Szíria

Tegnap a “haldokló” Asszad szír elnök és felesége hirtelen a Latakia-tartományban lévő Qurdaha városába érkezett. Az elnök ebben a városban született. Össze is állt egy foto erejéig a Mountain Breeze hotel vezérkarával, és a fotót meg is osztotta Fb.-profilján.

Valóban nem egy halni készülő látszatát keltette, mint ahogyan azt elleségei láttatni szeretnék.
Asztanában ma reggel első tanácskozásukra ültek össze az orosz, iráni, török és ENSZ-szakértőkb, a szíriai tűzszünet ellenőrzésének ügyét átbeszélni.
Kitárgyalják és áttekintik a műveleti csoport asztanai találkozóján a mérsékeltnek tartott búnbandák és a Dzsabhat Fatah as-Sham (lánynevén an-Nuszra) szétválasztásának gyakorlat kérdéseit, ami a december 30-án életbe lépett szíriai tűzszünetet garantáló államok egyik legfontosabb feladata lenne.
A műveleti csoport ezen túl rendszeres jelleggel fog ülésezni a kazah fővárosban.
Míg a diplomatás a szótcsűrik-csavarják különböző helyszíneken, addig a tettek mezején tegnap is-és jelenleg is-zajlott/zajlik az élet. A serény latorirtás. Égből-földről.
Al-Bab környékén a török hadsereg 321 célpontot támadott tegnap, és közlésük szerint 13 pribékkel végzett, 8-at pedig megsebesített. Igaz közben a török harci repülőgépek “baráti túzzel” kiüldözték saját szövetséges “szabad szírjeiket” a nagy keservesen a kalifátusistáktól megkaparintott Bza’ah faluból. Szerencséjükre az ISIS-nek már nem volt kedve és ereje sem visszamennia faluba, így aztán tegnap este harsány allahuzás közepette a “szabad szírek” ismét birtokba vették a falut. Rögvest temetéssel kezdtek.
A szíriai kormányerők a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet, valamint az orosz légi erő támogatásával déli és keleti irányból zárták körbe a várost, miután kiverték a kalifátusista pribékeket az Ayosha-dombok közül és a hasonló nevű faluból, már teljesen gyűrűbe van zárva Al-Bab. A rémkalifátus második legnagyobb szíriai erőssége tehát de facto el van zárva a külvilágtól.

Homsz-tartomány keleti részén (Palmüra-katlan) tegnap a Szíriai Arab Hadsereg a sivatagba kiérve fölpörgette az ISIS-irtást. Menetből lerendezték Majbel, Al-Baydah, Al Sharqiyah, és Al-Gharbiyah pribékjeit. Birtokba vettek több dombot is, ahonnak az egész -most még a kalifátusisták által uralt-Al-Mahr már belátható. És belőhető.

Deir ez-Zor repülőterének északi térsége ellen tegnap az ISIS ismét egy masszív tömeges rohamot indított. Este tizenegy órára fordult az idő, mire a latorattak vérbe fulladt. Ebben azért komoly szerepe volt az orosz légierőnek is, amely a csata egész ideje alatt intézte a martalócokat. A Mohassan-Deir ez-zor útvonalon hat latorkonvojt semmisített meg. Szóval komoly késbe dőlt ott bele tegnap a rémkalifátusista banda ismét.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. lala szerint:

    Nagyon csöndben vannak a Putyint kritizáló okosabbak……………..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.