Szíria

A kazah fővárosban Asztanában zajlik az “egyezkedés” tegnap reggel óta. Azt túlzás lenne állítani, hog mindenki az asztalnál ül, mert inkább csak üzengetnek egymásnak a felek a konferenciaterem felé, a saját külön kabinetjükből.

Csak közvetve és kizárólag a tűzszünetről hajlandók tárgyalni az asztanai békemegbeszéléseken a szíriai latorbandák, politikai kérdésekről nem – közölte szóvivőjük Jahja al-Aridi.
Az ő céljuk Bassár el-Asszad szíriai elnök hatalmának megdöntése az ENSZ által támogatva.
Főként a “szabad szírek” csattogtatták fogaikat még a konferencia kezdete előtt. Aztán már az ülésteremben a “Dzsais al-Islam” rémbanda vezére Mohamed Allus arról hahogott, hogy ők bizony a béke legelszántabb hívei, ám a háború lovagjai is. A damaszkuszi kormány fegyverletételi követeléséről hallani sem akarnak a “lovagok”!
Bashar Ja’afari, Szíria ENSZ-nagykövete szerint a martalócbanda vezérének nyilatkozata alpári stílusú volt, a helyhez és alkalomhoz méltatlan és nem előremutató.
Azt meg majd ma megtudjuk, hogy milyen záródokumentumot fogadnak el a résztvevők.
Ahol pedig nem konferenciázgatnak, hanem megalapozzák a diplomáciai alkukat-a szír hadszíntereken-serény munka zajlott/zajlik.
Deir ez-Zor környékén a tegnapi orosz légicsapásokat követően a már-már fellélegző rémkalifátusistákra harci helikopterek vetették magukat. Al-Shoula térségében komoly latorirtást vittek véghez. Likvidáltak egy több tucatnyi járműből álló ISIS konvojt.
A rémkalifátus territóriuma-kiváltképpen Szíriában-a 2015-ös őszi orosz fellépés nyomán-látványosan zsugorodik.

isi

Az Aleppotól keleti irányba zajló kormányzati katonai offenzíva során már nemcsak az offenzíva éke érte el Al-Bab agglomerációját, hanem az Al-Bab fennsík Rasm Al-‘Alam, Al-Dari’yah, Khan Hafirah és Diraiya falvaiból kiverve a martalócokat, egyre kisebb teret hagynak a bűnbandának. Az orosz-szír légipáros tegnap ismét bejelentkezett a latroknak a térségben, és végveszélybe került Al-Bab kalifátusistáinak déli védelme.

A török légierő északi irányból bombáz, a város előtt rostokoló földi csapatok meg már győzelmi dísszemléről álmodoznak.
Idlib tartományban pedig óráról-órára nő a feszültség az ott összezsúfolődott bűnbandák között. Hol itt-hol ott ugranak egymás torkának. Aztán a vita hevében irtják is egymást böcsülettel. Tegnap is így múlatták a napot.
A tezsvírháború eszkalálódásának a jele, hogy tegnap az an-Nuszra banda hivatalos nyilatkozatban tagadta meg az eddigi legfőbb szövetségesét és édestezsvír Jund Al-Aksza pribékbandát. Mert azok lenyakaztak hat an-nuszrás bandatagot. Merő unaloműzésből. És ez már ok a szakításra.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. öregkun szerint:

  Gazemberekkel tárgyalni na ne…

  • Pex szerint:

   Ez nem tárgyalás, Assad a fegyverletételt tűzte ki, az nem alku, nem tárgyalás, hanem parancs. Viszont kiváló alkalom, szimatolgassák az ellenség körüli légkört.

 2. Tovaris szerint:

  A háborút megelőző szír rendszer volt az addigi legdemokratikusabb, leg-világibb, leg kulturáltabb arab ország a térségben. Természetesen, a jenki terjeszkedésnek is a legnagyobb ellensége.
  Sajnos, itt sokan nem emlékeznek arra, hogy a szíriai polgárháború már javában folyt, amikor 2013-ban az USA és a NATO közvetlen fenyegetéssel próbálta meg Asszad-ot eltávolítani. S mivel ő nem volt erre hajlandó, vegyifegyverek alkalmazásával vádolta meg, amit az orosz és amerikai szakértők közösen ellenőriztek és amit találtak, meg is semmisítették. Csak azokat nem, amiket amerikai segítséggel a “demokratikus” lázadók előzőleg a szír hadsereg készleteiből saját maguk részére “megmentettek”. Használták is őket, még jóval az orosz intervenció előtt is.

  Mivel a közel keleti erőegyensúlynak fontos tényezője lenne a szíriai állam, az oroszok saját érdekeik miatt mindenben támogatják a jelenlegi Szíriát, Asszad-al, vagy Asszad nélkül is. Jelenleg Asszad-al. az oroszok jelentős sikert értek el már azzal, hogy az USA által támogatott Izrael mindeddig nem avatkozott be a konfliktusba. Nem véletlenül…

  • Balázs szerint:

   A vége a történetednek nem lett jó.
   Az usa meg izrael is beavatkozott légicsapásokkal, katonai”szakértökkel és a terroristák ellátmányának biztosításával is.
   A többi nagyjából ok.

   • Fergeteg szerint:

    Hivatalosan több, terroristákat támogató ország sem lépett be a háborúba. Izrael azonban nem ilyen, hiszen Szíriával már csak a Golán-fennsík 1967-es elfoglalása, és nagy részének későbbi (nemzetközileg el nem ismert) annektálása miatt sem lehet béke. Hivatalosan a mai napig hadban állnak egymással. Számos példa van rá a hírekben, hogy Izrael a légicsapásai mellett támogatja a terroristák egy részét, és érdekelt az Iszlám Állam, illetve a káosz fennmaradásában legalább addig, ameddig Aszad rendszere áll. Egy közülük:
    http://www.ksta.de/politik/interview-mit-al-nusra-kommandeur–die-amerikaner-stehen-auf-unserer-seite–24802176
    Nyílt beismerést ne várjunk! Az új típusú háborúk sokkal rafináltabbak, mint a régiek.

  • TERMIN8ATOR szerint:

   Tovaris ! Amit maga ír az szerintem ZAGYVASÁG! KEZDETTŐL FOGVA, amiót elindult Szíriában a fegyveres komfliktus az USA NATO műve. Az USA és a NATO meg egy és ugyanaz !

   • Tovaris szerint:

    Miért, nem éppen erről írtam én is?
    Csak én már nagyon régóta figyelemmel kísérem az eseményeket, szerencsére jó a memóriám, ezen túlmenően orosz és német nyelvű médiát is nézegetem, olvasok – kicsit másképpen látok mindent, mint itt egyesek. Remélem, nem veszi magára.

 3. Smith szerint:

  Az amerikai védelmi miniszter és a NATO-főtitkár is egyeztettetek telefonon, az USA elkötelezett a NATO mellett. Ezzel be is fellegzett az európai katonai szövetségnek. Trump a kampány alatt többször is hangoztatta, hogy több tagország sem tartja be a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Nos, ebből az következik, hogy Orbánnak eddig azért rugdalták a seggét Washingtonból, mert hintapolitizálást folytat(ott), most pedig amiatt (is) fogják, mert alacsonyak a védelmi kiadások és nem vásárolunk amcsi fegyvereket.

  • Emeric szerint:

   Miért vásárolnánk ha az oroszok jobbak?

  • Tovaris szerint:

   Mi a faßból vásárolna Magyarország amcsi fegyvereket? Ráadásul az elavult, vagy leselejtezett készletekből, némi kozmetikázás után? Az orosz fegyverek használhatóság szempontjából jelenleg sokkal jobbak, mint amiket az amcsik el akarnak adni.
   De Magyarország, mint a NATO tagja, nem is vásárolhat mást, csak nem orosz fegyvereket. Amit a Horn-kormány idején az orosz államadósság fejében vettek, azokon is rég túladtak már – többek között a szíriai ellenzékhez kerültek.

 4. TERMIN8ATOR szerint:

  Szerintem, TÚL KORAI VOLT EZ AZ ASZTANAI “KOMFERENCIA” Semmi értelme nem volt “komferenciázni”, és nem is lesz értelme , küllönösen az időtartam rövidsége miatt sem, akárkinek is volt a kitalálmánya ! Halálos ellenségeket, két nap alatt NINCS AZ A FÖLDI HATALOM aki mindenben egyetértő, egymás nyakába boruló “testvérek gyanánt fognak viselkedni . Ezt a mostani “összeröffenést”, csak akkor kellet volna létrehozni, amikor már a Szír köztársaság teljesen és teljes területe STERILEN FÉREG MENTESITVE LESZ !! Ez elhamarkodott LÉPÉS VOLT, még nem ÉRETT MEG RÁ AZ IDŐ ! A banditákkal meg teljesen felesleges EGY ASZTALHOZ ÜLNI, azokkal csak a fegyverek szavával lehet tárgyalni, más tárgyalási módszert NEM ISMERNEK !

  • Tovaris szerint:

   Nem volt korai, majd tartanak másikat, ha újra szükség lesz rá. Itt a nyúl bokorból való kiugrasztása – azaz állásfoglalás késztetése volt a cél.

 5. Istvan szerint:

  Azt hiszen,hogy az asztanai tárgyalás szépségtapasz volt Trump beiktatására,és minden eredmény nélkül fog végetérni,azzal a vállrándítással,hogy mi megpróbáltuk,de…!
  Nem hinném,és nem is lenne értelme annak,hogy a vereségre álló “mérsékelt(mitől azok ?!) ellenzék ,amely továbbra is Asszad lemondását követeli,nyomására Asszad lemondana,vagy egyéb engedményeket tenne!
  A nácikat megszégyenítő ellenzéket csontig meg kell semmisíteni,és örök időkre eltiltani-elnyomni,hogy semmiféle politikai ,agresszív hatalomra ne tehessen szert!
  Ugyanakkor már végre a világ elé kell tárni az USA-NATO-EU szerepét az arab tavasz létrehozásában, a polgárháború eszkalálásában!
  Valahogy úgy,ahogy a kínai kereskedő vezér mondta Davosban az amiknak,hogy nem ők lopták el az USA-munkahelyeket,hanem az USA aprózta el magát a számtalan helyen vívot esztelen,és jogtalan,általa provokált háborúban!
  Valahogy Trumpban sem hittem nagyon,az pedig egyenesen felháborító,hogy továbbra is ölelgeti Izraelt,és parancsba adta ENSZ-képviselőjének,hogy vétózzon meg minden olyan ENSZ -határozatot,amely sérti Izrael érdekeit!
  És az sem valami nagy észre vall,hogy tárgyalna az oroszokkal,de csak akkor,ha az oroszok jelentős mértékben csökkentik atomarzenáljukat!
  Lehet,hogy nyersen hozták a dumáját a tudomásunkra,amolyan ellenzéki média-hangnemben,de ha így igaz,akkor semmi jóra nem lehet számítani nála sem!Az oroszokkal szó nincs arról,hogy hazatakarítja a támaszpontjait Oroszország közeléből,kivonja a volt szocialista országokból a haderejét,repülőit,tankjait,ráadásul arról nem szól,hogy az USA is csökkentené atomarzenálját,valamint a világ törpe csendőrére is rászolna,azaz Izraelre,amely 200 atomtöltettel rendelkezik!
  És nem beszélve arról,hogy Irán vonatkozásában is tett kétértelmű,egyáltalán nem békülékeny megjegyzést,annak ellenére,hogy már érvényben van a két állam között egy békülékenyebb megállapodás!

  • Balázs szerint:

   +1 (hűbelebalázs)

  • Tovaris szerint:

   Trump is csak azt teheti, amire az amerikai katonai-ipari komplexum utasítja. Ha kekeckedik, jobb esetben kreálnak neki egy kukileszopós botrányt, vagy egy új watergate-t, ha túlreagálja, lelövik. Ez az amerikai elnöki karrier.

 6. Azorka1861 szerint:

  Tovaris!
  Sziriàban nem polgàrhàboru zajlik ès kezdettöl fogva nem az zajlott.
  https://gailmalone.wordpress.com/2016/11/09/conversations-from-syria-daraa-the-first-month-a-soldiers-story/

 7. Tovaris szerint:

  Nos, nem én vagyok az egyedüli, aki polgárháborút determinál. Ha egy kormány ellen szervezett ellenzék harcol, és a támogatásuk a nép egy része által fennáll, akkor van csak “tiszta” polgárháború. (Ezért nem volt az 1956-os ellenforradalom sem polgárháború)
  A lázadás jelleggel indult, elsősorban az amerikai imperialisták által szított és pénzelt “szabad szíriai ellenzék” mellé hamarosan “betársult” a látszólag ellenfélként fellépő “iszlám állam” – így a kétfrontos háború polgárháborús jelleget öltött. Maradjunk ennél.
  Asszadnak (Szíriának) mindkét ellene harcoló erő az ellensége – még akkor is, ha néha egymás ellen is harcoltak, mert mindkettő végcélja a szír államiság eltörlése, és vagy egy amerikai bábállamot, vagy pedig egy “kalifátust” hozzanak létre.
  Az oroszok segítségét kérő Asszad tájékoztatta az orosz felet, hogy Szíria számára egyik ellenség sem jobb, mint a másik – így az orosz intervenció mindkét ellenségtípus ellen irányult – elsősorban a veszélyesebb iszlám terroristák ellen. Hogy ezt honnan veszem? Magától Asszad elnöktől, aki tavaly több órás interjút adott az orosz hírtelevízióknak, azokat néztem-hallgattam. Természetesen az orosz beavatkozásnak más aspektusai is vannak, de ezt kellő ismeretek hiánya nélkül csak sejtéseimre hivatkozva tudom értelmezni. A tényeket azonban jobban tisztelem.

 8. Azorka1861 szerint:

  A sziriai ellenzèk – Mohammed Alloush, a delegàcio vezetöje szerint –
  remèli a harci cselekmènyek teljes beszüntetèsèt az orszàgban. Mindez
  Oroszorszàg a sziriai helyzet rendezèsèben betöltött pozitiv szerepènek
  köszönhetö.
  https://de.sputniknews.com/politik/20170124314249710-opposition-wuerdigt-moskaus-rolle-syrien/

  • Tovaris szerint:

   Nos, a cikk szerint az ellenzék belátta volna, hogy az orosz szerep rádöbbentette őket a szíriai rendezés elfogadására? Akkor 2011-től miért lőtték szét a szír városokat és miért késztettek migrációra majd másfél millió szírt? Mert az oroszok elsősorban nem a városokat bombázták, hanem az iszlám terroristák és a lázadók objektumait, irányítási pontjait és utánpótlási vonalaikat. Addigra a szíriai városok zöme már romokban hevert.
   Hol a felelősség elismerése?

 9. Azorka1861 szerint:

  Tovaris!
  Itt böven talàlsz tènyeket. Vanessa Beeley, angol ujsàgiro sajàt maga
  jàrt Sziriàban ès gyözödött meg a helyzetröl. Èrtesülèseit nem a nyugat
  kreàlta “Fehèr Sisakosok”-tol szerezte.
  http://21stcenturywire.com/2016/09/23/exclusive-the-real-syria-civil-defence-expose-natos-white-helmets-as-terrorist-linked-imposters/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.