Minden betegségnek OKA VAN!

Döbrögisztán időzített bombája

Képtalálat a következőre: „Depresszió-kép”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4 százalékkal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi problémává vált, Magyarországon ma ez a betegség a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka – írja a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ismertetésük szerint napjainkban a pszichiátriai zavarok gyakorisága korábban nem látott módon emelkedik, így nemcsak az ellátási kapacitás növelésére lenne szükség, hanem fontos volna a megelőzés megerősítése is. Másfelől, talán részben a kihívások miatt is, a pszichiátria robbanásszerűen fejlődik, a kutatási eredményeknek minél szélesebb rétegekhez kellene eljutniuk, és az ellátás megfelelő jogi környezetének megteremtésében is lenne még tennivaló.
A mentális zavarok gazdasági “időzített bombát” is jelentenek: csak a depresszió az európai GDP 1 százalékát emészti fel, a költségek 88 százaléka mentális zavar miatti termelékenység-csökkenésből adódó gazdasági veszteség. A mentális zavarok jelentősen növelik a testi társbetegségek költségeit, ugyanakkor rontják ezek gyógyulási esélyeit, így a mentális zavarok óriási egészségügyi terhet jelentenek. Ezért lenne fontos az ellátási kapacitás növelése mellett a megelőzés, a preventív mentálhigiéné megerősítése – írják.
Kiemelik továbbá, hogy fontosnak tartják, hogy a kutatási eredmények, a pszichiátriai jó gyakorlatok közérthető formában minél több emberhez eljussanak, és így széles körű társadalmi összefogással hamarabb kerülhetnek be a gyakorlatba is.
Közölték, a pszichiátria iránti megnövekedett igények több szakembert tesznek szükségessé, azonban nemcsak több pszichiáterre van szükség, hanem megfelelően képzett klinikai pszichológusokra, szakápolókra, szociális munkásra. Továbbá úgy vélik, hogy az ellátás megfelelő jogi környezetének kialakítása érdekében Magyarországon további lépésekre van szükség.
A társaság közleményében kitértek arra, hogy például az intézeti kötelező gyógykezelés szakmai tartalmának szabályozása teljesen hiányzik. A jogszabályok csak a korlátozó intézkedésekkel foglalkoznak, de azzal nem, hogy mit lehet tenni, ha már nem kell korlátozni a beteget, de a kezelése még indokolt lenne, továbbá hiányzik az ambuláns kötelező gyógykezelés jogintézménye. “Minden szereplő, a beutaló és az osztályra felvevő orvos, az igazságügyi szakértő, a bíróság azonnali, fehér-fekete döntésre kényszerül” – írják.
A társaság a betegszervezetekkel összefogva szeretne lehetőségeket keresni a biztonságosabb jogi környezet megteremtésének előmozdítása érdekében.
Az MPT siófokon tartja XXI. vándorgyűlését január 26-28. között. A több mint ezer szakember részvételével zajló esemény mottója: “A pszichózisok változó arca”, mivel a mentális zavarok ezen emblematikus csoportja mindig is az érdeklődés középpontjában állt, és napjainkban paradigmaváltás zajlik a pszichózisok megközelítésében és a pszichiátriában is.
(inforadio)
Bal-Rad komm: “…a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4 százalékkal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi problémává vált…”
-Hírvadász olvasóink minden bizonnyal felfigyeltek már egy jelenségre. NEM MÚLIK EL NAP VONATGÁZOLÁS HÍRE NÉLKÜL!
Napi szinten olvasni öngyilkossági esetekről. Minden korosztályból immár.
53,4 százalékos növekedés a rendszerváltás óta! Nem semmi növekedés ez! Márpedig valószínűleg lélekbúváraink a leginkább megmondhatói, hogy a depresszió és az öngyilkosság kéz a kézben jár!
ÁM A STATISZTIKÁK SZERINT…-CSÖKKEN AZ ÖNGYILKOSSÁGOK SZÁMA! Minimum elgondolkodtató!
Lélekbúváraink megkondították a vészharangot! SOK A DEPRESSZIÓS BETEG!
Pedig nekik is tudniuk kéne, hogy ennek oka van! Márpedig a fenti tudósításból nem úgy néz ki, hogy vad iramban igyekeznek az egyre inkább népbetegséggé váló depresszió okainak kiderítésére! Talán ha KIKUTATNÁK!-meg lehetne a betegség kialakulását előzni.
Igaz, ahhoz szükség lenne a POLITIKUSOK aktív közreműködésére.
Aligha járunk messze az igazságtól akkor, amikor kijelentjük: a rendszerváltás óta folytatott embertelen politika az oka a depresszió térhódításának!
A kilátástalanság, a reményvesztettség, a hazátlanság érzése! Márpedig az okozóktól nem várhatunk segítséget!
A MAGYAR TÁRSADALOM ÖNGYÓGYÍTÓ REFLEXEIRE LENNE SZÜKSÉG!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Minden betegségnek OKA VAN! bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Istvan szerint:

    Nagyon összetett dolog ám ez,de semmi ismeretlen nincs ebben a játékban!
    Az egészségügy a padlón,senki nem próbálja onnan felemelni, az alternatív gyógyászatban pedig dühöng a sarlatánság(a valódiban is!!),és a valóban hatékony szerek méregdrága kínálata,mivel ezeket nem minősítették gyógyszernek,rájuk nem vonatkozik az egyre gyérülő tb -támogatás!Aztán megszüntek a munkahelyek,egyre többen kerülnek kilátástalan helyzetbe,és kerülnek ki a gyógyellátás hatásköréből,ami hatáskör már nem is olyan hatékony a slepp számára!Egyre emelkedik a nyugdíjkorhatár,uraink pedig azt hiszik,hogy a megnövekedett élettartam egyben a betegségekhiányát is jelenti,pedig csak sokaknak a szenvedése tolódott ki pár évvel,esetleg évtizeddel a gyógyítás hiánya,és tökéletlensége miatt!
    Ez az össznépi trauma vezet aztán a tömeges depresszióhoz,ami ebben a kirekesztő,embertelen világban szinte gyógyíthatatlan,mert nem csak a gyógyszerek,gyógyítás hiánya,hanem az embertelenség egyre bővülő mocska is terjeszti a pszichés betegségeket,melyek aztán szomatikus,testi betegségekben manifesztálódik!!Csak pár okot soroltam fel,minden tudományos igény nélkül azért,hogy mindenki értse,hogy miért is beteg,és életének utolsó húsz-harminc éve miért is lesz testi-lelki fájdalmas vonszolódás,nyugodt nyugdíjas évek helyett!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.