Hé világ!

Nem Budapest, Bukarest!

bukt

Most, hogy gyakorlatilag minden este hatalmas tüntetések vannak Románia nagyvárosaiban, nagyon érdekes gondolatkísérletre adódik alkalom, elmerengve a román és a magyar néplélek közti különbségeken.

Miközben sok esetben lesajnáljuk a keleti szomszédot, úgy tűnik, arrafelé sokkal egészségesebb a lakosság igazságérzete. A baloldali kormány kedd este, egy sürgősségi rendelet segítségével úgy módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.), hogy csak a 14 millió forint értéknél nagyobb kárt okozó hivatali visszaélés esetében indítható bűnvádi eljárás, és csökkentették a kiszabható büntetés mértékét, illetve az elévülési időt is. Eszerint megússzák azok a politikusok és hivatalnokok, akik korábban hanyag kezeléssel voltak vádolhatók, és a rokonaik is biztonságban lesznek. A rendelet már a megszavazás éjjelén megjelent az ottani hivatalos közlönyben, így másnaptól hatályba lépett – egy ismerősöm tömör lényeglátással úgy fogalmazott, hogy Romániában a korcsmák este 10-kor bezárnak, de a hivatalos közlöny szerkesztőségében folyamatos az ügyelet.
A btk.-módosítás miatt hatalmas tüntetések robbantak ki szerte az országban, és nem kell ahhoz nagy jóstehetség, hogy megtippeljem, az igazi nagy tömeg a hétvégére várható.

but

Ez tehát a lesajnált Románia (érdekes adalék, hogy a magyarlakta régiók csak némi utógyújtással csatlakoztak az országos tüntetéshullámhoz), miközben itthon emlékeim szerint csak a netadó tervezett bevezetése tudott jelentősebb tömeget utcára vinni. Nálunk repülhet bármennyi közpénzért bárhova a jegybankelnök a barátnőjével; nyerhet el újabb milliárdos közbeszerzést Rogán szomszédja; vásárolhat maga számára is meglepetésként szállodaláncot vagy televíziót Mészáros Lőrinc – nem tapasztalható érdemi társadalmi reakció. Nincsenek illúzióim: mindez nem azért van, mert itthon annyira tiszta lenne a közélet, hogy a korrupciónak a gyanúja sem merül fel senkiben.
A területtel foglalkozó nemzetközi listákon – sajnos – egyre hátrébb szorul Magyarország. A Transparency International Magyarország éves jelentése szerint nálunk a korrupció a rendszer jellemzőjévé vált, és felülről vezénylik. Ennek következtében hét helyet csúsztunk vissza, és jelenleg az 57. helyen vagyunk a világ korrupciós ranglistáján. Az Európai Unióban csak Bulgáriát, Olaszországot és Görögországot előzzük meg. Sovány vigasz, hogy a zuhanás nem 2010-ben, vagyis a Fidesz hatalomra jutásakor kezdődött: a Transparency már 2008-ban arról írt, hogy Magyarországon intézményesült a korrupció.
Nem csak külföldről látszik a baj: a baloldali vagy liberális elhajlással cseppet sem vádolható Professzorok Batthyány Köre január közepén kiadott elemzésében az áll, hogy a tartósan birtokolt hatalom nemcsak híveit, vazallusait termelte ki, de a szerencselovagjait is, és ezzel lejáratja magát. „Úgy tűnik, hogy a korrupció mára egyéni bűnből kialakult módszertanra, struktúrára, személyi körre épülő, bevett társadalmi gyakorlattá vált, azaz intézményesült” – fogalmazták meg.
A romániai helyzetet árnyalja, hogy a több éve folyó korrupcióellenes harc következtében gyakorlatilag lebénultak a közhivatalok és az állami tulajdonban lévő cégek – a meghurcoltatástól félve a döntéshozók inkább nem írnak alá semmit. Az is tény, hogy politikai leszámolásokra is alkalmas volt ez a küzdelem. A mostani kormány ráadásul meghozott jó adag jóléti intézkedést, például eltörölt több adót, ingyen utazhatnak az egyetemisták a vonatokon, és jelentősen emelkedik a közalkalmazottak fizetése is. Emiatt nem várható, hogy megbuknak – ugyan elkezdődött a lemorzsolódás (főleg alacsonyabb szinteken mondtak le szociáldemokrata vagy az ALDE tömörüléshez tartozó polgármesterek és megyei vezetők), de a parlamentben lévő kényelmes többség egyelőre nem veszélyezteti a kormányzást.
Ami pedig minket illet: a magyar társadalomnak, civil világnak immár Bukaresttől is van mit tanulnia.
(mno)
Bal-Rad komm: A “jó példa” POLITIKUS-SZINTEN (értsd: MAFFIAKÖRÖKBEN) RAGADÓS! Az új bukaresti maffia gyorsan magáévá tette a budapesti cimborák elveit és gyakorlatát: ha TÖRVÉNYBE FOGLALJUK, HOGY A MI LOPÁSUNK AZ NEM LOPÁS!-máris minden rendben. Mint Döbrögisztánban! Ahol tákolmányba is foglalták a fő-fő tevékenységet! A napi gyakorlatban pedig mindezt az Új Nemmzetthy Elyth “helyzetbe hozásának gyakorlata”-ként emlegetik. Mindezt pedig ki találta ki? Hát bizony egy Kolozsvárról Pestig meg sem álló ifjú romániai whytézz. A NER egyik legfőbb harcosa!
De a bukaresti új hatalom nem számolt a román néplélekkel! Amely-nagyon úgy fest-karcosabb, keményebb, KEVÉSBÉ BEFOGADÓ A POLITIKUSBŰNÖZŐK TETTEIT ILLETŐEN mint a döbrögisztáni! (Talán így már érthetőbb, hogy Csepreghy whytézz MIÉRT ITT IDEOLOGIZÁLJA a nem-lopássá minősített lopást! Cluj Napocában-Kolozsváron-az első mondata után alighanem a meneteket számolná a nyakán, amit a takony vágott rá az első kapott pofont követően. Pesten zsurnaliszták borulnak le előtte!
Szóval a “szőröstalpú oláhok” zokon vették, hogy törvénybe foglalták uraik a saját maguk feloldozását!
Döbrögisztán polgárai meg értetlenül szemlélik a románok acsarkodását! Már ha egyáltalán tudomást szereznek az acsarkodásokról. Nem is értik Döbrögisztán polgárai, hogy miért idegesek az oláhok!
Valószínűleg azért idegesek az oláhok, mert tanulékonyak. Látják, hogy Döbrögisztán hová süllyedt! Ők pedig ezt nagyon nem akarják!
Tényleg volna mit tanulnunk tőlük!

Képtalálat a következőre: „Juhász Péter fütyül-kép”

DE HÁT MI MAGYAROK VAGYUNK! A’ zúnijó legjobbjaji! MI CSAK KIOKTATUNK! AZ NEKÜNK NAGYON MEGY!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Hé világ! bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. lacii szerint:

  Nem biztos, hogy a Magyar embereknek kéne tanulniuk.
  Magyarságot nem kell azonosítani ,a lelki szegénységeiket élő politikusaikkal.
  A magyarság az egyszerű népben éli meg igazán magát.
  Látszatra bugyuta tohonya embereknek néznek ki.
  Akik nem járnak tüntetésekre, nem lázadoznak, mert tudat alatt tudnak valamit , amit sok nemzet nem .
  Még a Románok sem (ha a népléleket nézzük).
  Mostani időszaknak a lényege, hogy az igazság kifogja bontani magát.
  És itt fog belépni a magyarság egyszerűségében rejlő végtelen szeretet.
  Igaz ez most nem látszik,mert ennek a Mátrixnak a cucliját még sokan szopják.
  De azért ott van és teszi a dolgát, a maga egyszerűségében.
  További szép napot mindenkinek.

  • sándor67 szerint:

   eddig azt hittem, hogy csak debilek látogatják ezt az oldalt, de hála a Teremtőnek vannak ébredők is , mint pl. lacii

  • V.kutya szerint:

   Laci, a magyar néplélek leginkább a sertésekével azonos, és a helyzet tovább romlik, ha ez a klérus tovább fog itt garázdálkodni. (hozzáteszem: a sertés nagyon intelligens állatfaj, egyes országokban a pásztorkutyák helyett nyájak őrzésére is terelésére is használják).

  • Tovaris szerint:

   A “magyar” szó jelző, ezért elég kisbetűvel írni – ha nem mondatot kezdünk vele.

   • Balázs szerint:

    A Magyar egy nép/nemzet.

    • V.kutya szerint:

     Amikor még tényleg nép, és nemzet volt, akkor elég volt kisbetűvel írni, pld. Petőfi: “A magyar nép megint szép lesz..”. Ez a mai álmagyarkodás egy pitiáner trollkodás, itt nyomni a csupanagybetűs magyarságodat, ezzel akarsz nagyobb lenni másoknál. Épp mint Orbán, a maga 168 centijével, és az állandóan magánál hordott dobogójával, hogy mégis embernek lássék!

 2. szemcsi szerint:

  A magyar néplélek:

 3. Paul Aradi szerint:

  Lényeges gondolatok lacii -tól! Nehéz hozzátenni bármit is. Azért engedjen meg egy gondolatot.
  A gengszterváltás után (a)ntal andáját egycsapásra elzavarták. Utána minden szavazás, ami nem választás volt, (Akapiatlista demokráciákban csak az elitnek van választási lehetősége.), protestszavazás volt. Eddig a többségben szunnyadt a düh és négy évente protestált, most szerintem fortyog az a bizonyos társadalmi gőz. Csak nehogy a majdanihoz hasonlóan libri, vagy fasiszta horda vegye át a hatalmat!

  • Tovaris szerint:

   Pedig nagyon nagy az esélye egy fasiszta fordulatnak. Némelyek e honlapon való megjegyzései is azt sugallják.

   • Balázs szerint:

    Ne vitázz magaddal te pojáca, itt már mindenki tudja, hogy a Paul Aradi is a te nickneved.

    • joz szerint:

     Ez számomra teljesen érthetetlen. Miért kell két különböző néven írni véleményt? Ez a skizofrén agyhalott (Tovaris az az Aradi Pali angolosan), Herzl Tivadar és Kun Béla szellemi örökösének képzeli magát, egy kis makarenkói habitussal (nem ésszel!). Csak nem veszi észre, hogy eltelt száz év!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.