Szíria

Oroszország és Törökország megállapodtak abban, hogy a Szíria ügyében zajló tárgyalásokon mégiscsak helyet szorítanak a tárgyalóasztalnál a világ elsőszámú latorállamának-az USA-nak. Erről tegnap Mevlüt Çavuşoğlu török külügyér tájékoztatta az újságírókat Cipruson.

Oroszország és Irán pedig arról állapodott meg tegnap, hogy a Szíriával kapcsolatos asztanai konferenciára ÖSSZEHANGOLJÁK A KÉT ORSZÁG elgondolásait. A döntést Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes, és iráni kollégája Hossein Jaberi Ansari hozták meg.
A két diplomata hangsúlyozta, hogy milyen fontos fenntartani szoros párbeszédet Moszkva és Teherán között a szíriai problémák és más aktuális regionális kérdések kapcsán.
A Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága hivatalos közleményben jelentette be: nagyon mérgesek a Damaszkusz katonai reptere elleni izraeli rakétatámadás miatt, és bosszút forralnak.
A kormányerők pénteken elfoglalták a Barada-völgyben fekvő Ajn al-Fidzsa települést, amelynek közelében található egy azonos nevű forrás, Damaszkusz legnagyobb ivóvízbázisa. Az an-Nuszra banda martalócai beszorultak a közeli, és a vízellátás szempontjából jelentéktelen Ajn al-Hodr faluba. (Vélhetőleg hamarosan mindegyikük a Paradicsomban fogja lógatni a lábát!)

wb13

Az ottani harcok elültével máris szerelőcsapatok lepték el a műszaki létesítményeket, és megkezdődött a helyreállítás.
Ismét zátonyra futott a tegnapi török offenzíva Al-Bab “lerohanására”. Olyannyira, hogy a korábban már megkaparintott Suflania faluból kimarták őket a kalifátusisták. Ha pedig az orosz légierő tegnap is meg nem szánja őket több alkalommal, igen csúnya vége lehetett volna az “offenzívának”! De hát ismét besegítettek, és így minimális lett a török veszteség.

alb13

Deir ez-Zor környékén a szír légierő az idei leghevesebb csapásokat mérte a rémkalifátus irányítás nélkül maradt pribékbandáira. (Ismert, hogy az amerikaiak kimenekítették a bűnbanda legszűkebb vezérkarát!)
Így aztán alighanem érthető, hogy a fej nélkül maradt horda ma hajnalban kétségbeesett kontraoffenzívát indított. Hullanak is mint a legyek.
A szír kormányhadsereg legújabb, 5. Légiója megérkezett a Palmürától nyugatra lévő T4-légibázisra. Ez megintcsak nem jó hír a rémkalifátusisták számára. A jelek szerint küszöbön áll a térség latormentesítési akciójának kezdete.

5.l

Fölvezetésként az orosz légierő gépei már ma hajnalban komolyan nekifogtak az előfőzés műveletéhez.
Ha pedig “összeér” a Palmüra és a Deir ez-Zor műsor, akkor akár be is zárhat a szíriai ISIS bót!
Mindent összefoglalva: bizonyos török tervektől eltekintve nagyjából rendben halad Szíria rendbetétele.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Balázs szerint:

  Nini! Az egy Mig-25-ös.

  • Tovaris szerint:

   Rosszban a jót. Az oroszok élőben próbálták ki a legújabb haditechnikájukat is…

 2. Tovaris szerint:

  Az orosz védelmi minisztérium kemény bírálattal illette az ENSZ-et, mert az a humanitárius segélyek kapcsán teljesen magára hagyta Aleppo megmaradt lakosságát. “gondolják, etessék a ruszkik a lakosságot, szedjék fel az aknákat, ha már nem tették lehetővé, hogy az amerikai csapatok szabadítsák fel Aleppo-t.

  …”Минобороны РФ раскритиковало ООН за нежелание оказывать помощь Алеппо
  Москва. 14 января. INTERFAX.RU — Российские военные критикуют международные организации, в том числе структуры ООН, за неготовность оказать гуманитарную помощь населению Алеппо после освобождения города от боевиков.”…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.