A pesti olimpia, mint betervezett zsákmány

gyász

 

 

 

Budapesti olimpia minimum 3000 milliárd forintért? Vajon lesz-e róla népszavazás?

Ha a 2017-es vizes vb összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest a négyszeresére emelkedett, akkor vajon a 776 milliárdra taksált budapesti olimpia mennyibe kerülhet a végén úgy, hogyha még az Állami Számvevőszék(!) is megjegyezte, hogy „a nagyberuházásokat, és különösen az olimpiák megrendezését célzó fejlesztéseket – jellegüknél fogva – számos korrupciós kockázat fenyegeti”.

Orbán ellenzékben még arról beszélt, hogy az emberektől elvehetetlen jog, hogy bizonyos kérdésekben közvetlenül mondják meg, mit akarnak és mit nem akarnak. Korábban már több népszavazási kísérlet is meghiúsult, most a Momentum Mozgalom szeretné elérni, hogy mégiscsak legyen egy referendum, amelyben a budapestiek eldönthetnék, akarnak-e 2024-ben olimpiát, vagy sem.

olimpia222.jpg

Mennyi az annyi?
Ahhoz képest, hogy a 2024-es olimpia helyszínéről csak jövő szeptemberben döntenek, a magyar szervezők, elég gyanús körülmények közepette, már elköltöttek legalább 7 milliárd forintot. Nemcsak a tervezésre, magára, a budapesti olimpia népszerűsítésre is elment már 1,3 milliárd forint. Ez az összeg bizonyosan növekedni fog, mivel, mint kiderült, a budapesti olimpia 2017-es kommunikációs feladatainak ellátására összesen mintegy 4 milliárd forintot szánnak elkölteni, illetve csak maga a nevezés a megrendezésért 19 milliárd forintba kerül.
Fentebb csak olyan összegek olvashatók, amelyeket már kidobtunk az ablakon bizonyosan elköltöttünk. Az olimpia ellenzőit a kormánypropaganda azzal nyugtatgatja, hogy az esemény összköltsége „mindösszesen” csak 774 milliárd forint lenne, ami azonban így ebben a formában biztos, hogy nem igaz. Ez az összeg bizonyosan messze lehet a valós költségektől, hiszen ebben még nincsen benne egy sor egyéb, például infrastruktúrafejlesztéssel kapcsolatos kiadás.
Ám, amit még fontosabb kiemelni, hogy Magyarországon főképp a korrupciónak köszönthetően semmi sem annyiba kerül végül, mint amennyivel eredetileg számoltak. Tökéletes példa erre a 2017-es vizes vb. Eredetileg arról beszélt a kormány, hogy a Dagály úszópalota 8 milliárd forintba fog kerülni, a teljes vizes vb pedig 25 milliárdba. A Dagály építését aztán 38,63 milliárd forintért vállalták el, az összköltség pedig már 90-100 milliárd forint körül jár. Mindez azt jelenti, hogy a vébé összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest négyszeresére, a központi uszodára költött összeg több mint ötszörösére nőtt. Ha az arányok hasonlók lesznek, mint a vizes vb esetében, akkor az olimpia elérheti akár a 3000 milliárd forintos összköltséget.
A „legdurvább” dolog az, hogy nem csak az olimpia legnagyobb ellenzői hívják fel a figyelmet a hatalmas költségekre, illetve a nagyon is valószínűsíthető korrupcióra. Maga az Állami Számvevőszék által készített tanulmányban is az a megállapítás szerepel, hogy „a nagyberuházásokat, és különösen az olimpiák megrendezését célzó fejlesztéseket – jellegüknél fogva – számos korrupciós kockázat fenyegeti”. Készítettek továbbá egy táblázatot is arról, hogy a 2010 és 2012 közötti olimpiákon mennyivel lettek nagyobbak az eredetileg becsült rendezési költségek:

aszabra3.png

Mindezt megéri?
Hogy megéri-e ez az egész, ha csak az anyagiakat nézzük? A válasz egyértelműen az, hogy nem. Egy brit tanulmány szerint például Rió az olimpiának köszönthetően legkevesebb 4,6 milliárd dollárt (1280 milliárd forintot) bukott. Montreal (1976) az olimpia után 30 évvel, 2006-ban tudta csak kifizetni a játékok miatt felvett gigantikus hitelének utolsó részletét. Pekingben 3,6 milliárd dolláros bevétel állt a jóval 40 milliárd dolláros költségekkel szemben, de 2012-ben Londonban is csak 5,2 milliárd dollár jött be 18 milliárdos kiadás mellett – írja a hvg.hu. Ezen számok mellett emlékezzünk meg azokról a kormánypárti tervekről, amelyek szerint a budapesti olimpia bevételeiből tennék helyre a magyar egészségügyet.
Nem kishitűségről, egyedül csak gazdasági realitásokról van szó akkor, amikor az olimpiai rendezés ellen érvelünk: egy sor tanulmány, összehasonlítás látott már napvilágot, hogy miért nem éri meg Magyarországnak olimpiát rendeznie. A legegyszerűbb példát nézve: nem lehet véletlen, hogy a 2004-ben olimpiát rendező Görögország most az államcsődhöz igen közeli, hatalmas pénzügyi-gazdasági válságban szenved. A Vakmajom Facebook-oldal publikált egy érdekes adatsort: mekkora arányt képviselt az olimpia költségei a rendező ország GDP-jéhez képest. Jól látni, hogy a Budapest 2024 tervezett(!!) költségvetése, egy forint túlköltés nélkül is kiugróan magas, kilenc százalék, ami a görög szinttel egyezik meg.

15894599_1612726715702927_946616506195253606_n.jpg

Csak a fideszes oligarchiáknak lenne jó az egész
A múltkori, egy esetleges budapesti olimpiával foglalkozó bejegyzésünkben már jeleztük, hogy az olimpia megrendezésével leginkább csak a fideszes oligarchiák járnának jól. Egy budapesti olimpia rengeteg elnyerhető pályázatot, azaz megszámlálhatatlanul sok pénzt is jelenthet majd Orbán oligarcháinak.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében, limai kongresszusán választja majd ki a 2024-es rendezőt. (Már csak Párizs, Los Angeles és Budapest van versenyben. Róma visszavonta a pályázatát, többek között anyagi okokra hivatkozva.) Ahogy korábban is írtuk: pusztán presztízsből ugyanis nincs értelme kockáztatni a költségvetési stabilitást (és vele az EU-s forrásokat), sokkal jobb helye is lehet azoknak az ezermilliárdoknak. Csak akkor éri meg a projekt, ha biztosan megtérül, ennek azonban kicsi az esélye. Félő, hogy a létesítmények Athénhoz hasonlóan Budapesten is idővel lerobbannának és üresen állnának, ez pedig korántsem nevezhető költséghatékonynak.
(atlatszo)
Bal-Rad komm: Döbrögi a népszavazás intézmények fontosságáról NÉHÁNY ÉVE még imigyen nyilatkozott:
Bár az is igaz, hogy ALKOTMÁNYOS JOGRA HIVATKOZOTT!-akkor még ellenmaffiózóként. És mint tudjuk, ma már-neki “köszönmetően”-nincs Alkotmány! Csak egy tákolmány alapján IRÁNYÍTJA AZ ÉLETÜNKET!
Lehet, hogy Tarlós döbrögista főpolgármesternek kiváló az elemzőkészsége (arra is is hogy rájött már, hogy a népszavazás rontja a budapesti olimpia esélyeit), de az internetnek meg remek a memóriája.
Ehhez képest Tarlós Pipu gyorsan rájött, hogy “tévedett”! Ma már arról beszélt az M1 udvari szennykanálison, hogy aki Budapestet szereti, az támogatja az olimpiát, és nem ír alá “ilyen” íveket
Tarlós kijelentette: Budapest (de főként a Jó Lőrinc koma-Garancsi-Pista vejkó bűvös háromszög, NO MEG MÉG VALAKI…!-de ezekről nem tett említést Pipu) mindenképpen jól jár az olimpiával! A játékokat megérdemlik a magyar sportolók, a rendezvényt pedig jelentős összegekkel támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A’ zemberekmeg…!-hát azok kussoljanak és fizessenek! (Ezt sem mondta ki Pipu!)
De azt elmondta, hogy az eseményre olyan beruházások valósulhatnak meg biztos finanszírozás mellett, amelyek különben később vagy sosem jöhettek volna létre, így “Budapest szempontjából értelmetlen támadni az olimpia rendezését”
Becslések szerint egyébként ez a cirkusz minden döbrögisztáni családnak minimum egymillió forintjába fog kerülni. Ha megvalósul. (Gyanítjuk, hogy ha nem lesz belőle semmi, akkor is lesznek valamiféle OLYAN beruházások.)
És hát az sem mellékes-jegyezzük meg újfent-hogy NÉHÁNY CSALÁDNAK is belekerül rongyos egymilliójába a móka, de kaszálnak is rajta. Pár milliárdot! Egyszóvak költséghatékony lesz az ötlet! Nekik! És hát ez a lényeg!
Bár az Új Nemmzetthy Elyth aggodalommal lesi a népszavazás kiírását követelő aláírások rohamos gyarapodását,  amiatt nem kell aggódniuk, hogy lesz referendum!
Ki lesz az találva, hogy MIÉRT NEM LESZ!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A pesti olimpia, mint betervezett zsákmány bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Emeric szerint:

    Rohadt kapitalisták, mindegyiket bebaszom egy gulágba!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.