem hallanak bennünket! Csak nem akarnak kommunikálni velünk. Ezzel pedig kockáztatják a küldetéseinket!”-sopánkodott az ezredes. “Ezért aztán ha nem akarunk bajt, kitérünk előlük.”

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A levegő gézengúzai bejegyzéshez 34 hozzászólás

 1. Emeric szerint:

  A nagy amerikai haditechnika XD XD

  De azért az orosz tréfa sem rossz.

 2. Tovaris szerint:

  Az orosz légierő amerikai pilóták nyilatkozatai alapján mind típusszámban, mind abszolút mennyiségben utolérték az USA Air Force-t.
  A minőséggel kapcsolatban – a Su-27 és a MiG-29 után kifejlesztett típusok minőségben, manőverező képességben, tolóerőben és tűzerőben felülmúlják az összes amerikai típus harci tulajdonságait.
  Putyin kifejtette, hogy nem ugyanazokat a típusokat akarják ők is utánzó jelleggel lemásolni, hanem MERŐBEN MÁS tervezési koncepcióval fejlesztenek. Ez vonatkozik a légvédelemre, a páncélos technikára és a csapásmérő nukleáris haderőre is.
  A nemrégen létrehozott Kozmikus- és Légierő, valamint annak komplex irányítása sikeresen vizsgázott az elmúlt hónapokban tartott Fekete-tengeri, Észak-Kaukázusi és az Aszthahány területen megtartott hadgyakorlaton, ahol a légideszant hadosztályokat és a szárazföldi haderőt is megmozgatták. Az elektronikus hadviselés, beleértve a hírközlő és rádiólokációs rendszereket, hihetetlen módon fejlődött. A tavalyelőtti voronyezsi bajtársi találkozón volt alkalmam néhány dologba belepillantani. Gondolom, azért nekem sem mutattak meg mindent….:-)))

  Amíg az orosz légierő elsősorban a saját határain működik és ritka kivételként külföldi kormányok segítségére siet (Szíria, Irak) – addig az amerikai haderő a világ minden részén megtalálható. Vajon miért?

  • TERMIN8ATOR szerint:

   Szerintem világuralmi imperialista céllal, t. Tovaris ! Vagy tévednék ?

   • Emeric szerint:

    Ugyan mi másért?

   • Tovaris szerint:

    Mi tudjuk. De nem csak mi olvassuk ezt a lapot. Talán közülük nem mindenki tudja. Főleg, akik akkor még nem éltek, ill. nagyon fiatalok voltak…
    Taní-tani! Mondta a költő…

  • Öcsi szerint:

   Modern gazdasági háború folyik Oroszország ellen.
   Ez a szankciósdi, a nyugati tőke szüleménye. Én ahogy látom ,Oroszország gépipara kilépett a szürke zónából.
   Nagyon ügyesen fejlesztettek ki különféle új járműveket kedvezőbb áron mint a Nyugat Európai nagyvállalatok. Ma egy új Lada 2.5 millió forint .
   És mi lesz ha uúra jönnek az Új Uazok, Kamazok, Belazok, Uralok?
   Hatalmas fejlesztéseket értek el a Robotikában és a processzor gyártásban.
   A hadi iparról már nem is beszélve. Ásvány es természeti kincsekben iszonyatosan gazdagok. Tudósaik , fejlesztőmérnökeik ott vannak a világ élvonalában. A Nyugat retteg mert ha betörne a világpiacra termékeikkel az Orosz ipar, sok milliárdos haszontól esne el a Nyugati ipar.

   • Tovaris szerint:

    A burzsoá propaganda már száz éve ócsárolja, “bunkózza”Oroszországot, nem új keletű ez a sok lejárató megnyilvánulás.
    Akkor meg mitől is fél a nyugat?

    A félre sikerült embargóval azt érték el, hogy vagy harmadik országon keresztül mégis csak célba ért a nyugati export (az orosz is), beszállító országokat váltottak. A japán és kínai gépkocsi iparnak jól jött a nyugati irgum-burgum.
    A mezőgazdaságban újra megjelentek az állami gazdaságok és a szövetkezetek (nem a volt kolhozokat utánozva) – és jelentős beruházások történtek a mezőgazdasági állat- és növénytermesztésben, valamint a feldolgozóiparban. Bjelorusszia is nagyot profitált a nyugati élelmiszerek exportjának helyettesítésébe, csakúgy mint Finnország.
    Az orosz építőiparban a török közreműködés egyre nagyobb részarányt valósít meg.
    Természetesen, adódtak nehézségek, de rövid idő alatt sikerült a kompenzációkat érvényesíteni.
    Aki nem tud kijutni Oroszországba, annak ajánlom, hogy a Google utcanézővel ereszkedjen alá, és nézzen körül bárhol Oroszországban. Meg fog lepődni. Nem titkolták el a még meglévő elmaradottságokat sem, de a fejlődés impozáns.

  • Pozsony 907 szerint:

   Ezt nem komolyan gondoltad.

   • Pozsony 907 szerint:

    A lègierők kapcsán.

    • Tovaris szerint:

     Ha rám gondolt – akkor én a légierőkre gondoltam. Oroszország a határain kívül NEM ÁLLOMÁSOZTAT SZÁMOTTEVŐ FEGYVERZETET – emiatt abszolút mértékben az USA-nak nagyobb az össz-darabszáma egyes eszközökből.
     De Oroszország védelme a HATÁROKON BELÜL koncentrálódik.
     Az orosz katonai sajtót olvasva (pl. a Krasznaja Zvjezda) azért következtetni lehet az orosz véderő nagyságáról. A már kifejlesztett eszközök pedig a Youtube-on is fenn vannak, félre kell tenni a lustaságot – megnézhetők.
     Annyit tudhatunk, hogy a Szovjetunió megszűnését követően Oroszország teljesen más védelmi struktúrát alakított ki, amely az új katonai körzetek elhelyezkedésében is nyomon követhető. A legutóbbi 2-3 évben pedig a NATO agresszív fellépése miatt az ország nyugati körzeteiben is újraszervezte a védelmi rendszereket.

     • veres szerint:

      Tovaris

      Az orosz haditechnikai eszközök a világon mindenhol alázzák a nyugati technológiát. Utánanézhetsz a neten, plusz te magad is írod. Na de akkor a Nato pont ezért kénytelen oroszország határai felé terjeszkedni, mert csak ezzel tudja ellensúlyozni az orosz katonai potenciál jóval nagyobb fejlettségi szintjét, nem?

     • vitorla123 szerint:

      De! Ez egyértelmü!

     • veres szerint:

      Vitorla

      Ha egyértelmű, akkor sokan miért agresszív lépésnek tartják ezt, hiszen akkor ez nem más, mint az egyik nagyhatalom lépése a másik felé, hogy az egyensúly fennmaradjon, ami tulajdonképpen a “világbéke” záloga? Tehát akkor ez lehet, hogy inkább egy védekező lépés?

     • vitorla123 szerint:

      Nem védekezés!Támadás! Legjobb védekezés a támadás,ami most csak fenyegetés.Putyin:”Bármikor eltörlöm a föld színéről Európát!” Én hiszek neki!Nem kéne kipróbálni.

  • majoros szerint:

   Ekkor baromságot !
   Az usa 3 000 , Oroszország 1200 harci repülővel rendelkezik. ( Kína 1 100 db-al ) USA és orosz gépek már találkoztak harcokban, orosz győzelem nem volt !
   A jó harci tulajdonságok jók, de nem elegendőek, már szuper elektronika is kell ! Alkatrész ellátásról meg hasonlóan csekély jelentőségű egyéb logisztikáról nem is beszélve !

   • Tovaris szerint:

    Az interneten azért fenn vannak az amerikai pilóták kesergései és aggályai.
    Valami oka azért lehet ennek…

 3. TERMIN8ATOR szerint:

  Ha anno 2014 tavaszán egy MIG-24-esnek sikerült minden gond nélkül tréfát űznie az Amcsi Donald Cookok-al megbénitván annak az egész elektronikus rendszerét, pedig az már elégé régi tipusu repülőgép, azelőt meg a Perzsa öbölben vittek végbe hasonló bravurt, akkor nem is lehet csodálkozni, a mostani generációs repülő gépeken.

 4. Tovaris szerint:

  A gép emlékezetem szerint egy Szu-24 volt, olyan típus, amivel Szíriában is bombázott az orosz légierő. De ha tévedek, elismerem.

  • Balázs szerint:

   Nem tévedsz.

   • Tovaris szerint:

    A Szu-24 bombaterébe jó sok elektronikus egység beszerelhető, azért lett kidolgozva a felderítő változat. Nagy teljesítményű generátor látja el villamos energiával a különféle rádiólokációs és interferenciás zavaró berendezéseket, amelyek képesek leblokkolni az ellenség teljes hírközlő rendszerét.
    A jelek szerint sikerrel.

 5. Istvan szerint:

  Nemrégiben az egyik orosz elektronikai szakember elmondta,hogy ugyan nem moondhat sokat a fejlesztéselről,de a védelmi rendszert leginkább elektronikai blokkolókkal,és és más elektronikai eszközökkel erősítik meg,olyanokkal,melyek a blokkolás mellett képesek fizikai sérülést okozni a támadó eszközökön.
  Ez látható volt Szíriában,ahol egy durungnak tűnő,nyolcszögletű eszköz az egész tankoszlopot védte, az ami TOW páncélelhárító eszközzel nem tudtak találatot elrni!
  A T-14-es harckocsiba már ez beépítve szerepel,amely megakadályozza az eddig létező ellenséges páncéltörő eszközök találatát!Ennek stilizált bemutatása megtakinthető a a youtubon!

  • majoros szerint:

   A TOW rakéták ellen villogó xenon lámpákat használnak, ( hatásosan ! ) irányításuk elektromágnese úton nem zavarható.

  • Tovaris szerint:

   Erre utaltam. Nem azonos logikájú ellen-eszközöket fejlesztenek, hanem MERŐBEN MÁS elven működő, ún. “defenzív eszközöket”.

 6. Tovaris szerint:

  veres szerint: 2017-01-14 – 12:58

  Nem kénytelen a NATO terjeszkedni.

  1. Először is a Varsói Szerződés megszűnésekor ígéretüknek híven fel kellett volna oszolniuk.
  2. Oroszország annak idején szűk lehetőségekkel rendelkezett
  3. Oroszország nem tör világuralomra, mint az USA, kizárólag az érdekszféráján belül építi ki védelmi rendszereit.
  4. Az USA-nak semmi keresni valója nincs saját érdekszféráján kívül.

  • vitorla123 szerint:

   Ez így van!Ráadásul,egy Gorbacsov nevű amerikai hírszerzőt tettek meg a Szovjetunió megbuktatójának.Kölcsön kenyér vissza jár.

  • veres szerint:

   Tovaris

   “1. Először is a Varsói Szerződés megszűnésekor ígéretüknek híven fel kellett volna oszolniuk.”

   Tudod, 56-októberének végén a szovjetek is ígéretükhöz híven megkezdték a kivonulást Magyarországról. Aztán mit csináltak? Maradtak még 34 évig.

   “2. Oroszország annak idején szűk lehetőségekkel rendelkezett”

   Ma pedig? Akkor ezért ma pláne még jobban kell védekezzen a NATO?

   “3. Oroszország nem tör világuralomra, mint az USA, kizárólag az érdekszféráján belül építi ki védelmi rendszereit.”

   Éppen annyira nem tör világuralomra, amennyire az USA világuralmi törekvéseit is visszafogja egy ellenpólus.

   “4. Az USA-nak semmi keresni valója nincs saját érdekszféráján kívül.”

   A rókának semmi joga nincs hozzá, hogy megpróbálja megenni a tyúkot. Te akarod meghatározni, hogy az USA-nak hol az érdekszférája? Látod, a ruszkik sem hagyják, hogy megmondják nekik, hogy Szíria az nem az ők érdekszférája. Az USA is éppúgy, ahogy az oroszok, szeretik ők eldönteni, hogy nekik hol van érdekszférájuk és hol nincs.

   • Tovaris szerint:

    Nincs energiám ezekkel az ostobaságokkal vitatkozni. Elmondta a véleményét – én is elmondtam.
    Majd az olvasók megítélik, melyik álláspont a szimpatikusabb nekik.
    Nem Ön mondja meg a frankót.

    • Nagy szerint:

     Ó nagyság.os mindent tudó!
     Ann.o amerika és az or.osz megegyezetvt, hogy É. és Dél amerika az Usa kizárólag.os bef.olyási zónája, aztán mégis Chilében az or.osz befolyás.olásra Alliende lett az elnök. Aztán jött Grenada stb.
     Mert az or.osz megg.ondolta magát és Dél-amerikát is érdekszférájának akarta. A háttérhatalmat az ilyen kisstilű p.olitizálás nem érdekelte. Ezek neked t.ovcsita ostobaságok.
     Szerintem meg Te vagy osvtobán egysikú. Merth.ogy ma legalább anyira bűnös a kiélezett helyzetért az Orosz, mint az Usa.
     A másik: a rókának igenis j.oga van megenni a tyúkot. Mert ez az élet rendje.

 7. Nagy szerint:

  A nagy tévedések tárháza is itt olvasható.
  Az amerikai légierő kb 12600 géppel rendelkezik.
  Az Or.osz kb 4000 -el.
  Az or.osz gyártás techn.ológia még mindig évvtizeddel elmarad.ottabb a nyugatinál, még olyan egyszerű esetben is mint nagy hideget biró kitörés gátló olajkutakh.oz, is a nyugati gyártmány müködik csak. A Lada lehet csak 2,5 millió, de annyit sem ér, technikailag nem fejlödött szinte semmit sem 26 év alatt, az elektr.onika mind nyugati gyártmány. Az or.osz repülőgépekben amerikai müszerek vannak, az új terepjáróban amerikai mot.orok dübörögnek. A fényeffektes páncélvédelem már régóta van az M1 tank.okon.

  • Tovaris szerint:

   Menjen ki Oroszországba, és nézzen körül. Én jelenleg is kinn vagyok. Mutattam ezeket a véleményeket orosz barátaimnak. Jókat nevetnek.
   Egyébként az orosz katonai repülőgépekben nincsenek amerikai műszerek. Ami külföldi, az legtöbbnyire kínai, indiai, vagy igen kis hányadban francia. A műszerek nagy többségét az orosz katonai műszeripar gyártja.
   Ellenben az USA jelenleg majdnem kizárólag orosz rakétahajtóművekkel küldözgeti fel a rakétáit az űrbe.
   Ha olyan “elmaradott lenne az orosz technológia” – akkor nem vennék meg.
   Hogy hány gépe van az oroszoknak, meg az amcsiknak, azt sem Ön, sem én nem tudhatjuk pontosan. A számok pontosan a közvélemény megtévesztésére és manipulálására készülnek.
   Mindenesetre Oroszországnak éppen elegendő nukleáris- és célba juttató eszköze van, amellyel féken tudja tartani az USA-t. Ezek az eszközök a 90-es években is megvoltak – pedig a “gyenge” Szovjetuniót akkor sem merte senki megtámadni.

 8. Nagy szerint:

  Ha azt hiszi, h.ogy mert erdőben jár, tudja mekkora az erdő – téved. A fátol nem látja az erdőt közmondás igaz magára.
  A felek szinte mindent tudnak egymásról, létezik egy bizvt.onsági megállap.odás és egymás területe felett is repkednek, közelről mindent f.otóznak. És személyesen is felkeresik egymás létesítményeit. Meg kémkednek is, és lehallgatnak és megfigyelnek – nincsenek ilyen titk.ok. Kiderül lassan, hogy mennyire tájék.ozatlan , csak a foxi maxi látszik .
  Biz.ony a müszerek egy része Usa gyártmány az újabb rep.gép tipusokban.
  A nemzetközi űrállomásh.oz mennek az or.osz rakéták, mert az Usa-nak így olcsóbb a nagy teher feljuttatása. Az eu szankciói óta az Usa 10 %-al többet kereskedik az or.osszal, mint elötte.
  Trump (akinek apja Drump, és Hitler rokona) és törzsi tag, mint Putyin, a jövő év közepéig ki fogja vonni az amerikai kat.onákat az eu-ból, akk.or beállhatsz a magyarországot is ler.ohanó hadseregetekbe, kijöhetsz az erdöből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.