Amikor még nem volt tákolmányosítva a lopás…

Medgyessy Péter is érintett: nyilvános az OLAF-jelentés

ojel

A Fővárosi Önkormányzat, az Alstom és Medgyessy Péter érintettségét veti fel a 4-es metró körüli korrupciós ügyben az OLAF jelentése, amelyet ma hozott nyilvánosságra Csepreghy Nándor.

A jelentést előző nap a Figyelőben szivárogtatták ki. A lap beszámolt róla: a jelentés 60 darab, összesen 167 milliárd forintnyi szerződéssel kapcsolatban tárt fel szabálytalanságokat. Az okozott kár 96 százaléka öt szerződéshez kapcsolódik. A Siemens-szel, Alstommal, a Bamco konzorciummal, a Swietelskyvel valamint a Strabaggal kötött szerződések után kérnek vissza uniós támogatást. Van, ahol csak a pénz egy részét, van ahol az egészet. Konkrét megvesztegetési összeg két szerződéssel kapcsolatban hangzott el.
A négyes metró legproblémásabb pontja a Figyelő szerint, hogy nem volt fővállalkozó. Ahogy az OLAF-jelentés megállapítja, a BKV Zrt.-nél (amely a DBR Metró Projektigazgatóságon keresztül az egész beruházás felelőse volt) nem állt rendelkezésre a projekt megvalósításához, a munkák összehangolásához szükséges szakértelem, ami folyamatos késésekhez, és a költségek drasztikus emelkedéséhez vezetett. Ez a megállapítás nem csak valamiféle általános panasz, hanem konkrét törvénysértésre utal.
A jelentésben négy feltárt cselekménykategóriát említenek: szabálytalanság, csalás, korrupció és az EU-s pénzek hűtlen kezelése. A jelentés végén azt írják, hogy a 4-es metró beruházás volt a legdrágább, uniós támogatással megvalósult EU-s projekt Magyarországon 2007 és 2013 között.
Azt is írják a dokumentum elején, hogy a fővárost és Medgyessyt is értesítették a vizsgálatról, mindketten meg is írták az OLAF-nak az álláspontjukat. Az Alstomot nem tájékoztatták. A jelentés szerint az OLAF-nak azt írta a volt miniszterelnök, hogy tulajdonosként nem kompetenciája, hogy a cégei működésébe ilyen részletesen belelásson, főleg nem olyan szerződésnél, amit még azelőtt írt alá a cég, mielőtt ő tulajdonosa lett volna.
Csepreghy: Egyértelműen bizonyított a baloldali kormányok felelőssége
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése egyértelműen bizonyítja a baloldali kormányok és a 2010 előtti budapesti városvezetők felelősségét a 4-es metróberuházás korrupciós botrányában – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Csepreghy Nándor közölte: a jelentést már 2016 végén megkapta a kormány, ám adatvédelmi okokból – az adatvédelmi hatóság véleményének kikérése után – csak most hozták nyilvánosságra.

Az elmúlt 13 év legnagyobb korrupciós ügye miatt az országnak várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Unió számlájára – tette hozzá.

Megszólalt Medgyessy Péter
Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök az Indexnek pénteken elismerte, hogy megkereste őt a 4-es metró és az Alstom-szerződések ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Az egykori kormányfő ugyanakkor az internetes oldalnak úgy fogalmazott: érthetetlen, kívül esik minden racionalitáson, hogy ráhatása lett volna a szerződés megkötésére. Ezt azzal indokolta: rossz viszonyban volt Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel és az SZDSZ politikusaival is.
Medgyessy Péter szerint azért nonszensz, hogy bármi szerepe lett volna az Alstommal kötött szerződések megkötésénél, mert nem volt már miniszterelnök 2005-ben, amikor az első 4-es metróval kapcsolatos hirdetmények megjelentek, sem 2006-ban amikor az első pályázatokat kiírták.
“Politikai értelemben sem lehetett ráhatásom, hogy az Alstommal szerződjön a főváros, hiszen köztudottan rossz volt a viszonyom az akkori vezetőkkel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és a szabad demokratákkal, akik Budapestet vezették.”
Mint arról az Indexnek beszámolt, az OLAF megkeresésére azt válaszolta: az Alstommal metróügyben sem direkt, sem indirekt kapcsolat soha nem volt. Medgyessy Péter nem volt az AssistConsult Kft. tulajdonosa, sem tisztségviselője, amikor az szerződött az Alstommal, azután vette vissza a céget, miután 2006-ban megszűnt a parlamenti képviselői mandátuma. Ekkor pedig nem bontotta fel a folyamatban lévő, korábbi szerződéseket, nem is lett volna joga hozzá.
(atv)
Bal-Rad komm: “…köztudottan rossz volt a viszonyom az akkori vezetőkkel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és a szabad demokratákkal, akik Budapestet vezették…”
-Így aztán ki-ki a saját kis bűnbandájával lopott! Ráadásul akkor még nem volt tákolmányosítva az elyth lopáshoz való joga! Így aztán alkalomszerűen loptak. Kihagyva az ötletelésből a haragosokat.
Lehet túnődnünk azon, hogy mennyit tömhettek ezek zsebre az utóbbi 27 év alatt!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Amikor még nem volt tákolmányosítva a lopás… bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. bence szerint:

  Miért nincs börtönben (vizsgálati fogságban) a komplett Szoci bagázs?????

 2. szigony szerint:

  Folyamatosan igazolódik, hogy az a politikai stratégia, mely az emberek gyűlöletére, irigységére apellál – mint azt ez a manapság regnáló pár ember ‘ sikere ‘ IS igazolja – hatásos.

  Manapság Magyarországon mindenkinek megvan az az embere, csoportja, akit aztán rendesen a sárba tiporhat, ha van arra kellő indok, ha nincs ( majd kreál ! ) !

  Mint az széles körben ismert, ez a regnáló hatalmi csoport mely annyira ‘ támogatott ‘, rendesen lenyúlja – folyamatosan – minden körben az állami pénzeket, melyek egy része a jelenleg IS pozitív EU – s egyenlegből IS kiegészül !

  Az EU – ha lassan IS, de – az OLAF- fal felügyeli az általa nyújtott keretek elköltésének helyességét, megálapításait az általa vélt hibák kijavítására az ominózus állam illetékes szerveinek küldi meg a jogi keretek alkalmazása végett. Az utóbbi mintegy 7 évben IS több ilyen megkeresés történt, de a magyar illetékes hatóság a felvettetteket nem találta szankcionizáltaknak, a közvéleményt sem tartotta érdemesnek a ‘jelentések ‘ ismertetésére….

  Mivel a mostani OLAF értesítésben foglaltak érintik a korábbi – 7 évvel korábbi – kormányokat IS nagy csindarattával – nyilván a közelgő választás előcsatározata végett – a jelentésben felvetetteket a baloldalra igyekszik tólni…

  Azt azonban ismernünk kell, hogy a 4. – es metró építését – az oroszok akkor 60 milliárd forintért válalták volna – minden forúmon leelnzékből támadtak, így ( a folyamatos változások miatt, és ennyire lassan ) került a kivitelezése anyiba, és olyan körülmények közt ahogy az végül a saját regnálásuk idejére – nagy mellénnyel – átadásra, üzembe helyezésre került…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.