Szíria

Magyar idő szerint holnap reggel nyolc órakor kezdődik Asztanában a Szíria-konferencia. A sértődött USA-nélkül. Amelyet bár meghívtak a megbeszélésre, nem lesz ott.

Oroszország, Irán és Törökország delegáltjai már a helyszínen tartózkodnak. Máról holnapra virradó éjjel várják a kazah fővárosba az ENSZ-képviselőjét Staffan de Misturát, és a szíriai nem kormánydelegációkat.
A szír kormány megbízottai ma délelőtt érkeznek meg Asztanába.
Hogy mit végezhetnek a tervezett 24.-i 14 órakor kezdődő záróülésig?-nagy kérdés.
Az viszont egyáltalán nem kérdés, hogy mi zajlik Szíria frontjain.
Egybehangzó jelentések szerint a rémkalifátus végítéletének végrehajtása zajlik. Aleppotól-Raqqáig. Van is martalócberkekben “allhuzás” rendesen. Persze nemigen segít!

A Deir ez-Zor környéki tegnapi orosz légicsapások hatása a legvénebb pribékek hitét is megrendítette a végső győzelmet illetően.
A Palmüra-katlan valódi pokollá változott. Már második napja a Kalasnyikovtól a rakétákig mindenféle tűzszerszám irtja az ISIS hordát.

Aleppotól keletre a kormánycsapatok szétforgácsolták a kalifátusisták védelmi vonalait az Al-Bab fennsíkon Souran településnél, és rárontottak Sarjah és Maran ISIS uralta településekre. Ezek az martalócok utolső déli erősségei Al-Bab előtt. Jók az esélyek, hogy ma estére elérik Aran városát, amely Al-Bab afféle déli elővárosa.

A kurd YPG is belehúzott Raqqa-környékén. Az Al-Bab-Deir ez-Zor-Palmüra-Raqqa “bűvös négyszögbe” belekényszerített rémkalifátus erői szétforgácsolódtak a mindenirányú nyomás elleni védekezésben, és már Raqqánál sem tudnak hatékonyan védekezni.
A kurdok elérték tegnap Suwaydiyat Kabirah városát, és a Tabaqqa-gát megszerzésére készülnek.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. medve szerint:

  A kurdok megérdemelnének egy hazát, annyi vér folyt már ott. Egy ősi nép a Médekkel egy helyen laktak,illetve az Ő helyükön éltek tovább.

  • Hun szerint:

   +1

  • Tovaris szerint:

   Négy ország csatlakozó határvidékein élnek a kurdok. Irán, Irak, Szíria és Törökország. A legtöbb kurd Törökország területén él. Jelentős kurd kisebbség él a volt szovjet tagköztársaságok területein, így Örményország, Azerbajdzsán és Grúza egyes részein.
   Nagy valószínűséggel, egyik érdekelt állam sem adná oda a területeit, egy önálló kurd államnak, mert ott a népesség nem tiszta kurd, hanem kevert lakosságú. Tehát a legvalószínűbb megoldás lenne a kurd autonómia deklarálása minden érdekelt államban – elsősorban Törökországban.

   • akárki szerint:

    autonómia sehol és sohasem működött hosszabb távon.

    • Fergeteg szerint:

     De, akad. Ilyenek a Szövetségi Irányítású Törzsi Területek Pakisztánban. Úgy-ahogy elműködik a régió, félig-meddig autonóm, bár rengeteg gond van vele. Ha Pakisztán nem lenne atomhatalom, ha nem állna készültségben, és a pakisztáni hírszerzés (másokkal együtt) nem használná ki az itt virágzó szélsőségeket a saját céljaira, már rég függetlenedtek volna.

    • Tovaris szerint:

     Nem akarásnak nyögés a vége. Érdekes, akkor Oroszországban a mordvin, csuvas, baskír és más autonómiák miért működnek? Mert akarják, hogy működjön.
     Ha nemzetthyeskedünk, akkor nem fog menni, valóban

   • Fergeteg szerint:

    Pontosítok: nem azért nem kapnak területet, mert a tömbjeik szétszórtak és a lakosság vegyes, hanem azért, mert ez egyik általuk lakott ország vezetésének sem érdeke. Sem gazdasági, sem politikai szempontból. Szíriáé már kinyilvánította, hogy szó sem lehet kurd kiválásról. Törökország és Irán érdekei pedig találkoznak: egyik sem akar iraki kurd területekkel összeérő Rodzsavát a szomszédban. E ponton még Iraki Kurdisztán sem osztja a Rodzsava egyoldalú kikiáltásáról szőtt álmokat, és igaza van, tekintve tűrhető politikai és gazdasági kapcsolatait Törökországgal, földrajzi elhelyezkedését, Irak kényes helyzetét, és Irán, valamint Törökország fenyegető közelségét, erejét. Ez akkor változott volna, ha sikerült volna egyszerre “szétrobbantani” Szíriát, feldarabolni Irakot, puccsal megdönteni a török kormányt, a Nyugatnak megnyerni Azerbajdzsánt, és mindezekkel végzetes helyzetbe hozni Iránt (a végső cél itt persze Oroszország). Ez lett volna az ára a Nagy-Kurdisztánról szóló ábrándoknak, ami még így sem feltétlenül valósulhatott volna meg.

  • Gonda István szerint:

   Sajnos ez nem így működik, hogy ki mit érdemelne meg, hanem azé a terület, aki el tudja venni a másiktól. A kurdok most ebben nagyon sikeresek. Az ellenőrzésük alatt áll területek kb. 2x akkorák, mint Asszad területei. Tehát ha képesek megtartani, akkor már meg is van a saját országuk.

  • Pozsony 907 szerint:

   +1 vagy talán ők maguk azok.

   • Fergeteg szerint:

    Lassan föllebben a fátyol erről is. A kurdokon nyomot hagytak az átvonuló népek (nyelvük is átvett iráni nyelv), de genetikailag kapcsolódnak az iráni azeriekhez:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18001303
    Jobbára az ősi helyi nyugat-ázsiai, valamint a később oda érkező lakosságból alakultak ki, bár nem csak ott, ahol most élnek. Elég régóta vannak jelen ahhoz, hogy őseik több eltérő identitású, de genetikailag rokon nép közös őseit képezzék.
    Részletesebben a kurdokról itt:
    –http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=19564

  • Fergeteg szerint:

   A keresztény asszírok is (akiket egy évszázada még törökök és kurdok ritkítottak), mégsem kapnak. És meg sokan.

 2. Azorka1861 szerint:

  Orosz katonai rendörsèg Aleppoban (igen èrdekes video angol ès orosz
  felirattal)
  http://thesaker.is/russian-military-police-in-aleppo-syria-very-interesting-video-with-english-subs/

 3. Azorka1861 szerint:

  Orosz Tu-22M3 bombàzok ISIS àllàsokat tàmadnak Deir ez-Zor
  tèrsègèben – video
  https://www.rt.com/news/374565-russian-bombers-syria-isis/

 4. Tovaris szerint:

  Az orosz hadsereg tulajdonképpen Szíriában próbálta ki harci körülmények között a legnagyobb sorozatban gyártott harckocsiját, a T-90-et, amely a harmadik módosítást a harcok tapasztalatai alapján “szenvedte” el. A jelenlegi TOW amerikai harckocsi elhárító rakéták jórészt hatástalanok ellene (persze ahhoz más is kell) – emiatt “tank-szörny”-ként riogatják magukat az amerikaiak.

  http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201701221529-g28m.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.