Őrület

Láthatatlan focistákra adnak pénzt

dolő

Orbán Viktor jó barátja, a milliárdos Mészáros Lőrinc nemcsak a hazai, de a horvát labdarúgásban is érdekelt. 2016 februárjában hivatalosan megvásárolta a helyi élvonalbeli együttes, az NK Osijek többségi tulajdonrészét.

A felcsúti labdarúgó-akadémiát is elnöklő vállalkozó azt ígérte, hogy a következő öt idényben összesen tizenhárommillió eurót fektet a klubba, indításként pedig átvállalta annak hárommillió eurós adósságát is. Persze Mészáros figyel rá, hogy a döntéshozói pozíciókba pajtások kerüljenek: így lett társtulajdonosa és egyben a csapat elnöke az az Ivan Mesterovic, aki a helyi sajtó szerint jó viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel. Nem tétlenkednek, tíz hónap alatt több mint egymilliárd forintot tettek be az egyesület kasszájába, és gőzerővel dolgoznak azon, hogy Eszéken épüljön fel a horvátok új nemzeti stadionja.
Mestrovic a Jutarnji.hr horvát portálnak a tervekkel kapcsolatban elmondta, a létesítmény 25-30 ezres is lehet, és leginkább a Ferencváros stadionjához, a Groupama Arénához lenne hasonlatos. Hozzátette, amennyiben létrejön az egyezség, a költségek felét, sőt, kétharmadát is állná a klub. Olyan közbeszerzési nagyágyúk segíthetnek be pénzügyileg, mint a felcsúti milliárdos cége, a Mészáros és Mészáros Kft., a Duna Aszfalt Kft., a West Hungária Bau Kft. vagy épp a TRSZ Kft.
Stadion mellé természetesen labdarúgó-akadémia is dukál. Idén valószínűleg elkezdik a helyi létesítmény, illetve edzőközpont korszerűsítését, amire közel nyolcmillió eurót költenek majd. A pénz egy része már megvan, hiszen a magyar kormány minden évben támogatja a sport- és a kulturális szervezeteket azokon a területeken, ahol magyarok élnek. Ennek keretén belül 3,3 millió eurót, azaz nagyjából egymilliárd forintot ad a helyi futballiskolának. Megkerestük a horvát klubot, hogy hány magyar állampolgársággal rendelkező fiatal labdarúgó tanulja a sportág alapjait az eszéki focisuliban. A klubnak fogalma sincs arról, hány magyar ajkú növendéke van. Így viszont nem világos, hogy a magyar kormány mi alapján oszt ki majd egymilliárd forintot az NK Osijeknek. Annyit azonban jeleztek, hogy a 2011-es népszámlálási adatok szerint a magyarok aránya az Eszék-Baranya régióban 2,7 százalékot tett ki. Hát, köszönjük.
Megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, egyelőre hiába. A KSH által küldött forrásból annyit sikerült kihámoznunk, hogy Horvátországban 1146 magyar fiatal él (0–14 évesek), aki esetleg tagja lehet annak a focisulinak, ahol a csapat honlapja szerint több mint száz fiatal edz naponta. És hogy akkor az adatok ismeretében mégis hány magyar lehet az NK Osijek akadémiáján? Ezt mindenki döntse el maga…
(mno)
Bal-Rad komm: Lehetne egy egész létániát írni a dolog kapcsán a Döbrögi-féle futballőrület okozta károkról IS-egyebek mellett!-de csak ennyit: ez az őrült az utóbbi 27 esztendő legnagyobb kártevő szemfényvesztője! No nem a stróman Lőrinc koma!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.