Szíria

Antony J. Blinken a leköszönt Obamaki adminisztráció volt helyettes külügyi államtitkára felszólította Trumpot, hogy végre közvetlenül is segítse már meg Szíriában a Raqqa környéki kurdokat (YPG), attól függetlenül is, hogy azok nem éppen nagy barátai az ankarai maffiának.

Ugyanakkor sürgette azúj amerikai elnököt arra is, hogy nyújtson hathatós segítséget a törököknek Al-Bab körzetében a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetésének a likvidálásához.
A jó Blinken mintha elfelejtette volna, hogy hogy a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) többnyire a PKK Szíriában ténykedő szárnyának a fegyveresei.
A latorhírek szerint haldokló Asszad elnököt tegnap többen is látták Damaszkusz egyik lakónegyedének egy háztömjének lakói. Többekkel szót is váltott. Ezek a lakók állítják: nem úgy nézett ki, mint aki halni készül. Sőt.
Tegnap este még vendégeket is fogadott a rezidenciáján. A televízió be is mutatta. Tényleg nem tűnik halálosan betegnek. Még csak influenzásnak sem nézett ki!
Aleppotól keleti irányba a Maskanah-Raqqa tengely mentén nyomult tegnap Deir Hafer irányába a szír kormányhadsereg. Rasm Al-Harml közelében végeztek néhány tucat rémkalifátusista pribékkel. Köztük egy szaudi származási helyi kiskalifával, valami Abou Ma`ad Al-Szaud nevezetű latorvezérrel. A szír légierő pedig Qasr Al-Buraij városnál nyújtóztatta ki Muthanna Al-Haj kalifátusista emírt. Pontosan tizenharmad magával robbantották rá a bunkert ahol éppen tanyázott. Hírek szerint igazi csúcsragadozó volt életében.
De a szír kormányhadsereg egyelőre nem molesztálja Al-Bab déli fertályát. Intézzék a város kalifátusistáit a törökök-észak felől. Viszont azok nagyon “megfontoltakká váltak”!
Számottevő mozgolódás tegnap csak Deir ez-Zor környékén, és a Palmüra-katlanban volt.
Deir ez-Zor repterére özönlik a kormánycsapatok erősítése, és az utánpótlás. Az utánpótlásból ráadásul jut már a helyi civileknek is. Azok a katonák pedig, akik nem a segélyek osztogatásával voltak tegnap elfoglalva, az ISIS-pribékek ritkításában vettek részt.
A Palmüra-katlan darálója is zakatolt/zakatol. A kormányerők egészen Qasr Al-Habr városig nyomták a kalifátusistákat. Momentán azon munkálkodnak, hogy innen is kipucolják a latrokat, és ezzel Homsz-tartomány keleti részének egyik legfontosabbnak itélt területe is ISIS-mentessé fog válni.
Jelentések szerint erre kiválóak az esélyek.
A környéken az orosz légierő gépei Al-Bayarat oázis martalócait intézte
A Qalamoun-hegység lábainál is elkezdte tegnapelőtt forszírozni az ISIS-mentesítést a kormányhadsereg. Tegnap pedig folytatták.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Istvan szerint:

  Ennek az AJ .Blinkennek azért már illene befogni a száját!
  O..maki már nem elnök,és ő sincs pozícióba!De,gondolom,mindegyik szeretné,ha a háttérből irányíthatná az annyira szidott Trumpot!
  Valamelyik nap az amerikaiak bombáztak,és közel száz civil,meg egy amerikai katona vesztette életét!
  Vastagon olyan címekkel hozta le a hazai(persze,kívülről háttérhatalmi irányítású ) szennylapunk,hogy így bombáz Trump!!
  Erre oda kellene figyelni Trumpnak a saját védelmében,mert,gondolom,nem úgy akarja beállítani,mint O..maki annak idején,hogy aztán az ami bombázás ilyetén “eredményét” ráfogta az oroszokra!!
  Meneszteni kellene az ezt a légicsapást elrendelő amerikai parancsnokot, vagy parancsnokokat,a hadműveleti tisztet,a végrehajtó pilótákat,és rámutatni arra,hogy ő nem így gondolta!!
  Egyébként is ,ha békét akar,és szövetségesévé akarja tenni az oroszokat,vagy legalábbis mérsékelni az eddigi szembenállást,akkor ezt sürgősen meg kell tennie!!

  • TERMIN8ATOR szerint:

   Szerintem ez józan és okos gondolkodásra val, tisztelt István ! Szerintem okos és ésszerü tanács lenne Trumpnak, véleményem sterint .

 2. Azorka1861 szerint:

  Az ugynevezett “ellenzèki csoportok” kèt nagy koaliciot hoztak lètre Idleb
  tartomàny területèn.
  http://orientalista.hu/hadi-helyzet-sziriaban/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.