Döbrögisztán-lőtérország

Tarjányi Péter – író és biztonságpolitikai szakértő

Képtalálat a következőre: „Tarjányi Péter-kép”

Múlt héten egy nemzetközi konferencián beszélgettem néhány európai szakértővel a magyar haderő állapotát illetően…

A véleményem elég markáns volt.
Kezdve azzal, hogy nem tudjuk a ma fiataljai közül kik azok akik egyáltalán katonai szolgálatra alkalmasak lehetnének, mivel a sorkatonaság megszűnésével a 18-25 éves generáció szűrése is eltűnt.
Félreértés ne essék nem a sorkatonaság visszahozásáról beszéltem hanem arról, hogy egy ország védelmi képességei kapcsán alapkövetelmény, hogy a saját emberi erőforrásaival tisztában legyen. Arról nem beszélve, hogy az elmúlt 25 évben döbbenetes módon amortizálódott le a Magyar Honvédség.
Szakmai körökben félig tréfásan ha össze akarják foglalni a helyzetet, csak annyit mondanak: ” Itthon fegyveres konfliktus nélkül sikerült megsemmisíteni a Magyar Honvédséget”…
Miközben Gripen fejlesztésekben láttuk a legjobbnak a hazát védeni, lemaradtunk a nemzetközi trendek követéséről. Nem a légi fölény az elsődleges a ma háborúiban, hanem egy terület, ország belső működésének biztosítása, védelme a hibrid, aszimmetrikus válsághelyzetekben…
Ma a terrorizmus, a menekült válság, a cyber támadások és a szélsőséges csoportok jelentenek veszélyt szerte Európában. Ezek ellen a légi csapás semmit nem ér. Nincs harcjármű parkunk, nincs korszerű tüzérségünk, nincs elégséges drónos felderítő kapacitásunk, korszerű integrált légvédelmi és a teljes haderőt mozgatni, irányítani képes kommunikációs rendszerünk és ami a legfontosabb elegendő, kiképzett katonánk, akik legalább angolul beszélve együtt tudnának működni szövetségeseinkkel…
Amikor megoldásként teljes haderő reformról beszéltem, benne egy haderőpark rekonstrukciós pályázatról amiben a nyertes pályázótól/német, francia,brit vagy amerikai/ bérelnénk az eszközöket/MINDENT/ és évente 1500-2000 fiút és LÁNYT képeztetnénk abban az országban angol nyelven úgy, hogy az 3+6 hónapos képzés után tartalékosként szolgálnának itthon, egész izgalomba jöttek vitapartnereim.
Főleg amikor folytattam és kifejtettem milyen rendszerben menne évente a 2 hetes továbbképzés, a katonák 45 éves koráig, amiért a teljes idő alatt /egész évben/ a mindenkori minimálbér 75%-át kapnák rendes civil fizetésük mellé. 10 év alatt 15-20 ezer jól felszerelt, angolul beszélő, képzett emberünk lenne akik a ma kihívásaira képesek lennének azonnal reagálni.
A legjobb azonban az volt amikor a végén megkérdezték:”Tehát akkor ti, ezekről a lépésekről gondolkodtok Magyarországon?”… “
Nem – válaszoltam. Mi 197 lőteret fogunk építeni otthon”…
Érdemes lett volna lefényképezni az arcukat.
Szerintem azóta is lefagyva állnak szakértő barátaim, azon gondolkodva vajon vicceltem vagy tényleg ennyire nem a valódi világban élünk….
(olvasónktól)
Bal-Rad komm: Bár Tarjányi véleménye erősen ideológiába van csomagolva, és NATO-elkötelezett, bizonyos TÉNYBELI MEGÁLLAPÍTÁSAIVAL csak egyet lehet érteni!
Ám egy hadsereget “megcsinálni” mindennemű gazdasági háttér nélkül!-lehetetlenség. 20-40 ezer gépkarabélyos fiú vagy lány csak tömeg. Egy-mondjuk ki-ellenséges érzelmektől fűtött környezettől ölelten.
Azt is ki kell mondani, hogy a magyar gazdasággal párhuzamosan, legalább olyan iramban dúlták szét az ország védelmi képességeit.
Képtalálat a következőre: „Magyar Néphadsereg-kép”
Nehéz feltételezni, hogy Közép-Európa legrebellisebb országa esetében ez véletlen volt.
Gazdasági kiszolgáltatottságunk és területi őrizetlenségünk egyidőbeni kivitelezése gondos tervezésre utal.
Országunk ma minden tekintetben kiszolgáltatott és védtelen! Klasszikus gyarmati állapot.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Döbrögisztán-lőtérország bejegyzéshez 16 hozzászólás

  • Tovaris szerint:

   Ugyan, miben nyilvánul meg a cionizmus egy fasiszta-korporatív ország esetében? Komolytalan ilyesmiket állítani. Mert vagy fasiszta, vagy cionista. A kettő egyszerre nem megy.

   • Mr. X szerint:

    Szerintem meg te vagy komolytalan a “náci” üldözési mániáddal együtt. Egyébként meg azon nem lehet segiteni aki nem látja a fátòl az erdöt.

   • akárki szerint:

    cionizmus=fasizmus. különben én a haza és a dolgozó nép védelmére esküdtem fel ,mint a néphadsereg katonája. attól függetlenül ,hogy nem voltam tovaris-tovaris.

 1. lacii szerint:

  Ha nem lenne a sok hülye politikus nem is kéne hadsereg.
  Ami nem más mint a pszichopaták eszköze, hogy kiélhessék a sötét vágyaikat.
  Minden politikus azt első sorba , ha harcolni van kedvük.
  És ne más pöcsével verjék bele a 100 as szöget a falba.

  • Öcsi szerint:

   +++++++++++++.
   Ha lenne Magyar Honvédség, ma egy despota hazaáruló politikus sem reszelné a valagát a parlamentben. Ezért is kellett nagy hirtelenséggel a Honvédséget és a tiszti kart a szélnek ereszteni a technikát meg minél hamarabb eltüntetni.

   Kisértetiesen hasonlít a Károlyi Mihály, katonát látni nem akarok féle hatalom átvételre .

   • akárki szerint:

    igazad van öcsi.

    • akárki szerint:

     u.i.: mindez a cion fasiszta érdeket szolgálta szolgálja.

     • vitorla123 szerint:

      Magyarul zsidó fasiszta érdek! A zsidó fasiszta rendszer vadászik a kommunistákra és a munkavállalókra.Vadászik a világ minden más népének fasisztájára is.Ilyen a JOBBIK!Aki szintén kommunista vadász!
      Más van olyan ismerősöm akit nem vettek fel a Honvédséghez,mert nem volt nyelv vizsgája!Röhej

 2. szigony szerint:

  A szükséges (?) védelmet – katonai értelemben – mindenképpen a nemzetközi helyzetre figyelemmel kell meghatározni.
  Manapság egy ‘ nemzet-állam ‘, – melyet annyira igyekeznek egyesek ‘ összehozni ‘, annak ellenére, hogy ilyen a világon nem létezik már töbszáz éve, a generációk keveredése okán – nem képes teljeskörű önvédelemre, csak egy regionális haderő – megfelelő felszereléssel ( igen drága ! ), tömegpusztító fegyverek bírtokában képzelhető el – lehetne erre valamilyen biztonságot adni.

  A globális világ másféle – sokkal kisebb költségű, és a inkább a tudatra ható – fegyverzettel rendelkező ‘ erővel ‘ kontrollálható hatásosan, minden elenkező híresztelés ellenére… (a digitális világ másfajta törekvés mentén IS hatásosankézben tartható… IS ! )

  Ezért ez a kardcsörtető – még az emberiség IS másfajta fizikai léttel rendelkezik, mint anno… , gondoljunk a történelem során végigvonuló fegyver-, és harcmodor változásokra IS . Ezer éve volt amikor az egyes ember fizikai ereje határozta meg a harc kimenetelét – utoljára a II. VH. – ban lehetet erre példa, de már ott sem volt meghatározó !

  Ilyen – mint a bejegyzésben IS szereplő – eszmefuttatást az élet – az evolúció -már meghaladta, ha vannak IA egyesek, kik még e gondolatkörben vélik a megoldást megtalálni.

  Ha a kapitalista – már ingó – fegyvercsörtetés nem lenne ilyen güzükkel teli – gondoljunk bele a harci eszközök gyártásához még sok véren keresztül, de sokak haszna társul – rég azon gondolkozhatna az emberiség, hogy hova fordítsa azt a töméntelen GDP – t, amit jelenleg a fegyverkezés esmészt fel – kilátástalanul… alán volna helye, azt hiszem.

  Megoldható lenne az emberiség világszerte manapság nehéz életkörülményeinek mindenki számára való sikerres életvitele…

 3. Realista szerint:

  1988-ban a néphadsereg békelétszáma 106 800 fő volt, közvetlenül a rendszerváltozást megelőző időszakban 13 gépesített lövész-, 4 harckocsi-, és 4 tüzérdandára, 4 páncéltörő tüzérezrede, 7 műszaki- és 3 híradóezrede, 1 hadműveleti-harcászati rakétadandára, 3 harcászati rakétaosztálya, 4 felderítő- és 1 deszant rohamzászlóalja, 1 rádiótechnikai dandára, 11 légvédelmi tüzér- és rakétaezrede, 1 harci helikopterezrede védte az ország határait és légterét. Ezenkívül még számos híradó, elektronika harc, vegyvédelmi, ellátó, javító, szállító és egyéb egység és alegység, valamint különféle hadtáp, kutató és oktatási intézetek szerepeltek a hadrendben. A csapatoknál 113 harci repülőgép, 96 harci helikopter, 1435 harckocsi, 2310 páncélozott szállító harcjármű, 27 tüzérségi rakétaindító, 1750 tábori tüzér löveg, 270 páncéltörő löveg, kb. 500 légvédelmi fegyver és kb. 50 önjáró hídvető állt szolgálatban.

  Ehhez jött még egy 30 000 fős rendőrség, 14 000 fős határőrség. A pénzügyőrséget és a munkásőrséget nem is említem. Büntetésvégrehajtás akkor is volt, de fegyveres testületként semmi köze az országvédelemhez, ahogy a tűzoltóságnak sem, viszont ők el láthattak bizonyos karhatalmi feladatokat is. Mai értelemben vett katasztrófavédelem nem volt, a tűzoltók akik a BM alá taroztak, létezett egy polgárvédelem. Rendszerváltás előtt a néphadsereg hátországvédelmi alakulatai voltak.

  Sok hadgyakorlat, kalandok, 68-as éles bevetés. Ezek jellemezték az akkori katonaéletet.

  Sok film is készült akkoriban:

  Princ, a katona

  Angyalbőrben 1988-90

  Őrjárat az égen

  • Realista szerint:

   Nem azt mondom, hogy így is hatalmas haderő, de itt állomásozott kb. 90 000 Szovjet katona és létezett egy szövetségi védelmi rendszer a Varsói szerződés. Ez garantált egyfajta katonapolitikai nyugalmat. Hogy élesben ez mire lett volna elég azt senki sem tudhatja. De volt haderő.

  • Próféta szerint:

   Szép ezeket a számokat látni és nosztalgiázni, de akkoriban is az szóbeszéd járta, hogy ha románok vagy a szerbek megindulnak, akkor csak az Alpok fogta volna meg őket. Úgy átmentek volna az országon, mintha nem is lenne katonaság. (XY hadnagy úr) Akkor ma mit szóljunk, amikor tényleg nincs honvédségünk ??

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.