Szegényebbek a melósok, de…

Nőtt a dolgozói szegénység

Ellentétes folyamatokat láthattunk a magyarországi szegénységben tavaly. Miközben a dolgozói szegénység újabb csúcsra ért, addig a mélyszegénység csökkent.

Ma már csaknem minden tizedik dolgozó szegénynek számít Magyarországon, amire az adatfelvétel kezdete, 2005 óta nem volt példa. A Eurostat adatai szerint a foglalkoztatottak társadalmi juttatások után mért szegénységi aránya 2016-ban elérte a 9,6 százalékot az egy évvel korábbi 9,3 után. Ők azok, akiknek a jövedelme nem éri el a medián 60 százalékát. A világgazdasági válságot követő években, egészen 2014-ig 5-7 százalék között mozgott a dolgozói szegénység, azóta azonban nem áll meg a növekedés.
Ez nem azt jelenti, hogy csökkentek volna a jövedelmek. Az elmúlt évek dolgozói szegénységének növekedésében kulcsszerepet játszott, hogy egyre többen vannak a közfoglalkoztatottak, akiknek a keresete mélyen alatta marad az átlagnak. A tavalyi év első 11 hónapjában 6,2 százalékkal, 261 ezer forintra nőttek a bruttó keresetek, a közfoglalkoztatottaké azonban 1 százalékkal csökkent, ami 79 ezer forintot jelentett számukra. Nettóban számolva a nemzetgazdaságban csaknem 8 százalékos keresetnövekedést láthattunk (173 500 forint), a közmunkásoknál pedig 0,5 százalékos növekedést (52 500 forint)
Tavaly azonban elsősorban vélhetően nem a közfoglalkoztatottak alacsony bére okozta a kedvezőtlen trend folytatódását. Egyrészt létszámuk nem nőtt tovább a megelőző évhez képest. Másrészt az ebben a programban zömében részt vevő, középfokúnál alacsonyabb végzettségűek szegénységi aránya 25 százalékra csökkent a 2015-ös 27-ről. A középfokút elérő, de felsőfokúnál alacsonyabb végzettségűek szegénységi aránya 11,4 százalék, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb a 2015-ösnél. Aggodalomra okot adó tényező viszont, hogy a magasan képzetteké, vagyis a felsőfokú végzettségűeké 6 százalékra növekedett, ami egy év alatt 1,4 százalékpontos emelkedést, két év alatt triplázódást jelent.
A nálunk fejlettebb országokban alacsonyabb, a kevésbé fejlettekben magasabb a dolgozói szegénység. Habár tavalyi adatok még nincsenek a régióból, de 2015-ben Romániában a munkavállalók csaknem 19 százaléka élt a mediánjövedelem kevesebb mint 60 százalékából, Lengyelországban 11,2, Csehországban pedig 4 százalékos ez az arány.
Az idei évben ellentétes folyamatok határozhatják meg Magyarországon a dolgozói szegénység alakulását. A 2017-ben várható, 10 százalék körüli nemzetgazdasági bruttó béremelés miatt többen kikerülhetnek a dolgozói szegénységből, habár a minimálbér közelében keresők döntő többségének erre minden bizonnyal még várniuk kell. A közfoglalkoztatottak pedig kizárt, hogy kikerüljenek ebből a kategóriából.
Jó hír azonban, hogy a szegénység „mélysége” (a szegénységi rés) két éve csökken, és már annyira alacsony, mint a válság előtt volt. A szegénységben élők mediánjövedelme és a szegénységi küszöb közötti különbség tavaly 18,8 százalékra csökkent a 2015-ös 21,8 százalékról. Az EU-ból még csak 2015-ös adatok vannak, de a 24 százalék feletti uniós átlagnál és a kelet-európai országokénál is alacsonyabb a magyar ráta, vagyis a szegénység nem olyan „mély”, mint például Romániában vagy Bulgáriában.
(vg.hu)
Bal-Rad komm: Mélyszegénységileg már mögöttünk vannak a románok meg a bulgárok! Döbrögisztán valóban erősödik, és jobban teljesít!
Mindez az egykori keleti blokk legvidámabb barakkjában.
Szólhatnak a fanfárok! Olimpiára fel!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szegényebbek a melósok, de… bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Ha nincs munkavállalóknak képviselete a parlamentbe még megkísérelni sem lehet azt,hogy a helyzet javuljon.Ráadásul a munkavállalói érdekképviselet értelemszerűen kommunista,mert csak azt akarhatja és semmi mást. Függetlenül attól,hogy tagja e a pártunknak vagy nem.Mindent meg kell tenni azért,hogy a rendszeren belül legyen a munkavállalóknak képviselőcsoportja a parlamentben.Lehetőleg úgy ,hogy érdekérvényesítő képessége legyen.Nem úgy mint most az MSZP-nek. Ehhez mind a 106 helyen jelöltet kell indítani.Segítsük ezt a munkát. Megjegyzem,sem a Vona se a Gyurcsány ezt nem tudja de nem is akarja megtenni.Botka pedig ma “lebótol”Orbánnal.Kedves munkavállaló,kedves nyugdíjas kezd gyűjteni azokat akik ajánlani tudják a Munkáspárt,a munkavállalókat képviselők,jelöltjeit.

  • szigony szerint:

   A munkaadók és a munkavállalók közti szerződés – kollektív szerződés – rögzíti a kettőjük jogait, kötelezettségeit, elszámolásukat.

   Ebbe – teljesen jogtalanul – nyúl bele rendre a regnáló államhatalom…, parlament … IS !

   A munkavállalókat a képviseletüket ellátó szervezet – szakszervezet – jogosult képviselni minden egyeztetésben, csak ! A parlamenti képviselet egy más egyeztetési szint !

   • szigony szerint:

    kiegészítésképpen : fenti bejegyzésben megfogalmazottak csak a kapitalista társadalomban életszerűek, a szakszervezetek hazánkban sajnos nincsenek feladatuk magaslatán ehhez…

    Egy emberi társadalomkeretében az államnak van szabályzó szerepe…amit neezhetünk parlamentaruzmusnak IS !

 2. Tovaris szerint:

  A parlamentben csak olyan arányú képviselettel lehet működni, mint ami legalább Oroszországban van. Egyebekben parlamenti kreténizmusról eshet csak szó.
  A Thürmer-féle párt-izé pedig közelébe sem juthat a parlamentnek, hiába kötött elvtelen kompromisszumokat a szélsőjobbal – s még az e honlapban megszólaló nácik miatt sem.

  • vitorla123 szerint:

   Ne v egyél rá mérget.Más meg pláne nem!Nem igaz az a nézet amit képviselsz,hogy minél rosszabb annál jobb!A munkavállalók helyzetén MOST kell segíteni.Legalább olyan mértékben ahogy Oroszországba van.Ehhez elsősorban Budapestnek és a Megyeszékhelyi munkavállalóknak kell ide szavazni.

   • Tovaris szerint:

    Akkor rajta. Szavazzatok. szervezzetek!
    Csak jó lenne bevallani, hogy miért nem mentek semmire.

    • vitorla123 szerint:

     Mert te sem támogatod! Lehetnél akár jelölt is valahol!

     • Balázs szerint:

      Vitorla, az én szavazatomat megkapjátok.
      Nem vagyok semmilyen *izmus híve, de rátok még nem szavaztam és helyetek lenne a parlamentben.

     • vitorla123 szerint:

      Köszönöm!Voltunk.Kádár idején és jólétet teremtetünk egy világháború után. Agitálj mellettünk megkérlek úgy ahogy itt! Ha sokan teszik változni fog az ország!

     • Tovaris szerint:

      Ne haragudj, de én populista-demagóg elveket nem támogatok. Csak a marxizmus-leninizmus talaján álló kommunista pártot támogatok.
      Ilyen meg jelenleg nincs. Még a Magyar Balpárt sem az.
      Remélem, világos voltam.
      az itt megszólaló egyes náciba hajló kommentátorok meg ne engem oktassanak ki, hanem nézzenek körül saját eszmei-ideológiai zűrzavarukban.

     • Balázs szerint:

      nem vagyok se náci se cio-náci.
      Vegyél példát rólam.

    • Nagy szerint:

     V.olt munkáspárti jelölt, és 510 szavazásra jog.osultból 2 azaz kettő szavazat.ot kap.ott. A saját és feleség.
     Akik jelölték, az.ok sem szavaztak rá.

     • vitorla123 szerint:

      Ez így van! legalább én próbálok változtatni akommunikációnkon..Antal törvényileg törölte el a MUNKÁS szót és az osztályt is.Tudatosan semmisítették meg a munkahelyek millióit.A MUNKÁST átkeresztelték MUNKAVÁLALÓVÁ! Pedig ugyan azt az ásót forgatja,vagy kotrógépet vezeti.
      A munkavállaló ÚR!! Ha felismerné,hogy nem az az érdeke ,hogy a fia,lánya unokája Londonba költözzön segédmunkásnak,amiből ott autót tud venni és soha többé nem jön haza,lehet meggondolná magát.
      Mert így a gyerekét,az unokáját csak SKYPON látja,már ha egyáltalán felhívja. Am,ikor a harácsolók pártjaira szavaznak valóságban erre szavazunak.Meg azrra,hogy a nyugdíjemelés 0,9 % legyen.Most azért változott mert választás lesz!Ennek a harácsoló osztálynak nincs szüksége a magyar munkavállalóra.Gépesít! Használja a kibernetikát,és a digitális technikát.Már sofőr se kell a kocsiba.Traktoros sem a traktorra.Csak az árút nem lesz aki megvegye.Nagy hülyeség amit írok,lassan a harácsolók érdeke lesz a kommunista uralom.
      Marx ezt mondta ki annak idején.

 3. Havasi Gáspár szerint:

  A Munkáspárt nem paktált le a szélsőjobbal, és főleg nem kötött paktumokat. Ezért is szakadt meg a párbeszéd.
  A magyar nemzet ideológiailag megosztott. Thürmer és az MNA felismerték a nemzeti egység szükségszerűségét. Sajnos nem jött össze. Pedig a különböző társadalmi erőknek egységbe kellene tömörülni a gyarmati függőség megszüntetése érdekében.
  Tovaris, Ön annyira magas szinten műveli a nácizást és fasisztázást, hogy már rekordot dönt. Utoljára ilyen hangnem csak a judeobolsevikok által megszállt kommunista neten volt.
  A végén már annyira belemerül az elferdített marxizmusba, hogy önmagát is nácizni és fasisztázni fogja. De diktatórikus és autokrata felfogása miatt ezek a jelzők meg is illetnék.
  Amúgy nem hiszek a parlamentarizmusban, de ha a Munkáspárt bejutna, azért lenne jelentősége.
  Mert rendszeresen szerepelne a nyilvánosság előtt, megismernék. A parlamenten kívül is könnyebben mozgósíthatna. Tömegmozgalmat hozhatna létre, stb.
  Amikor magukat marxistáknak vallók szembe mennek egy valódi baloldallal, miközben gyakran a liberális, álszocialista erőket védik, nyilvánvaló, hogy a feladatuk nem a baloldal erősítése, hanem a nemzet hatalomra kerülésének megakadályozása a gyarmatosítók érdekében.
  Számos munkáspárti tag azért távozott és fordult szembe a párttal, mert nem volt hajlandó a judeobolsevik vonalat követni. Ezért kell a merev marxizmus, mert megakadályozza a nemzeti gondolkodásmódot. Egy Tovaris többet árt a nemzeti baloldalnak, mint 100 jobbikos, vagy más jobboldali szervezet tagja.
  Tovaris félék soha nem fogják támogatni a valódi baloldali szervezeteket, mert a küldetésük ezzel ellentétes.
  A marxizmus pedig az elkövetkezendő történelmi szakaszban, és valószínű utána is mélyponton fog maradni, amíg el nem hal.
  Ellentétes a nemzeti érdekekkel, és csak eszközül szolgál a világ népei fölötti diktatúrának.
  A kommunizmus eszmeisége átgondolás és átdolgozás nélkül halott lesz. A XIX. századi marxizmus nem felel meg a mai kor követelményeinek. A marxizmus helyébe nemzeti alapon működő társadalmaknak kell lépnie, vagy marad a világméretű cionista diktatúra, mind radikális, mind liberális megközelítésben, mely annak idején tudatosan, szántszándékkal szülte meg az antihumánus eszméket a világuralom megteremtése érdekében. És ez rövidesen az emberiség pusztulásához vezethet.

  • vitorla123 szerint:

   Azt mondom és írom.Mai nyelven kell beszélni és agitálini ugyan azt!Csak a kód mai a tartalom marad.Mert a harácsoló az harácsoló a munkavállaló meg munkavállaló.(Krumpli leves akkor legyen krumplileves!)Csak a munkavállaló meglopásával(kizsákmányolásával) lehet harácsolni.Mert ez az egyetlen értékteremtő folyamat a munka vállaló által végzett munka.Ettől azonnal kommunista.

  • Tovaris szerint:

   Ne haragudjon, de Önnel nem szállok vitába, mert ezekkel az elvekkel nem vitatkozni kell, hanem osztályharcot vívni ellenük.
   Ez a hely azonban csak közvetetten az osztályharc színtere – maradjunk meg a vélemények kinyilvánításának a szintjén.
   Mellesleg, néha vannak elfogadható rész-tézisei, de összességében ellentmondanak a marxizmus-leninizmus elveinek.
   Ezt is kérem véleménynek tekinteni.

   • Tovaris szerint:

    Amit Ön előadott, az színtiszta revizionizmus. Márpedig azt jól tudjuk, hová vezet.

    • vitorla123 szerint:

     Tévedés! Egy országban is lehet szocializmust építeni! Ez Sztálinizmus.És nem revizionizmus! Ha Sztálin nem foglalja el (szabadítja fel) Magyarországot itt soha nem lett volna jólét!(Szocializmus!) Oroszokkal,csak oroszul lehet beszélni!(van kivétel) Munkavállalókkal pedig a munkavállalók nyelvén! Az osztályharchoz,pénz paripa és fegyver kell!Ma egyik sincs.Kivéve az ön álláspontját!Mentől több nyomor,mentől több halál vezet el a forradalomhoz! Kösz!Ha lehet el kell kerülni. Kivéve,ha alkalom kínálkozik!
     Kínai közmondás Szung-ce vagy 2000 éve jegyezte le.”Százszor ütközni és százszor győzni nem a legfőbb jó a jók között!”

     • vitorla123 szerint:

      Az érthetetlen körmondatokat senki sem érti!Itt írta valaki!Akkor az egyik nyelvről a másikra fordítás (kódolás),hogy lenne revizionizmus!Ez elvi kérdés!És vélemény!

    • Öcsi szerint:

     Maga véletlenűl neml Tamás Gáspár Miklós Tovaris ?
     Есть нацисты в Германии !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     • Nagy szerint:

      TGM nem marxisvta, Ő mint fil.ozófus tudja, hogy az ma már nem időszerű.

   • fatum szerint:

    Marx gazdag férfi volt. Vegytiszta könyv szerinti laboratórium nem lehet a társadalomban. Nem vette figyelembe a nemzetek önvédelmét,. Ezért nácizzák le azokat a népeket, akik a saját önvédelmüket akarják. Különösen, most az inváziós csürhénél bukik ki ez. Minden nép, aki nem akar inváziós álló faszú erőszakos kancsürhét, azaz a saját genocídiumát, azonnal náci címkét kap. Marx leírta, hogy zsákmányolják ki a munkást, és a tőke működését. Valójában nem ásott le a mélyre. A fő okát nem tudta megnevezni, mért van kapitalizmus. Nos. Amelyik társadalomban természetes hogy a nőket nem tekintik embernek ott egyetlen más emberi csoport nincs biztonságban. Nem véletlen, hogy a kapitalizmusban jött létre a feminizmus is mert a kapitalizmusban a nő tárgy. Mert a nőket sokkal jobban ki lehet zsákmányolni az utódféltése miatt. Ha nincs munkája akkor cseléd az uraknál vagy szexpiaci rabszolga. A kádári szocializmusban, ahol a nők és a férfiak bére közel hasonló volt, nem volt szükség feminizmusra. Tisztes munkából tisztességesen meg tudott élni egyedül is egy nő. Akár több gyerekekkel. Az állam gondoskodott az olcsó bérlakásokról. Sőt nem tűrték a striciket bordélyokat sem. Nem nevezte senki sem a nők tömeges megerőszakolását a nők szexmunkájának. Ha egy férfi bántalmazta a nejét, simán elmehetett egy nő máshova dolgozni. És vagy munkásszálláson lakott, vagy vállalati bérlakásban lakhatott a gyerekeivel . A kapitalizmusban nem gondoskodnak erről, Így történik az meg, hogy különböző nőjogi szervezetek a kialakult feminizmus nevében akarják az állam feladatát ellátni. De ehhez nincs pénz. No ilyenkor jön a mocskos kapitalista, hogy megveszi a lojalitását. Ezért fordult elő nálunk, hogy soros pénzelte “feministák” állnak ki az inváziós nemi erőszakoló kancsürhe “menedékjogáért” Trumpnál is eljátszották a lefizetett álfeministák az elnökbuktató majdansztorit. Jelenleg is majdanoznak.

    • vitorla123 szerint:

     Nem veszed figyelembe Marx esetében,hogy Ő a tudományos szocializmus alapjait rakta le.Valahogy úgy ahogy a szorzótábla is hasonlít a digitális technikához.Csak elgondolkodtam a leírtakon.Milyen nagy igazságot írtál le..Pedig a nő a nyak és a férfi a fej! Mondta anyám.Csakhogy a fej mindig arra fordul amerre a nyak fordítja. Ráadásdúl a nyelveket nem véletlenül hívják anyanyelvnek.Ugyanis gyerekek nélkül nincs család és társadalom.Szóval nincs emberiség sem.
     Az is érdekes amit a lakásról és a lakhatásról írtál.
     De ennek van eleje.
     Ha Sztálin nem “igázza” le Magyarországot soha nem épülnek ingyen olcsó bérlakások és lakótelepek.Ma egy jelentős része az országnak koporsó lakásokban élne mint Horthy idején.De van tovább is.Ezek a lakások 10-20 éven belül összedőlnek mert hegesztett kapcsolat van a panelek között.Mi és hogyan fogja ezt megakadályozni,vagy karbantartani.Mert úgy volt tervezve,hogy szét szedik és újra építik őket.Új,modern technológiával.Pécsen már felrobbantottak egy ilyen házat.Ráadásul egy ilyen ház rezsijét ma egy asszony nem tudja kifizetni,ha egyedül él.
     Ilyenkor jön rá az ember Sztálin győzelmének okára!Bizony.Egy hatékonyabb gazdasági rendszer győzte le a fasizmust.És bár meggyilkolták a bosszúállók,országát alkotását szétverték,de az tovább él keleten,ahol a bosszúállók elmaradott gazdasági rendszerét felváltották Sztálin nemzeti kommunista rendszerére.
     Orbán és társai ha megfeszülnek se,ha a félvilágot összelopják se tudnak olyan életszínvonalat biztosítani Magyarországon,hogy a magyar asszonyoknak “megérje” gyereket szülni és felnevelni.Legfeljebb egyet hobbiból. A többi a cigány asszonyok dolga.És a magyarság megsemmisül 100 éven belül.Ráadásul ez nem a cigány asszonyok bűne.”Mír nem vagy terhes?Bettteg vagy?”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.