Nagy pénz!-semmi foci!

A bért sem fedezik a bevételek az NBI harmadánál

A magyar klubokban játszó focisták egy része arcpirító összegekért rúgja a bőrt. A szemérmetlen fizetésekkel azonban nem csak annyi a gond, hogy a közfelháborodás felkeltésére alkalmasak.

Múlt héten hozta le az RTL Klub a Fókusz című műsorában a legjobban fizetett hazai focisták listáját, melyet azért érdemes fenntartásokkal kezelni. Az mindenesetre biztos, hogy ha havi 8 milliót nem is, de 7 számjegyű összegért rúgják a bőrt a topjátékosok idehaza. Ezzel azonban más probléma is akad, mint az, hogy a magyar NBI színvonalához és a hazai bérszínvonalhoz képest arcpirítóan túlfizetettek a játékosok, még ha külföldi kollégáikat még náluk is jobban megfizetik az ottani átlagbérekhez képest is.
A több milliós juttatások rávilágítanak, hogy nemcsak az átlaghoz mérten bődületesen nagy a fizetés, de a saját klubjuk költségvetéséhez képest is. Az erősen kritizálható hazai transzparencia, a kormánykötődések, valamint a szaksajtóban rendre előkerülő pletykák miatt még az is lehet, hogy ezekbe a kimagasló bérekbe az adófizetők is beszállnak.
Megdöbbentő módon az első osztályban szereplő klubok egy részénél a piaci alapú bevételek még arra sem elegendőek, hogy a focisták bérköltségét fedezzék belőlük. Vagyis szükség van elméletileg nem tervezhető, egyéb bevételekre. Ezek amellett, hogy önkormányzati, állami vagy egyéb (pl. TAO) támogatásokat tartalmaznak, ide tartoznak például a kártérítések is. Mivel ezek a papírforma szerint nem tervezhetők, a költségvetés bizonytalan lábát képezik. Ellenben a működésből eredő bevételekkel, vagyis azzal a pénzzel, ami jegyértékesítésből, szponzorációból, TV-s közvetítői díjakból, valamint kereskedelmi tevékenységből származik.
(Az UEFA véleménye szerint, ha a bérköltség 70 százalék felett van, az veszteséggel fenyeget, éppen ezért is tekintik ezt az arányt igen fontos mutatónak.)
A Fókusz riportja alapján első körben három klubra fókuszálunk, a Videotonra, a Fradira és a Diósgyőrre. Közülük a legtöbb bevétel tavaly a Fradihoz érkezett, 2,178 milliárd forint, a Videotonhoz 2,044 milliárd, a Diósgyőrhöz pedig 625 millió forint folyt be. Ezzel szemben a Fradi és a Videoton 2,08-2,08 milliárdot fizet bérköltségként (járulékok nélkül), a Diósgyőr pedig 590,6 millió forintot. A kettő aránya mutatja meg legjobban, mire elég a működési, vagyis elméletileg tisztán piaci alapú bevétel.
A három klub közül a miskolciaknál a “legjobb” a helyzet, hiszen a bérköltség a bevételeknek “csak” a 94,5 százalékát viszi el. Vagyis a tavalyi számokból kiindulva marad közel 34 millió forint arra, hogy a bérjárulékokat, egyéb személyi juttatásokat, anyagjellegű és rendkívüli kiadásokat kifizessék. A Fradi esetében a bevétel 96 százalékát teszi ki a bérköltség, vagyis nominálisan 90 millió forintból kell minden mást fedezni.

(Noha a felcsúti Puskás FC jelenleg a másodosztályban szerepel, kíváncsiságból mégis szerepeltettük az ábránkon. Jól látható, hogy a klub önmagában megfelelő módon gazdálkodik, hogy a bérek a bevételek 40 százalékát viszik el. Ehhez még hozzávehetjük a tulajdonos, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány milliárdos TAO-támogatottságát, ami bár nehezen nevezhető piaci alapú finanszírozásnak, a számok szintjén mindenképpen megnyugtató anyagi hátteret eredményez.)
Garancsi Videotonjánál viszont még ennél is sokkal rosszabb a helyzet, hiszen egyszerűen nincs annyi bevétele, mint amennyit fizetésekre költ. A bérköltség a befolyt összeg 102,1 százaléka. Itt lép képbe az egyéb bevétel, mely tavaly döntő részben közpénzből jött össze: 120 millió önkormányzati és 112 millió TAO kiegészítő támogatás volt. Mivel még ez is kevés, nincs miért meglepődni azon, hogy tetemes veszteséget kell finanszíroznia a tulajdonosnak. 2015-ben például 1,3 milliárd forintot tolt a klubba a veszteségek finanszírozására.
Az NBI berkein belül azonban nem a Videoton az egyedüli, ahol nem elég a bevétel még a fizetésekre sem. A Tállai András NAV-elnökhöz köthető Mezőkövesd Zsóry bérköltsége 1 százalékkal több a bevételeinél, ugyanez igaz a Paksi FC-re, a legrosszabb helyzetben pedig a kormányközeliséggel nem vádolható Újpest van (A tulajdonos Roderick Duchatelet belga üzletember). A lila-fehéreknél 29 százalékkal több a bér, mint a bevétel: 727 milliót fizettek bérekre 2015-ben, amivel szemben 565 millió forint folyt be a kasszába. Szerencsére érkezett 688 millió egyéb bevétel is, ami némileg segített a klubon, a veszteségek ellensúlyozására pedig még 1,3 milliárdos tulajdonosi pótbefizetésre volt szükség itt is. A fő probléma azonban ezzel nincs megoldva.
A nagy kérdés itt az ugyanis, hogy mennyire versenyképes és mennyire fenntartható az a modell, mely a tulajdonosok jóindulatára, pénztárcájára és olyan nem tervezhető bevételekre épít, mint például az önkormányzati vagy TAO-s támogatások? Ez legfeljebb csak addig működhet, ameddig a megfelelő személyek a megfelelő környezetben tudnak mozogni.- írja az mfor.hu

Az MTK stadionban munkába állt a fűszolár

Az elmúlt évek legkeményebb telén vagyunk túl lassan, hála az égnek. Olyan télen, aminek csak a korcsolya szerelmesei és a Duna jegén szelfizők örülhettek felhőtlenül. És amíg te influenzásan fetrengtél otthon, vagy a tyúkszaros életedért küzdöttél a járdán, a több centis jégrétegen, munkába menet, addig az MTK stadion gyepmestere rágyújtott egy szivarkára, kényelmesen hátradőlt, és teljes lelki nyugalommal megnyomta a vezérlőkonzolon a “fűszolár” gombot.

fűszo

A fideszes Deutsch Tomi ékszerdobozát 7,5 milliárdból építették. Te fizetted, meg én. Ez amúgy székenként 1,5 millió forint, vagyis az egyik legdrágább Európában. Egy darab szék 46 hómunkás napidíja, vagy kb 100-150 köbméter tűzifa ára. Nyilván másik zseb, LOL! És persze ezt nyilván nem lehet ebben mérni, és nyilván az a szar fűszolár sem automata, hanem kitolják a kis kerekein. Meg a Józsi bácsi sem szivarkát tol, hanem Szofit. (Akit a masina részletesebben érdekel, itt nézegetheti.)
A lényeg, hogy van pénz szarásig, és futotta fűszolárra is. És mint ezen a télen kiderült, kell is egy ilyen jóravaló szerkezet, mert az a szegény gyep sem látott már másfél hónapja napot, és isten őrizz, hogy ne a legmagasabb színvonalon legyen, amikor kifutnak rá a játékosok a két hét múlva újra induló bohócligában, mind az 500 néző elé.
Az MTK a saját honlapján számolt be erről a csodáról.
Török István, a klub stadionüzemeltetési igazgatója így fogalmazott: “Nagyon hasznos eszközről van szó, hiszen javítja a pálya minőségét azáltal, hogy lehetővé teszi a fű fotoszintézisét, így a fényszegény időszakokban is jó állapotban tartja a küzdőteret. A világon egyedülálló technológiát hozott létre a berendezést gyártó cég, az SGL. Az gépeik a csúcstechnológiát jelentik ebben a szegmensben.”
Az új Hidegkuti Nándor Stadion ezáltal bekerült abba a monitoringrendszerbe, melyben – többek között – már megtalálható a Mercedes-Benz Aréna, az Anfield Road, a St. James Park, a Stamford Bridge, az Etihad Stadion és az Old Trafford, és további számos nagymúltú klub Európából és a világ minden tájáról. Ezeknek a létesítményeknek a gyepét folyamatosan ellenőrzik, így a cég mindig naprakész információkkal tud szolgálni arról, hogy a pálya melyik részét kell világítani és mennyi ideig.
Wow, ez már valami. Ilyen elit brigádba tartozni egy ilyen kis országból, Magyarország fejlődik!
Amúgy 145-en fagytak meg január végéig, de legalább a stadion füve napozik.
(Ezt a beszámolót a Vastagbőrön lehet olvasni)
Bal-Rad komm: Ne felejtsük el a Nagy Lelkendezés közben: MÉG HÁTRA VAN A NÉPSTADION HELYÉN ÉPÜLŐ PUSKÁSRÓL ELNEVEZETT CSODA, MEG NÉHÁNY KISEBB ÉKSZERDOBOZ!
Jobbára persze TAO-ból fizetik aranylábúinkat. Ami ugye nem közpénz!
A stadionépítésekbe viszont a büdzsé rendesen beleáll!
A helyzet az, hogy lehet ugye lamentálgatni Juhász Roland évi közel 80 milliós fizetésén, meg egy szék másfél milliós árán-összehasonlítgatva melósbérrel vagy tűzifaárral. Semmi értelme.
A probléma eredendően az, hogy NEM A MAGYAR GAZDASÁGBA VAN beleölve a rengeteg pénz. Amely gazdaság BIZTOSÍTANA MUNKÁT, TISZTESSÉGES BÉRT, EMBERHEZ MÉLTÓ TISZTESSÉGES MEGÉLHETÉST, SZOCIÁLIS BIZTONSÁGOT! És teherbíró képességének határáig lehetne finanszírozni az állam feladatait. Mondjuk a sportot. Azon belül pedig a futballt.
MINT VALAMIKOR! AZ “ÁTKOSBAN”!
DE MAGYAR GAZDASÁG SAJNOS MÁR NINCS!
Az előbb vázolt MAGYAR GAZDASÁG által fenntartott futballban vajon mennyit kereshetnének “élvonalbelijeink”?
Erre a kérdésre még egy jó ideig nem lesz válasz! Hamarabb kapjuk meg az olimpia rendezési jogát-és a NAGY LENYÚLÁS-t!-mint ahogyan lesz önálló magyar gazdaság!
Pedig az talán fontosabb lenne! MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA!
Döbrögisztánban másabb a felfogás! Nagy pénz!-kis foci!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Nagy pénz!-semmi foci! bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. aaa szerint:

  És kik fizetik ezt meg ? Mindig a szponzoráló vállalkozások munkásai,. Az Ő bérükből vonják le ahőn szeretett sportolóink bérét és minden fenntartási költséget. A nagy baj az,
  hogy ezt még baráti körben sem tanácsos hangoztatni, mert sport ellenesnek bélyegzik meg az embert. Sajnos itt tartunk. Miért kell Pl. az olimpiai bajnokoknak életjáradék 35 éves kortól ? Nevetséges…. Túl jól élünk még ahhoz, hogy ezek a kérdések rendeződjenek!

 2. petymeg szerint:

  A csúcs az lenne ha műfüves lenne a pálya!

 3. Tarna szerint:

  Valaki azt is kiszámolhatná, hogy D.Tompi stadionjában egy szezonban hány gólt rúgtak és az egyenként mennyibe került.

 4. Nagy szerint:

  Sok játék.os kap havi 8 milliót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.