Eljátszott esély!

Az ellenzéki szavazók sem tudják, mit szeretnének

Kapcsolódó kép

Az Integrity Lab reprezentatív kutatása alapján az ellenzéki szavazók megosztottak az együtt vagy külön indulás kérdésében a 2018-as választáson, de a többségük elutasítja a szavazás bojkottját.

A 2014-es összefogás (MSZP, DK, Együtt, PM, MLP) pártjai mai szavazóinak harmada a teljes, Jobbikkal is közös indulást tartaná a legjobbnak, míg 27 százalékuk azt preferálná, ha minden párt önállóan mérettetné meg magát. 22 százalék a Jobbik nélküli baloldali összefogás, míg 8 százalék a közös jelöltek, de külön listák rendszerét támogatja.
A pártok táborán belül ugyanakkor további különbségek látszanak: a DK szavazói állnak ki legkevésbé az önálló indulás mellett, míg a Jobbik nélküli, közös baloldali együttműködést a leginkább (40 százalék) támogatják. Az MSZP-szavazók a leginkább polarizáltak – 37 százalékuk a Jobbikkal is közös indulás, míg 33 százalékuk a teljes külön indulás pártján áll. Az Együtt, a Párbeszéd és a Liberális szavazói nyitottak a legkevésbé a Jobbikkal való együttműködésre, ugyanakkor náluk a leginkább kiegyenlített a négy vizsgált választási forgatókönyv támogatottsága.
Az önálló indulásról határozó LMP szavazóinak 40 százaléka preferálja a teljes külön indulást, a többség azért valamilyen együttműködést elfogadna. A Jobbik szavazóinak azonban csak a hatoda válaszolt úgy, hogy egy teljes, a Jobbiktól a baloldalig tartó összefogásnak kéne a Fidesszel szemben indulnia 2018-ban.
Ami az időről időre előkerülő választási bojkottot illeti, ezt a társadalom abszolút többsége elutasítja: csak a szavazók harmada vélte úgy, hogy amíg a Fidesz nem változtat a választási rendszeren, addig a pártoknak nem kéne részt venniük a választáson.
A kormánnyal kritikus civil szervezetek 2018-as választási indulását viszont a társadalom kétharmada támogatná: leginkább az LMP és a Jobbik, míg legkevésbé a Fidesz és a DK szavazói látnák őket szívesen a választáson – úgy tűnik tehát, hogy nem egy bal-jobb törésvonal van a civilek pártpolitikai aktivitásának megítélése mögött, hanem az anti-establishment pártok szavazói nyitottabbak feléjük, írják az Integrity Lab elemzői.
(index)
Bal-Rad komm: Amennyiben tekintetbe vesszük az undorgók stabil 45 százalékos táborát, és ahhoz hozzáadjuk az álellenzék nagyjából 25 százalékos támogatottságát, egy sikeres összefogással teljes mértékben vonalon kívülre lehetne vágni a döbrögista hordát!
Persze ez csak egy óhaj!
A “választások” bojkottja viszont 100 százalékos döbrögista diadalt jelentene! Na akkor aztán…!
Persze így sem biztató a helyzet! Sőt! 

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Eljátszott esély! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. hun szerint:

    Az egész politikai elit ellenzékestül úgy hiteltelen ahogy van!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.