A nyughatatlan románok…

Meghátrált a román kormány: visszavonják a felháborító rendeletet

bukt

A román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította – jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján.

A meghátrálás napja
Döntését az ország megosztottságával indokolta, amelyet – mint mondta – el akar kerülni.
Grindeanu később megjegyezte: azért használta a “hatálytalanítás” kifejezést, mert Klaus Iohannis államfő ezt kérte tőle. Hozzátette, még keresik a megfelelő jogi megoldást – “legyen az hatálytalanítás vagy elnapolás” – arra, hogy a vitatott kormányrendelet ne lépjen hatályba.
A miniszterelnök hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé.
Rámutatott: minden olyan törvénycikkelyt, amelyet hatálytalanítottak a korábbi alkotmánybírósági döntések, ki kell javítani, mert a taláros testület döntései kötelezőek.
Sorin Grindeanu azt állította: “nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett.”
Ennek következményeit Florin Iordache igazságügyi miniszternek kell vállalnia – tette hozzá.
Kiemelte, hogy folytatni kívánja a PSD decemberben megszavazott kormányprogramjának életbe léptetését. Ezzel kimondatlanul is elhárította azokat a találgatásokat, hogy le akarna mondani az egy hónapja beiktatott kormány éléről. A miniszterelnök bejelentésének idején több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.
A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői szombaton adták első jelét a meghátrálásnak, amelyet azonban azzal magyaráztak, hogy meg akarják előzni a “megalázott PSD-szavazók” ellentüntetését, a két tábor közti konfrontációt.
Romániában az utóbbi két évtized legnagyobb tiltakozó mozgalmát váltotta ki az, hogy a szociálliberális kormány a legfelső bírói tanács véleményezése nélkül kedd este a kormányülés napirendjén nem szereplő sürgősségi rendelettel módosította a büntetőjogot. Az ország nagyvárosaiban estéről estére százezrek tüntetnek az intézkedés ellen, amelynek valódi célja szerintük az, hogy megmentse a korrupt politikusokat a felelősségre vonástól.
Így értékelték a döntést
A kormányfő bejelentését a helyzet “normalizálása” felé tett fontos lépésként értékelte Madalina Dobrovolschi, Klaus Iohannis államfő szóvivője.
“A kormány súlyos hibát követett el, és a kormány felelőssége, hogy megoldja az általa előidézett válságot. Az emberek tiltakozása legitim, demokratikus és korrekt” – jelentette ki az elnök szóvivője.
Nicusor Dan, a – mostanihoz hasonló civil mozgalmakból született, ellenzéki – Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke “az utca hatalmas győzelmének” nevezte a rendelet hatálytalanításáról szóló kormányfői bejelentést.
A Btk.-módosító kormányrendelet hatályának felfüggesztését közigazgatási bíróságtól kérő Augustin Lazar legfőbb ügyész úgy vélekedett: a “ráció a rendes kerékvágásba terelte a dolgokat”, amit ő is a civil társadalom sikereként értékelt.
(portfolio)
Bal-Rad komm: “…nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett…”
-Magyarán: “a hülye szőröstalpú oláhok” nem értették meg, hogy a politikusok lopásai a NÉP ÉRDEKEIT szolgálják, és hatalmas jótétemény az a NÉPNEK! Ahelyett hogy a nyomtatott és elektronikus sajtóban, óriásplakátokon és kiküldött konzultációs levelekben meg füzetecskékben FOLYAMATOSAN tájékoztatták volna a NÉPET a dolog nagyszerűségéről, a törvény elfogadását követően elégedetten hátradőltek!
De mi lesz most ezután? Hiszen ha visszavonják a törvényt, nem lesz kormánya Romániának! Hiszen majd mindegyik politikusuk börtönérett!
Hát ezt érték el a “szőröstalpú oláhok” a zúgolódásaikkal!
“…Augustin Lazar legfőbb ügyész úgy vélekedett: a “ráció a rendes kerékvágásba terelte a dolgokat”, amit ő is a civil társadalom sikereként értékelt…”
-Namármost! Ez az Augustin Lazar ROMÁNIA LEGFŐBB ÜGYÉSZE! És ilyeneket beszél!
Nagy baj van Romániában! Igen nagy!
De jó is nekünk-MAGYAROKNAK!-itt Döbrögisztánban! Itt-NÁLUNK-nyugalom van! Rend és békesség van!
NÁLUNK NINCS LOPÁS, NINCS KORRUPCIÓ!
Igaz már országunk sincs, de békesség, nyugalom, zavartalanság van! MI EZT A PROBLÉMÁT MÁR LERENDEZTÜK!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A nyughatatlan románok… bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Szaszi szerint:

  Pedig a Batthyányi körösök is megpróbáltak valami hasonlót elsütni,a múltkori nyilatkozat alapján.

  A bekóstolás meg volt.

 2. petymeg szerint:

  Admin !
  Valamit nem jól olvastál/értelmeztél/nem vissza vonla csak hatályon kivül helyezte/felfüggesztette/ ami bármikor fel éleszthető!Tanulnak a mieinktől!

 3. TERMIN8ATOR szerint:

  Döntését az ország megosztotságával indokolta-mint mondta-el akar kerülni. Szerintem Grindeanu ÓRIÁSIT TÉVEDET ! Úgy látszik Grindeanut szen, fül, és még a fene tudja, hogy milyen,többek között PSYCHOLÓGUS orvoshoz kellene küldeni aprólékos kizsgálásra, mert nem jó az itélőképessége. Ugyanis NAGYON IS EGYSÉGESEK A ROMÁNOK ! Ezt bizonyitja a rengeteg tüntető is. És szívósan kitartóak ! Azomban hiába vonta vissza az ominózus törvényt Bukarestben ma is rengetegen tüntettek, de most már AZ EGÉSZ KORMÁNY LEMONDÁSÁT KÖVETELIK, mivel megrendült a Románok bizalma a kormányban. Grindeánu igencsak elvan vakulva, rövidlátókörü egyénnek tünik. Szerintem ugyan az a helyzet ált elő, mint 1989decemberében volt,amikor elsepertték a “KÁRPÁTOK GÉNIUSZÁT és annak feleségét, Elenát a történelem szinpadáról . Még ellenkezik a szociál demokrata tákolmány, de ha sokat fog ugrálni, kihivja maga ellen a nép haragját, amivel a saját sírjukat ássák meg. Külömben SEMMIFÉLE SAJNÁLATOT NEM ÉRZEK IRÁNTUK !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.