Küszködés a gyarmatosítóval

Egy kirúgott szakszervezetis mellett tüntettek Aszódon

vso

Szolidaritási demonstrációt tartott a VDSZ és más szakszervezetek a Richard Fritz Kft.-nél működő Autóipari Munkavállalók Aszódi Szakszervezete (AMASZ) titkárának elbocsátása miatt kedden Aszódon a cég épülete előtt. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) tagszervezetének, az AMASZ-nak a titkárát, Juhászné Kovács Editet január 13-án munkáltatói rendes felmondással bocsátotta el az aszódi Richard Fritz Kft.

A VDSZ a honlapján úgy azt írta: a több mint 200 fős szakszervezet titkárát álságos indokkal bocsátották el. Országos hadjárat folyik, melynek célkeresztjében a szakszervezetek állnak – fogalmazott Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, utalva arra, hogy a közelmúltban több szakszervezeti aktivistát bocsátottak el Magyarországon. Nem hagyjuk, hogy képviselőinket, akik kollégáikért küzdenek nap mint nap, megalázzák, csak azért, mert munkaidő-kedvezménnyel rendelkeznek, nem hagyjuk, hogy bértárgyalások előtt és alatt meggyengítsenek, csak azért, mert szembeszállunk az alacsony ajánlattal – jelentette ki. Minden eltávolított szakszervezeti emberrel a maradók lesznek egyre gyengébbek – tette hozzá. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a dolgozók egyre többen és egyre több helyen értik és érzik, hogy szakszervezetbe tömörülve erősebbek, és “a szakszervezetek Magyarországon egyre határozottabban állnak ki a dolgozók jogaiért”.
Szólt arról is, hogy egy ország, ahol a dolgozók képviselte kiszolgáltatottságot jelent, élhetetlen a munkavállalóknak. Hozzátette: az ezt okozó munkáltatói magatartás erkölcstelen, tisztességtelen és káros a társadalomnak. Juhászné Kovács Edit a többi között arról beszélt, hogy a kft.-nél a munkáltatói önkény a szakszervezet tisztségviselőjét nem tárgyalópartnernek tekintette, hanem eltávolította. “Nem nyugodhatunk bele abba, hogy nem kíván tárgyalni a munkáltató az érdekképviseletekkel” – fűzte hozzá.
Tom Grinter, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (IndustriALL Global Union) képviselője beszédében úgy értékelte, hogy a Richard Fritz Kft. “a kirúgással megtámadta a teljes szakszervezeti mozgalmat”. Beszélt arról is, hogy az olyan multinacionális vállalatok, mint az aszódi, azt gondolják, hogy a törvények fölött állnak, és sok kormányzat gyakran félrenéz, ha visszaélést tapasztal. Az IndustriALL követeli a titkár visszahelyezését – zárta szavait. Király András, az FKF Zrt.-nél működő HVDSZ2000 szakszervezet elnöke azt mondta, hogy a munkavállalók félnek, nem tudnak beleszólni a vállalatnál történő eseményekbe, ezért van szükség az érdekvédőkre. Szólt arról is, hogy a szakszervezetek és a szakszervezeti vezetők feladata a munkáltatók és a tulajdonosok tudomására hozni, hogy “ma Magyarországon bérből szinte nem tudnak megélni az emberek”.
Az eseményen felolvasták a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárának a Richard Fritz Kft.-hez írt levelét, amely tiltakozik a cég jogsértése ellen, felsorolva azt is, hogy álláspontjuk szerint milyen egyezményeket sért Juhászné Kovács Edit elbocsátása. A VDSZ petíciót kívánt átadni a gyár vezetésének, amelyet azonban az nem vett át. A demonstráción képviseltette magát mások mellett a Húsipari Szakszervezet és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is.
(nepszava)
Bal-Rad komm: “…a munkáltatói önkény a szakszervezet tisztségviselőjét nem tárgyalópartnernek tekintette, hanem eltávolította…A VDSZ petíciót kívánt átadni a gyár vezetésének, amelyet azonban az nem vett át…”
-Nos ez már tipikusan a gyarmattartó reflexintézkedései a territóriumon tartott szolgák kordában tartására.
A kényszerhelyzetbe kergetett magyarok pedig mit tudnak tenni?
RETTEGNEK ÉS ENGEDELMESKEDNEK!
“…Magyarországon megpróbálják ellehetetleníteni az érdekképviseleteket…”
Kétoldali nyomást kell elviselniük. Qrmányzati és kegyúri nyomást! Akinek pedig nem tetszik, annak el lehet innen menni!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Küszködés a gyarmatosítóval bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. vitorla123 szerint:

    Minden eltávolított munkavállalóval!!!! Igy a pontos. Mert ÚR!!! Nem melós!

  2. Tovaris szerint:

    Ennek neve: kapitalizmus!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.