Donbassz

Mintha lassan oszladozni kezdene a köd egy megfogalmazás hátteréről. A szombati Trump-Valcman telefonbeszélgetésen volt szó az ukrán határvidék békéjének megteremtése szükségességéről. Amit az USA szorgalmaz.

Ez az “ukrán határvidék békéje” megfogalmazás volt a talány. DE LEHET, HOGY CSAK VOLT.
A Der Tagesspiegel című germán lap szerint itt ugyanis nem egyébről van szó, mint a Donyecki-és a Luganszki Népköztársaságok LEHETSÉGES nemzetközi diplomáciai elisméréséről, és a rejtélyes “ukrán határvidék” kifejezés Donbassz-Maradék-Ukrajna közös határvonalára értendő.
Persze ez csak egy hipotézis, amely egy valós szándék megléte esetén is újabb-és újabb kérdéseket vetne föl. Pl. CSAK A JELENLEGI, vagy a NÉPSZAVAZÁSOKON FÜGGETLENSÉGÜKET KINYILVÁNÍTÓ, ÁM MOST UKRÁN MEGSZÁLLÁS ALATT LÉVŐ DONBASSZI területek határára is értendők?
Aligha utal részünkről nagy merészségre, amikor aztmondjuk, hogy az ukrán határtérség békéje pedig nem csak az ukrán-donbasszi határtérség békéjét jelenti. Alakulgat egy másik “határtérségi” békétlenség is az “ukrán-kárpátaljai határtérségben is”.
Anno a kijevi majdant követően kihirdetett “nyelvhasználati szigorítás” miatt kezdődött Donbassz szabadságharca, az ottani orosz anyanyelvű többségi lakosság elégedetlensége okán.
Most-az akkorinál jóval szigorúbb-új nyelvtörvény alapsan leverte a biztosítékot Kárpátalján. (Ahol pl. a magyar anyanyelvú ukrán állampolgárok jelentős része nem is beszél a magyar nyelven kívül más nyelvet, így az egyedüli és kiárólagosan államnyelvvé nyilvánított ukránt sem.)
Viktor Baloga kárpátaljai Rada képviselő tegnap a Nyugat-Ukrajna területén élők érdekeire hivatkozva tiltakozott a nyelvtörvény ellen, és jelezte: KÍVÁNATOSNAK TARTANÁ AZ OROSZ NYELV HIVATALOSSÁ NYILVÁNÍTÁSÁT IS!
Baloga ezzel nyilvánvalóan vörös posztót kezdett el lengetni a kijevi banderista bika orra előtt.
“Végtére is a patriotizmusnak nem az a mértékegysége, hogy ki milyen nyelven beszél. Ez egy evolúciós folyamat!-jelentette ki-JOGGAL-Viktor Baloga, és javasolta a kijevi udvarnak a svájci példa tanulmányozását. Ahol hivatalosan négy nyelv van elismerve.
Az új nyelvtörvény kapcsán a múlt héten Ungvár egykori polgármestere “kerítésépítéssel” riogatta Kijevet az ukrán-kárpátaljai határon.
Könnyen előfordulhat tehát, hogy helytálló lesz még idővel a Maradék-Ukrajna határai mentén való békesség megteremtésének igénye.
-Aztán amint tudjuk, valóban van tennivalója Kijevnek a békesség érdekében a donbasszal határos vidékeken.
Mert bár szombat óta részlegesen leállt a Donyecki Népköztársaság területének tömeges latortüzérségi ostroma, ez csak valóban részleges. Bár a tegnap majd’ hatszáz kilőtt latorgránát csupán a töredéke az egy héttel korábbinak!-jelzi: békesség továbbra sincs, Kijev nem tett le agresszív szándékairól.
Érdekes dolgok zajlanak amúgy is ezen a határvidéken! Ismert, hogy a jobbszektoros hiénafalkák Szemencsenko “Donnbassz” nevű latorzászlóaljának parancsnoka ösztökélésére vonatrablásokat szerveznek, útblokádokat állítgatnak a “felszabadító harc” jegyében. Amivel viszont komoly anyagi károkat okoznak a kijevi udvarnak.
Tegnap a “Bahmutka-szakasz” Konsztantyinovka határában lévő közúti blokádjukat törte meg a rendőrség, igencsak furcsa módon. Nem elég hogy szégyenszemre látványosan igazoltatták a közismert banderista “nemmzetthy hős” zászlóaljparancsnokot, hanem félre is tolták őket az útból. Jelesül azért, hogy három busznyi “tyituskát” beerőszakolhassanak a blokát “műveleti területére”, és ezzel ezt az utzárat megszüntessék.
Persze azért történtek a határvidéken fájóbb események is. Főként a Donyecktől délre eső vidékeken. A latortüzérségi ostrom arrafelé vadul folytatódik tovább. Főként Dokucsajevszk, Kominternovo, Leninszkoje és Szahanka lakói “élvezhették” Valcman martalócainak figyelmességét. Ma reggelig. De így lesz ez a jelek szerint a továbbiakban is.
A Jaszinovataja-Gorlovja-Zajcevo vonál civiljei is többnyire a pincékben és egyéb óvóhelyeken próbálják túlélni a legeslegújabb “tűzszünet” időszakát.
Alekszandr Zaharcsenko pedig tegnapelőtt és tegnap is a forró pontokat rója bejáró útján.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Donbassz bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. sándor67 szerint:

 2. Tovaris szerint:

  Ma délelőtt az RT (Russia Tuday) angol nyelvű orosz hírtelevízió hosszabb riportokat közölt az ukrán erők vandalizmusáról. (a latorokról van szó, ha sokan nem érzékelnék)
  Az ENSZ-ben többen felszólaltak. Egyes ENSZ küldöttek hangosan röhögtek, amikor az ukrán ENSZ küldött orosz agresszióról beszélt, de voltak, akik együttérzően tapsoltak neki. Csak ilyenkor az ember elgondolkodik, ki örül annak, ha civilek halnak meg?

  • TERMIN8ATOR szerint:

   Az ENSZ ben többen felszólaltak. Egyes ENSZ küldöttek hangosan röhögtek, amikor az ukrán ENSZ nagykövet agresszióról beszélt……. Szerintem, ki hogy értelmezi az uki “nagykövet” beszédére való reakciót, t. Tovaris ! Én konkrétan azt a “röhögést” Nem a civilek halála miatti örömnek TULAJDONTOM, hanem, HANGSÚLYOZOM, szerintem az “UKI” nagykövet nemzetközi szinteni hazugságainak a kipellengérezésének tulajdonitom. Már az ottani rozzant akolban is a Maradék ukrajnai (van kisseb, és nagyob MARADÉK ), ún.”politikusok” is elvesztették a szavahihetőségüket, méghozzá már magas szinten is. Csak azon csodálkozok, hogy még nem ajánlották fel az elmeorvosi,-pszichiátriai kezelést, a valcmani “nagykövet úrnak” .

  • TERMIN8ATOR szerint:

   Az első videón,amikor a kamera belépett az autóbuszba a sofőrön kivül mind lehajtotta a fejét,talán a lelkiismeretükkel volt van valami probléma.Nem tiszta szándéku egyének ülhettek ottan. Egyedül a sofőr nem takarta el az arcát. Az egyiknek a melegitőjén lévő piros csik, és a feket melegitő mintha “Azovitákra ” emlékeztettek volna.

 3. Stirlic szerint:

  A DNR Honvédelmi Minisztériumának tájékoztatása szerint terrorcselekmény következtében életét vesztette Mihail Tolsztih (“Givi”), a “Szomali” zászlóalj parancsnoka.

  (Cs. v. F.)
  http://dnr-news.com/…/38902-komandir-podrazdeleniya-somali-…

 4. sityuli szerint:

  állítolag ő lövette le a boingot bár nem tudni ki bízta meg a hangja alapján azonositották
  http://svoboda2.com/mal-boing-54m

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.