Paraván

A nyugdíjasoknak is fizetni kellene egészségügyi alapdíjat

mill

Telt házas terem, és viszonylag élénk vita mellett zajlott le a hazai egészségügy égető kérdéseiről rendezett konferencia kedden, a Millenium Intézet szervezésében. Sajnos Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyi államtitkár az utolsó percben elhárította a felkérést, de ehhez már hozzászokhattunk – mondta a szervező képviseletében Pulai András, arra utalva, hogy a kormány képviselői rendszerint lemondják a hasonló, szakmai konferenciákat.

Andor László rövid felvezetőjében siralmasnak nevezte, hogy tavalyhoz képest újabb három hellyel hátrébb került Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában, amely arra volt elég, hogy hazánkat még a sereghajtó Görögország is leelőzze. Eközben a csehek elérték a nyugat-európai országok szintjét. A 35 ország egészségügyi ellátását összevető lista elején Hollandia és Svájc stabilan őrzi vezető helyét, mi a 30. helyre csúsztunk vissza. Azért szerveztek konferenciát, hogy szakérőkkel megvitassák, hogyan lehetne javítani a helyzeten, mondta.
Lantos Gabriella a Róbert Magánkórház operatív igazgatója azzal kezdte előadását, hogy szerinte az egészségügy jól ismert problémáit egy év alatt meg tudná oldani a kormányzat.
Lantos korábban élénken kritizálta az orvosbárókat az Indexnek írt elemzésében, amellyel nagy vihart kavart. A cikkben diagnózist adott, most megoldási javaslatokat is mondott, ezért elsősorban az ő előadását ismertetjük részletesebben.
Lantos arról beszélt, hogy:
– van elég forrás az egészségügyben, csak nem jól osztják el
– a jelenlegi rendszer fenntartása – azaz az átalakítások akadályozása – az orvosbárók érdeke
Szerinte a problémákat egy, a szakma többsége által elfogadott modellel (copayment) lehetne orvosolni leginkább. Ennek lényege, hogy egységes alapdíjat kellene bevezetni, mert a jelenlegi társadalombiztosítás az alkalmazottakra terheli az egészségügy fenntartásának költségeit, amely a társadalom elöregedésével fenntarthatatlanná válik.
Az általa javasolt átalakítás fontos eleme, hogy az egészségügyi alapdíjat a nyugdíjasok is fizetnék, nemcsak az alkalmazottak.
Jelenleg többek között a tanítónők, az állami hivatalnokok, vagy a multicégek és más cégek alkalmazottai finanszírozzák döntően az egészségügyet – fogalmazott Lantos, ellenben a nyugdíjasok, kismamák, kiskorúak, vállalkozók, 7110 forintos egészségügyi szolgáltatási díjat fizetők potyautasnak tekinthetők. Számításai szerint a rendszer fenntartásához évi 6 millió befizetőre lenne szükség, és a nettó jövedelemből vonnák le az alapdíjat, mondta.
Fontos a kiegészítő biztosítás
Lantos szerint az egységes egészségügyi alapdíjért cserébe minden biztosítottnak egészségügyi alapcsomag járna. Aki ennél többet, minőségibbnek vélt orvosi vizsgálatot szeretne, kiegészítő biztosítást köthet. Lantos a szabad orvosválasztást azért venné ki az alapcsomagból, mert szerinte ez csak Budapesten probléma, vidéken nagyon szűk körben, vagy egyáltalán nem lehet válogatni az orvosok között. Hozzátette: az, hogy milyen orvosi szolgáltatások tartoznának az alapcsomagba (prevenció, diagnosztika, rehabilitáció, sürgősségi ellátás, stb.) további szakmai kidolgozást igényelnek.
Az alapdíjas rendszer megszüntetné annak a lehetőségét, hogy
– az orvosok, akik az állami ellátásban dolgoznak, vállalkozók legyenek, azaz magánkórházban is dolgozhassanak (miközben használják az állami infrastruktúrát). Az állam bérleti szerződéseket kötne az eszközeire, ingatlanjaira a magánkórházakkal.
– annak az orvosnak, aki maradna az állami ellátásban, viszont nagyon sok fizetést, nettó 1 és 2 millió forint közötti kellene kapnia, de legalább a csehek fizetési szintjét el kellene érnie, mondta. Értelemszerűen az ápolók fizetését is jelentősen meg kellene emelni.
Lantos Gabriella kifejtette: az egészségügyi rendszer átalakítását érdeksérelem nélkül nem lehet megúszni. Ha nincs átalakítás, akkor nincs miből bért fizetni, mondta. A helyzet olyan súlyos, hogy csak radikális amputációval gyógyítható, és a kormány akár egyetlen év alatt jó irányba állíthatná az egészségügyet, mondta.
A hálapénz bűncselekmény
Lantos bűncselekménnyé minősítené a hálapénzt, annak adását és kapását is. Úgy vélte, a magyar egészségügyben dolgozó orvosbárók évente sok millió forint közötti adózatlan jövedelemhez jutnak a hálapénznek, és a mostani rendszer feudális viszonyainak köszönhetően. Korábban azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy szerinte 30 ezer orvosból 3-5 ezer orvosbáró lehet, akik éves szinten, fejenként 12-100 millió forint „mellékesre” tesznek szert a hálapénzből.
További probléma, hogy a hazai kórházi rendszer széttagolt, nem hatékony, minden orvosbáróra jut egy műtő, egy kórházi részleg.
“A sürgősségi ellátásban 6 ezer orvosnak kellene lennie, de csak 1300 gyógyít. Ráadásul a rendszer sajátosságai miatt egy 36 órája talpon lévő, ügyeletes bőrgyógyász rezidens is dönthet egy belgyógyászati műtétről”– mondta. A széttagoltságot kiválóan fel lehetne mérni, és tervgazdaság útján, a települések egyéni egészségügyi, közlekedési jellemzőihez mérten országosan átalakítani.

lang

Lantos előadása élénk vitát kavart, a megszólalók egy része kétségbe vonta javaslatait. Székely Tamás (volt egészségügyi miniszter, Kelen kórház) szerint a nyugdíjasokra nem kellene további terheket róni, mert nem bírják el. Mások úgy vélték, a kiegészítő biztosítás miatt csökkenhet a betegek hozzáférése az állami ellátáshoz, mert a vidéki orvosok is a fővárosba fognak jönni a magasabb bér reményében az általános orvoshiány közepette.
Egy, a közönség soraiból felszólaló hölgy úgy vélte, a kiegészítő biztosítás már most is létezik, úgy hívják, önkéntes egészségpénztár. A Lidl, a General Electric, a CIB bank komoly egészségpénztári portfólióval csábítja magához a munkavállalókat. Erre az a felvetés érkezett, hogy a magánpénztárak részesedése nagyon kevés, illetve azokat a vizsgálatokat csinálják meg, amelyeket az állam amúgy is megcsinál a társadalombiztosítás alapján.
A hálapénzzel kapcsolatban is élesen megoszlottak a vélemények. Volt, aki felhozta a Professzorok Batthyány Körének állásfoglalását, miszerint a hálapénz tartja fenn az orvosbárók hatalmát, és amelyből a többi orvos döntő többsége egyáltalán nem részesül. Másvalaki szerint a hálapénzt nem lehet betiltani, mert azonnal összeomlana a rendszer.
Kincses Gyula (volt EÜ államtitkár) egyetértett Lantossal abban, hogy az utolsó órában vagyunk, szerinte a rendszer a jelenlegi formájában egy „kollektív hazugságra épített Patyomkin paraván”.
Ugyanakkor a Lantos által említett modell csak egy modell a sok közül, e mellett számos más módon át lehetne alakítani az egészségügyet. Szerinte ugyanakkor pénz is kell ehhez, nem elég csak az elosztást megreformálni. Bár el kell ismerni, hogy a mostani kormány több pénzt rakott az egészségügybe, mint az előzőek, az átfogó átalakítás elmaradt. Szerinte amíg nem alakítják át a széttagolt kórházi rendszert, nem érdemes pénzt beleölni a rendszerbe, mert az “kifolyik, mint a víz a lyukas tömlőből”.
(24.hu)
Bal-Rad komm: “…a rendszer a jelenlegi formájában egy „kollektív hazugságra épített Patyomkin paraván…”
-Bizony ez így igaz! A paraván szerves eleme a 27 éve-tehát nem csak a döbrögisták hirdette-“erős ország, egyre jobban teljesítő gazdaság” stb. hangzatos hülyeségek.
És hát szerves részét képezik a szomorú és tragikus valóság elfedését célzó-szolgáló paravánnak az időközönként megrendezett ilyen és ehhez hasonló ötletelgetések, mint amiről a tudósítás is szól.
Ezeken az ötleteléseken megy a hímelés-hámolás! Komoly tudós elmék mondanak nagyobbnál-nagyobb marhaságokat!-de egy sem veszi magának a merészséget, hogy kijelentse A VALÓS OKOT: NINCS FINANSZÍROZÁSI HÁTTÉR, MERT NINCS SAJÁT MAGYAR-GAZDASÁG! CSŐDBEN AZ ORSZÁG!
-Lehetséges persze, hogy EGY ÁGAZATOT!-mondjuk az egészségügyet “rendbe lehetne tenni”!-ÁTMENETILEG!
De akkor mi lesz a többi “ágazattal”? Mert ugye van egy SZOCIÁLIS ÁGAZAT! Van egy OKTATÁSI ÁGAZAT! Van egy VÉDELMI ÁGAZAT! Van egy KULTÚRÁLIS ÁGAZAT! Meg a fene tudja mennyi olyan egyéb terület, amit az államnak KÖTELEZŐEN KELL(ene) FENTTARTANI-FINANSZÍROZNI!
Lehet ugye ötletelni azon, hogy FIZESSENEK A NYUGDÍJASOK IS EÜ-HOZZÁJÁRULÁST! Pedig fizettek ők már munkásévtizedeik alatt eleget!
MIKOR LESZ MÁR VÉGRE VALAKI, AKI KI MERI MONDANI: HA NINCS GAZDASÁG?-SEMMI SEM FINANSZÍROZHATÓ!
MIKOR LESZ MÁR VÉGRE VALAKI, AKI KIMONDJA: A POLITIKAI BŰNÖZŐK ELLOPTÁK MAGYARORSZÁGOT, ÉS EZ MINDEN BAJ EREDŐJE!
MIKOR LESZ MÁR VALAKI, AKI KI MERI MONDANI: FUNDAMENTÁLIS TÁRSADALMI VÁLTOZÁSRA VAN SZÜKSÉG! MAGYARORSZÁG ÚJJÁÉPÍTÉSÉRE VAN SZÜKSÉG! MERT EZ AZ ÚT A SÍRGÖDÖRBE VEZET!
(Minapi HÉTKÖZNAPI-történet: 58 éves MAGYAR tüdőgyulladás gyanújával kórházba került. Tb.-kártya érvénytelen, várható végszámla összege x.-forint. 58 éves MAGYAR ijedtében haza. Az 58 éves MAGYAR két hete el van temetve!)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Paraván bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. scout szerint:

  Hipokratészi eskü? Az lófasz? Kapjon egy orvos nettó 4 kilót, ha nem tetszik eltiltani a szakmától egy életre!Ugyan ez igaz a parlamentre is.Ha nem a nép jobb életéért politizál eltiltani, akkor minek van ott?Csak a markát tartja, fordítva ül a lovon.Elvileg ők azért vannak, hogy nekünk jobb szebb , könnyebb, egészségesebb legyen.

 2. scout szerint:

  Egyébként meg most esik le, ha Magyarország jobban teljesít , csökkent a munkanéljüliség akkor hol a lé már megint??Most épp ki hazudik?Melyik kormány alatt menekült külföldre kalandvágybol a dolgozni akaró munkaerő??Nahh, akkor meg is van a felelős.

 3. petymeg szerint:

  Jó ötlet a 28000-. nyugdijból befüzetni 7110-.ot.

 4. fatum szerint:

  “Lantos Gabriella a Róbert Magánkórház operatív igazgatója azzal kezdte előadását, hogy szerinte az egészségügy jól ismert problémáit egy év alatt meg tudná oldani a kormányzat.”

  Szerinted admin ez a kormány álláspontja? Nem! Egy kapitalista magánkórház akar sok lét.
  Mellesleg, az ilyen és hasonló cikkek ráhúzása a kormányra nem más uszítás.

 5. Fergeteg szerint:

  És folytatja:
  http://24.hu/fn/penzugy/2017/02/10/megtudtuk-mennyi-lenne-a-nyugdijasokra-is-kivetett-egeszsegugyi-alapdij/
  “Az igazi potyautas az, aki nem fizet semmit: a gyesen lévők, az őstermelők, a nyugdíjasok, és így tovább.”
  “Ön szerint elfogadtatható, hogy akik a bérminimumnál (jóval) többet keresnek, azok se fizessenek 11 270 forintnál több alapdíjat havonta?
  Akik többet keresnek, nyilván fognak kiegészítő biztosítási csomagot vásárolni. A fiatalok valószínűleg kevésbé, ők lehet, hogy inkább a lakásszerzésre koncentrálnak, De a középkorúak, idősebbek, akiknek jobban szükségük lehet rá, ők biztosan nagyobb összegű kiegészítő csomagot vesznek majd.”
  “És mi lenne az eltörölt járulékkal?
  Annyival nőne a nettó bér, amennyi járulékot most levonnak a fizetésből. Sőt, a nettó fizetéshez hozzáadnám még a szociális hozzájárulási adó egészségügyi kasszába szánt részét is. A 2017-es költségvetés a szocho 20,5 százalékát szánta az egészségügyi alapba – ez nettóban további 7 százalékos bérnövekedést jelentene. Ilyen úton jelentősen, érdemi módon megnövelném az alkalmazásban állók nettó bérét. És azt mondanám, hogy mindenki fizesse be (aki létminimum felett él) az egészségügyi alapdíjat. Aki pedig megteheti, rendeljen kiegészítő egészségügyi csomagot.”
  “Azt mondja, mindenki fizetné. Vagyis nem vonnák le a bérből?
  Nem, nem vonnák le a bérből, hanem mindenkinek magának kellene befizetnie az alapdíjat. Ez fontos. Határozottan úgy gondolom, hogy csak akkor tudatosul az emberekben, hogy az ő pénzükről van szó, amiért meghatározott szolgáltatást várhatnak el, ha nekik saját maguknak kell fizetniük.”

  Köszönjük, Gabriella, ennyi elég is…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.