Donbassz

Leghamarabb 2017 őszén fog megkezdődni a donbasszi területek visszaszerzése–jelentette ki Georgij Tuka, az “ideiglenesen megszállt területek” (ezek a Luganszki-és a Donyecki Népköztársaság területei) és a belső menekültek kérdéseivel foglakozó miniszterhelyettes a kijevi udvari Espreso TV egyik adásában.

Tuka megjegyezte, hogy a Krím félsziget és a donbasszi területek “orosz megszállás alóli felszabadításának” kérdését egymástól el kell vonatkoztatni, mivel az “erőszakkal elcsatolt félsziget” visszaszerzésére sokkal több időre lesz szükség.
“Donbasszal kapcsolatban az az érzésem, hogy 2017 őszén lesz reális lehetőségünk arra, hogy megkezdjük ezeknek a területeknek a visszaszerzését”.
Szavai alapján ez nem amiatt fog megtörténni, mert a valcmani helytartóság esetleg beleegyezik a donbasszi választásokba, hanem amiatt, hogy Oroszország felhagy ezeknek a területeknek a gazdasági támogatásával a rá nehezedő állandó szankciós nyomás miatt.
“Különböző szakértők egyöntetű véleménye szerint, amint a gazdasági támogatás megszűnik, akkor a kijevi hatalomnak maximum három hónapra lesz szüksége ahhoz, hogy rendet teremtsen ezeken a területeken” – elmélkedett Tuka. Amiben végülis igaza lehetne, csakhogy a derék elemző egy “apróságról” elfeledkezik eszmefuttatása során. Ez pedig az alig több mint két esztendeje meghirdetett orosz külpolitikai doktrína.
Vlagyimir Horbulin, a kijevi Stratégiai Kutatások Nemzeti Intézetének direktora.
Ő Nyalókakirály tanácsadója. A zn.ua udvari hírportálon publikált írásában szintúgy derűlátóan vélekedett. Trump ide-Obamaki oda!-nem kell tartania Kijevnek az Egyesült Államok Oroszországgal kapcsolatos politikájának megváltozásától. Azzal indokolta ezt, hogy több, de legalább három olyan kulcspozíciót betöltő ember lesz a világ elsőszámú latorállamának-az USA-új vezérkarában – az alelnök, a hadügyér és a CIA-főnök – akik szkeptikusok Oroszországgal szemben.
Aljona Hetymancsuk, az ukrán Világpolitikai Intézet igazgatója pedig arról értekezett tegnap, hogy Trump várhatóan kevésbé aktívan fog érdeklődni a maradék-ukrajnai reformok és a korrupcióellenes küzdelem iránt, mint Obamaki.
Másrészt kételkedik abban, hogy a Vlagyimir Putyin elnök vezette Oroszországgal megváltozna az Egyesült Államok viszonya. Utóbbi kedvező előjeleként említette a direktor, hogy Trump Valcmannal folytatott november közepi telefonbeszélgetése során minden formalitást félretéve arra kérte a kijevi gazdatisztet, hogy “beszéljen neki az agresszióról”. Ezzel egyértelműen jelezte, hogy Oroszország lépéseit agressziónak tekinti Maradék-Ukrajnával szemben. Bár Nyalókakirály érdemi előadást orosz agresszió híján a témában tartani nem tudott, az amerikai külpolitikai irányelveket azért messzemenően magáévá tévő Tpump bohócnak sok mesére nem volt szüksége.
Kétsége senkinek ne legyen. A világ elsőszámú latorállama teljes mellszélességgel ki fog állni Kijev törekvései mellett! Erről biztosította is őket a nemrégiben birtoklátogatáson ott járt McCain és Joe Biden! Kijevben pedig vették a lapot, és az őszi visszasazerzésig is győzködik Donbassz lakosságát. Nem éppen makarenkoi módszerrel, de nagy igyekezettel. Ágyúkkal, gradokkal, aknavetőkkel. A lényeg: Donbassz térdre kényszerítése! Bármi áron.

lba

Ennek szellemében aztán cselekedtek is Nyalókakirály Donbassz megkaparintására ácsingózó latorhadának martalócai tegnap is, meg mára virradóan is.
A legfőbb célpontjai a latortüzérségnek továbbra is Donbassz infrasruktúrája, és a civilek életének megkeserítése.
A fő műsorszám a Jaszinovataja-Gorlovka-Zajcevo térség volt. Zajcevoban hat ház, Gorlovkában kilenc ház és öt lakás, Jaszinovatajában kilenc lakás és a városi vízmű bánta a szorgalmat. A mára virradó éjszaka során a latortüzérségi ostromnak tizennégy súlyosan sebesült donbasszi civil a legfőbb “eredménye”! Ráadásul hétvége van, és “csendes üzemmód”!
Andrej Marocsko az LNR katonai szóvivője ma délelőtti luganszki tájékoztatóján komoly ukrán-oldali csörtetésről, és potenciálnövelésről számolt be. Az ordashad ontja a nehézfegyverzetet a “zónához”!
Donyeckben ma a két esztendővel ezelőtti, donyecki buszpályaudvar elleni latortüzérségi támadás áldozataira emlékeznek.

A tragédiára tegnapi megemlékező beszédében Alekszandr Zaharcsenko figyelmeztetett: “a Donbassz népe ellen elkövetett bűnök soha nem bocsáttatnak meg! A hóhérok minden csepp donbasszi vérért felelni fognak!”

don don1 don2 don3 don4

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Donbassz bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Smith szerint:

  “Aljona Hetymancsuk, az ukrán Világpolitikai Intézet igazgatója pedig arról értekezett tegnap, hogy Trump várhatóan kevésbé aktívan fog érdeklődni a maradék-ukrajnai reformok és a korrupcióellenes küzdelem iránt, mint Obamaki.”

  Hát? Trumpot beiktatták a hivatalába, de ennek ellenére a lengyel-orosz határnál a jenkik tankokkal lövöldöznek. Nem látnám, hogy visszahívta volna az amerikai katonákat a orosz határ mellől. Sőt: Észak-Szíriában az USA Törökországgal közösen katonai bázist hoznak létre.

  • Tovaris szerint:

   Törökország éppen ellenkezőleg, orosz nyomásra elkezdett óvatosan kihátrálni a NATO-ból. Még csak a kezdeti tipegéseknél tartanak – de szerintem előbb utóbb ki fog lépni a NATO-ból.

   • TERMIN8ATOR szerint:

    Az viszont nagyon hosszu folyamat lesz, kérdés, hogy egygyáltalán meg fogjuk-e érni . Szerintem ha a NATO észreveszi,hogy a törökök miben sántikálnak, ugyanúgy fognak cselekedni, mint anno cselekedtek akkor, amikor Noriega megpróbálta Panamát kivonni az amerikaiak hatásköréből. A Dardanellák, illetve a Boszporus, éppen olyan stratégiai fontosságu hely, mint a Panama csatorna, ha nem nagyob . Én viszont nem hiszem, nem vagyok róla egyáltalán meggyőződve, hogy egyik katonai tömb karjaiból a másikba dőljenek a törökök, ha netán ez sikerülne is nekik és semmi megtorlás nem következne be, amiben kételkedek, akkor talán a semlegességet választanák, nem köteleznék el magukat semelyik oldalnak, szerintem, tisztelt TOVARIS. Én nem vagyok ilyen túlzottan optimista . A mostani hadvezetések másak, mint voltak az I. világháboruban. Akkkor sem sikerült a Britteknek,Törökországot meghóditani, nagyon súlyos veszteségek árán is, Gallipolinál a törököket megverni. nem sikerült,az ánglusok sullos vereséget szenvdtek, a fenteb leírt városnál A második világégéskor megmmár senki sem, nem is próbálkozot a törököket támadni, pedig akkor már sokkal fejletteb, moderneb volt a hadi masinéria . Talán, de egészen biztosan hogy erre az időszakra nézve hiányosak az értesüléseim.

   • Smith szerint:

    A kulcsszó a kereskedelmen van. Jelenleg a világ kereskedelmének a 95%-a tengeren zajlik, amit pedig az angolszászok uralnak. Eurázsia egy nagy kontinens, tehát tulajdonképpen a termékek szállítása szárazföldön is megoldható. Tudják ezt az angolszászok is. Ezért az angolszászok a selyemút vonalán helyi konfliktusokat robbantanak ki és/vagy terrorszervezeteket támogatnak. Kína gőzerővel fejleszti a hadiflottáját (közben Irán is bejelentette, hogy hadihajók, sőt, repülőgép anyahajó építésébe kezd) és Oroszország is megtartotta Szevasztopolt és Tartúszt, hogy a tengeri selyemutat a felügyeletük alá vonhassák. Másrészt azt is meg kell akadályozniuk, hogy a német-orosz tengely létrejöjjön.

    • Smith szerint:

     Az Oroszország elleni szankciók és az alacsonyan tartott olajár csak azért kell, hogy lassítsák a haderejük fejlesztését és modernizálását.

 2. zls-179 szerint:

  Tuka, és elemző társai hol lesznek ők már 2017 őszén.Gondoljatok, Szakásvili barátotokra ki “államelnökből”egy körözött világcsavargó lett!Míg be nem teljesedik a sorsa!Akárcsak a tiétek…

 3. TERMIN8ATOR szerint:

  A renegát Ogyesszai gubernátor, Szaakasvillinek kifele ál a rudja Ogyesszából, vagy ha már el nem zavarták onnan az Ogyesszaiak .

 4. Tovaris szerint:

  Már 2016 őszére ígérték Donbassz és a Krím visszafoglalását – de ha itt visszafoglalásról lehet szó, azt legfeljebb Oroszország végezhetné el – a Szovjetunió megszűnése okán. Akkor beszélhetnénk “maradék” Ukrajnáról valójában.
  De Oroszországnak elsősorban egy baráti, szövetséges Ukrajna az érdeke – nem a jelenlegi helyzet fennmaradása.
  Szakaasvili (nyakkendő rágó) pedig nem más, min egy veszélyes politikai bohóc – aki csak addig “kell”, amíg valamire fel lehet használni, aztán mehet a “levesbe”…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.