“Nem, uram, ezt nem tesszük meg!”

Tényleg katonai puccs készül Trump ellen?

Nem mi őrültünk meg, a jelenlegi washingtoni politikában szinte félhivatalos lapnak számító Breitbart News oldalán jelent meg csütörtökön egy cikk, amelynek címe nem kevesebbet állít, mint hogy “Obama volt tisztviselője puccsot javasol Trump ellen.”

Ez lehetne egy álhír a sok közül, de nem az, hiszen a Breitbartnak oroszlánrésze volt Donald Trump elnökké választásában, volt vezérigazgatója Steve Bannon pedig ma az elnök főtanácsadója, sőt, egyes vélemények szerint gyakorlatilag ő maga az elnök.

Na de honnan vették a puccs ötletét?
Olvasták a tekintélyes Foreign Policy egyik blogján. Még hétfőn jelent meg az ismert külpolitikai elemző Rosa Brooks írása, „3 út, hogy megszabaduljunk Trump elnöktől 2020 előtt” címmel. Brooks korábban tanácsadói és koordinátori posztot viselt a Pentagonban, illetve partnere a liberálisként számon tartott New America alapítványnak (a kuratóriumban ott ül maga Soros György is!), a konzervatív kommentátorok szerint ő az Obama-adminisztráció egyik legveszélyesebb alakja volt.

rosa

Impeachment?
Mit ír Brooks? Felvázol négy lehetőséget Trump leváltására. Az első az, hogy kivárják 2020-at és mást választanak meg helyette, de ez messze van még. A második az impeachment nevű eljárás, amelyben a kongresszus megfosztja hivatalától a „hazaárulást, hivatali visszaélést vagy más bűncselekményt vagy vétséget” elkövető elnököt. Erre leghamarabb 2018 végén lesz lehetőség, már ha demokrata többséget választanak a képviselőházba.
Az alelnök közbelép?
A harmadik lehetőség az alkotmány 25. kiegészítésének alkalmazása. Ez egy furcsa eljárás, amelyben az alelnök – arra hivatkozva, hogy az elnök nem képes ellátni hivatalából adódó kötelezettségeit – átveszi a hatalmat. Ehhez az kellene, hogy Mike Pence alelnöknek legyenek ilyen irányú ambíciói, de Brooks szerint biztosan vannak. És ő ugyan elég kemény konzervatív, klímaváltozás-tagadó és miegymás, de legalább nem igazi őrült – írja a szerző.
Lehetséges a puccs?
Az utolsó pont igazán síkos terep, próbáljuk szó szerint visszaadni a tételmondatot: “A negyedik lehetőség az, amire mostanáig azt mondtam volna, elképzelhetetlen az Amerikai Egyesült Államokban: a katonai puccs, vagy legalábbis az, hogy a katonai vezetők megtagadják bizonyos parancsok végrehajtását”.
Látszik tehát, hogy Brooks a Breitbart állításával szemben nem javasol puccsot, csak elméleti lehetőségét veti fel. Meg is jegyzi, hogy a katonaság feletti civil kontroll olyan alapelv, amire okkal lehet büszke az Egyesült Államok. Trump viszont annyira szeszélyes és kiszámíthatatlan, hogy bizonyos esetekben nem lehet kizárni a parancsmegtagadást., Ezeket elég szemléletesen írja le: “Készüljenek Mexikó megszállására, holnap!
Kezdjék el összegyűjteni a muszlim amerikaiakat és Guantánamóra küldeni őket!
Most megleckéztetem Kínát – néhány atombombával!”
Lehetetlennek hangzik, írja Brooks, de arra jut. hogy a katonai vezetők az ország és az alkotmány, nem pedig az elnök védelmére esküdtek fel. „Életemben először el tudom képzelni valós forgatókönyvként, hogy magas rangú katonatisztek azt mondják az elnöknek: Nem, uram, ezt nem tesszük meg!” – írja Brooks.
Mi az a Breitbart News?
A 2012-ben meghalt Andrew Breitbart által alapított médiacsoport az Alt Rightnak nevezett új jobboldal egyik legfontosabb orgánuma, mondhatni alapköve. Kritikusai szerint egyszerűen szélsőséges, nőellenes és rasszista (az antiszemitizmus vádja is fel szokott merülni, de tekintélyes republikánus zsidók szerint ez nem igaz). A saját szempontjából jól vegyíti a hangulatkeltést az oknyomozó munkával, így elég nagy befolyásra tett szert. A kezdetektől Trump mögé állta kampányban.
(propeller)
Bal-Rad komm: Nos hát egy szembeszegüléssel már volt dolga Trump bohócnak. Igaz, akkor még CSAK az Obamakitól megörökölt igazságügyminisztert kellett kirúgnia! De ki tudja legközelebb ki fog ellenszegülni neki?
Mindazonáltal kezdenek a dolgok a “helyükre kerülni”! Mintha Trump valójában csak egy bohóc lenne. A valődi Főnök az nem ő!
CSAK SZEREPET JÁTSZIK Ő IS! FŐSZEREPNEK MONDJÁK, DE CSAK EGY BOHÓC!
Az “ötletelgető blogger” pedig az a Rosa Brooks, aki “…az Obama-adminisztráció egyik legveszélyesebb alakja volt…”

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

“Nem, uram, ezt nem tesszük meg!” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Nagy szerint:

  Trump a hds főparancsn.oka. Nem egyszerű függelem sértés ha neki nem fogadnak szót. Még Göncz Árpádnak sem mert ellentm.ondani a magyar hds, mik.or mint főparancsn.ok megtilt.otta a taxis bl.okád ellen a hds alkalmazását.

 2. Paul Aradi szerint:

  A III. Világháború kapujába ért a Világ! A liberalizmus= neoliberalizmus a mögötte lévő gazdasági mozgató erők elérkeztek megint a Világ újrafelosztásának kényszeréhez. Amerika, amely gazdasági vesztesként érezheti magát előbb-utóbb, mondjuk Kínával szembe a sarokbaszorított kuty helyzetébe kerül. Ebben pedig nincs kontrol. Igaza van annak, aki az amerikai elnököt bohócnak nevezi, hiszen minden kapitalista ország vezetője bohóc, báb. Igaz Tump nem csupán bohóc! Főbohoc aki a neoliberális gazdasági érdekekkel, azt képviselő obamakikkal került szembe. Az amerikai társadalom eközben lármázik, tüntizget. Ez mind nem jelenti az amerikai társadalom 34%-nak lázadását, akik az amerikai kapitalizmus egyre mélyebb értelmű vesztesei. Ők, még nem mozdultak meg.

 3. lacii szerint:

  Nem lesz harmadik világháború.
  További szép napot mindenkinek.

  • Balázs szerint:

   Anktartisz…?

  • Smith szerint:

   Egyetértek. Még a legszélsőségesebb neokonok és neolibek sem akarnak háborút Oroszországgal. George Friedman külön kihangsúlyozta, hogy nem akarunk háborúzni, csak azt akarjuk, hogy Oroszországnak fájjon. Mesterségesen lenyomták a olajárakat és gazdasági szankciókat vezettek be, hogy lassítsák az orosz hadsereg modernizálását. A különböző tőkés érdekcsoportok között harc van a hierarchiáért, kiemelten a kereskedelmi útvonalak felügyeletéért.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.