Szíria

Oroszország és Törökország megállapodást írt alá arról, hogy a két ország milyen módszerekkel hangolhatja össze a jövőben a szíriai terrorista célpontok ellen indított légicsapásokat.
A mostani dokumentum meghatározza azokat a mechanizmusokat, amelyek révén a két ország együttműködve összehangolhatja légicsapásaikat, és megakadályozhatja a baleseteket a szíriai légtérben.-áll a tegnap Moszkvában az orosz HM által jegyzett közleményben.

Damaszkusz Kafar Sousah negyedében egy öngyilkos merénylő robbantotta föl magát csütörtök este. Legalább négy embert megölt.
Tegnap este az izraeli légierő egy F-35-ös harci gépe támadást intézett a Damaszkusztól nyugati irányban-de majdnem a város szélén fekvő-“Mezzeh” légibázis ellen. Egy lőszerraktár felrobbant.
Az akciót követően a damaszkuszi hadügy megtorlást helyezett kilátásba.
Zajlik a “Palmüra-művelet”-pusztul a kalifátusista rémbanda.
A Barada-völgy kormánykézre kerítése a téma kényessége miatt igen lassan halad, bár a terrorhordáknak semmi esélyük. Tegnap estére elragadták a terrorbandáktől Bassima falut, igen sok martalócot hidegre vágva. Ma hajnalban már a központinak és kulcsfontosságúnak mondott Al-Fijah osztoma indult meg.
Aleppotól délnyugatra és Idlib tartomány martalócokkal telezsúfolt térségeit rendezgette tegnap az orosz légierő. Binnish és Ariha településeken még ma reggel is a latortetemek begyűjtését végzik az életben maradt pribékek. De Al-Bab környékén is segítették a törököket.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Havasi Gáspár szerint:

  Izraeli próba, a gépet nem lőtték le. Ez elgondolkodtató.

  • veres szerint:

   Ezen csak azok gondolkodnak el, akik nem értik hogyan működik a nagypolitika 🙂

   • TERMIN8ATOR szerint:

    Veres ! Ne rejtvényeben irjon, de ha már abban írt,akkor magyarázza is el, hogy hogyan működik a “nagypolitika”, mi nekünk “tudatlanoknak”, hogy mi is megértsük. Légaláb néhány példával ilusztrálja, aprólékos magyarázattal. Előre is köszönjük !

    • Fergeteg szerint:

     A Hezbollah (van, aki Hizbollahnak, Hizballahnak vagy Hizbullahnak írja, nálunk inkább a Hezbollah terjedt el, a név a Hizb-Allah összetételből van) Szíria és Irán szoros szövetségese. Többek közt Izrael, az USA és az EU is terrorszervezetnek tartja (a fegyveres szárnyát legalábbis). Oroszország nem. Mármost hogyan lehet feloldani az ebből fakadó érdekkülönbségeket? Oroszország azt választotta, hogy mivel ő Szíria legitim kormányával kötött megállapodást a terroristacsoportok elleni harc támogatására (illetve felvállalta Szíria és Oroszország közös érdekeinek képviseletét a nemzetközi nagypolitikában és a harctéren), a Hezbollah és Szíria, valamint a Hezbollah és Irán Izraelt érintő ügyei elméletben nem tartoznak rá Szíria területén. Izrael, mint a térség katonailag vitathatatlanul legerősebb állama, mindent megtesz azért, hogy technológiai fölényét, erős szövetségeseit, hatalmát és befolyását megtartsa. Természetesen szeretné érvényesíteni saját geopolitikai érdekeit, amelyekbe beletartozik az is, hogy az Aszad-kormányt legszívesebben eltávolítaná, a térség térképét pedig átrajzolná, és ennek érdekében valódi terroristákat is hajlandó volt felhasználni. Izrael érdekei sok más, erős vagy kevésbé erős, térségi vagy távolabbi hatalom érdekeivel találkoztak (legalább részben), habár nem volt, és ma sincs teljes összhang. Oroszország viszont amellett, hogy Szíriát segíti, nem akarja teljesen lerombolni kapcsolatait az Aszad-kormány eltávolításáért és Szíria (valamint Irak) gyökeres átalakításáért konspiráló “Szentségtelen Szövetséggel”. Legyünk őszinték: bármennyire tökös is a Hezbollah, és bármennyire érthetők (és hasznosak) most a céljaik Szíriában, Oroszországnak nem érnek annyit, hogy mindent feladjon értük. Tehát eltűri, hogy az Irán–Szíria–Hezbollah-tengelytől rettegő Izrael időnként átcsapjon Szíriába, és megsemmisítsen (vagy megpróbáljon megsemmisíteni) olyan fegyverszállítmányokat vagy egyéb küldeményeket, amelyeket Irán és/vagy Szíria a Hezbollahnak szán. Ugyanis kellemetlen emlékként maradt meg bennük a 2006-os “kirándulásuk”, ahol kiderült, hogy a Hezbollah nagyon erős, és ha megszúrják, visszacsap. Keményen. Szóval nem kell félteni őket.
     Ha Izraelen múlna, Szíriából a régi értelemben már nem lenne semmi. Hogy Szíria még áll, az a szírek kemény ellenállása és kitartó térségi szövetségesei mellett jelentős részben Oroszországnak köszönhető. Egészen pontosan döntő szerepük volt, és van. Ezt érdemes szem előtt tartani, amikor az érdekesebbnél érdekesebb, defetista teóriákat és velős megállapításokat olvassuk itt, avagy bárhol máshol a szíriai háborúról.

    • akárki szerint:

     én is megköszönném.

 2. Kálmán Lőrinc szerint:

  Izraellel szemben az oroszok is csak szájkaratézni mernek????

  • Havasi Gáspár szerint:

   Nem, szoros katonai együttműködés van közöttük.

   • vitorla123 szerint:

    Izrael nem hívatalos atom hatalom!Rászben Ukrajnától lopott atomtöltetekkel.Erős ország csak atomfegyver bírtokában képzelhető el.A kommunista Korea is atomhatalom!Van hidrogén bombája is..De Izraelnek hivatalosan nincs interkontinentális rakétája.A nélkül az atomfegyver nem sokat ér.Meg műholdja sincs.Pedig Izraelt minden nyugati ország támogatja.A németek is. Megpróbálják meghálálni,meg a magyar kormány is,hogy nem írottak ki több millió embert ivóvíz mérgezéssel.Magyarországon a zsidó bosszú más formáját választották. Úgy hogy történelmileg a zsidóktól tényleg félni kell.A szemet szemért,fogat fogért elvet követik.Elég Sztálin meggyilkolásának körülményeit vizsgálgatni.

 3. lala szerint:

  Hogy bibiék ne égjenek betesznek egy gagyi címet a cionoknak, hogy ott van bombázzatok egy kicsit, különben az f 35 ös képességeit , vagy azok hiányát , csak így tudják bemérni az oroszok által vezérelt légelhárítosok. A legnagyobb hír ebben az, hogy a török- orosz hadigépezet együtt müködik, az izrühell ,nátó ,jusa ,qatar, szaudi támogatta terror csapatok ellen.

 4. Endre szerint:

  a ruszkik reg leszedegetek volna usrel gepeit de azert nem teszik egyelore mert el akarjak kerulni a harmadik vilaghaborut amely letfontosagu kerdes let usrael szamara.ha nem tudnak hamarosan hadi helyzetet kiprovokalni akor nagy bajban lesznek mert trump beiktathatova valik.ha hadi helyzet alna elo akor obama folytatna az elnokseget mindadig mig idot nyernek hogy a haterhatalom babjat tudjak a polcra teni.trumpot elteni lab alol nem tudjak es nem is merik mert a haterhatalom felfedne magat es a vilag rajuk ugrana igy hat idot akarnak a gerjesztet hadialapotokal elerni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.