A’ zúnijó bohócai vagyunk!

gyász

 

 

 

Röhögnek rajtunk Európában: nyugatra cseppet más a rezsicsökkentés

Amíg nálunk vásárlóerő-paritáson, azaz a magyar árszínvonal alakulásához viszonyítva sem változtak a rezsiköltségek az elmúlt két évben, addig rengeteg európai országban, köztük Romániában is jóval könnyebb lett a családok élete. Na persze akadnak olyan országok is, ahol éppen ellenkező trend rajzolódott ki. Persze arról sem szbad megfeledkezni, hogy az állami árkontroll bő 4 éve biztosítja idehaza a jelenlegi árszintet.

Mutatjuk a részleteket.
Habár a rezsicsökkentés, illetve az állami árkontroll eredménye részint vitathatatlan (barokkos túlzás persze Németh Szilárd legutóbbi megszólalása, miszerint “a rezsicsökkentéssel évente átlagosan 170 ezer forinttal több marad a családoknál”), kíváncsiak lettünk, mi újság Európa többi országában. Éppen ezért a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) kikértük az elmúlt két évre vonatkozó, nemzetközi árakat tartalmazó adatsort. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy idehaza bő 4 éve nem változott az árszínvonal, így az elmúlt 2 év adatsorát ennek fényében kell értékelni.
Ezzel együtt a MEKH statisztikái szerint bőven akadtak olyan európai országok, ahol átlagáron és vásárlóerő-paritáson mérve is érezhetően olcsóbb lett a lakossági villamos energia és földgáz ára. Mutatjuk a részleteket!
Villamos energia
A MEKH-től származó, 2015-re és 2016-ra vonatkozó adatok éves átlaga szerint 16 európai országban enyhültek, 10-ben pedig nőttek tavaly a lakosság terhei. Jelentősnek mondható a csökkenés többek között a románoknál, a briteknél, illetve Hollandiában; míg Portugáliában, Dániában, illetve a németeknél komolyabb áremelkedés bontakozott ki.

Vásárlóerő-paritáson, tehát az adott ország árszínvonalához viszonyítva némileg más a helyzet: az adatsor szerint “csak” 15 európai országban enyhültek a lakosság terhei; míg 12 ország polgárai nézhettek farkaszemet a növekvő rezsiköltségekkel 2016-ban.

Földgáz
Az adatsor szerint a lakossági földgáznál jóval egyértelműbb az európai trend: míg 23 országban jelentősen csökkent az átlagár, addig mindössze 3 olyan ország akadt, ahol némi drágulás volt megfigyelhető. A legjelentősebb csökkenésnek például a bolgár, a szerb, a brit, illetve a görög családok örülhettek. Svédországban viszont -ahol egyébként amúgy is igencsak magas az átlagár – komoly drágulást könyvelhettek el a tavalyi évben a háztartások.

Mindezzel összhangban vásárlóerő-paritáson mérve is hasonló volt a helyzet: 23 országban jelentősen enyhültek tavaly a lakosság terhei, és csak 3 nemzet lakosait fogadta magasabb átlagár a hó végi összesítőkön, mint egy évvel korábban. Csak a példa kedvéért, Bulgáriában, illetve az észteknél bő 1 eurócenttel kellett kevesebbet fizetnie a lakosságnak 1 kilówttórányi gázért.

(penzcentrum)
Bal-Rad komm: Akkor állna csak igazán félre a szánk, ha más országoknak is lenne egy-egy Rezsiszilárdja! Aki főállásban süvítené óránként a világba, hogy NÁLUK OLCSÓBB AZ ENERGIA mint Döbrögisztánban. (Ahol az állami rezsicégek amúgy a horda predátorai. Megbízható és hithű vezérekkel!)
“…az állami árkontroll bő 4 éve biztosítja idehaza…”-a horda számára a gazdag zsákmányt!
De mivelhogy CSAK NEKÜNK VAN Rezsiszilink, és sehol másutt nem verik nagydobra óránként az udvari lakájmédiákban a rezsidémon elleni diadalmasan megvívott újabb és újabb csatákat, hát a népek többsége szájtátva nézi Rezsiszili diadaljelentéseit. És talán hiszik is!
Miszerint a’ zeurópajijúnióban nálunk csökkent legnagyobb mértékben a…-meg nálunk nőtt leggyorsabban a…-meg hogy mi vagyunk a bajnokok!
Egyvalami biztos: a’ zúnijó rajtunk röhög legtöbbet! Görögországtól-Skandináviáig. Meg az Atlanti-óceántől a Csíki Havasokig.
ÉS EZ NEKÜNK JÓ!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A’ zúnijó bohócai vagyunk! bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. vitorla123 szerint:

    Ami tény!Vidéken már tűzifa sem kapható.Mert tarra vágták az erdőket és a hőerőművekben azzal csináltak áramot..Fuldoklik az ország a szálló portól!Ha harácsoló,ha munkavállaló. A bányákat bezárták mer a munkás ,a bányász az büdös proli. Nincs hol dolgozni nincs munkás.Csak harácsoló.Csak:Ha nincs munkás nincs fizetőképes kereslet..Megfagynak az emberek a saját lakásukban.Vagy ami rosszabb olyan betegséget szednek össze amit nem lehet gyógyítani.Nem tudják a gyógyszereik árát megfizetni.Forrása>nyelője téma.Ne mondja senki,hogy ez nem a bosszúállók jól átgondolt eljárása.Mert a munkavállalóknak nincs képviselete,se az országgyűlésben,sem az önkormányzatokban azt csinálnak nemzeti színünkben amit akarnak.(Hajrá magyarok! Hajrá Magyarország!)Ennek a politikának az irányítója Izrael.A föld népeinek ellensége.Az egésznek a zsidó valláshoz semmi köze.

  2. Tovaris szerint:

    A magyarországi energiaárak elsősorban az ár-jövedelem viszonylatában drága. Az alacsony jövedelmek miatt minden drága. Ezt űbereli a gáz névleges hőértéke, amely nem annyi, ami a számlán fel van tüntetve. Az óra nem hőmennyiséget, hanem köbmétert mér. Az inert gázoknak is van térfogata, így az óra azt is hőtartalommal bíró gáznak méri. Mi meg a köbmétert fizetjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.