Mi csak nézünk, és nem teszünk semmit

Pedig a korrupció miatt zuhanórepülésben az ország!

koho

Az átláthatóság hiánya bizalmatlanságot és bizonytalanságérzetet eredményez – mondta Kathrina Ramberg, a Norvég Nagykövetség képviseletvezető-helyettese a Transparency International Magyarország sajtótájékoztatóján. Az esemény apropója a 2016-os Korrupció Érzékelési Index (Corruption Perception Index – CPI) adatainak ismertetése volt, a kedden megjelent jelentésből pedig kiderült, hogy a magyarországi korrupció úgy nő, mintha nem lenne holnap.

A Korrupció Érzékelési Index a legismertebb és legszélesebb körben használt mutató a korrupció szintjének érzékeltetésére. 176 országot rangsorol, a gazdaság, a társadalom és az intézményrendszer korrupciós fertőzöttsége alapján méri a közszektor korrupcióját. A CPI 0-tól 100-ig osztályozza az országokat, 0 jelenti a nagyfokú fertőzöttséget, 100 pedig az egyáltalán nem korrupt rendszert, ami természetesen nincs a 176 ország között.
Az élmezőnyben nem volt nagy mozgás az elmúlt években, itt sorakoznak azok a jól működő demokráciák, ahol jól működik a gazdaság, érvényesülnek az emberi jogok, jólét jellemző és szabad a sajtó. Az első helyen 90 ponttal holtversenyben Dánia és Új-Zéland végzett. A mezőny végén kullognak ezzel szemben azok az országok, ahol diktatúra vagy anarchia működik, szegénység jellemző és nincs felelős állami vezető. Az utolsó helyen 10 ponttal Szomália végzett.
Magyarország a középmezőnyben végzett, az ország 48 pontja az 57. helyre volt elég.
A 2015-ös évhez képest hét helyet esett vissza Magyarország, 2002 óta először szerzett 50 pontnál kevesebbet – ismertette a jelentést Dr. Martin József, a Transparency International Magyarország igazgatója.
Így a régióból Szlovákiával és Horvátországgal kerültünk egy szintre, viszont amíg a mi pozíciónk folyamatosan romlik, Románia egyre inkább jön fel. Ha csak az EU-s országokat nézzük, még rosszabb a helyzet, ugyanis az unióban mindössze három korruptabb ország van Magyarországnál: Olaszország, Bulgária és Görögország.
Nem csak a listán kerülünk egyre hátrébb, az elmúlt 15 évben az ország versenyképessége is zuhanórepülésben van. A versenyképességben 2001-ben még 28., idén már csak 69. helyen állunk. Ennek oka az intézmények részrehajlása, átláthatatlansága és alacsony hatásfoka.
Magyarországon rendszerszerű és több esetben legalizált a korrupció, a fékek és ellensúlyok rendszere nem működik – hangsúlyozta Martin József.
A korrupció hazánkban már a rendszer jellemzőjévé és felülről vezéreltté vált, közpénzszivattyúk terelik magánzsebekbe az állami pénzeket.
A szabályt erősítő kivétel például az utcai korrupció visszaszorulása – a rendőrségi visszaélések terén ugyanis visszaszorulás tapasztalható. A hálapénzre ugyanez nem mondató el, Martin József elmondása szerint kis túlzással össze is dőlne az egészségügyi rendszer, ha a hálapénz megszűnne.
A korrupció hatására Magyarországon bennfentes államkapitalizmus alakult ki, azaz megfigyelhető a kormányközeli oligarchák mesés gazdagodása, példának Martin József Mészáros Lőrinc nevét említi. Emiatt a fejlődés is megakad, egy ördögi kör alakul ki, hiszen
-a korrupció bizonytalan üzleti környezetet teremt,
-ami miatt romlik az ország versenyképessége,
-ez egyenlőtlen jövedelem-eloszlást okoz,
-utóbbi pedig újra korrupcióhoz vezet.
Ligeti Miklós, a Transparency International Hungary jogi vezetője elmondta, a korrupció gyanújával induló eljárások mindössze fele, harmada jut el a bíróságra. Vannak viszont olyan esetek, amik biztosan nem köszönnek vissza a bűnügyi statisztikában. Ilyen például az MNB-sztori, aminek keretében 267 milliárd forint vesztette el közpénzjellegét, ez érzékeltetésképpen Magyarország GDP-jének közel egy százaléka.
Hasonló mondható el a letelepedési kötvényekről, amiknek köszönhetően ismeretlen hátterű közvetítőcégek 130 milliárd forinttal lettek gazdagabbak.
A magyar adófizetők csak a kamatfizetések miatt 700 millió forintot buktak a letelepedési kötvény programon 2013 júniusa óta – áll a jelentésben.
A sort a Tao-támogatások zárják, amik keretében Felcsút eddig 10 milliárd forinthoz jutott, mindezt úgy, hogy egy átlagos focicsapat körülbelül négymillió forit Tao.-pénzt tud szerezni. Hogy kik járnak jól, itt sem nyilvános, a támogatók kiléte és a támogatások cégenkénti összege adótitoknak minősül.
Martin József végül elmondta, a jelentéseket gyakran elküldik a kormány tagjainak, de ezek kapcsán érdemi párbeszéd kormányzati szervekkel még sosem alakult ki. Hozzáteszi, a magyar társadalom tisztában van azzal, hogy súlyos probléma a korrupció, de a túlnyomó többség szerint hazánkban ez az élet velejárója. Ha valaki korrupciót észlel, csak az esetek 20 százalékában jelenti, ez ugyanaz a szint, mint ami Olaszországban érvényes.
(24.hu)
Bal-Rad komm: Döbrögisztánban a “…korrupció úgy nő, mintha nem lenne holnap…”
-Aki ezt a megállapítást tette, maga sem gondolja tán, hogy mennyire közel jár az igazsághoz!
A holnap ugyanis nagyon kérdéses! Milyensége okán. Az biztos, hogy nagyon keserves lesz. Hiszen BÁRMILYEN JÓSZÁNDÉKÚ kormánya is lenne országunknak, a teljes kifosztottság-a háborús méreteket messze meghaladó veszteségek és károk-helyrehozatala nagyon kínkeserves holnapot és holnaputánt HOZHAT! KEDVEZŐ VÁLTOZÁSOK ESETÉN!
Amennyiben EZEK A KEDVEZŐ VÁLTOZÁSOK ELMARADNAK, és minden marad a jelenlegi-27 éve zajló-keretek között, biztosak lehetünk abban, hogy NEM LESZ HOLNAP!
Szebb jövő? Szebb holnap?
Aki ezt igéri ma, az hazudik! Talán a szebb jövő hét!
Persze a MAGYAROK TÖBBSÉGE azt mondja: én addig nem akarok várni! Arra szavazok, aki szebb holnapot igér!
Ilyen igéretben nincs, és nem is lesz hiány! Választék tehát van bőven! De abban a holnap nincs benne!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Mi csak nézünk, és nem teszünk semmit bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  A törvényességet minden eszközzel helyre kell állítani.Mindenféle törvénytelen bosszúállást le kell leplezni.

 2. bence szerint:

  Ti??? Sorosgyurka intézmény!!!!!

 3. Istvan szerint:

  …nézünk,és nem teszünk semmit…!
  De hogy a jegesmedve zúzmarás faxával lehet itt valamit is csinálni?! Hogyan?!
  Nincs ebben a kurva országban a kormánynak ellenzéke(az olimpiai szavaznál kiderült!!)
  és a magukra hagyott egyedi morgók,felháborodók mit is tudnak csinálni!
  Eddig minden magánkezdeményezés hamvába holt,azt pedig hiába várjuk még Gyurcsánytól is,hogy végre egyszer beismerje valaki,hogy a rendszerváltás nem csak kudarc,hanem az ország tönkretétele is,minden eddigi kormány,köztársasági elnök és politikus részéről!
  Kit lehet itt követni?!Gyurcsányt Indonéziába,vagy Szanyit a kocsmába?!
  Vagy üvöltse el magát valaki,hogy “utánam”,aztán húsz méter után hátranézve nem a követői arcát,hanem minden nagypofájúnak a hátát látná-távozóban!?
  Mi nem oroszok vagyunk,akik már Jelcin alatt rájöttek arra,hogy a Nyugat nem más,mint arcátlan ,vigyorgó rabló,és a rendszerváltók a sakáljai,hanem dögevők legrosszabjai,akiknek nem egy világgyőzelem van a háta mögött,hanem egy vesztes háború,Horthyval,Szálasival,holokauszttal,és egy tolvaj rendszerváltó elittel,amely ezzel a múlttal kötött megbonthatatlan szövetséget,és büszke minden tolvajlására,és a dolgozók minden eddiginél mocskosabb kirablására!

  • vitorla123 szerint:

   Nézd már meg a számlálót!

   Jelenlévő felhasználó: 6
   Mai látogatás: 12,946
   Mai Látogató: 2,252
   Tegnapi látogatás: 17,212
   Tegnapi Látogató: 2,607
   Heti látogatás: 121,958
   Havi látogatás: 588,293
   Évi látogatás: 10,952,379
   Összes látogatás: 20,599,048
   Összes Látogató: 2,249,462
   Összes oldal megtekintése: 92
   Összes hozzászólás: 138,952
   Utolsó bejegyzés dátuma: 2017-01-25
   Nem sok az igaz.De ettől több baloldali látogató sehol senkinek nincs.És szóba tudunk állni jobboldaliakkal is.Van vita ez természetes.De mindegyik magyar munkavállaló.Integrálunk barátom!

 4. Tovaris szerint:

  A kapitalizmus az oka mindennek.

 5. szigony szerint:

  A butaság a legnagyobb ‘ erényünk ‘ !

  Minden magyar – ki gátlástalanságában, ki naívságában -, a kapitalista társadalom azt jelenti, hogy majd Ő egy Soros György, vagy Tramp szerű környezetben fog élni…

  Ezt hitte el a rendszerváltás folyamán, lletve okán …. IS !

  De a kapitalista társadalom olya a valóságban IS, mint azt a korábbi rendszerben igen behatóan ” felfestették “, vagy a szorgalmasabbak ismereteikben megtalálható.

  Mind politikai, mind szépirodalmi művek sokasága tanúskodott már erről, de mi azt a rózsaszín szemüvegünkön keresztül csak olyannak reméltük, mely a felső ezer körülményeiben fogható kézzel IS !

  A kapitalista társadalom olyan, hogy kis számú gazdagot tartanak el a milliónyi szegények munkájukkal, és ennyi… IS !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.