Az Orosz Himnusz szólt tegnap Esztergom temetőjében

A honi fősodratúak nagy hallgatása közepette “esemény” volt tegnap Esztergomban.

A város temetőjében tegnap Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev, az Orosz Föderáció budapesti nagykövete jelenlétében felavatták az orosz Vlagyimir Szurovcev szobrászművész alkotta “Béke Angyala” elnevezésű emlékművet, Esztergom város elöljáróságának hathatós közreműködésével.

A temetőben nyugvó Első Világháborús mintegy 400 cári orosz hadifogoly, és a Második Világháború során elesett szovjet katona sírja fölé emelt “Béke Angyala” nekik állít emléket-a megbékélés jegyében.
Az avató ünnepségen Oroszország nagykövete felolvasta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter levelét. Ebben az orosz diplomácia vezetője elismeréssel szólt hazánk pozitív hozzállásához az orosz-magyar történelmi kollektív emlékezet tárgyilagos kezelése kapcsán.
Levelében Szergej Lavrov méltatta azt a tiszteletet, amellyel népünk viseltetik a két világháború orosz és szovjet halottai kapcsán, külön is kiemelve a II. Világháború során Magyarországon a német fasiszták elleni harcok során elesett szovjet katonák emlékének tiszteletét.
Üzenetében Oroszország külügyminisztere külön felhívta a figyelmet arra a körülményre, hogy történik mindez egy olyan időszakban, amikor Közép-Kelet-Európa jónéhány országában éppen ellentétes törekvések tapasztalhatók, aholis a szovjet háborús és hősi emlékművek gátlástalan pusztítása és meggyalázása napi szokás.
“Sajnálattal kell megállapítanom, hogy néhány országban-beleértve olyanokat is amelyek magukat fejlett demokráciának mondják-a nácizmus rehabilitációja, és Hitler ténykedéséne dicsőítése zajlik.”-áll Szergej Lavrov üzenetében.
A hírhez mi magunk csak annyit fűznénk hozzá: az emlékmű valóban az őszinteség hivatalos megnyilvánulása, és nem csupán a pávatánc egy taktusa az orosz államfő látogatása előtt alig két héttel.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Az Orosz Himnusz szólt tegnap Esztergom temetőjében bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Tovaris szerint:

  Szerintem Orbánék titokban működnek. Az oroszok nyomatékos követelésére – amely a további együttműködés egyik alapját képezi – rendbe kell hozni az összes magyarországi szovjet katonai hősi temetőt – sajnos sokat már fizikailag sem lehet, mert elbontották. Ez a feltétele az oroszországi magyar katonasírok ápolásának is. Vannak törekvések azonban kormányrészről is, hogy elbagatelizálják a problémát, de egyelőre nem mertek szembeszállni az orosz kéréssel.
  A Magyarországgal kapcsolatos orosz politika egyértelmű: szeretnék, ha Magyarország kilépne a NATO-ból, nem venne részt imperialista háborúkban és nem járulna hozzá NATO-csapatok magyarországi állomásoztatásához.

  • TERMIN8ATOR szerint:

   Szerintem eztet az akciót Orbán egy gesztusnak szánta, Putyin február 9-én esedékes látogatására intézte. Szerintem azért ha lenne a Magyar kormánybanolyan akarat, hogy azokat a magyarorsági szovjet sírokat is rendbe lehetne hozni, amelyeket ön fizikailag lehetetlenek tart , szerintem csak mindenhez erős akarat kellene. Valahol,csak van valami nyoma azoknak a temetőknek valahol, valami archívumban nyoma. Szerintem nincs lehetetlen,t. Tovaris. Legalábis nekem ez a véleményem.

  • akárki szerint:

   ez nagyon helyes.

 2. Hun szerint:

  Az én meglátásom az hogy az orbán rezsim még fog nagy csalodásokat okozni az Orosz vezetésnek, persze nem nyiltan hanem sutyiban.

 3. Istvan szerint:

  Hogy fog-e csalódásokat okozni!?
  Nem kellene,de végtelen ostobasága,és pimasz gőgje megvan hozzá!
  Sajnos!

 4. fazek szerint:

  Mennyire jó lenne, ha egy ilyen ünnepségről az orosz követség értesítene néhány ilyen médiafelületet…

 5. lala szerint:

  Az orosz nép szereti a magyar embereket, még Petőfi, Petrovics sírját is örizgették. A világháborúkba, belehajtott szegény emberek, katonák, és főleg a háborős országok több száz milliós lakossága rengeteget szenvedett, a tetves, gyalázatos, embertelen politikkusok, ország vezetők döntései miatt. Az ismeretlen katonák sírjait, emlékmüveit ember nem gyalázza, hiszen szerencsétlenek, nem a jó dolguk megunása miatt kellett, hogy elinduljanak pl. Tapolcáról a Dón kanyarig öldökölni, ha nem mentek volna agyonlövetik ott helyszinen szerencsétleneket………….gesztus, vagy nem az, derék dolog, hogy Esztergomban ott áll ez a szép emlékmü, hogy a hírekben nem találkoztunk ennek felavatásával kapcsolt müsorokat, pedig a sunnyogás, jele.

 6. lala szerint:

  müsorokkal…

 7. Smith szerint:

  Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy Oroszországot ellenségként kezelje. Kicsi ország vagyunk, amelynek gyenge a hadereje, és körbeveszik a szláv országok. Itt van Románia is, aki szintén erősebb nálunk. Lengyelország és Románia területi egységét és védelmét az USA szavatolja, és ezért keménykedhetnek az oroszokkal. Nekünk csak Németország van, ami sajnos csak regionális hatalom és jenki-csahos a vezetése. Orbán elég látványosan dörgölőzni kezdett az új amerikai vezetéshez, ami semmi jót jelent, mert szerintem teljesen elfogja kötelezni az országot az USA világhatalmi céljai mellett, azaz folytatódni fog a gyűrű kiépítése Oroszország körül (szépen sorban: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária, Törökország?, Grúzia?, Azerbajdzsán?). Ezért kellett lelőni Győrkös weboldalait is, mert ők tudják, hogy mit jelent az Amerikához dörgölőzés.

 8. Azorka1861 szerint:

  Gyermekkorus ènekli az orosz himnuszt a szentpètervàri
  Mariinszkij Szinhàzban (Мариинский Театр)
  https://www.youtube.com/watch?v=AUCEk9Os-tQ
  Kèpek a szinhàzrol:
  https://www.google.ch/search?q=mariinsky+theatre+petersburg&espv=2&biw=1024&bih=490&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQqtXyt9PRAhWlDsAKHeXUAvsQ7AkIVw

 9. Azorka1861 szerint:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.