Szíria

A genfi Szíria-tárgyalások következő fordulóját február 20-ra tűzték ki. Staffan de Mistura, a világszervezet szíriai különmegbízottja azt mondta: az ENSZ fogja kiválasztani, hogy kik képviselhetik a terroristákat a tárgyalásokon, ha nem tudnak maguk megegyezésre jutni a delegációjuk összetételéről.

A Szaúd-Arábia által abrakolt Tárgyalási Főbizottság (HNC) nevű terrorszövetség “szóvivője” elfogadhatatlannak nevezte de Mistura kijelentéseit. A szóvivő Twitter-üzenetében hőbörgött tegnap.
A latorszónok szerint bandáik fogadják el a meghívást a genfi béketárgyalásokra, amennyiben ezek a tanácskozások nem vezetnek ahhoz, hogy egy teljes végrehajtói jogosultságokkal rendelkező átmeneti kormányzó testület veszi majd át a hatalmat Szíriában. Mi több!-kijelentette: a fegyvernyugvás teljes körű kikényszerítése nélkül nem lehet további lépéseket tenni a politikai rendezés felé.
Márpedig az általuk említett fegyvernyugvásban nekik kb. annyi szerepük lesz, hogy vagy csendben kussolnak és tudomásul veszik az új szabályokat, vagy beledöglenek. Nincs és vélhetőleg nem lesz harmadik út.
A damaszkuszi kormány elutasít mindenféle autonóm törekvést Szíria területén. Az Oroszország által kidolgozott és előterjesztett alkotmánytervezet NEM TERÜLETI AUTONÓMIÁT, hanem kultúrális autonómiáról tesz említést, illetve föderális államszerkezetről. A szír kormány most mindkettőt kifogásolja, ill. elutasítja. (Hasonló problémák vezettek az ukrajnai válsághoz is! A nyelvi autonómia, és az államszerkezet föderális átalakításának elutasítása.)
A diplomáciai civódások nem különösebben hatnak a csatahelyszínekre, ahol viszont pezseg az élet!
A Palmüra-katlanban egészen váratlanul összeomlott tegnap az ISIS Qasr Al-Hayr körüli védelme. Igaz, ehhez azért hozzájárult az orosz légierő is.

A jelek szerint elbízták magukat a szír kormányerők Al-Babtól délre. Az ISIS váratlanul egy nem túl erős offenzívát indított, és a katonaságot-amelyik egy nappal korábban elfoglata tőlük Serhan falut-kiijesztették tegnap a településről. Ami azért némileg meglepő.

Észzakon viszont a törökök diadalt arattak. A rémkalifátus 51 pribékjével végzett a török hadsereg az elmúlt 24 órában az észak-szíriai Al-Bab térségében légi és földi csapások során – közölte ma reggel a török vezérkar.
Deir ez-Zor ipri negyede ellen indított tegnap területszerző támadást a kalifátusisták ellen a szír kormányhadsereg. A Liwaa Atta-térségéért vívott harcokból az orosz légierő gépei is kivették a részüket. Beszámolók szerint a pribékek igen sok egyede pusztult el a tegnapi harcok során.

A “szabad szírek” tegnap délután közleményben tudatták országgal-világgal, hogy harmadjára is nekiveselkednek Raqqának. Ennek ugyan látható jele ma délig nem volt, de a szándék ismertté vált. Az ISIS számára is!
Tegnap egyébként a rémkalifátus ismét példát statuált. Deir ez-Zorből elszelelt cimborákat végeztek ki, igen látványos körítés közepette. A hat gyáva latort népes szurkolóközönség üdvrivalgása közepette nyakazták le. A mókázás helyszíne Margada városa volt.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.